MachineGirl MachineGirl komentáře u knih

☰ menu

Krev padlých andělů Krev padlých andělů Jan Urban

Když tak čtu ty komentáře tady, tak si začínám myslet, že si je musí psát sám autor a jeho kamarádi. Nedovedu si představit, že všem ta kniha přijde boží, dokonalá a naprosto bezchybná a nikdo jí nemá absolutně co vytknout.
Opět mě rušilo obrovské množství překlepů a gramatických chyb. Přestože autor očividně psát umí, protože stylisticky mi to nikde moc nedrhlo a četlo se to hladce.
Hlášek je v tomto díle méně, ale jsou na mnohem hloupějších místech, než předtím, minimálně si opravdu nemyslím, že uprostřed hodně tuhého boje bude někdo házet tak blbé sexuální narážky. Ano, byla tam spousta hlášek, které mi přišly skvělé a zábavné, ale byly naprosto ubité těmi opravdu trapnými. Navíc přemýšlím, kdo třeba za rok pochopí vtipy na Luštělu nebo prezidentův popelníček. Hlavní hrdina je úplně všechno, hlavně absolutně nekonzistentní ve vyjadřování – jednu chvíli mluví jen jako dlaždič, pak zase chvilku ve stejných situacích používá jen umírněné výrazy, v jiných okamžicích zase mluví jako kniha dějepisu. A tímto neduhem bohužel trpí úplně všechny postavy. Uvědomuju si, že je to fantasy, ale i přesto by se postavy mohly chovat alespoň trochu uvěřitelně. A když v knize něco nedává smysl, prostě se to „nějak stalo“ a nikdo neví jak.
Čím dál více mě rozčilovalo popisování všeho pomocí přirovnání k filmům či seriálům – str. 208 „Něco jako Síla v Hvězdných válkách,“ str. 247 „Je to něco jako neprostupné silové pole Goauldů v Hvězdné bráně,“ str. 267 „Jeden z jeho posledních vynálezů byl něco jako instantní sithský paprsek z Hvězdných válek,“ str. 303 „Je to podobné jako byly červí díry mezi planetami v Hvězdné bráně,“ a takhle bych mohla pokračovat.
Dále mě hrozně rušilo, že nás autor neustále musí zasypávat podrobnostmi typu jak se jmenuje každý park nebo bezvýznamná ulice, kterou jeho postavy právě procházejí a co všechno v nich je za pamětihodnosti, případně ještě z jakého století ty pamětihodnosti jsou. Samozřejmě jako zpestření jsou takové detaily pěkné. Ovšem opravdu ne v takové míře a na každé stránce.
Všechno se neuvěřitelně zamotá a postavy se chovají nelogicky proto, aby to nakonec do sebe při závěrečném rozuzlení „začalo zapadat jako puzzle“, ovšem asi jen autorovi. Většinou se totiž původce ďábelského plánu spolehl jen na to, že je někdo příliš hloupý, že někdo něčemu uvěří nebo že prostě nějaká postava bude mít štěstí.
Prostě kniha působí dojmem, že se do ní autor pokusil nacpat všechny své oblíbené vtipy, hlášky, filmy, seriály a hudbu a příšery, plus nám chtěl ukázat, že umí vyhledávat informace v učebnicích dějepisu a na mapě. Na druhou stranu mě opravdu bavila, a to takovým tím způsobem, jako vás baví filmy Eda Wooda.

01.05.2015 2 z 5


Lolita komplex Lolita komplex Romain Slocombe

Knihu nehodnotím, protože jsem nebyla schopná ji dočíst. Ačkoliv mě velmi zaujal příběh, prostě mi nesedlo, jak je psaná. To, že se skáče ze scény na scénu bych ještě skousla, ale ty několikastránkové úryvky dialogů z televizních show nebo úryvky z knih, které děj nikam neposouvají a kde jsou podstatné tak dvě informace , ale přesto kvůli nim musíme číst celou pasáž... Třeba ji dočtu a napíšu víc, uprostřed jednoho z těchto dialogů jsem se ale začala nudit natolik, že jsem mezitím začala číst jinou knihu.

01.05.2015


Draci podzimního soumraku Draci podzimního soumraku Tracy Hickman

Fantasy série mého dětství! Tehdy jsem to opravdu milovala, jako starší jsem to opět nečetla, trochu mě děsí ty komentáře tady.

16.02.2015


Mořičvíl Mořičvíl Denny Newman (p)

Tahle kniha si na nic nehraje, všem je jasné, že to má být od začátku do konce fraška. A že je to pořádně vtipná fraška! Možná nedosahuje takových kvalit jako Pratchett a chvílemi mi to přišlo trochu jako jeho vykrádačka, ale u čtení jsem se opravdu bavila.

11.02.2015 5 z 5


Strážci brány Strážci brány Jan Urban

Opravdu nevím, co si o této knize myslet. Seznámila jsem se s ní letos na Pragoffestu, kouknu na FB stránku autora, samé kladné ohlasy a recenze, koupím si ji (moc pěkná obálka a ilustrace by the way), přečtu si ji a... Četli jsme vůbec tutéž knihu? Už ze začátku mě překvapily gramatické chyby (a to si obvykle takových věcí v textu nevšímám) a překlepy. A hlášky a vtipná přirovnání, ok, beru, ale když je jich 15 na stránku a z toho je 14 opravdu trapných nebo otřepaných... Plus tedy jsou asi všechny postavy jeden člověk rozdělený do více těl, protože všichni mluví naprosto stejně (divná přirovnání, možná se tak akorát liší míra sexismu v jejich hláškách). Chvílemi mi to taky přišlo, že se nám autor mermomocí snaží ukázat, nakolik sečtělý je a kolik toho ví, i když to pro příběh není důležité a spíše to zdržuje. Dávám dvě hvězdy, protože chvílemi jsem se u hlášek bavila a něco z toho bylo opravdu vtipné, ale chtělo by to zásadně proškrtat. Příběh mě ale zaujal, dám šanci ještě druhému dílu (tohle měla být snad autorova úplně první delší práce?).

11.02.2015 2 z 5


O psaní: Memoáry o řemesle O psaní: Memoáry o řemesle Stephen King

K této knize se velmi ráda vracím a četla jsem ji už opravdu hodněkrát. Je to dokonalé propojení "něčehojakoživotopisu" se zkušenostmi se psaním. Vypráví o svých začátcích, pak chvilku vyoráví, jk navodit správnou atmosféru na psaní, pak dává konkrétní příklady... Prostě žádné suché popisy nebo stylistická cvičení, jak by se už z názvu a zaměření knihy mohlo zdát. Čte se to jedním dechem a zapůsobí to, i když člověk nemá v úmyslu to využít jako pomůcku nebo příručku při psaní...

11.02.2015 5 z 5


Středověký svět Středověký svět Míla Linc (p)

Užitečná příručka! A dvojka jakbysmet!

11.02.2015 5 z 5


Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

První čtyři díly byly bomba, u pátého jí už začal docházet dech... Ano, pořád je to pěkná kniha ze světa Harryho Pottera... ale je tam mnohem více ALE. A úplně nejvíce mi vadily ty "milostné vztahy", co se většinu knihy řešily.

08.02.2015 3 z 5


Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Podle mě nejlepší díl série.

08.02.2015 5 z 5


Vítejte na onom světě Vítejte na onom světě Tonya Hurley

Dobrá oddechovka... Přiznám se, že jsem si ji koupila jenom proto, že se mi líbil obal a byla za levno v Levných knihách. Přečetla jsem ji pak během dne. Myslím, že téma je dost slušné, ale mohlo být využito mnohem, mnohem lépe! Je sice potřeba si uvědomit, pro jakou věkovou skupinu to je určené, ale i tak to prostě nefunguje jako v teenagerovských komediích, že je někdo protivnej a pak zničehonic "procitne" a zjistí, jak špatně se choval a bude se chovat najednou úplně jinak... Prostě vývoj postav a vyústění je dost vycucané z prstu, ale jinak se to četlo dobře a zabaví to člověka na odpoledne (nebo třeba na dlouhé cestě vlakem) :)

08.02.2015 2 z 5


Putování Měsíčního stínu Putování Měsíčního stínu Sean McMullen

Správně napsaná humorná fantasy! Propracované postavy a dokonce to má i děj, který nepůsobí, že je tam jenom proto, aby se mohl házet jeden vtip za druhým. Opravdu mě to bavilo, musím si přečíst i druhý díl :).

08.02.2015 5 z 5


Dhampir Dhampir Barb Hendee

Kniha má své mouchy, ale postavy i příběh mě zaujaly, přečetla jsem i zbytek série, ač tedy Dhampir mi ze všech dílů přijde nejlepší. Po přečtení jsem si i našla forum autorů, kam dávali další informace ze světa, kde se kniha odehrává.
P.S. - Knihy mají nádherné obálky!

04.02.2015 4 z 5


Básně Básně J. H. Krchovský (p)

Nádherné básně. I když asi ne pro každého.

04.02.2015 5 z 5


Drakobijci 7 Drakobijci 7 Michael Bronec

Svého času jsem přečetla sborníky všechny a dodnes je mám v poličce (no, kdybych si je koupila až teď, vyšly by mě mnohem levněji, protože je teď mají v Levných knihách :-D). Každopádně když na ně takhle po letech vzpomínám, ač si pamatuju, že se mi vždy líbily, povídek se mi vybavuje jen pár. A mezi ně rozhodně patří Utkvělá představa od Lady Candar (třeba si to autorka nějakou náhodou přečte a bude potěšena, ta povídka mě tehdy opravdu nesmírně bavila a v rámci nostalgie jsem si ji teď přečetla znovu :) ).

04.02.2015 5 z 5


Maškaráda Maškaráda Terry Pratchett

Jedna z mých nejoblíbenějších pratchettovek! Pokud se vám líbil i Fantom opery, budete nadšeni :)

04.02.2015 5 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Nádherná kniha. Film jsem ještě neviděla, ale myslím, že jeho knihy jsou nezfilmovatelné...

04.02.2015 5 z 5


Afterdark Afterdark Haruki Murakami

Rozhodně jeden ze slabších Murakamiho počinů. Jeho ostatní knihy se mi líbily, dobře se četly, prostředí bylo zajímavé, zajímavý příběh, co na tom, že odsýpaly pomaleji a byly možná pro někoho "divné". U téhle mi ale prostě něco scházelo.

04.02.2015 3 z 5


V polévce miso V polévce miso Rjú Murakami

Kniha mě od začátku vtáhla do děje, byla zajímavá, bavila mě, odsýpala i svižně napsané to bylo... ale pro mě to naprosto zazdil ten konec :-/

04.02.2015 3 z 5


Interview s upírem Interview s upírem Anne Rice (p)

Nejdříve mě překvapily negativní komentáře, ale pak mi došlo, že je možná napsali lidi, co k tématu upírů nemají moc vztah, nemají rádi fantasy, ale nějak se ke knize dostali třeba proto, že viděli film. Mě kniha naprosto nadchla. Četla jsem ji dříve, než jsem viděla film, a tak mi bylo líto, že se do něj spousta věcí nedostala, ale i tak mám ráda obojí. Myslím si, že je to hodně zajímavý a dobře napsaný příběh, jen to asi chce, aby se člověk o tohle téma aspoň trochu zajímal nebo k němu měl vztah.

04.02.2015 5 z 5