M.S. M.S. komentáře u knih

☰ menu

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Nemohu se zbavit nepříjemného pocitu, který ve mně kniha zanechala - smutku z utracených peněz a ztraceného času, který jsem strávila čtením tohoto rádoby dojemného románu. Nápad dobrý, ale kde je to slibované propojení hlavních linií? V posledních kapitolách? Ne? Zřejmě jsem ho nějak přehlédla... Protože ta malá náhoda popsaná asi na třech stránkách, kde se dva hlavní hrdinové jen setkají, mi přišla spíše jako by to bylo z náhlého popudu, jako by to autor původně vůbec neměl v plánu.
Z historického hlediska naprosto nepoužitelné, celou dobu jsem cítila jakousi umělost celého příběhu, nedokázala jsem mu uvěřit a už vůbec s jakoukoliv postavou soucítit. Další knížku od Doerra si rozhodně nepřečtu a příště si dám velký pozor, abych nekoupila něco tak masivně přeceňovaného (pořád se nedokážu vyrovnat se ztrátou svých těžce vydřených peněz.)
Btw. Ta Pulitzerova cena se vzala kde?! Jsou mnohem lepší knížky, které by si ji zasloužily...

20.06.2016 2 z 5


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Jeden komentář jsem tady sice už psala, ale nedá mi to a musím napsat další. Pokud se nepletu, Green tuhle knihu jako první vydával na internetu na svém blogu, o čemž také svědčí její kvalita. Jak jsem již zpozorovala, - hlavně na sociálních sítích - popularitu získala hlavně díky svým mladým fanynkám, které o kvalitní literatuře nemají ani tuchy, a filmovému zpracování, které jsem díkybohu neviděla.
Tohle opravdu není nic pro mě - rádoby smutný příběh o dvou teenagerech s rakovinou měl úplně opačný efekt, než autor pravděpodobně původně plánoval - knihu mi zhnusil a za srdíčko mě rozhodně nechytl. Nejsem žádná bezcitná stvůra, ale co je moc, to je moc. A tohle je moc a ještě ke všemu nuda.
Nakonec jsem si ale říkala, že tomu dám ještě šanci a od Greena jsem si přečetla další knihu. Se kterou jsem nad ním také naprosto zanevřela a takhle už svůj čas plýtvat nebudu. Bohužel, takhle primitivní a nezajímavý styl psaní mi opravdu nic neříká. Třeba jindy, Greenie. ;)

15.02.2016 2 z 5


Azincourt Azincourt Bernard Cornwell

Od Cornwella moje prvotina. A rozhodně předčila má očekávání - s ničím se nepáře, všechno popíše brutálním způsobem, který je na středověk tak typický. Už jsem sáhla i po ostatních autorových knihách a nelituji toho, všechny stojí za přečtení!

07.02.2016 5 z 5


Kruté Kruté Sara Shepard

Takže tímto dílem končím. Přečetla jsem pár prvních knih a další jsem četla jen ze zvědavosti, kdo je A. Postupně se to ale pořád zhoršovalo, jedinou náplní je již jen móda, kdo má a nemá co značkové, nepromyšlené a dost nezajímavé milostné trojúhelníky, které ve mně nevzbuzují žádnou zvědavost. O A nemluvě - ze začátku to byla celkem záhada a přiznám se, že mě pořád užíralo, kdo to byl, ale teď už to ani nemá tu původní atmosféru. Autorka to zkazila neustálým vnucování, že A je prostě záhada, ó můj bože, všichni se jí bojte a nikdy nezjistíte, kdo to je. Nuda. Napsat 6 či 7 dílů by bohatě stačilo, tohle už je vážně moc. Ty dvě hvězdy dávám jen za autorčinu snahu a její genialitu, že z tohohle dokáže vytřískat takové peníze.

07.02.2016 2 z 5


Křídla Křídla Aprilynne Pike

Asi jsem udělala tu chybu, že jsem si přečetla knihu určenou hlavně mladším čtenářům, které zaujme jakýkoliv milostný trojúhelník. Mně se to prostě nelíbilo a můžu říct, že i kdybych ji četla ve "věku k tomu určeném", stejně bych byla zklamaná, protože tohle opravdu není moje. Tenhle žánr mi prostě nic neříká.

07.02.2016 3 z 5


Nechtění Nechtění Kristina Ohlsson

Severské krimi, jakožto mého nejoblíbenějšího žánru, už jsem přečetla spousty. Tohle nebylo špatné, ale chyběla mi tam taková ta brutalita, o které všichni mluví. Přitom způsob vražd tady byl v podstatě milosrdný, bezbolestný. Je vidět, že autorem je žena. ;) Celou sérii mám doma a rozhodně nelituji, ovšem něco tomu vážně chybělo - jako když naservírujete místo hezky propečeného steaku jen syrový flák masa, a ať si s tím každý udělá, co chce.

07.02.2016 4 z 5


Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Jedno z nejkrásnějších a nejdepresivnějších děl. Jako zatvrzelého pesimistu mi celá kniha dělala neskutečnou radost, konečně něco, co jen tak dobrý konec mít nebude.

07.02.2016 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Jedno z mých nejoblíbenějších klasických děl (ano, už ji řadím mezi klasiku). Dystopii jsem vždycky milovala, ale tohle moji vášeň posunulo na novou úroveň. Myslím, že rozhodně stojí za přečtení, i přesto, že tento žánr moc nemusíte - budete přemýšlet i o věcech, které by vás jinak vůbec nenapadly. Orwell je podle mě geniální a tato kniha je toho jen důkazem.

07.02.2016 5 z 5


Posedlost Posedlost Lisa Jane Smith

Moje hodnocení asi nejspíš ovlivňuje fakt, že sci-fi ani fantasy nejsou zrovna můj šálek kávy, na druhou stranu mi tohle přišlo opravdu nudné. Akce a "napětí" tam sice jsou, rozhodně jsem u toho ale neměla pocity, že nemůžu přestat číst. Nijak mě to nechytlo, a tak po pár dnech jsem po knize ani nevzdechla. Taková jednorázovka, když už vážně nemáte co číst. (Ano, přesně tak jsem se ke knize dostala.)

18.01.2016 1 z 5


Odhalení Odhalení Lisa Jane Smith

Kniha mi přišla celkově taková nijaká. Nic mě nenadchlo, ale ani neurazilo, přečteno za méně než jeden den. Přijít s lepším nápadem, hned by z toho byl bestseller. :))

18.01.2016 2 z 5


Půlnoční slunce Půlnoční slunce Jo Nesbø

Musím říct, že tohle je jedna z mála knih, u které je druhý díl lepší než ten první. Miluji Nesbovu schopnost vypravování, děj ubíhá, a jak tu již někteří píší, zápletka nebyla tak velká. Mně to ale nepřijde vůbec naškodu, Nesbo tím jen dokázal, jaký bravurní vypravěč je, a že i "obyčejný" příběh, který mi ale vůbec obyčejný nepřišel, pojme tak, aby to bavilo a kniha je čtivá. Jediné mínus je, že to je spíš povídka než kniha, napsat takové tři a dát je dohromady, udělal by líp. Ale co už, obchod je holt obchod. :)

30.12.2015 5 z 5


Říjnový seznam Říjnový seznam Jeffery Deaver

Popravdě, tohle pro mě bylo jedno velké zklamání. Po knize jsem sáhla po tom, co jsem četla spousty kladných recenzí, ať už na obsah knihy nebo její zpracování. Deavera obdivuji za to, že celkem hezky pojal psaní příběhu od konce do začátku, ale podobné knihy jsem už četla, a i když příběh nebyl takový "velký", bavilo mě to víc. A tím se dostáváme k další věci - zápletka mi přišla přehnaná a neuvěřitelná, dokonce bych ji nazvala "jako z amerického filmu." Kdybych od knihy tolik nečekala, pravděpodobně bych byla nadšenější, ovšem všechny "overrated" recenze udělaly své. Za mě silnější průměr.

30.12.2015 3 z 5


Bílé kosti Bílé kosti Graham Masterton

Irské prostředí na mě udělalo velký dojem, působilo přesně tak, jak mělo - temně a zachmuřeně. Čtení jsem si opravdu užila, místy mi bohužel přišlo táhlé, i když na napínavosti to neubralo. Konec byl vážně nečekaný, a přestože nedávám plný počet hvězdiček, rozhodně doporučuji. Každopádně pro mě jako milovníka knižní brutality kniha byla trošku zklamání, kdy všechny recenze - dokonce i obal knihy - slibují dokonalý požitek z popisu brutálních vražd, který jsem tam nikde nenašla. Ovšem jako zpestření mé sbírky detektivek a hororů to rozhodně stálo za to!

30.12.2015 5 z 5


Mlhy Ölandu Mlhy Ölandu Johan Theorin

Jako veliký fanoušek severské krimi jsem se na tento titul opravdu těšila. Bohužel, vůbec mě nenadchla. Děj byl ze začátku nudný, vůbec jsem se do něj nemohla ponořit a začal se rozjíždět tak posledních sto stran. Vlastně jsem se do toho musela hodně nutit a ještě jsem mezitím stihla přečíst celkem šest knih, tolik k napínavosti. Ovšem tak neočekávaný konec mě potěšil, kvalitu knihy velice vyzdvihl. Osobně mám ráda hodně napětí a akci, proto se mi tohle zdálo nudnější, každopádně ten hororový nádech mi čtení zpříjemňoval. Pro mě spíše čtení na uspání.

14.11.2015 3 z 5


Krev na sněhu Krev na sněhu Jo Nesbø

Po přečtení jsem měla trochu rozporuplné pocity. Nesbo Olava popisuje jako hlupáka, podle jeho vyjadřování - často i přemýšlení - ale působí opravdu chytře. Trošku mě zmátla maličká nepropracovanost příběhu, který by mohl být trochu více "objemnější". Chybělo mi Nesbovo klasické popisování obyčejných věcí, takže ať už jsem se těšila sebevíc, tohle pro mě bylo prostě zklamání. Olava jsem si vůbec neoblíbila, myslím, že za to může i autorův přístup k jeho popisu.

13.06.2015 3 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Od knížky jsem čekala trošku hororový nádech, proto pro mě byla obrovským zklamáním. Ze začátku to jakž takž šlo, ke konci už jsem ale začínala ztrácet trpělivost a do čtení se nutit. Pro mě celkem těžko představitelné, ani styl psaní se mi moc nelíbil. Kdo má ale rád něco jednoduššího na zahnání nudy, měl by se do toho pustit. :)

06.06.2015 3 z 5


Důvěřuj mi Důvěřuj mi J. Lynn (p)

Pro mě naprosto nudná, utahaná kniha. Ráda si po večerech čtu oddechové romány, ale do tohohle jsem se musela vyloženě nutit - děj vůbec neplynul, až se zadrhával. Často jsem narážela i na překladatelské chyby, to už je ale jiná věc.

06.06.2015 1 z 5


Křižovatky Křižovatky Wm. Paul Young (p)

Skvěle procítěné dílo, poukazuje na dění v dnešním světě. Mně jako nekřesťance přivodilo spoustu otázek. S postavami jsem se krásně dokázala sžít, určitě doporučuji, krásné k zamyšlení.

05.04.2015 5 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Popravdě musím říct, že Jonasson opět nezklamal. Kniha je od začátku do konce vtipná a napínavá, popisování politiky tomu dodává ten správný nádech. I když mě Stařík bavil o trochu víc, je to jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla.

05.04.2015 5 z 5


Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Zprvu se mi do knihy vůbec nechtělo, ale po přečtení první kapitoly jsem se do ní ihned zamilovala. Ze začátku je sice těžké vžít se do příběhu, ale to jen kvůli hned několika hlavním příběhům. Konec byl naprosto nečekaný, přesně tak, jak by to u kvalitních knih mělo být. Žádné oddechové čtení ale nečekejte, příběh vás bude nutit se ke knize v každé volné chvíli vracet. Opravdu překonala má očekávání!

08.02.2015 4 z 5