maca5449 maca5449 komentáře u knih

☰ menu

Zvrhlý král Zvrhlý král Rina Kent

Buďte k sobě milosrdní.

Pokud vás napadne si přečíst tuto knihu, rovnou si k ní pořiďte i druhý díl.
Tohle končí totálně “WTF?!
Opravdu nechcete skončit jako já.

(Po bezesné noci čumění do stropu a přemýšlení “co to sakra, ráno skočit do auta, vtrhnout jako šílenec do nejbližšího knihkupectví a dožadovat se pokračování. Ušetřete si to.)

10.02.2024


Mrtvý lotr Mrtvý lotr Pavel Korněv

LitRPG je relativně nový (sub?)žánr, který se zčista jasna vyloupnul na mém hledáčku. A je to boží. Moc moc boží. Ale tahle série je asi nejslabší v porovnání s Mahaněnkem a Rusem. Nedá se ubránit srovnání.
Nejpropracovnější mi zatím přišel Rus (jenže musím čekat na další díly - hrome!).
Nejvíce akční a konspirační byl Mahaněnko.
Jsem zvědavá co přinese tato série, zatím mou říci, že se to "dobře četlo" ale chyběli mi tam nějaké souvislosti, větší propracovanost. Chvílemi jsem měla dojem, že jsem snad přeskočila odstavec.
Ale další podobné knihy moc k dispozici nejsou, takže... Beru co je a hodnotím kladně.

A redakce. Chm. Fantom Printe, když je v knize vtipný okamžik a ty tam máš hrubku jak poleno, úplně tím čtenáři kazíš požitek. Myslela jsem, že je to třeba nešvar jen jedné knihy, ale měla jsem v poslední době v ruce více FantomPrinťáckých knih a už z toho pomalu rostu! A šílím. A vrčím.

19.07.2020 4 z 5


Těžká noc Těžká noc Lenka Lanczová

Hm.
Ne. Prostě ne. Byla to blbost. Ale i blbost se dá napsat čtivě, jenže u mě už to nefungovalo.

Já měla její knížky ráda, některé více, některé méně, ale přečetla jsem je snad všechny. Romantika, dívčí čtení, letní románky, mé srdce plesalo. Jenže tohle. Ježíši za co.

Do podobných knih přidávám Rebelský dědic, protože tohle byl jeho děj jak přes kopírák. Jenže Rebel byl mnohem víc čtivější, záživnější, s více dialogy a vůbec zajímavější. Humpf.

Zklamání a navíc jsem se s tím děsně trápila, sáhla jsem po této knize v domění, že si odpočnu a ukojím svou romantickou duši, jenže místo toho jsem se jenom rozčilovala a nadávala na hrdiny a jejich chování.

19.07.2020 2 z 5


Uprchlík z cely 25 Uprchlík z cely 25 Richard Paul Evans

Jak tak koukám, půjdu s hodnocením mimo proud.

Co na tom vidíte? Jsem už zcela mimo cílovku, že mě to vůbec nebavilo? Zvládla jsem to do poloviny a odkládám nedočtené. Co to jako mělo bejt?! X-men pro děti?! Protože to se teda vůbec nepovedlo!

Jako velké mínusy vidím to, že děj byl strašně předvídatelný, dialogy naprosto o ničem, stupidní a jednoduché, nikde žádný humor, všechno to bylo takové stylisticky násilné a nucené, netuším jak jinak bych to popsala.

A ta anotace. Bleh. Chcete číst tuhle knihu? Nemusíte. Přečtěte si anotaci, protože přesně o tom ta kniha je. Celý děj je prozrazen v jednom odstavci. Nic dalšího, žádné zvraty, překvapivé okamžiky nebo vtipné scény už tam nenajdete. Vůbec nic. Kdo to kdy viděl, prozradit veškerý děj v anotaci?! Copak to se dělá?! Působí to, jako kdyby si školák zapisoval do čtenářského deníku, o čem ta kniha byla se všemi nejdůležitějšími momenty. Už stačilo jen dodat jak to skončí!

Dávám dvě hvězdy, protože třeba kluky od 13 let (ano, na knize je napsáno, že je určena čtenářům od 13 let) to bude bavit. A jednu nedávám knize, ale sobě, protože jsem hrdina a zvládla jsem přečíst celou polovinu téhle nudy.

Pokud se mě někdo zeptá na dobrodružnou knihu pro děti (spíše kluky), doporučím mu Percyho nebo Harryho. Tohle určitě ne.

19.07.2020 2 z 5


44 kapitol o 4 mužích 44 kapitol o 4 mužích B.B. Easton

COŽE?! Jak to, že má tak nízké hodnocení?! (jen 54%?!?!?)
JAK TO?!?!
Vždyť je to naprosto ženiální!
Vždyť jsem se u toho smála, až jsem měla křeče!
Kde se jako stala chyba?!?!?!

Nechtěla jsem to původně číst.
Deníkové záznamy mě neba a anotace mě nezaujala.
A že to bude na Netflixu? No a?
Jenže, druhý díl má pěknou obálku. (Já vim, nemusíte mě kamenovat, jsem si vědoma svých hříchů a slabostí.) A bylo by blbý začínat druhým dílem, že? Tak jsem se do toho pustila a nečekala vůbec nic. Jen slátaninu.

Jsem nadšena. Jako vážně nadšena. Jako tak moc, že si snad vypíšu poznámky, hlášky, a přečtu si to ještě 5x, dokud nevstřebám všechno, co z těch stránek sálá.
Obdivuju chlapy, co vydrží deset let se střelenou megerou a dokážou si zachovat zdravý rozum. A ještě ji milovat jak blázen. Dává mi to naději, že ten můj jednou s křikem neuteče někam za hory, za doly.

Není to kniha pro každého. Asi to spoustě lidem bude připadat hodně divné a moc střelené (soudím teda podle toho hodnocení). Ale autorka srší vtipem, sarkasmem, praštěnými historkami, cynismem. A co si budem, je šílená. Fakt hodně šílená. Ale on ji i tak miluje. I když na něj bezdůvodně křičí, že je sráč nebo debil. Což je prostě síla.

07.06.2020 5 z 5


Jiný svět Jiný svět Dmitrij Rus

Říkala jsem si - kdo by chtěl číst o hraní her?
Já mám mimo jiné i trochu předsudky vůči ruským autorům.
Fragment mám zaškatulkovaný jako nakladatelskou značku pro děti. Kromě toho z tohohle žánru tu máme Ready Player One ne? Tak proč bychom chtěli něco víc?
Navíc je to zase série a já už mám těch sérií rozečteno nějak moc.
A když jsem knihu otevřela, viděla jsem, že má malý písmenka. Nesnáším malý písmenka.
Ale přesto... mě to lákalo... to ta obálka. Asi.

Dostalo mě to. Úplně jsem se viděla jak expím svou postavu, napjatě jsem očekávala, co za potvoru na mě může vylézt, jakej buff na mě kdo hodí, co mi vypadne za loot. Okamžitě jsem chtěla a potřebovala další díl. Bylo to jako posedlost. Jako když si nainstalujete novou hru a sedíte u toho celej den a najednou je jinej měsíc, vypadáte jako vagabund, oči máte podlitý krví z nevyspání a energiťáků a vy se jen ptáte sami sebe - co jsem vlastně jedla? A chodila jsem vůbec na záchod? Kdy jsem spala? Jak to, že jsem vůbec ještě naživu?!

Huf. Propadla jsem tomu. Žeru to. Chci další díly. Chci, aby to byla nekonečná série!

Btw. nechápu Fragment. Fragment změnil logo a design.
Takže. První a druhý díl této série jsou ještě natištěny se starým logem, a na hřbetu knihy je nápis tak, že když knihu položíte je nejprve název a potom jméno autora. Když kniha leží má titulní stranu nahoře.
Ale třetí díl je udělaný obráceně. -_-
Třetí díl když položíte a nechcete mít nápis vzhůru nohama, máte nahoře konec knihy. Na hřbetu začíná autor a potom je teprve název knihy. TAKŽE JE TO OBRÁCENĚ!!!
Pokud je postavíte do knihovničky, pak máte dva díly nápisy jedním směrem a třetí díl má nápis druhým směrem.
To je tak těžký vydat sérii, aby byla jednotná? O_o
To nikoho nenapadne dát si na to pozor?
To jako ve Fragmentu nepracujou lidi, co maj doma knížky a nevidí, že to vypadá blbě, když je každá udělaná jinak?
Jsem fakt zvedavá jak bude vypadat čtvrtej díl.

06.06.2020 5 z 5


V pokušení V pokušení J. D. Hawkins

Už pátá kniha, od tohoto autora, kterou jsem se prokousala. Mám ráda Baronet, čtu téměř vše z jejich produkce... Ale. Tenhle autor. Bože. Budu se opakovat a možná budu opakovat i komentáře ostatních, ale on je prostě chlap! On píše jako chlap! Něco tomu chybí, je to jako neslaný nemastný kuře. Sníte to, najíte se, ale jde to líp.

Chlap může psát romány pro ženy, neříkám, že ne, ale Hawkins snad žije v nějakým paralelním vesmíru nebo co. Co on si proboha myslí?!
Chci vidět ženu, do který strčíte ptáka a hned najdete bod G! A nejen, že ho najdete, ale při prvním zásunu jí to vystřelí do orgasmového nebe na dobrých deset minut! Ukažte mi ji. Ukažte mi takovou ženu. A ukažte mi toho zázračnýho ptáka. Ráda si s nimi potřesu rukou, vzdám jim hold, dostanou medaily a postavím je na piedestal.

Připadá mi, že kašle na příběh i na své postavy a říká ve svých knihách jen to, co si myslí, že chtějí holky slyšet.
"Hmmmm, tohle ženský oceněj, to tam dám!"
"Takhle ženský určitě přemejšlej, to tam musím napsat."
"Takhle si holky určitě představujou žhavej sex, šup tam s tím!"

Šmarjá pano, chlape! Takhle ženský nepřemejšlej! Už jen to, že všechny jeho knihy jsou hodnoceny průměrně by vám mohlo napovědět, že to prostě není ono. Příběh je strašně okleštěný. Hrozně mě rozčílil, zase. Rozčiluju se po dočtení každé jeho knihy. Navíc na mě působí děsně hulvátsky a namachrovaně. Vždycky z těch anotací mám chuť hlavního hrdinu proplesknout. Ve skutečnosti není takový macho, jakýho ho dělá anotace, ale grrrr. Po přečtení anotace mám chuť hodit knihu z okna ze sto dvacátého patra mrakodrapu na rušnou ulici a trefit se do otevřeného kanálu, do žumpy, kde ji roztrhají krysy, kuny a jiná havěť.

PS. Jako říct při sexu "hezká prcinka" tak si zbalím kufr, zalezu do podzemí a už nikdy v životě nevystrčim nos mezi lidi! Já teda žila v domění, že "prcinka" je vyjádření pro tříleté děti, když se rozeznává, kdo je holčička a kdo chlapeček. Je to stejné jako u dospělého chlapa, kterému žena řekne "hezkej piňdík" to fakt navodí vhodnou atmošku.
Zastřelte mě někdo prosím.

06.06.2020 2 z 5


Píseň oceli Píseň oceli Michaela Merglová

Nejlepší kniha jakou jsem letos četla!

Proklínám autorku, protože kvůli ní mám zas náběh na čtecí krizi, nic do čeho se v nejbližší době pustím nebude dost dobrý.

14.03.2020 5 z 5


Jeho banán Jeho banán Penelope Bloom

Tak tohle bylo opravdové, skutečné, nefalšované zklamání...

Nechala jsem se zlákat reklamou, skvělou anotací, vtipnými úryvky z knihy a čekala od toho hodně. Vystavět celou knihu na ukradení banánu z lednice?! Na to potřebujete mít už pořádný koule.

Bylo to osekané, něco chybělo, omáčka, takové ty řeči kolem, které většinou potřebujete, abyste začali mít postavy rádi. Jako vepřo-knedlo-zelo. S kapustou. Bez zelí.

Možná, kdybych neměla načteno z tohohle žánru tunu jiných knih (a mnohdy vtipnějších), byla bych se i uculovala, ale takhle je to jenom průměr. Není to úplně špatný, nezatracovala bych to a nevrhla knihu do jámy pekelné, ale urvaná z toho teda taky nejsem.

09.03.2020 2 z 5


Kopie Kopie Lauren Oliver

Uf! A je to! Patlala jsem se s tím snad rok. Konečně jsem to pokořila! Prosím fanfáry a potlesk.

Sám o sobě příběh není špatný, jen mě nějak nedokázal vtáhnout, nebo udržet moji pozornost na více než pár minut. Přitom autorka píše docela čtivě. Nevím, kde je problém.

Trochu mi vadí nutnost knihu neustále otáčet. Ok během příběhu to zvládnu, ale ke konci, když už to teda vrcholí a napětí graduje, si v podstatě jednou stranou vyspoileruju to zásadní z druhé strany?! Humpf! Navíc mám ráda, když vidím, jak mi příběh odsýpá a mám pod kontrolou, kolik mi toho ještě zbývá přečíst. Takhle jsem se blížila ke středu a ne konci knihy! Co je tohle za fóry?! Jako jasně - inovace, originalita. Ale co je mi po tom?! To jako ani autorka sama neví, jak to chce vlastně vyprávět?

A taky mě vytáčelo, že se hrdinové neustále musí potýkat (budu slušná) s trampotami. Jako fakt by nemohli mít aspoň chvíli klid?! Musí jím autorka furt házet nějaký klacky pod nohy, aby museli pociťovat jenom beznaděj a nemohli se z toho bludnýho kruhu s*aček vymotat?!

Ani nevím jak hodnotit. Je to průměr? Nebo takový nic moc? Vážně nevím, nepřišlo mi to nějak otřesný. Jenom to nemělo šťávu a šmrnc.

25.01.2020 3 z 5


Pamatuj na smrt Pamatuj na smrt Aleš Novotný

Tahle knížka to se mnou neměla jednoduché už od začátku.
Za prvé - mám předsudky vůči českým autorům...
Za druhé - thrillery nejsou mým šálkem kávy...
Za třetí - horory z duše nenávidím, takže "slasher" je pro mě něco jako peklo na zemi...
A jako bonus. Za čtvrté - knížky, kde se pátrá po vrahovi, čtu jen jednou/dvakrát do roka, protože vrahem je vždycky zahradník nebo manžel(ka), a já nemám nervy na konci knihy pokaždé prohlašovat "já jsem vám to říkala!"...

Ale ta knížka má hezkou obálku.
Takže jsem ji prostě musela mít doma.

Nesnáším tu ponurou atmosféru, kterou autor v knize vykreslil. Já jsem romantička kruci! Z tohohle mě hrozně bolí vnitřnosti. Úplně cítím úzkost, depresi, plíživou temnotu. Jsem z toho děsně rozechvělá.

Mám pár výhrad. Jenže všechny je ukamenoval ten boží styl vyprávění, prostředí, atmosféra, hlášky, čtivost, ilustrace mezi kapitolami... Uf.

Doporučuju. Je to fenomenální.
(Nicméně moji vnitřní romatičku četba tohohle skvostu dost sklíčila.)

09.01.2020 5 z 5


Smrtící touha Smrtící touha Keri Arthur

Nemůžu dát 5 hvězd, protože prostě nesnáším Quinna. Co to s ním vůbec v tomhle díle bylo?! To jako prodělal transplantaci osobnosti, nebo co?!

05.01.2020 4 z 5


Parkourista Parkourista Eva Dolejšová

Přesně, jak říká Babouš.

Já teda byla chvíli v rozpacích, protože takhle podle mě patnáctiletý výrostci neuvažujou... ale není mi 15 a nejsem kluk, takže co já vím, že jo?

Rozhodně super. Jsem šťoura a hnidopich, tak bych si našla pár výhrad, ale bude to spíše tím, že nejsem tak úplně cílovka. Za odpoledne přečteno, bavilo mě to, ilustrace se mi moc líbily (až na TU jednu, protože mi vyspoilerovala nejdramatičtější okamžik knihy!), líbí se mi i zpracování, kvalitní papír, pevné desky, jojo, to já můžu.

25.12.2019 4 z 5


Racer Racer Katy Evans

Přestože jsou knížky tohoto žánru na jedno brdo, jsou zcela očividně lepší a horší varianty téhož. Mno.

Nebyla to katastrofa. Nebo možná byla. Já sama nechápu proč čtu další a další knížky od téhle autorky, protože je to snad čím dál horší, ale přesto její dílo (a jakože to teda fakt je DÍLO) vždycky vyhledám.

Na téhle knize je toho tolik špatně. Opakující se věty, plno naprosto stejného sexu, (který jsem se snažila nepřeskakovat, ale těch posledních stran už jsem fakt nedala), nelogické přeskakování děje, nelogické všechno. Já jsem taky jako akvarijní rybička, ale když už sakra někdo napíše sedmou knihu, tak by si měl dávat pozor na nesrovnalosti v textu, ilustrační příklad - jdeme po schodech, ale v pátém patře vystoupíme z výtahu. Chm?!

Nechybělo ani jedno klišé. Vážně. Všechno tam bylo. Jenže je to prostě blbě napsaný, kdyby to aspoň mělo hlavu a patu, tak se v tom klišé ráda vykoupu, ale takhle se cítím jen jako by mě rychle projíždějící auto postříkalo vodou z kaluže. Takže fakt dík. Dík za nic. -_-

15.12.2019 2 z 5


Ohnivý cejch Ohnivý cejch Nalini Singh

OK.
Jako sorry, ale koho z Fantom Printu napadlo, že když už "musej" vydávat paranormální romanci, tak tomu chlápkovi na obálce dají do písmene "O" bradavku? ...Náhoda? ...Nemyslím si.

Dostanete to co čekáte. Tedy mačo muže, dominantní zrzku a nějaké to drama na pozadí, abychom viděli, jak se muž dokáže pro svou vyvolenou obětovat. Žeru to. Velmi. Ale ta zakroužkovaná bradavka na obálce mi prostě nedá spát. Suďte mě.

07.12.2019 5 z 5


Srdcerváči. Kniha 2 Srdcerváči. Kniha 2 Alice Oseman

Vezměte hrst cukru, zalejte Colou, přidejte šlehačku, Marsku, cukrovou vatu, polejte karamelem a možná, MOŽNÁ se maličko přiblížíte sladkosti Srdcerváčů...

Ach, doba prvních lásek (pro mě flashback o 10-15 let) a připomínka, jaký byl člověk v 15 pako. Teda já byla. Jestli i Vy, to netuším, ale já si při čtení práskla hlavou o stůl minimálně třikrát.

Měla jsem chuť celá rudá odvrátit zrak, protože mlaskavé pusy v pokojíčku jsou prostě soukromá věc, ale co... má vnitřní romantička se nad tím rozplývala, tak proč jí nedopřát, že jo?

Slaďoučké a roztomiloučké. Po přečtení vám nejspíš i Cola bude připadat hořká.

26.10.2019 4 z 5


Boss Boss Alexander Stainforth (p)

Bavilo mě to. Velmi.
Přivírám oči nad pár nedostatky. Celkově mám z (e)knihy dobrý pocit. Přesně mi sedla do nálady.

20.10.2019 5 z 5


Legenda Legenda Katy Evans

Na můj vkus toho bylo příliš... Moc přeslazené, moc ukřivděné, moc uvzdychané...

U této autorky se mi opakuje jeden takový nešvar, v jejích knihách si vždy přečtu první erotickou scénu a ty následující přeskakuju, nebo jenom prolítávám s protáčením očí. Protože... eh... mno nic.

Mám ráda vyprávění. Znáte to, to co nás učili naše češtinářky: úvod, zápletka, vyvrcholení, rozzuzlení, závěr... Tady se snad skákalo z jednoho rozzuzlení do druhého, pak tu bylo pár vyvrcholení (mrk mrk), a konec. Pche. Jako jasně, já vím, co od tý knížky mám zhruba čekat, když zvážím žánr a obálku. Ale tohle se vleklo, nic se nedělo, když se něco začalo dít, tak najednou bylo po všem aniž by se napětí nějak vystupňovalo. Chjo.

Chudáček Mave, nikdo ho nemá rád. Teda jen do chvíle, kdy ho najednou mají rádi všichni.
Chudáček Mave, je to děsný rebel a šílenec. Teda jen do chvíle, než se podíváte z blízka a zjistíte, že to je vlastně miláček a takový tichý melancholik. TAK JISTĚ!

Okořeňte to nějakým tím malým drámem, jako je další nápadník pro jeho vyvolenou nebo by se mohlo něco přihodit špuntovi, kterého vyvolená střeží, přidejte pár alkoholiků a máte to. Tahle série není zrovna moje srdcovka (kdybyste to nepochopili z komentáře), ale odpad to taky není.

Nůďo.
(Nebo už jsem prostě jen moc rozmlsaná z jiných knih.)

06.10.2019 3 z 5


Láska a tetování Láska a tetování J. D. Hawkins

Tomuhle autorovi zkrátka něco chybí. Podle mě jednoduše neumí budovat napětí. Prostřední část příběhu je jen jakási výplň, aby mohlo být ke konci předvedeno pseudo-drama a autor nám ukázal, že příběh má nějaké grády. Nemá. Rozhodně je to ale lepší, než jeho první kniha, jenže pořád je to prostě nezáživné.

11.08.2019 3 z 5


Sexy mlékař Sexy mlékař Alice Clayton

Hm, tahle knížka by měla dostat minimálně nějakou medaili za ten nejpitomější název, jaký kdy v dějinách literatury kniha dostala. Tohle pozvedlo žánr "pro ženy" na úplně novou úroveň.

A ta obálka. Ježíši. To v redakci Mladé fronty tuhle knížku nenáviděli, že jim nestačilo zprznit název, ale museli to ještě dorazit obálkou?

Obsah sám o sobě celkem ujde, není to zrovna veledílo, ale to od toho ani nikdo nečekal. Na zažehnání nudy nebo k bazénu super. Já si teda musela pořídit neprůhledný obal, do kterého jsem knihu musela zabalit, protože jsem se styděla ukazovat tohle na veřejnosti.

03.08.2019 3 z 5