m.artina m.artina komentáře u knih

☰ menu

Inferno Inferno Dan Brown

Paradoxně má první kniha od Browna. A možná právě proto si zasloužila 4*, trochu pochybuji že by mé nadšení vytrvalo u dalších čtyř knih podobného konceptu s jednou hlavní postavou. Nicméně rozhodně si je přečtu, protože literatura je to kvalitní, čtiva, a zajímavá. Filmové zpracování je ovšem naprostý odpad, změněno natolik, že s knihou má snad společná jen jména postav. Takže ten po přečtení knihy rozhodně nedoporučuji.

17.07.2017 4 z 5


Stalker Stalker Lars Kepler

68 %
O jednu hvězdu snižuji za to, že když se nad tím zpětně zamyslím po přečtení, prakticky nešlo přijít na to, kdo je vrah, dokud nám to autoři 100 str před koncem neřekli. Což je podle mě škoda. Člověk při čtení detektivek chce přemýšlet, chce vyšetřovat, chce hledat spojitosti, chce přemýšlet nad motivy, čtenář se sám stává detektivem. Ale tady to prostě nešlo. Je vám jasné, že to musí být někdo již zmíněný, ale kniha vás celou dobu tlačí k (SPOILER) úplně cizí osobě, drogově závislému kazateli s pomalovaným obličejem, a nedává vám jedinou možnost podezřívat někoho jiného... Na konec vám vyklopí život "stalkera" a jeho poruchu.. O druhou hvězdu snižuji za absenci napětí v jednotlivých scénách, takové to že se vám zrychlí dech, někdo je v domě, to asi nebude jen vítr... Potenciál kniha má, je to zajímavé téma, problematika "stalkingu" zde mohlo být i více rozvinuta.. Kdo v dnešní době nevyužívá sociálních sítí? A nezjistí jejich prostřednictvím o (cizích) lidech informace, které by za jiných okolností jen tak nezjistil ?... místo toho tam autoři motají obchod s bílým masem, drogy, drogy, drogy, víru, a ve výsledku psychickou poruchu osobnosti. Takže na detektivku průměr, kniha i příběh přesto zajímavý, rychle čtivý, nemůžu tvrdit že by mě nějaká část nudila.

23.06.2017 3 z 5


Slzy pouště Slzy pouště Halima Bashir

Zde více než kdekoliv jinde (bohužel) platí, že nejlepším vypravěčem je život sám. Doporučuji každému, aby si ji přečetl, jednoduše proto, aby věděl, pochopil a minimálně se zamyslel. Nad sebou, svým životem, životem lidí okolo i celým světem . Nečekala jsem jednoduché čtení, a jsem velmi ráda, že jsem na tuto knihu zcela náhodně narazila. Zaslouží si mnohem více pozornosti, než se ji dostalo.

06.06.2017 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Četla jsem ji jako malá. Pak na gymplu k povinné četbě. Ale až s odstupem času člověk pochopí jak moc nádherná kniha s hlubokým významem to je.

12.12.2016 5 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Na českou literaturu pěkný román, čte se snadno a rychle, místy dojemný, místy veselý. Celkově však depresivní, vhodný k zamyšlení. Líbí se mi, že vás donutí se zamyslet se nad svým vlastním životem, Vážně bych měla partnerovi odsekávat, být protivná a oddalovat se mu tak ve vztahu. A proč se vlastně láska ve vztahu vytratí a kam? Musím se však přiznat, že se nedokážu smířit s "neukoncenim" knihy. Podle mého by potřebovala ještě tak dalších sto stránek minimálně. Konci nekoncem což mě mrzí.

07.12.2016 3 z 5


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Kvalitní literatura, zpočátku mi trvalo se zacist, pak nešlo přestat.

18.11.2016 4 z 5


Ranhojič Ranhojič Noah Gordon

Zábavná, smutná, naučná a obohacují čtiva kniha. Bude patřit k mým oblíbeným. Doporučuji.

02.09.2016 5 z 5


Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

V životě jsem nepřečetla knihu takhle rychle. Opravdu jedním dechem. Nemám slov. Rozhodně stojí za přečtení!

11.08.2016 4 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Přestože je velmi často v kapitole nejdříve prozrazen její konec, a až pak je vyprávěn děj, tak mi to nevadilo. Kniha se četla opravdu hodně snadno a rychle, je to krásné dílo. V průběhu se smějete, na konci ukápla i slzička. Spokojenost.

18.07.2016 4 z 5