m.gena m.gena komentáře u knih

☰ menu

Brouci v hlavě: Jak se zbavit vtíravých myšlenek Brouci v hlavě: Jak se zbavit vtíravých myšlenek Sally M. Winston

Omlouvám se , dávám většinou komentáře jen ke knihám, které mě nějak pozitivně oslovily, ale zdá se mi že tohle je úplně první kniha, která se mi dostala pod ruku a je to úplný paskvil. tato kniha mohla obsahovat pouze jednu větu .... Vtíravé myšlenky jsou naprosto normální, má je každý a nemá smysl s nimi bojovat XDD.

23.07.2021


Genialita ptáků Genialita ptáků Jennifer Ackerman

Opravdu moc pěkná kniha o jedné z mé celoživotní lásce :) Nejvíce co oceňuji kromě informačního obsahu, je styl zprostředkování vědeckých poznatků, které někdy pro svoji složitost nebo v některých případech neatraktivnost (suchá data) nejsou pro čtenáře čtivá a srozumitelná. Je to přesně ten druh stylu psaní, kde cítíte ten zápal a nadšení pro danou věc a srozumitelným jazykem předáváte poznatky široké veřejnosti jako to započal Jean Henri Fabre nebo později Konrad Lorenz, Richard Dawkins a v neposlední řadě na špici s jeho dokumenty David Attenborough. Děkuji za tuto knihu a více takových prací, které jednou provždy zničí dogma, které zasel Descartes.

24.11.2020 5 z 5


Kód života - Jak z nás DNA dělá to, kým jsme Kód života - Jak z nás DNA dělá to, kým jsme Robert Plomin

Pan Plomin je prostě velmi zapálený vědec, který se této problematice věnuje celý život a trochu jak už to bývá, tak začal mít krátkozraký pohled na danou problematiku. Sice jak bylo řečeno pokrok nezastavíš, ale rozhodně progres ve zkoumání DNA nevidím tak růžově. Určitě přináší to spoustu dobrého, ale i velmi nebezpečného a obhajoba co v knize zazněla mě pobavila. Genetické informace jsou vlastně nebezpečné jen v rukou totalitních států, ale v demokratických společnostech, zejména v těch, které vyznávají meritokracii je to vlastně úplně v pořádku. :D Závěrem chci ještě dodat, že svět DNA je opravdu neuvěřitelný.

24.07.2020


Návrat ke Stromu života – Evoluce a křesťanství Návrat ke Stromu života – Evoluce a křesťanství Marek Vácha

asi jeden z mála knězů, který jde jedinou možnou elegantní cestou a tak nemusí zamítnou ani evoluci a ani náboženství :)

14.02.2020


10 % člověka 10 % člověka Alanna Collen

nebyl by někdo tak hodný a neposlal mi alespoň pdf této knihy :DD to se prostě nedá sehnat ...:(

30.01.2020


Dobráci od přírody Dobráci od přírody Frans de Waal

obecně nechápu, proč je takový problém po přijetí evoluce přijmout i skutečnost, že zvířata mají určitý typ vnímání ("morálku",kulturu, jazyk, atd.) Také se mi líbila věta o tom, že mi lidé hledáme neustále inteligentní život bůhví kde ve vesmíru, ale přitom ten který máme takřka pod nosem, tak ten nevidíme a ani nechceme :) :(

18.08.2019


Karlík a továrna na čokoládu Karlík a továrna na čokoládu Roald Dahl

V nejhezčích pohádkách jsou obsaženy ty nejzákladnější životní pravdy :) A pan Dahl právě jednu takovou napsal...

26.12.2018


Cizinec Cizinec Albert Camus

Zajímává kniha, která v sobě skrývá problém vzájemného pohled různých kultur
(francouzská společnost vs arabská) A z toho vycházející určitá absurdnost,že spíše než za vraždu araba je hlavní postava odsouzena za neuronění slzy na pohřbu své matky (něco jako neplnění morálních konvencí).

25.11.2018


Smrt Ivana Iljiče Smrt Ivana Iljiče Lev Nikolajevič Tolstoj

Kniha se doporučuje pro budoucí psychoterapeuty a to především pro ty, kteří se zabývají existenciální psychologií. Jejíž hlavní témata jsou smrt, izolace, nicota. A jak sem zjistil vlastní smrt stále ještě vyřešenou nemám. :)

18.11.2018 4 z 5


Hořčičné semínko Hořčičné semínko Osho

Když čtu příspěvky hlavně od paní ivaksa, tak prostě musím zareagovat, že tím pádem nepochopila vůbec nic, ale nemusí smutnit není v tom sama. Jsme v tom s ní . :DD Úplně náhodně se mi kniha dostala po návštěvě přednášky pana Sedláčka, který poslední dobou se opravdu hodně naváží do křesťanství používáním demagogií a doslovných a logických výkladů z bible a náboženství tím popírá, ale vpodstatě je opačnou stranou stejné mince. Kde na druhé straně jsou všichni ti kněží atd., kteří si náboženství, také vykládájí po svém . Prostě hlavní je , že se to hodí.:D

09.11.2018


Všichni žijem' v blázinci Všichni žijem' v blázinci Radkin Honzák

Vše již bylo řečeno, akorát bych znovu vyzdvihl způsob jaký pan Honzák zprostředkovává informace ( vtipně a srozumitelně).

05.11.2018


Klid Klid Attila Bartis

Po přečtení prvních pár začátečních stránek jsem byl vlastně znechucen co to je za zvrhlého prasáka :D a už jsem chtěl knihu vrátit bez přečtení, ale protože se tak rychle nevzdávám, tak jsem četl dál a opravdu mě to dostalo. Trochu mi to po chvilce připomnělo Bukowského, ale oproti němu toto dílo má hluboký psychologický rozměr. Opravdu zajímavá kniha!

26.10.2018 5 z 5


Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

když se to trochu v některých větách poupraví, tak je to super knížka pro děti před spaním. :) Je to oddechová četba, ale co je nejvtipnější na tom všem, když sem píšu tento koment, tak má tato kniha 666 hodnocení :DDD náhoda?, nemyslím si :D

17.10.2018


Hana Hana Alena Mornštajnová

Lehce čtivá kniha, ale paradoxně přitom lehká opravdu vůbec není.

05.10.2018


Šesté vymírání: Nepřirozený příběh Šesté vymírání: Nepřirozený příběh Elizabeth Kolbert

Kniha nepřináší nic extra objevného, ale podle mého z důvodu aktuálnosti jejího tématu velice podnětná. Nicméně kola stroje jsou již příliš v pohybu, takže je otázkou jestli vůbec je možné je zastavit nebo spíše aspoň přibrzdit. Ve finále pro Zemi to není ani první ani poslední příběh o vymírání.

04.10.2018


I na kovbojky občas padne smutek I na kovbojky občas padne smutek Tom Robbins

kdysi jsem četl od autora parfém bláznivého tance, který mě dostal a pobavil. Takže sem po dlouhé době chtěl zkusit přečíst ještě něco od autora, ale tahle kniha byla pro mě opravdu dlouhá a vlastně o ničem.Jediné co jsem ocenil je květnatost slov a formulace, které z nich skládá :)

23.09.2018


Bůh dokazatelně existuje Bůh dokazatelně existuje Miloslav Král

Vůbec tu nehodlám dále rozebírat obsah knihy, ale pro mě rozhodně velice zajímavé setkání s velmi rozumnou a zajímavou obhajobou boha pomocí vědy.... akorát možná ne pro všechny v některých pasážích pochopitelná, z důvodu mezioborové komplexnosti.

21.04.2016 5 z 5


Boží blud Boží blud Richard Dawkins

Tak trochu mi to připomíná nahrazení jedné víry tou druhou......

25.03.2015 3 z 5


Osm smrtelných hříchů civilizace Osm smrtelných hříchů civilizace Konrad Lorenz

zajímavý pohled etologa na nás samé, obzvláště když je jím právě Konrad Lorenz , pro mě jeden z nejlepších pozorovatelů chování zvířat. A pokud opravdu věříme to co načal Darwin, tak nemůžeme úplně nesouhlasit s touto knihou.

12.03.2015


Hovořil se zvěří, ptáky a rybami Hovořil se zvěří, ptáky a rybami Konrad Lorenz

štastný člověk = práce koníčkem :)

15.12.2014