LucasNovel LucasNovel komentáře u knih

☰ menu

Finální říše Finální říše Brandon Sanderson

Tuto knihu věnoval Sanderson své babičce.
V průběhu čtení mě však napadla myšlenka, že knihu nejspíš napsala pravě jeho babička, alespoň její dvě třetiny, které byly neskutečně nudné, bez akce a napětí. Samé plesy a schůze nad jejímž počtem by se i soudruzi červenali.
Finále knihy to už byl jiný level jako by si autor všechno nechával až na konec, ale bohužel tím už můj dojem z knihy nenapravil.
Zase jednou jsem se nechal oklamat vysokým hodnocením.

07.07.2019 3 z 5


Němý křik Němý křik Angela Marsons

Očekával jsem další detektivku za pět hvězdiček, nakonec jsou to hvězdičky jen tři. Jedním z důvodů je, že kniha je napsaná jakoby v nouzovém režimu. Ořezané dialogy s břitkým vyjadřováním hlavní postavy působily spíš rušivě a nejednou jsem se musel pozastavovat nad kontextem. Dalším problémem byla samotná šéf inspektorka Kim Stoneová, která mi do oka zrovna nepadla. Její neurvalé vystupování a chování řeznického psa, zvedání očí k nebi mi nebylo ani za mák sympatické. Celkový dojem nevylepšil ani její kolega, který dokola omlouval a zlehčoval její chování.
Navzdory tomu, kriminální zápletka byla vystavěná docela uvěřitelně, ale proti konkurenci nemá kniha nic navíc, proto zapadá do šedi průměru.

05.08.2018 3 z 5


Jantarové oči Jantarové oči Vilma Kadlečková

Na tuto knihu jsem se opravdu moc těšil i díky hodnocení čtenářů. Bohužel, následovalo o to větší zklamání, které přímo úměrně narůstalo s počtem přečtených stránek. Ke konci už jsem se nudil a do čtení jsem se musel vyloženě nutit. Od autorky jsem si představoval, že děj více prováže s futuristickým 26. stoletím. Vysloveně jsem se těšil, jak bude vypadat náš svět za 500 let, ale k mé nelibosti jsem se toho moc nedozvěděl. Místo toho nám naservírovala příručku pro fanatické teology s nemožně podrobným a sáhodlouhým popisem náboženských praktik.

Ale abych jen nekritizoval, dojem na mě udělal neuvěřitelně vyspělý jazykový projev, takový načančaný a květnatý sloh se dneska moc nevidí. Jen škoda, že ho paní spisovatelka nepoužila ke stupňování napětí nebo ke gradaci zápletky.

21.07.2018 2 z 5


Za zavřenými dveřmi Za zavřenými dveřmi B. A. Paris (p)

Kniha pro mě byla zklamáním, mdlé a nepřesvědčivé. Už jen ten motiv hlavní postavy byl slaboučký, čekal jsem daleko silnější podmět. On byl dokonalý věznitel vždy o krok napřed, ona byla naopak naivní a neschopná, nebýt jisté pomoci hnila by tam ještě dneska. O napětí nás autorka obrala sama, pro nesmyslné střídání kapitol (minulost, přítomnost) jsem věděl, že jí Jack nezkřivil ani vlásek, tudíž jsem se o Grace vlastně vůbec nebál a kapitoly z minulosti byly jen trapné bláboly.
Jediným thrillerem tedy bylo dopracovat se velice strohého konce.

16.01.2018 2 z 5