lucy.n lucy.n komentáře u knih

☰ menu

Propast Propast Jozef Karika

Nedá se popřít, že kniha má spád. Ale přečtete-li od autora více knih, máte pocit, že jaksi splývají do jednoho toku. Je to vlastně příjemné, být ve známých vodách, ale neobjevíte nic nového a nakonec se cítíte trochu zklamáni. Za mě zatím nejslabší Karikova kniha . Nejvíce mě potěšila Trhlina a Tma. To byla jiná jízda!

15.01.2024 2 z 5


Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Nebuď p*ča aneb jak (ne)pracovat s dětmi Tomáš Morávek

Příběhy dětí z dětský domovů jsou smutné. Téměř vždy. V této knize ale hrají děti až druhé housle. Hlavní roli má autor, který vždycky ví, jak zasáhnout, co říct a udělat. Nesympatický a vlastně neschopný komparz tvoří ostatní pracovníci a zejména pracovnice v dětských zařízeních.
Škoda.
Nemám iluze o systému a autor může být opravdu skvělým vychovatelem, ale knižnímu podání použité rozložení sil nesvědčí.

20.12.2023 2 z 5


Zapomenutá Zapomenutá Jiří Klečka

Nevím, zda si se mnou hrají nějaké vyhledávací algoritmy, ale poslední dobou mi přihrávají samé mladé české spisovatele, co zkrátka stojí za to číst. Tolik vrstev a nakonec neočekávaný závěr! Děkuji za zážitek!

13.11.2023 5 z 5


Sběratel sněhu Sběratel sněhu Jan Štifter

Posloucháno jako (povedená) audiokniha. Po Světle z Pauliny a Café Groll moje třetí kniha od Štiftera. Napínavý, dojemný, současný i dávno zašlý příběh, který se v závěru výborně propojí. Krásná práce s češtinou, která se ve Štifterově podání nádherně přizpůsobuje jednotlivým časovým linkám.
...a trochu lituju, že nejsem z Budějic a nemůžu si více užít barvitě popsaná místa jednotlivých částí příběhu.

13.09.2023 5 z 5


Světlo z Pauliny Světlo z Pauliny Jan Štifter

Tohle je čistý požitek. Lehkost, s jakou vás autor vtáhne do příběhu na pár řádcích, je obdivuhodná. Nacházíte-li se zrovna v situaci, kdy máte pocit, že na čtení nezbývá čas, nebo energie, tahle kniha je skvělým pomocníkem. Krátké příběhy s velkou hloubkou.

02.05.2023 5 z 5


Důvod k naději: Moje cesta životem Důvod k naději: Moje cesta životem Jane Goodall

Dáma, která žije svůj vysněný život. Téměř pohádkový příběh o ženě, která milovala a miluje vše živé kolem sebe tak, že tomu zasvětila svůj život a díky vlivu, který nesporně má, se jí daří burcovat pozornost v souvislosti s ochranou přírody. Na pozadí příběhu probíhají dějiny 20. století a proto nechybí žádná důležitá témata: druhá světová válka, nerovné postavení žen ve společnosti, neutěšená situace afrických zemí, seriózní vědecká práce na neprobádaném poli, silná ekologická linka. Místy je trochu poznat, že kniha byla v originále vydána před čtvrt stoletím. Občas je téměř patetická. Přesto bych ji doporučila. Asi nejsilnější je pro mne popis rodinných vztahů. Ty jsou natolik pevné a pozitivní, že jsou autorce bezpečným přístavem v jejím jinak kočovném a zdánlivě neukotveném životě. To je pro mne to nejvíce inspirativní.

20.03.2023 4 z 5


Désirée Désirée Annemarie Selinko

Proč ji přečíst? Kniha vás vtáhne a nepustí. Prožijete romantický (nikterak přeslazený) příběh. Jako bonus dostanete lekci z historie Francie, Švédska a celé Evropy. Pokud do ní nahlédnete po letech, užijete si ji zase znovu.
Na okraj: Při posledním přečtení jsem v knížce objevila zmínku o aféře dr. Strunseeho s mladou ženou bláznivého dánského krále Kristiána VII., Karolínou Matyldou - velmi doporučuji ve filmu Královská aféra.

08.07.2022 5 z 5


Noční hlídka Noční hlídka Sergej Lukjaněnko

Černá, nebo bílá? Co byste si vybrali? Je vůbec možné být vždy jen dobrý? Nebo někoho jednoznačně odsoudit jako špatného? Napínavá pohádka o boji dobra se zlem pro velké děti. S výraznou ruskou příchutí. Chutná kombinace.

30.06.2022


Osmý život (pro Brilku) Osmý život (pro Brilku) Nino Haratischwili

Jsou knížky, které chcete mít v domácí knihovně. Tohle je jedna z nich. Nenechte se odradit množstvím stran. Každá z nich stojí za to. Odměnou vám bude barvitý obraz nejen několika generací jedné gruzínské rodiny, ale prožijete exkurzi do neklidné historie Gruzie, Ruska a Sovětského svazu. Mít tu možnost, dala bych hvězdu navíc za krásný jazyk a výborný překlad.

30.06.2022 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Velmi osobní zážitek. Když jste jako dítě svědkem setkání členů podzemní církve u vás doma, tahle knížka vás posadí na zadek. První stránka - dvě citace od blízkých přátel vašich rodičů - to je velká síla. Moc držím palce, aby knize dali šanci i čtenáři, kterým je téma života řeholnic a spojení s katolickou církví proti srsti.

15.06.2022 5 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Obdivuju umění vystavět a pojmenovat nový svět na starých základech. Zařazení do young adult může zbytečně odradit dospělé čtenáře. I v dospělosti se dá do příběhu krásně ponořit. Těším se, až děti poporostou a knižku jim ukážu.

28.04.2022 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

...aneb jak pohřbít dobrý nápad.
Po sérii silnějších kusů jsem doufala v něco odpočinkového. Inu, tohle bylo odpočinkové příliš.

28.04.2022 1 z 5


Fabrika Fabrika Kateřina Tučková

Chcete-li se dozvědět něco zajímavého o historii brněnského textilního průmyslu, pak jste na dobré adrese. Jen je tentokrát těžší poprat se s formou. Myslím, že to, že jde pouze o fragmenty možných událostí, bylo v knize zbytečně často akcentováno. Příběh je tím hodně "rozkouskován". Možná by knize slušelo rozdělení na dvě části. Příběh a fakta. Je však obdivuhodné, kolik mravenčí práce musí za sbíráním faktů být. Každopádně, děkuji autorům. Teď chodím po svém městě s očima zase o něco více otevřenýma.

25.08.2021 4 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Opětovně se setkáváte s postavami z prvního dílu. Držíte jim palce. Chvíli to vypadá, že se jim povede lépe, ale vzápětí padají do ještě drsnějšího soukolí tehdejší doby. Těžký život horníků a jejich rodin. Komplikované česko-polské, později i německé vztahy a události kolem druhé světové války. Výbornou formou podaná historie. Doporučuji přečíst i doslov a poděkování. Jen potvrzují hloubku a autenticitu autorky.

06.08.2021 5 z 5


Wim Hof – Ledový muž Wim Hof – Ledový muž Wim Hof

Koho mi jen ten projev připomíná? Už vím! Horsta Fuchse, prodejce z teleshoppingu. Ten borec je prostě ulítlý. Tolik ke knize, jako literárnímu počinu. Jeho metodu ale vůbec nezpochybňuji. Naprosto rozumím tomu, že je-li někdo motivován kvůli zdravotním potížím, nebo prostě chce jen posunout své hranice, má díky knížce možnost na dosah ruky. Jestli to funguje? Nezbývá, než aby to vyzkoušel každý sám na sobě.

26.07.2021 3 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Na začátku Oveho téměř nenávidíte. Pak se stydíte za své ukvapené názory. Hořkosladký příběh. Přiznávám se k pláči hned na několika místech.

09.07.2021 5 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Přesvědčila mě prostě zvědavost, co na knížce všichni vidí. Sex prodává. Taková malá domácí kuchařka. Mohl by někdo, kdo tepve plánuje knihu přečíst, dělat čárky při výskytu termínů "vnitřní bohyně" a "podvědomí" a zasdílet výsledek? Přísahám, že ta četnost je smrtící.

10.09.2020 1 z 5


Jozova Hanule Jozova Hanule Květa Legátová (p)

Těžko se ubránit údivu nad tím, jak barvitý příběh je možné vtěsnat do tak málo slov. Jedním slovem epické. Hluboká poklona paní Legátové.

04.09.2020 5 z 5


Večerní zprávy Večerní zprávy Arthur Hailey

Navracím-li se po letech k oblíbeným knihám z mládí, často žasnu nad svojí tehdejší naivitou. Tentokrát si však stojím za svým. I když už je popisované schéma kolosu televizního zpravodajství zastaralé, pořád stojí za to, nahlédnout pod jeho tehdejší pokličku, a zároveň prožít drama únosu a jeho rozuzlení. Za mě pořád dobrá kniha!

16.07.2020 5 z 5


Strach Strach Jozef Karika

Co čekám od hororu? Chci se bát? Zažít tu atmosféru? Všechny strachy a emoce jsem si prožila s hlavním hrdinou. První závěr pro realitu: měla jsem bezvadné dětství (díky mami, díky tati!) a druhý závěr: fakt nemám ráda zimu (ne tu bílou krásnou, mírnou, ale tu vlezlou mrazivou, před kterou není úniku).
Konec knihy mě naprosto upřimně pobavil.

18.06.2020 5 z 5