Ma-ra Ma-ra komentáře u knih

☰ menu

Tajemný poutník a další příběhy Tajemný poutník a další příběhy Mike Mignola

Rozmlsán z druhého dílu, jsem byl teď trochu zklamán. Některé povídky jsou prostě průměrné jednohubky na doplnění příběhu. Autor u konce vysvětluje, že je jedná o první počiny/kratké příběhy Baltimora do Amerického komiksového magazínu a je to znát. Zde jsou pro doplnění a abysme ze série Baltimor měli vše. Druhá polovina knihy šla opět nahoru.

01.06.2020 4 z 5


Prokleté zvony Prokleté zvony Mike Mignola

Tohle mě hooodně bavilo. Ponuré, temné... není to vyloženě strach co u této knihy cítíte, ale takové příjemné temné "šimrání". Scéna s inkvizitorem a jeho spokojený výraz, jak slečna nezemře... Němé tváře lidí města... po události která se v knize odehraje. Skvěle nakreslené, skvěle napsané. Jednička byla takovej přijemnej start, zde jsem měl ale problém knihu odložit. Co má komiks splnit, tak pro mě splňuje na celé čáře 5/5.

29.05.2020 5 z 5


Batman / Želvy nindža 2 Batman / Želvy nindža 2 James Tynion IV

Opět skvělá detailní kresba. Hlášky/humor mi oproti prvnímu dílu přišel dost nucenej. Tentokrát jsem se moc nenasmál. Příběh rychle plynul a akčníma scénama se nešetřilo. Další super mlátička. Tentokrát 3,5 hvědy. Zaokrouhlím ale nahoru, protože bych si chtěl přečíst i třetí díl, který u nás ještě nevyšel.

28.05.2020 4 z 5


Batman / Želvy nindža Batman / Želvy nindža James Tynion IV

Super akční a vtipná oddechovka. Detailní kresba a hlašky želváků posouvají komiks nahoru. Velmi rád si zase někdy u komiksu odpočinu a zasměju.

27.05.2020 4 z 5


Sémě zkázy Sémě zkázy Mike Mignola

K Hellboyovi jsem se dostal dost pozdě (pokud nepočítám filmy a krátké one shoty v magazinu Crew). No a čekal mě jak příběhový, tak i obrazkový/kontrastní nářez. Skvělý příklad kreseb a dokonalého kontrastu barev je např. u některých obyčejných momentek, kdy Hellboy prohodí jednu ze svých hlášek. Ja otočím stránku a uvidím jeho výstřel z bouchačky, vše je vyzobrazeno naprosto dokonale. Autor přesně zachytil co chtěl říct, čeho chtěl dosáhnout a kam chce, aby se čtenář díval hned po otočení stránky. Přečetl jsem poprvé a rozhodně né naposledy.

13.05.2020 5 z 5


Želvy Ninja: Menu číslo 3: Jedinečný originál Želvy Ninja: Menu číslo 3: Jedinečný originál Kevin Eastman

Asi nejslabší díl, ale stále jsem se bavil. Nejvic se mi líbila část s "Marveláckým" Jackem Kirbym. A nejvíc smutná mi přišla ta poslední, která nás měla nalákat na další pokračování, kterého se pravděpodobně v ČR už nedočkáme...

11.05.2020 4 z 5


Želvy Ninja: Menu číslo 2: Jedinečný originál Želvy Ninja: Menu číslo 2: Jedinečný originál Kevin Eastman

V tomhle díle se vše zlepšilo. Jak kresby, příběh, hlášky, tak i postavy. Nemám co vytknout, tohle mě bavilo. 5/5

06.05.2020 5 z 5


Želvy Ninja: Menu číslo 1: Jedinečný originál Želvy Ninja: Menu číslo 1: Jedinečný originál Kevin Eastman

Komiks jsem popadl z přítelčiné knihovničky. Neočekával jsem žádný zázrak a ono to bylo hrozně super. Jednoduchý akční děj. Nejvíc mě překvapila drsnost jak kreseb, tak i příběhu. Nejedná o nějaké dětské pohádky, jak si pamatuju ze svého dětství. Kresby jsou ve směrech perpektivy a dynamických póz velmi jednoduché, ale jako celek to funguje perfektně. Jsem velmi mile překvapen a těším se na další díly. 4,5 hvězdy.

04.05.2020 4 z 5


Nezkrotný Berserkr Nezkrotný Berserkr Jeff Lemire

Tenhle komiks mě neskutečně bavil. V příběhu se neodehrává nic přelomového, ale způsob, jakým zachytil kreslíř akci, emoce a celkově atmosféru je neskutečná. Nemůžu sebevíc pochválit kresbu a rozvržení komiksu. U některých momentek jsem se jen zastavil a dlouhé minuty se kochal. Opravdu paráda, doufám, že se u nás dočkáme i pokračování. Nakonec musím ještě pochválit celkové zpracování a kvalitu knihy od Comics Centra.

29.04.2020 5 z 5


Obklíčeni temnotou Obklíčeni temnotou Robert Anthony Salvatore

Další Drizzt, další skvělý díl. Tentokrát se Drizzt a jeho družina objevila mnohem méně, ale vůbec to nebylo na škodu. První část knihy jsou politické pletky, které vyustí v druhou část. Asi zatím největší bitvu, kterou pan Salvatore napsal. Ke které se schylovalo koneckonců již od sedmého dílu. Nebyl jsem zklamán. Thibbledorf Pwent se stavá další mojí oblíbenou postavou. U některých scén jsem se dobře zasmál. Snad mi ho pan Salvatore brzo nezabije... :D

29.04.2020 5 z 5


Odkaz Odkaz Robert Anthony Salvatore

Skvělá akční a trpasličí kniha, která se četla sama. Děj je jednoduchý a přímý. Hltal jsem jeden souboj za druhým. Největší třešnička na dortu byl Drizztův duel, popsaný na šesti stránkách. Knihu bych nazval „akční lavinou", která vás nepustí.

31.03.2020 5 z 5


Poutník Poutník Elaine Cunningham

Celá kniha vede několik příběhů, které pak spojí v jeden hromadný dějový konec. Osobně se mi líbilo přidání několik z nejmocnějších postav světa Forgotten Realms... Khelben, sestry SIlverhand. Konečně se dozvídáme historii a domov Fjodora. Setkáváme se bersekrovským Rašemenem (fanoušci Minsca a Booa poznají jejich domovinu). Největší problém jsem měl s Českým překladem. Některé věty byly opravdu krkolomné, poslední kniha měla jiného překladatele a kvalita byla poměrně lepší, pravděpodobně to nebyla náhoda. Všechny tři knihy jsou akční, ale zároveň z nich jde cítit i ženská, romantická ruka. Závěr byl popsán velmi emotivně. Zároveň mu ale chybělo i pár stránek doslovu. Neubráním se pocitu: buď bylo na autorku tlačeno vydání, nebo se plánoval další díl, který již nevyšel.

17.03.2020 3 z 5


Spletité sítě Spletité sítě Elaine Cunningham

Zase jsem měl stejný problém, jako u prvního dílu. První polovinu knihy jsem hltal neskutečnou rychlostí. Tato pirátská část mě neskutečně bavila. Pak se to celé nějak zvrtlo. Autorka začíná tvořit spletitou síť intrik a začátek byl poměrně slibný. Nakonec, jako by se sama ztratila ve víru všech přidaných postav. Hlavní záporáci se u konce knihy prostě vypaří. Tak slibně rozjetá kniha a konec je jen další čekání, jak to bude celé pokračovat dál… Nic to nemění na tom, že jsem si knihu užil. Autorka nás seznámila s podmořským světem Forgotten Realms a Liriel konečně má i pár přešlapů. Pro mě lepší a originálnější, jak první díl.

08.03.2020 4 z 5


Drowova dcera Drowova dcera Elaine Cunningham

Děj je zařazen po deváté knize o Drizztovi (Obklíčeni temnotou). Rozhodně ale není potřeba přečíst legendu o Drizztovi. V první polovině knihy se setkáme s městem Menzoberranzan. Poznáme druhou stranu města - učení kněžek bohyně Lolth. Celkově na mě první polovina působila velmi Salvátorovsky. Sám autor na tento projek dohlížel (Drowské město vytvořil právě on). Po první polovině knihy jsem byl nadšený. Nevím co se stalo dál, ale od útěku Liriel z drowského města došlo k hroznému chasu. Několikrát jsem se přistihl, že jsem netušil, zda je postava stále v podzemí, nebo jde světem na povrchu. Některé bojové scény byly skvělé, některé naopak katastrofaní. Popis jedné z finalních bitev ve stylu "byl rychlejší a zručnější", je pro mě ze šermířského souboje prostě málo. Autorka většinu knihy jen popisuje, přímou řeč zde najdeme opravdu zřídka. Co se týče hlavních postav. Mladá Liriel na mě celou knihu působyla dojmem, že se jí nemůže nic stát, neměl jsem absolutně pocit, že mi na ní nějak záleží. Za celou knihu neměla ani jediné selhaní. Fjodor se pro mě nakonec stala mnohem zajimavější postava. Doufám, že se o něm a berserkerech z Rašemenu dozvíme v dalších dílech víc. Celkově jako fanoušek světa Forgotten Realms dávám 4 hvězdy. Fanoušci Drizzta si ale rozhodně příjdou na své.

28.02.2020 4 z 5


Rubínový klenot Rubínový klenot Robert Anthony Salvatore

Kniha pokračuje, kde předchozí skončila. Celkově je příběh taková "honička" a závod s časem. Hrozně, pro mě až zbytečně rychle utnutým koncem (Mitrilové síně). Až jsem měl pocit, že autorovi již nezůstalo dostatek stránek, nebo se kniha musela honem vydat. Jediné malé mínus. Co se týče celé trilogie Planiny ledového větru. Jde z ní cítit závan pana Tolkiena a že se též jedná o první knihy pana Salvatora a celkově i jedny z prvních Forgotten Realms. Naopak trilogie Temný elf mi příjde jako mnohem originálnějsí dílo, rozhodně k ní museli i vydavatelé přistupovat úplně jinak. Pět hvězd. Rychlé akční fantasy, které mě stále baví a už teď se teším na dalšího Drizzta a Forgotten Realms.

18.02.2020 5 z 5


Stříbrné prameny Stříbrné prameny Robert Anthony Salvatore

Za mě zatím nejvíc zábavná a akční kniha. Část na Trolích blatech a postupná gradace situace mě úplně pohltila. Jak jsem již psal u předchozích knih. Salvatore předvádí neskutečný cit pro souboje a vypětí situace. V této části knihy přesně ukazuje své největší přednosti. Děj je jako u předchozí dílů svižný a nekomplikovaný. Forgotten Realms svět i postavy jsou neskutečně propracované, to ale můžeme ze světa z D&D očekávat. Celkově nemám co vytknout. Styl pana Salvatora prostě "žeru". Další díl skvělého fantasy.

18.02.2020 5 z 5


Magický krystal Magický krystal Robert Anthony Salvatore

Prvni díl trilogie Planini ledového větru. Kniha ma svižné tempo. Občas mě zamrzelo, že určité pasáže nebyly víc rozepsány. Drizzt je starší a i na jeho chování to jde poznat. Postava je mnohem sebevědomejší, jak v první trilogii. Osobně se mi její vývoj moc líbí. Další postavy ktere jsem si oblibil: Regis a Bruenor. Nejlepší scéna: Regis, mág a svíčka. Ta mě opravdu velmi rozesmála. Jak je již u autora zvykem, bitvy a zakončení je mistrovské. Knihu jsem si moc užil a hned se vrhám na pokračování.

07.11.2019 5 z 5


Útočiště Útočiště Robert Anthony Salvatore

Zakončení úvodní trilogie. Někdy uprostřed knihy jsem se poprvé lehce nudil. Závěr byl ale zase napěchovaný akcí a perfektně promyšleným prostředím, predevším bitva v háji se mi neskutečne líbila. Z knihy jde poznat, že se pan Salvátore snaží navázat na další trilogii Planinu ledového větru, která vyšla dříve jak Temný Elf. Některé části mi u konce přišli lehce uspěchané. Kniha ale rozhodně nezklamala. Oblíbil jsem si plno postav a zárověn zprotivil/znepřátelil mnoho dalších. Tohle zkrátka pan Salvatore umí. Celou trilogii hodnotím výborně. Pro fanoušky fantasy povinnost. Zároveň to jsou nejlepší knihy, pokud chcete proniknout do D&D světa Forgotten Realms hlouběji.

17.10.2019 5 z 5


Vyhnanství Vyhnanství Robert Anthony Salvatore

Druhá kniha ságy Temný Elf nás zavede do temnot podzemních říší. Drizzt se setkává s nejpodivnějšími bytostmi, ale i novými přáteli. Kniha má pomalejší rozjezd, ale opět mě pohltila. Salvatore nezklamal, rychlé akční scény a popis okolí i ostatních ras mě naprosto nadchnul. Ihned sahám po třetí knize a s nadšením se těším, co na Drizzta bude čekat na povrchu tohoto nádherného světa.

10.10.2019 5 z 5


Domovina Domovina Robert Anthony Salvatore

Prvni dil dlouhe serie, ktery nas zavade do severni - podzemni casti kontinenta Faerun. Pribeh popisuje zacatky legendy, jednoho z nejlepsich sermiru tohoto fiktivniho sveta Drizzta Do'Urdena. Temneho elfa, ktery se rozhodl odvratit od krutosti a nenavisti temnych elfu - uctivacu temne pavouci bohyne Lolth. Postavu jsem jiz znal pred prectenym knihy, neznal jsem ale vsechny detaily. Kniha je lehce predvidatelna, ale zaroven me autor naprosto nadchnul stylem psani. Skvele popsane mista, postavy i bitvy. Knihu jsem precetl behem 2 dnu. Temna atmosfera Vas naprosto pohlti. Rozhodne doporucuji. Pokud chcete proniknout do sveta Forgotten Realms (USA vydano pres 300 romanu). Mohu jen doporucit zacit prave trilogii Temny Elf.

07.10.2019 5 z 5