lucifrid lucifrid komentáře u knih

☰ menu

Smaragdové more Smaragdové more Richelle Mead

Každou další knihou mě Richelle nepřestává udivovat a nejinak je tomu i u této trilogie. Nečekala jsem, že tenhle díl bude z celé trilogie nejlepší a já budu ze zatajeným dechem a v nádherné slovenštině číst knihu, u které se mnohokrát i ze srdce zasměju. A navíc že mi kniha vykouzlí takový úsměv ve tváři jako už žádná dlouho ne.

25.02.2021 5 z 5


Neslyšno Neslyšno Richelle Mead

Velice zvláštní a jedinečný zážitek. Ale přesto mu trochu na kráse škodí to, že je krátký a některá témata byla jen nakousnuta.

30.12.2017 4 z 5


Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel) Jonas Jonasson

Sice jsem se ani jednou nezasmála, ale to neznamená, že to byla špatná kniha. Jen jiná než úžasná Analfabetka a fajn Stařík (kde si stále stojím za tím, že film byl lepší). Je to prostě jiný styl a Jonassonovy fantasmagorie jsou hodně utlumené. Knihu jsem přečetla na dva zátahy a byla fajn, člověk se zas aspoň něco dozvěděl o Švédsku.

02.07.2016 4 z 5


Pište správně česky – rozšířené vydání Pište správně česky – rozšířené vydání Dalibor Behún

Mám první vydání, doma i v práci. A přesto jsem si opět koupila dva svazky tohoto druhého a hodlám je opět značně používat a jen zopakuji, že je to asi nejužitečnější kniha, co jsem kdy viděla. Nejoblíbenější pasáže mám barevně označené lepíky a když mi něco vypadne, hned vím, kde to najdu. Jestli dát něco do povinné četby, tak tohle.

30.03.2016 5 z 5


Washingtonský dekret Washingtonský dekret Jussi Adler-Olsen

Skvělý politický thriller, trochu ve stylu Clancyho (i když bez jeho vysvětlujících úvodů) říznutého trochu Kingem. Od knihy jsem se nedokázala naprosto odtrhnout a je škoda, že podobných na toho téma moc není. Samozřejmě, někomu se to může zdát jako sci-fi, ale nejen díky doslovu a vysvětlujícím poznámkám na konci mi to tak nereálné nepříšlo. Věřím, že až se ke knize vrátím, tak i přes už známý děj, ji budu hltat znovu.

28.10.2015 5 z 5


Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

Ke knize jsem přistupovala s rezervou a neočekáváním návratu Milénia. Tak jak bylo hlásáno. A proto jsem byla celkem spokojená. Kniha je sérií opravdu jen inspirována. Příběh je zajímavý, ale není to nic, z čeho bych spadla ze židle a nutilo mě to nespat a knihu dočíst. Některé dřívější postavy jsou trochu nadbytečné, některým novým je věnováno občas zbytečně moc prostoru. A jedna postava mi tam chyběla opravdu hodně. Chvílemi se Lagercrantz snaží psát jako Larsson, chvílemi mi trochu připomíná Browna, ale člověka z toho ani na chvíli nemrazí. Kolem a kolem to není špatná kniha, líbila se mi. Jen to prostě s Miléniem má společného asi tolik jako pátá Smrtonosná past s předchozími čtyřmi díly. Vzhledem k masovému marketingu a tudíž i počítám velkým ziskům z prodeje knihy počítám s pokračováním, ke kterému má kniha nakročeno.

30.08.2015 2 z 5


Skrytá moc Skrytá moc Tom Clancy

Pokud se někdo z vás zařekl, že nové díly číst nebude, tak změňte názor. :) Skrytá moc mě tak dostala, že ji s chutí zařadím mezi ty nej. Od vydání Medvěda a draka nevyšlo žádné pokračování, které by se dalo k té první skvělé jedenáctce bez váhání přidat. Tenhle díl mě naplnil takovým uspokojením, jako už dlouho žádná kniha, a v Ryanovkách naposledy ten už zmiňovaný Medvěd a drak. Kdo sérii nezná, vřele doporučuju, považuju ji za své nejoblíbenější knihy. Překlad se vyloženě povedl, jeden z nejlepších, se kterým jsem se u Clancyovek potkala, i přes pár překlepů a dva faktické kiksy, které mileráda odpustím, protože jako hardcore fanouška Ryanovek, které čtu všechny minimálně jednou ročně, mě tenhle díl opravdu hodně překvapil kvalitou a zabrousením do minulosti, jako bych se vrátila o 10-15 let zpátky, kdy to byl ten starý dobrý a nepřekonatelný Clancy.
Sérii doporučuju číst v chronologickém (ne vydávaném) pořadí, P.S. Ten modře svítící Čestný dluh - naopak je to jedna z nej knížek v sérii. A ta první (Bez výčitek) stojí trochu mimo; nevadí, když ji dáte později (hlavní hrdina není Ryan, ale jiná postava), ale jinak nepřeskakovat.

26.01.2015 5 z 5


Pište správně česky – poradna šílených korektorů Pište správně česky – poradna šílených korektorů Dalibor Behún

Asi nejužitečnější kniha, co jsem kdy viděla. Jednu mám doma, jednu v práci a nejoblíbenější pasáže mám barevně označené lepíky. Jestli dát něco do povinné četby, tak tohle.

05.01.2015 5 z 5


Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Po přečtení Staříka, který mě trochu zklamal (film se povedl mnohem lépe), jsem tolik nečekala. Byla jsem velice mile překvapena, jak skvělá knížka to je. Vyložene fantasmagorie, přehnané, ale úžasné.

13.11.2014 5 z 5


Aliance Aliance Veronica Roth

No, celá ta trilogie se posunula dějově trochu jinam, než jsem čekala. Přečetla jsem knihy během pár dní, a proto díky tomu neodstupu od jednotlivých knih mě závěrečný nezklamal. Na jedu stranu jsem čekala trochu jiný konec (nechci spoilerovat), na druhou stranu mi to tak tak nějak sedlo, že to tak vlastně mělo být. Za mě jednička s hvězdičkou za celou trilogii, budu se k ní ráda vracet.

24.07.2014 5 z 5


Rezistence Rezistence Veronica Roth

Vývoj mě překvapil, tohle jsem nečekala, ač se to mohlo zdát zřejmé. Je to trošku chaotičtější než jednička, ale to být musí, vzhledem k ději. Už to není seznamování s dějem, ale samá akce. Rozhodně se mi to hodně líbilo, jen mě překvapil ten konec, zajímavý posun.

24.07.2014 5 z 5


Divergence Divergence Veronica Roth

Kniha mě velice překvapila. Kamarádce se nelíbila a naopak si užila film, tak jsem se bála. U mě je to naopak, kniha mě neskutečne chytla a hned jsem se pak musela vrhnout na další díly. Film mě hrozně zklamal, Tris mi tam přišla jako neskutečná blbka. Jsou knihy, které se podaří zfilmovat tak, že se to dá či hodně povede. Tohle se hodně nepovedlo. Knihu jsem však přečetla jedním dechem a určitě se k ní vrátím. Je to napínavé, zajímavé, nenudí to ani na chvíli a baví to. Neskutečně :).

24.07.2014 5 z 5


Živý nebo mrtvý Živý nebo mrtvý Tom Clancy

První novodobá (ehm, Tygří zuby počítat opravdu nebudu) Ryanovka a s odstupem času můžu říct, že se k ní asi nebudu vracet tolik, jako k těm předchozím v sérii. Ano, je zajímavá a bavilo mě to. Ale nemůžu setřást pocit, že Clancy měl skončit Medvědem a drakem. Ta spousta nových postav z Univerzity (ač přehledně vykreslených) mě nějak nebaví.

28.06.2014 4 z 5


Duhová šestka Duhová šestka Tom Clancy

Jsem ráda, že Clancy věnoval celou jednu knihu Clarkovi a Dingovi a odbočil od zažitého (ač skvělého) nastoleného směru. Já, ač velký konspirátor, jsem knihou nadšená a nevidím v ní nic přehnaného, ani ten patriotismus, to je prostě Clancy. Ač mi třeba ekoteroristi všeobecně lezou krkem, tady jsme si tu dějovou linku jednoznačně užívám. Už se těším, až si to přečtu znova a znova a... :D.

28.06.2014 5 z 5


Z rozkazu prezidenta Z rozkazu prezidenta Tom Clancy

Možná nejlepší Clancyovka a svádí k myšlence, že co kdyby se tohle stalo ve vaší zemi. Hlavně ta věc s politiky. Je to grandiózní pocit sledovat Jacka v jeho nové roli a držet mu palce a přitom cítit tu jeho únavu a přitom naprostou rozhodnost. Čteno minimálně třicetkrát, vracím se k ní tak dvakrát do roka (ono k celé sérii :D), nemůžu si pomoct :).

28.06.2014 5 z 5


Nejhorší obavy Nejhorší obavy Tom Clancy

Myslím, že jedna z nejtlustších Ryanovek. Poprvé jsem se jí prokousávala celkem dlouho a těžce, ten úvod mi přišel značně vyčerpávající. Ale je to dokonalý thriller a jeden z těch akčnějších dílů. Vždycky při čtení cítím tu Ryanovu vyčerpanost a zoufalství.

28.06.2014 5 z 5


Jasné nebezpečí Jasné nebezpečí Tom Clancy

Ze začátku (před lety, když jsem čítávala sérii poprvé, podruhé..) nepatřila mezi mé oblíbené. Ani teď nemůžu říct, že by patřila mezi mých TOP5 Ryanovek, ale to neznamená, že není skvělá. Poprvé se tu setkáváme s Dingem a (když pomineme Bez výčitek, která vyšla později) i s Clarkem. Mohlo by se těch honiček v džungli zdát moc, ale není to tak. Mě tahle kniha tak trochu připomíná Watergate a Ryan Woodwarda s Bernsteinem :D.

28.06.2014 5 z 5


Rudý králík Rudý králík Tom Clancy

Ty anotace by se měly zakázat, protože vám to vyspoileruje přechozí (vydané) knihy. Špioni, atentáty, studená válka a má to šťávu. A jakou! Jak se vždy Jack dokáže přichomýtnout do centra akce, to miluju.

28.06.2014 5 z 5


Vysoká hra patriotů Vysoká hra patriotů Tom Clancy

Chronologicky první seznámení s Jackem Ryanem. Británii miluju, takže mi to téma opravdu káplo do noty a k tomu to špionážní prostředí, teroristi, skvěle prokleslené postavy! Děj má spád, nic není nadbytešné, nevypustila bych ani čárku. Ne, vracet se k ní rozhodně nepřestanu.

28.06.2014 5 z 5


Bez výčitek Bez výčitek Tom Clancy

Chronologicky první Ryanovka, ale nevadí (na rozdíl od ostatních), když se k ní dostanete později. Zamilovala jsem si Clarka už kdysi, ale tahle knížka mi na něj poskytla mnohem hlubší náhled a vztah k němu. Je to spíš (akční) detektivka, než následné špionské Ryanovky... Stejně jako k ostatním Ryanovkám se k ní ráda vracím a užívám si tu hloubku, kterou nabízí rozervanost hlavního hrdiny.

28.06.2014 5 z 5