Lukasitch Lukasitch komentáře u knih

☰ menu

Cyklus vlkodlaka Cyklus vlkodlaka Stephen King

Příjemná jednohubka. Ke čtyřem hvězdám chyběl jen trochu napínavější závěr.

12.01.2024 3 z 5


Mirzova vize Mirzova vize Josef Pecinovský

(SPOILER) Tak já tedy rozhodně nadšený nejsem. Nechal jsem se oklamat obálkou i anotací. První polovina knihy super, přinesla to, co jsem čekal. Druhá polovina - zklamání. Doufal jsem v survival v pravěku, sžívání se s pravěkou přírodou, akci a domestikaci dinosaurů, boje různých lidských skupin (kmenů) apod. Nápady, jak mohla vypadat budoucnost, kdyby lidé žili už v druhohorách a přežili srážku s asteroidem. Namísto toho přišel blábol o supermanovi s léčitelskými schopnostmi, co zabíjí saury holýma rukama. Ten strašně napínavý příběh mě teda nějak minul.

10.01.2024 2 z 5


5minutové Marvel příběhy 5minutové Marvel příběhy kolektiv autorů

Moc pěkná knížka pro děti, skvělý úvod do světa superhrdinů. Ale připadám si trochu okradený, byť synovi to bude jedno, jelikož jsou zde dva příběhy (kdyby byl jeden, tak neřeknu), které jsou už v knize 5minutové Spider-Manovy příběhy. Na to by si jedno vydavatelství skoro mohlo dát pozor. Za to hvězda dolů.

25.05.2023 4 z 5


Hrůzy v Michiganu Hrůzy v Michiganu Pavel Bartáček

Vlkodlaků není nikdy dost. Nicméně jako žánrovka to mohlo mít tak o čtvrtinu, možná i třetinu, méně stránek. Ale zabavilo.

25.01.2023 3 z 5


Purpurové řeky Purpurové řeky Jean Christophe Grangé

(SPOILER) Hodně rozporuplná kniha. Určitě mě bavila a dobře se četla, zápletka v pohodě. Ale Fanny byla pro mě hned podezřelá číslo jedna, Niemáns mě štval, Karim už méně. Ale hvězdu dolů dávám za ten useknutý konec, úplně to celé vyšumělo. Nicméně mě zajímá pokračování, které si též přečtu.

04.10.2022 3 z 5


Magořina Magořina Carlton Mellick III

Vážně jsem chvíli uvažoval nad 3 a dokonce 2 hvězdičkami... ale jen proto, abych se necítil tak blbě, že mě to vlastně hrozně bavilo. Naštěstí vidno, že nejsem sám, ufff...

12.09.2022 4 z 5


Afrika legend a skutečnosti Afrika legend a skutečnosti Petr Hejna st.

Krásná, zábavná a poučná kniha. Celkový dojem kazí pouze opravdu velké množství chyb v knize, kdy někde ani věta nedávala smysl. Za to hvězda dolů.

27.05.2022 4 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Po zklamání ve formě Artemis přichází výrazné zlepšení. Andy vzal ingredience z Marťana, přidal špetku něčeho navíc a pořádně promíchal. Vzniklo něco velice podobného s odlišnou příchutí.
Bylo to strhující, pohlcující a neodložitelné? Nikoliv. Ale bylo to super, zábavné a poučné. I když těch technických věcí (a stránek) by se dalo ubrat, v poslední čtvrtině už jsem jel na setrvačnost.

14.01.2022 4 z 5


10 000 kilometrů pěšky Jižní Amerikou 10 000 kilometrů pěšky Jižní Amerikou Jan Rendl

Hodnotím za čtyři, ale hlavně proto, že tento žánr je pro mne stále v podstatě novým. Mám za sebou jen pár Ziburů a jednoho Šímu. Stále čtu s tím, že obdivuji odvahu autorů a říkám si u toho "Co kdybych já ...". Jinak bych asi byl přísnější.
Je pravda, že tento cestovatel mi k srdci nepřirostl. Trochu mi zde chybí ta pokora, kterou jsem viděl u jiných. I když chvílemi se o to Honza snažil. Skoro bych řekl, že člověk s takovou minulostí bude vědět, kdy říct alkoholu ne, ale spíše se zdá, že na cesty vyrazil jako na velkou pijatiku. Nechci ale soudit, třeba by se domorodci skutečně vážně urazili, kdyby pár těch panáků po cestě odmítl. A ačkoli nejsem žádný puritán, některé "vtipy" mě tak úplně nepobavily.
Název knihy je trochu zavádějící, jak už tu zaznělo. Přiznávám, že mne zarazilo, když se blížil konec na 5000 kilometrech. Neplánoval jsem další Rendlovu knihu číst. Nicméně mne zbytek cesty zajímá dost na to, abych pokračoval dále ještě aspoň s touto.

30.07.2021 4 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Jednoduchá, avšak bravurně napsaná. Už je to dlouho, co ve mně nějaká kniha vyvolala tolik pocitů.

19.06.2021 5 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Dal bych tři a půl, kdyby to šlo, zaokrouhluji ale na tři. Po letech čekání dorazilo spíš zklamání, nemohu říct, že by bylo neočekávané po těch problémech. Po 350 stranách plácání se na místě a jakože hledání "něčeho" konečně přišel nějaký děj... objevili se další otázky a konec. Tak snad nás nečeká další čtyřletá prodleva.

12.05.2021 3 z 5


Meta Meta Pavel Bareš

Mám z toho trochu pocit, že autor měl potřebu sebrat několik svých myšlenek o stalkingu, násilí na ženách, sociálních sítích apod. a rozhodl se na ně naroubovat příběh, který má čtenáře nalákat na superschopnosti, který ale nejsou tak super. Ačkoli to slovo nesnáším, tak kniha je určitě čtivá, ale nic moc navíc. Nemůžu říct, že by mi "hrdinka" nějak učarovala a zajímalo mě, jak dopadne.

21.01.2021 3 z 5


Vědecká vysvětlení nejbizarnějších způsobů smrti Vědecká vysvětlení nejbizarnějších způsobů smrti Cody Cassidy

Naprosto super. Krátké kapitoly nacpané zajímavostmi a černým humorem.

01.01.2021 5 z 5


Napsáno krví Napsáno krví Chris Carter

Dle mne příjemná změna. Je to takové umírněnější, avšak to dobré zůstává. Ale hlavně, hlavně se přestaly dokola opakovat známé repliky jako "Hodně čtu". Na to, že je hlavní hrdina superman, už jsem si zvykl.

15.12.2020 5 z 5


Lidožrouti z Lízátkova Lidožrouti z Lízátkova Carlton Mellick III

Satanova dcera zůstává nepřekonána. U Lidožroutů se trochu projevuje to, čeho jsem se bál už před Satanovou dcerou. Taková jistá roztěkanost. Ale vzhledem k tom, jak je kniha dlouhá se to skoro nestihne projevit a možná je délka také příčinou. Pořád je to velká zábava a totální odfuk od všeho kolem.

27.11.2020 4 z 5


Pekelný advent Pekelný advent Jan Sviták

Velice zábavná a řádně scary "dětská" beletrie. Synovi to doporučím až tak v 16 letech =)

23.11.2020 4 z 5


Krvavá Rose Krvavá Rose Nicholas Eames

Tak tentokrát je to trefa do rudého. Autor vzal vše dobré z Králů Wyldu a vyšperkoval to v Krvavé Rose. Humoru dle mého ubylo, ale přibylo emocí. Vše je větší, lepší, svižnější... a místy také temnější. Není co řešit, je to jízda!

23.11.2020 5 z 5


Planeta mezi dvěma slunci Planeta mezi dvěma slunci Robert Fabian

(SPOILER) Fabiana miluju, Mariňáci mě uchvátili. Ale Planeta mezi dvěma slunci se hned stala mou srdcovkou. Sakra kdybych ale dokázal říct proč. Může za to zřejmě, nepočítám-li Robertův um a super postavy, hororová složka Planety. To skvěle zpracovaný plíživý tajemno, který se útokem vřítí do závěrečný honičky a vše vyvrcholí beznadějí... do chvíle, než si člověk přečte... miluju spojování světů a příběhů.

23.10.2020


Spousta Spousta Brandon Sanderson

Mé hodnocení nemusí nutně odrážet kvalitu knihy. Ta očekávání, očekávání byla příliš velká.

23.10.2020 3 z 5


Příslib krve Příslib krve Brian McClellan

Lehce jsem přimhouřil obě oči, první díl mne zaujal, ale neoslnil.
Autor zde rozjíždí chytlavou story, vyplněnou novinkami v žánru fantasy méně viděnými.
Ale chybí tomu hloubka a cit.
Z postav mi přirostl snad jen Olem, což je spíše přicmrndávač, hlavní charaktery nějak netáhnou.

04.07.2020 4 z 5