lushi lushi komentáře u knih

☰ menu

Poselství prachu. Mýty a legendy Šošonů Poselství prachu. Mýty a legendy Šošonů * antologie

Jedna z nejlepších sbírek mýtů zcela odlišné kultury, kterou jsem zatím četla. U jiných podobných sbírek mi chyběl úvod, vhled do života vnímání dané kultury. Příběhy pro mě pak byly příliš nesrozumitelné. Vím, že s těmito bych měla stejný problém, ale úvodní teoretická část na začátku knihy mi opravdu sedla a pomohla.

19.03.2020 3 z 5


Tajemství karet Tajemství karet Jostein Gaarder

Radovat se ze života a nenechat si ho utéct! Překrásná kniha s tím nejlepším poselstvím, které by jen dětem mohla předat. Takhle kniha v naší knihovně určitě zůstane a ráda se k ní ještě vrátím.

09.03.2020 5 z 5


Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Já jsem ohromená, úžasně čtivá a působivá prvotina. Ano, nejde o veledílo, ale to by snad ani nikdo nemohl očekávat, ne? Navíc autorka umí krásně kreslit a pravděpodobně bude velmi schopná i ve svém oboru. No prostě pecka, autorka si rozhodně zaslouží obdiv.
Hovorová čeština mě ze začátku zaskočila, ale později jsem se na ni už tolik nesoustředila. Myslím si, že právě použitý jazyk pomohl té plynulosti, knížka se fakt četla jako po másle.
Jen mě mrzely chyby v textu a škoda toho rodokmenu (bratr Kawašity je v graficky zpodobněném rodokmenu uvedený jako strýc).
Přečetla jsem si kousek rozhovoru s autorkou, a mám pocit, že kniha bude v mnohém autobiografická. Tak jsem zvědavá, jestli přijde ještě s nějakou knihou, a jestli dokáže vystavět postavy i bez všech těch (auto)biografických prvků :)

07.02.2020 4 z 5


Jak na sítě Jak na sítě Michelle Losekoot (p)

Vyšla přesně ve chvíli, kdy jsem ji nejvíc potřebovala, a opravdu hodně mi pomohla. Marketing na sociálních sítích pro mě byla velká neznámá, ale díky knize se cítím dobře zasvěcená (a ne úplně ztracená). S knihou určitě budu ještě pracovat, uvidím teprve časem, jestli jsem všechno pochytila správně.

05.02.2020 5 z 5


Den, kdy voskovky řekly DOST Den, kdy voskovky řekly DOST Drew Daywalt

Perfektní kniha! Vtipná, inspirativní, plná super obrázků.

05.02.2020 5 z 5


Jakub a hvězdy Jakub a hvězdy Renáta Fučíková

Vyprávění neplyne moc hladce, dialogy občas zní nepřirozené, ale kostra příběhů je skvělá a líbilo se mi multikulturní pojetí výkladu souhvězdí. Nejkrásnější jsou ale stejně ty ilustrace!
Škoda, že nakladatel zvolil těžký lesklý papír, k těmto ilustracím by mi víc seděl nějaký víc strukturovaný, na omak příjemný papír (a kniha by potom možná nebyla tak strašně těžká).

05.02.2020 4 z 5


Historie včel Historie včel Maja Lunde

Knihu jsem koupila naslepo v charitě, pouze jsem věděla, že jednu dobu byla docela propagovaná. A sedla mi perfektně, jde přesně o ten typ literatury, který čtu ráda: prolínání dějových a časových linek, problémy ve vztazích (zde hlavně rodič-dítě), fikce založená na faktech. A do toho navíc ekologický podtext. Zvraty v příběhu byly lehce předvídatelné, ale vůbec mi to nevadilo, nemyslím si, že by hlavním poselstvím knihy byla dramatičnost.

Četla jsem ji v angličtině a šlo to jako po másle, jednoduché větné konstrukce, většina neznámých slov jde odvodit z kontextu.

29.01.2020 4 z 5


Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování Haruki Murakami

Tato kniha mi hodně sedla. Místy trochu záhadná, ale obecně zaměřená na současný svět, ve kterém je tak snadné oddělit se od davu a upadnout do samoty. Kniha má ve výsledku hodně pozitivní poslání tím, jak se zaměřuje na ne/štěstí, samotu, přátelství a životní cíle.

08.12.2019 4 z 5


Vojna nemá ženskú tvár Vojna nemá ženskú tvár Světlana Alexandrovna Alexijevič

Skvělá kniha, ale nezvládla jsem ji dočíst. Pokaždé, když jsem ji četla, jsem se rozbrečela. Vyprávění je opravdu hodně silné, emotivní a zároveň hodně neobvyklé. S takovým pohledem na válku jsem se zatím nesetkala, opravdu mě to dostalo.

25.11.2019 4 z 5


Kdo roste v parku Kdo roste v parku Kateryna Michalicyna

Roztomilá kniha zaměřená na poznávání stromů především podle listů. Krása!

19.11.2019 5 z 5


Jedlička se narodila Jedlička se narodila Oksana Bula

Další kousek z tukoního světa. Vždycky mě děsně bolí líčka z toho, jak se při čtení culím :)

19.11.2019 5 z 5


Děvčátko Momo a ukradený čas Děvčátko Momo a ukradený čas Michael Ende

Překrásný hluboký příběh. Kniha, ke které bych se měla vracet, ať už četbou nebo jen oživením poselství, které nese.

19.11.2019 4 z 5


Slepý vrah Slepý vrah Margaret Atwood

Mám podezření, že knihu jsem někdy dřív (ne)dočetla, protože začátek mi byl hodně povědomý. Tentokrát jsem se přes "začátek" už prokousala a knihu dočetla. A začátek uvádím v uvozovkách, protože jsem se nutila do první třetiny knihy. Bylo to nekonečné!
Druhá třetina mě už bavila o něco více a poslední třetinu jsem dala skoro na jeden zátah přes noc.
Příběh pro mě začal být poutavý, až ve chvíli, kdy mi začaly nějaké věci docházet a kdy jsem se těšila na další indicie. Do té doby jsem ale byla spíše jen zmatená a unuděná, protože se příběh nikam neposouval. Vlastně celá kniha je spíš taková klidná a tichá - jen v určitém momentu se to změní v tíživé ticho, nucený klid.
3 hvězdy dávám za nápaditost a rozuzlení, které člověk na začátku neočekává.

15.09.2019 3 z 5


Nausika, dívka z Knossu Nausika, dívka z Knossu Ivona Březinová

Na pozadí zajímavého příběhu autorka popisuje krétské zvyky, kulturu a ve vyprávěních mezi postavami i starořecké mýty. Věnuje se nenásilně i historii Kréty a Théry a popisuje následky živelní pohromy.
Samotný příběh Nausiky a její matky Kalliope se soustředí na motiv božího poslání a nevyhnutelnost osudu, ale taky na motiv lásky, oddanosti a vášně k řemeslu (tanec s býky, malba tkanin).
Jde o ucelenou knihu, kterou jsem si opravdu užila a rozhodně bych ji doporučila mladým čtenářům (ideální kniha na dovolenou na Krétě nebo v Řecku!).

30.08.2019 4 z 5


Přítelkyně z domu smutku Přítelkyně z domu smutku Eva Kantůrková

Překrásné vnímání a popis žen z úplně odlišných sociálních sfér, kniha plná respektu a porozumění.

26.08.2019 4 z 5


Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Po dvou přednáškách jsem si teda přečetla i jednu knihu (a zároveň jsem si tak splnila bod z čtenářské výzvy). Kniha splnila očekávání, je vtipná, plná neskutečných historek, psaná krásnou češtinou.

11.08.2019 4 z 5


Severská mytologie Severská mytologie Neil Gaiman

Skvěle napsaná kniha, čtivá, angličtina ne úplně primitivní, ale ani příliš náročná. Severskou mytologii neznám, toto je má první kniha severských mýtů. Přestože samotný svět a bohové severské mytologie se mi moc nelíbili, kniha si mě získala a opravdu mě bavila.
Takže Gaiman klidně další, ale jiná kniha o severské mytologii už mě neláká.

20.07.2019 4 z 5


Zvuk slunečních hodin Zvuk slunečních hodin Hana Andronikova

Překrásná kniha, přestože se zabývá tíživými tématy (holokaust, odloučení od domova a rodiny), je neuvěřitelně pozitivní, myšlenkové bohatá a dodává sílu.

29.06.2019 5 z 5


Želary Želary Květa Legátová (p)

Já bych ke knize potřebovala síť vztahů nebo mapu chalup. Postavy i příběhy se mi pletly dohromady, ke konci jsem cítila, že se propojují, ale nedokázala jsem všechno podchytit. Jde o hodně ponuré, ale hluboké čtení. Postavy mají bohatý vnitřní život, zároveň jsou ale opravdu uvěřitelné. Přesto mi kniha moc nesedla, asi mi nejvíc chybělo přímější propojení jednotlivých povídek.

24.06.2019 3 z 5


Pan Brambora a jeho kamarádi - Na cestě do Evropy a do vašich bříšek Pan Brambora a jeho kamarádi - Na cestě do Evropy a do vašich bříšek Markéta Hrubešová

Zábavná, roztomilá, poutavá a poučná. Já miluju brambory, takže kniha si mě získala už svým názvem. Ale kromě brambor jsem se dozvěděla zajímavosti i o rajčatech, kukuřici, slunečnici, vanilce a kakau. Recepty jsem nezkoušela, nicméně všechny byly jednoduché a nenáročné na suroviny, takže ideální na vaření s dětmi. Nebo jen tak pro sebe :)
Jediné, co bych autorce vytkla, je zahrnování konkrétně "maminky" do vaření / pečení. Ne každé dítě vyrůstá s mámou, ne všechny mámy vaří / pečou. Jde o zbytečné vkládání stereotypů do dětských myslí nebo i bolestivé téma...

03.06.2019 5 z 5