lugh lugh komentáře u knih

☰ menu

Věčné tajemství Býčí skály Věčné tajemství Býčí skály Milan Stloukal

Býčí skála, tajemstvím opředená lokalita Moravského krasu. Od nálezu páně Wankela stále ještě nerozluštěná událost v naší historii. Pohřeb, masová vražda, obětiště nebo ještě něco úplně jiného? Nikdo s určitostí neví co se v jeskyni stalo a proč, mnoho teorií, žádná jistota. V dobách temného dávnověku se stalo něco co zanechalo v Býčí skále stopy, které se snažíme objasnit.
Kniha je velice pěkně a srozumitelně napsaná, doporučuji všem těm, kteří se takovými záhadami zaobírají. Pro mne byla kniha velice přínosná a jsem naprosto spokojen.

18.07.2022 5 z 5


Mytologie Slovanů Mytologie Slovanů Aleksander Gieysztor

Velice pěkně zpracovaná kniha. Škoda, že takto zpracovaných knih o Slovanech vychází jako šafránu. Kniha čtenáři pomůže zorientovat se v poměrně složité spleti slovanských božstev, sleduje vývoj a vztahy mezi nimi, poodhaluje jejich vznik. Doporučuji všem zájemcům o historii.

18.07.2022 5 z 5


Tajemství českých kronik Tajemství českých kronik Petr Čornej

Vlastním vydání z roku 1987. Kniha je zajímavá a čtivá. Už v této knize se dá najít spousta zajímavostí o husitech, husitské době, Václavu IV. Kniha se celkově zabývá dobou husitství před i částečně po porážce husitů a to nezaujatě, což na dobu kdy byla vydaná je celkem podivuhodné jelikož všechna díla té doby vykreslovala husity dle požadavků doby, tedy jako předskokany komunismu. Mne oslovila část věnovaná Václavu IV, kdy autor jako jeden z mála k tomuto králi přistupuje objektivně, nepoužívá obecné šablony o králi opilci, neschopném a líném, ale zamýšlí se nad jeho postavením po převzetí vlády po otci, který nasadil laťku tak vysoko, že téměř nebylo možné se mu vyrovnat. Celkově, velice dobrá kniha, která vychází z dobových kronik a nestraní ani jednomu táboru.

13.01.2022 5 z 5


Temné počátky českých dějin: Odkud k nám přišli a jak žili první Slované Temné počátky českých dějin: Odkud k nám přišli a jak žili první Slované Jindřich Kačer

Nezbývá než souhlasit s lazarus. Knihu jsem koupil víceméně ze zvědavosti, jsem zhruba ve třetině a už je mi jasné, že se budu muset nutit ji dočíst. V podstatě jde jen o knihu výpisků a citací našich archeologů a historiků doplněnou fiktivními povídkami ve kterých dává autor prostor své fantazii o zmíněných tématech. Nutno říci, že z mého pohledu fantazii velmi jednoduché, nudné.
Pokud se chcete o starých Slovanech něco dozvědět, přečtěte si díla autorů o kterých se kniha zmiňuje resp. z nich vychází. Že by jste se dozvěděli něco nového nebo převratného zcela jistě nehrozí.
Takže za mne - velké zklamání a pocit vyhozených peněz. Je zajímavé co vše jde dnes publikovat, mám neodbytný pocit, že jde o dílko ve formě čtenářského deníku a slohových prací.

04.01.2022 odpad!


Svědek na zabití Svědek na zabití Jaroslav Kmenta

Z knihy jde až hrůza, nikdy jsem si nedělal luze o tom jak fungovala, potažmo funguje šedá ekonomika v naší zemi. Ale po přečtení knihy jsem zbaven zbylých iluzí o morálce, etice a jakékoli důstojnosti v politice. Propojení veksláků, pohrobků socialismu, novodobých gangsterů, politiků, policejních složek a dalších zúčastněných přivádí k názoru, že snažit se žít podle norem a práva je pouze pro lid dělný.

03.04.2021 4 z 5


Jak to bylo s partyzány Jak to bylo s partyzány Bořivoj Nebojsa (p)

Knihu jsem četl už před lety. Docela dost mě zaujala. Nejen, že jsem se dočetl informace se kterými jsem se do té doby nikde nesetkal, ale zásadně se změnil můj pohled na partyzánské hnutí. Nejsem sice přesvědčen, že to všude probíhalo stejně, ale i tak to bylo až tragikomické zjištění. O nejtěžších dobách našeho národa jsem měl asi představy zmanipulované základní školou, kde partyzán byl skoro nedotknutelný polobůh. A sovětský, to bylo nejvíc ze všeho !! Také poválečné osudy tkzv. partyzánů byly velmi zajímavé, v lecčem vysvětlují současnou politickou scénu. Jsem rád, že jsem knihu četl, ale upřímně doufám kvůli tisícům lidí padlých v odboji a jejich památce , že všichni nebyli jako někteří hrdinové těchto stránek.

16.12.2020 3 z 5


Kolymské povídky (40 povídek) Kolymské povídky (40 povídek) Varlam Šalamov

Hodně zajímavé čtení, po Solženicynově Gulagu tak trošku odlehčená forma, spíš mi někdy přišlo , že se autor pohybuje v nadhledu, lehce filozofuje o smyslu muklovského bytí. Tím nechci tvrdit, že by dílo nemělo určitou hloubku, bezesporu má, ale takovou jemnou, decentní.

06.05.2020 4 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Od tohoto titulu resp. autora jsem čekal víc. Závěr byl chaotický, podivně spletený. Slovenská verze Blair witch, ale hodně nedotažená.

06.05.2020 3 z 5


Ohnivý sloup Ohnivý sloup Ken Follett

Oproti předchozím dvěma knihám slabší. Postrádal jsem dynamičnost a prolínání příběhů na které jsem si zvykl u předchozích knih. Přitom období do kterého je kniha situována je bezesporu také zdrojem silných témat. No, možná by některé knihy neměly mít pokračování za každou cenu. Nehaním, jen konstatuji.

14.02.2020 2 z 5


Jed Jed Andrzej Pilipiuk

Poněkud slabší než předchozí knihy, ale na druhou stranu kde pořád brát zápletky. Přiznám se, že je mi poslední dobou sympatičtější Semen než Jakub, ale možná je to jen momentální stav mysli.

14.02.2020 2 z 5


Seznam sedmi Seznam sedmi Mark Frost

Nebylo to špatné, ale na druhou stranu od člověka, který se podílel na TWIN PEAKS bych čekal propracovanější zápletu do které bude víc zakomponována H.P. Blavatská. Přesto se příběh čte velmi dobře, často jsem jej podvědomě porovnával s dílem A.C. Doyla ze kterého bezesporu vycházel. Někdy jsem si musel připomínat, že nečtu S. Holmese. Jsem zvědavý na druhou knihu Šest mesiášů.

12.02.2020 3 z 5


William Wallace: Statečné srdce William Wallace: Statečné srdce Jack Whyte

Pokud má někdo pocit, že se v knize bude odvíjet příběh z filmu Statečné srdce, bude zklamán. Příběh není špatně napsán, ale pro milovníky akční literatury bude přinejmenším nudný. Hodně podrobně popsané scény ze života, rozhovory postav .Pozitivní je snaha o vykreslení oné doby ve které se příběh skutečného Wiliama Wallace formoval .

26.11.2019 3 z 5


O život princezny O život princezny Jan Bauer

Všechny díly mi hodně připomínají díla pana Vondrušky, nevím kdo čerpal z koho, pakliže vůbec, ale příjde mi to bez výrazného nápadu. Občas děj přechází v těžko uvěřitelné sekvence, které vždy skončí happy endem. Co se týče historické věrohodnosti, nezkoumal jsem nic blíž, jelikož je kniha čirá fikce s občasnými dobovými jmény a místy.
Jako historická detektivka, průměrná, místy podprůměrná. Ale na druhou stranu snaha se cení.

23.10.2019 1 z 5


Básně Básně François Villon

Villon, student, básník, zloděj, vrah, trestanec, milenec, to vše byl. Nikdo neví jak a kde skončil svoji životní pouť. Vzdělaný darebák a opilec, který napsal nádherné básně. Milovník života i žen, tulák a i moralista, blázen i myslitel. Člověk s velkým srdcem a prázdnou kapsou. Tepal nepravosti a pokrytectví a sám se jich dopouštěl. Rozvířil vody, urazil kde koho z tehdejších mocných, církevní potentáty nevyjímaje a odešel bez rozloučení.
Buď s bohem Františku Villone, ať už Tvé kosti leží kdekoli.

11.10.2019


Válka vlků Válka vlků Bernard Cornwell

Uhtered je už dědeček ve věku, kterého v tomto období dosáhl málokdo, ale dědouš je vitální, zkušený bojovník. Trošku už to zavání fantastičnem . Je možné, že dobře živený šlechtic cvičený v boji nějakým způsobem prokličkoval až do tohoto věku.
Na druhé straně, jaké by byly příběhy bez něj, jeho poměrně svérázného názoru na život ? Stal se mým nejoblíbenějším pohanem, který možná ani pohanem není.

09.10.2019 4 z 5


Rudý kapitán Rudý kapitán Dominik Dán

Ze začátku mě příběh zaujal, od tohoto autora jsem nic nečetl a byl jsem natěšený, příběh postupně gradoval, zápletka byla stále napínavější. Ale, konec - čistá tragédie. Měl jsem dojem, že celý příběh je postaven na pronásledování věřících během období komunistické vlády, velmi pěkné byly pasáže o tom jak celá STB pouze přerušila činnost a po převratu hodili jenom kostičky na ochutnání a my všichni jsme si libovali jak jsme porazili Hydru. Ale Hydře hlavy dorůstají, což bylo zpracováno bezvadně. Pak bohužel přišlo rozuzlení příběhu, templáři !! Proboha proč pořád templáři a jejich poklady, templářští mistři, kteří generace přežívají v utajení na Slovensku nebo na Moravě, žijíce na hranici chudoby , hlídající odkaz velmistra. Byl jsem zklamán, znechucen, zdrcen. Nechte už templáře minulosti.

26.06.2019


Dějiny Anglie: Základy Dějiny Anglie: Základy Peter Ackroyd

Velmi pěkně a čtivě zpracované dějiny Anglie, někde mi malinko chybělo větší rozpracování některých událostí, ale celkově jsem byl spokojen. Hned jsem zakoupil druhý díl. Uvidíme zda-li bude tak dobrý jako první.

10.02.2019 5 z 5


Ordál Ordál František Kalenda

Strašlivá slátanina, kde nudu střídá trapnost a z každé stránky čiší beznadějné kopírování, bez nápadu. Souhlasím, že tato kniha je ztrátou času pro čtenáře. Dočetl jsem s nasazením všech sil, nikdy jsem knihu nevyhodil, ale tentokrát jsem se musel dost přemáhat abych to neudělal. Ani nevím proč jsem dal hvězdu, snad soucit.

25.12.2018 1 z 5


Krvavé jahody Krvavé jahody Jiří S. Kupka (p)

Syrové vyprávění o osudech jedné rodiny, kterou zničila ideologie, která neznala slitování. Po skončení strastí II. světové války byla rodina zatažena do dalších, daleko děsivějších hrůzných prožitků a to ve chvílích kdy si všichni oddechli a nečekali už nic zlého. Jak krutá byla doba kdy si ani po porážce nacismu nemohl být člověk jistý životem, kdy nastupuje další zrůdná ideologie, jenž si člověka , který ji nijak záměrně neškodil našla kdekoli a zničila životy jemu i všem blízkým.
Po přečtení Souostroví Gulag jsem byl přesvědčen, že nic syrovějšího napsáno nebylo, mýlil jsem se.

25.12.2018


Gladiátor Gladiátor Simon Scarrow

Jako většina knih od pana Scarrowa i tato byla čtivá, napínavá. Jsem veskrze spokojený, čtení bylo příjemné, ale už mě trošku unavuje jak oba hrdinové všechny nesnáze zvládnou a vyřeší. I když tato kniha má otevřený konec a děj pokračuje v další knize. Proto sáhnu i po tomto pokračování. Na druhé straně autor píše knihy zajímavé a neodvrací se od historických faktů.

24.12.2018 4 z 5