luca321 luca321 komentáře u knih

☰ menu

Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Upřímně jsem čekala asi něco víc. Začátek mě docela zaujal, přišlo mi to jako zajímavé zpracování dobrého tématu. Ke konci mi už ale příběh přišel moc monotónní, pořád se tam opakovalo jedno a to samé. Na druhou stranu se mi líbilo smýšlení i zvláštní vyjadřování Holdena. Celkově to nebylo špatné, ale čekala jsem více akce.

12.01.2024


Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Moc krásná a silná knížka. Je plná filozofických otázek, na které asi nikdy nenaleznu odpovědi. Nutila mě přemýšlet nad postavami a i přesto, že mě chování některých bylo odporné, nakonec jsem jim porozuměla a začala chápat, proč dělají, to co dělají. Je to plné zajímavých myšlenek, ale jedna z nich mi v hlavě utkvěla nejvíce a to, že spánek je corpus delicti lásky, což mi přijde jako krásná pravda. Je to první kniha, kterou jsem od Kundery četla a určitě není poslední.

19.10.2023 5 z 5


Hovno hoří Hovno hoří Petr Šabach

Knížku jsem přečetla za dva dny, šlo to jedním dechem. I když se to četlo rychle a velmi dobře, asi jsem čekala něco víc. První povídka je fajn a vtipná, druhá mě moc nebavila a byla jsem z ní chvílemi zmatená, třetí povídka byla dobrá, měla asi nejlepší příběh.

04.10.2023 3 z 5


Dvě věže Dvě věže J. R. R. Tolkien

Tento díl má rozhodně větší spád než Společenstvo. Hned od začátku se tam něco děje. Knížka je vyprávěna nádherným jazykem, díky kterému si dokážeme všechno do detailu představit. Hodně mě překvapila postava Faramira a Sama. Faramir má v knize mnohem lepší charakter než ve filmu a Sam je dle mého názoru hlavní postava celého příběhu. Těším se na konečný díl, doufám, že to bude pecka.

29.09.2023 5 z 5


Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Knihu jsem četla jako povinnou četbu k maturitě a musím říct, že tahle knížka rozhodně patří k těm lepším. Ačkoli je příběh temný a místy dosti zvláštní, líbí se mi ta filozofie v něm. Člověk se zamýšlí nad otázkami života a smrti.

18.09.2023 4 z 5


Společenstvo Prstenu Společenstvo Prstenu J. R. R. Tolkien

4,5* Je to kouzelný příběh, klasika a klenot fantasy. Začátek se trošku táhne, je to spíše popisování přírody, ale alespoň si čtenář dokáže všechno představit do posledního detailu. Těším se na pokračování Frodovy cesty.

23.07.2023 4 z 5


Proměna Proměna Franz Kafka

Krásná metofora pro tehdejší dobu. Silný příběh, i když není úplně dějově "nadupaný".

18.05.2023 4 z 5


Hobit (aneb Cesta tam a zase zpátky) Hobit (aneb Cesta tam a zase zpátky) J. R. R. Tolkien

Klenot fantasy knih. Na čtení knihy jsem se neskutečně těšila a fakt to stálo za to. Moc se mi líbí jazyk, kterým to je psané, je takový uhlazený a úplně slyším, jak to vypráví Gandalf. Příběhu se nedá nic vytknout. A moc se těším na Pána prstenů na dobrodružství Froda.

27.04.2023 5 z 5


Rod nebies a povetria Rod nebies a povetria Sarah J. Maas

Tak tohle byl úplně jiný level. Knížka je přímo nabitá zvraty, které člověk nemůže očekávat a ten konec?! Jsem hrozně zvědavá, jak se s tím Maasová teď popere a jak to bude s pokračováním obou sérií. Nechápu, jak někdo může vymyslet tak propracovaný svět a děj, aby vše dávalo smysl a nestalo se ani jednou, že tam něco nesedí. Taky moc oceňuji, že je tam jedna jakoby hlavní dějová linie se všemi postavami, ale do toho je tam plno jiných linií těch určitých postav. Za mě je to spíše 4,5. Půl hvězdy strhávám za trochu už nereálné erotické scény, které mi tam už občas i vadily. Jinak moc povedený a doufám, že další díl bude stejně epický jako tento.

06.04.2023 4 z 5


Rozmarné léto Rozmarné léto Vladislav Vančura

Z hlediska jazyka a jazykových prostředků je kniha nejspíše opravdou perlou české literatury, ale pro normálního čtenáře to není vůbec čtivé. Děj je vpodstatě o ničem. Kniha je naštěstí docela krátká, ale i tak jsem měla problém to dočíst. Dvě hvězdičky dávám za krásu českého jazyka.

22.03.2023 2 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

(SPOILER) Poslední díl neskutečné série ze světa zaklínače. Celou ságu jsem si zamilovala a do příběhu se tak nějak vžila. Poslední díl určitě zklamáním nebyl, naopak mi přišel fakt dobrý, smysluplný a pro mě i velmi emotivní. Líbilo se mi, že se příběh proplétal dějmi z minulosti a nebo třeba za stejného času, ale z jiného prostředí. Jediné, co mě mrzí je, že Sapkowski nechal skoro všechny hlavní postavy zemřít, ale víte jak to je, něco končí a něco nového začíná.....

01.02.2023 5 z 5


Věž vlaštovky Věž vlaštovky Andrzej Sapkowski

Další naprosto skvělý díl a příběh. Za mě jeden z nejlepších dílů série. Je tam opět trochu pozměněn styl psaní, což mě moc bavilo. Docela mě mrzí, že se už blížím do finále, ale jsem strašně zvědavá, jak to s Ciri, Yennefer, Geraltem a vůbec celým světem zaklínače dopadne.

22.01.2023 5 z 5


Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

Za mě asi zatím nejlepší díl, líbil se mi mnohem víc než čtvrtý. Příběh měl spád a dobře se to četlo, nepřibývalo už tolik postav, takže se v tom člověk dobře vyznal. V knížce se také rozebírají témata, která se řeší i v našem světě, takže je tam plno zajímavých myšlenek a postojů. Bavilo mě, že se opět dostal do popředí zase trochu Geralt a nebylo to celé pouze o Ciri.

28.12.2022 5 z 5


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Tahle knížka určitě patří ktěm lepším v maturitní četbě. Přečetla jsem ji za jedno odpoledne, protože se dobře čte a nenacházejí se tam takové ty pasáže "o ničem". Příběh je stručný, ale silný.

17.12.2022 4 z 5


Odbarvená píča / The White Pussy Odbarvená píča / The White Pussy Charles Bukowski

Na knížku jsem narazila úplně náhodou, při navštívení knihovny. Zaujala mě svým vzhledem a názvem. Bukovského jsem před tím neznala a vůbec jsem nevěděla o čem to bude. Z knížky jsem taková rozpačirá, kupodivu se mi to docela i líbilo, hlavně první dvě povídky, třetí moc ne, protože to na mě bylo až moc. Upřímně nevím, jestli si ještě někdy od něj něco přečtu, ale třeba jo.

13.12.2022 3 z 5


Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Zatím asi pro mě nejslabší díl. Tím ale vůbec neříkám, že byl špatný. Co mi vadilo bylo, že jsem se začala ztrácet v jménech, protože jich v každé kapitole přibylo nejmíň pět a chvilkama mi trvalo se zorientovat kdo je kdo. Jinak mě příběh Ciri neskutečně baví a vrhám se na pátý díl.

04.12.2022 4 z 5


Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

Styl knížky je úplně jiný než předchozí dva díly a trochu jsem se bála, že tenhle díl bude horší, když už vlastně tolik nepůjde o Geralda, ale bála jsem se úplně zbytečně. Sice mi trochu příběhy s pohádkovým nádechem chybí, ale tady se už začínal rozjíždět pořádný příběh. Bylo to čtivé a skvěle napsané jako předchozí dva díly. Malinko jsem se ke konci ztrácela ve jménech, protože jich tam hodně přibylo, ale to vem čert. Těším se na další díl a doufám, že už tam bude třeba i něco ze života Yennefer, protože jsem si ji po tomhle díle hrozně moc oblíbila.

23.10.2022 5 z 5


Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

(SPOILER) Po téhle knižce jsem se do série Zaklínač zamilovala. Druhý díl je ještě lepší než první. Dílo právem patří k vrcholu fantasy literatury. Příběhy mě moc bavily a měly i hlubší význam. Moc mě bavilo, že byly příběhy stále na motivy pohádek. Do knížky jsem se vžila a strašně mě dojala svatba Geralta a Yennefer. Moc se těším na třetí díl, ve kterém bude víc vystupovat Ciri a snad už tam bude třeba i něco ze života Yennefer.

12.10.2022 5 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Četlo se mi to dobře, hodně to utíkalo a vlastně mě to docela i bavilo. Ale přijde mi, že všechno bylo tak nějak málo popsané a nebylo to skoro vůbec rozvedené do detailů např. jejich vztah nebo popis války. Ve výsledku mi přijde, že je třičtvrtě knihy úplně o ničem. Taky mi přišel jejich celý vztah strašně rychlý.

06.10.2022 3 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Čekala jsem úplně něco jiného, úplně jiný styl, ale nakonec jsem ráda, že je to tak, jak to je, protože je to pecka :D Moc se mi líbí, že je hlavní děj propleten příběhy, z Geraltovy minulosti. Příběhy mají v sobě prvky klasických pohádek, což mě překvapilo, ale hrozně se mi to líbilo. Těším se druhý díl a na díly další.

26.09.2022 5 z 5