Luc.ka Luc.ka komentáře u knih

☰ menu

Mýto známé i zapomenuté Mýto známé i zapomenuté Jaroslava Roučková

Výborně zpracovaná kniha s krásnými fotografiemi a spoustou zajímavých informací. Jistě potěší všechny, kteří v tomto malebném západočeském městečku žijí, ale i všechny ostatní, kteří k němu mají blízký vztah. Není sice tak informačně bohatá, jako starší publikace 700 let Mýta, ale díky velmi povedenému grafickému zpracování a srozumitelně a čtivě podaným informacím by mohla oslovit širší okruh čtenářů.

27.01.2022 5 z 5


Drašar Drašar Teréza Nováková

Aneb jak (církevní) tmářství, intolerance, malichernost, lpění na přežitých dogmatech a strach z jinakosti mohou zničit lidský život. Příběh aktuální v každé době.

05.02.2019 5 z 5


Bloudění Bloudění Jaroslav Durych

Po dlouhé době kniha, kterou jsem odložila nedočtenou. Úvodní popis popravy sedmadvaceti českých pánů mě zprvu nadchl svou plastičností, úplně mi z té atmosféry běhal mráz po zádech. Pak se mi ale začal děj příběhu velmi rychle ztrácet. Zvládla jsem přečíst cca 250 stran během nichž jsem stále čekala na to, že mi děj do sebe začne opět zapadat a že se začnu orientovat v postavách, ale marně. Styl psaní Jaroslava Durycha mi prostě nějak nesedí. V minulosti jsem přečetla Sedmikrásku, která se mi také nečetla zrovna snadno, ačkoli se jedná o mnohem méně komplikovaný příběh. Jistou roli hraje možná i to, že jsem četla starší vydání bez jakýchkoli vysvětlivek, možná by pomohly také větší znalosti popisované doby. Až nazraje čas, možná to zkusím ještě jednou s nejnovějším vydáním, jak uvádí Disk.

24.08.2018


Zrcadlení Zrcadlení Teréza Nováková

Ačkoli povídky v knize publikované pojednávají o obyčejném životě obyčejných lidí, některé povídky popisují z našeho soudobého pohledu možná banální témata, autorka navíc používá archaické a krajové výrazy, kniha mi přišla neobyčejně poutavě napsaná, byla jsem doslova „vtažena do děje“ a prožívala jsem s hlavními hrdiny jejich příběhy. Ráda si od této, mně doposud neznámé autorky, přečtu i další díla.

10.08.2016 5 z 5


Tajný život Salvadora Dalího Tajný život Salvadora Dalího Salvador Dalí

Totu knihu jsem četla nadvakrát - nebyla jsem nějak schopná ji strávit najednou, přesto dávám za výsledný dojem pět hvězdiček. Dalí byl geniální šílenec až na to, že rozdíl mezi ním a šílencem byl v tom, že on nebyl šílený...

22.03.2013 5 z 5


Na krásné modré Dřevnici Na krásné modré Dřevnici Antonín Bajaja

Velice milá knížka o odcházení starých noblesních časů z Baťovského Zlína a jeho přeměně na socialistický Gottwaldov. Autor krásně vystihl naivitu dětské generace, která se nechala "opít rohlíkem" propagandistickými řečmi o lepších zítřcích a nadšeně vstupovala do pionýra, mičurinského spolku a jim podobných nesmyslů. Za nejsilnější okamžik celé knihy považuji chvíli, kdy se hlavní hrdina (autor) rozhodne udat své rodiče za to, že poslouchají Svobodnou Evropu...

05.09.2012 5 z 5


Claudius bůh a jeho žena Messalina Claudius bůh a jeho žena Messalina Robert Graves

Skvělá kniha, stejně jako 1. díl. Mně osobně naopak nevadilo, že popisuje kratší období a děj nemá takový spád, protože zde zase bylo více prostoru na podrobnější vylíčení historických událostí. Velmi mě zaujala pasáž o druidech, doposud jsem se o tuto tematiku moc nezajímala, ale po zjištění, že to byli neobyčejně mentálně i fyzicky zdatní jedinci, kteří se nevyznali jen v bylinkách, ale také třeba v umění, si o tomto tajemném kultu zjistím něco víc. Oceňuji také pasáže líčící situaci v Británii a na Východě. Prostě skvostné dílo, které má pro čtenáře vedle estetického přínosu i přínos didaktický, ovšem na rozdíl od nudných hodin dějepisu jde o formu velice příjemnou a nenásilnou.

17.05.2012 5 z 5


Já, Claudius Já, Claudius Robert Graves

Skvělá čtivá kniha, která mi hodně rozšířila obzory o počátcích římského principátu.

24.04.2012 5 z 5


Ekonomie dobra a zla Ekonomie dobra a zla Tomáš Sedláček

Musím se připojit k názoru, že mě kniha trochu zklamala. Podle oslavných vyjádření o této knize, které jsem před jejím čtením slyšela, jsem opravdu čekala něco víc. Musí se nechat, že je napsaná čtivou formou, ale místy mi připadá jen jako snůška citací poskládaných chronologicky za sebou. Postrádám v knize nějaké sdělení od autora, vyvození závěru. Prostě nevím, co tím chtěl básník říci. S největší pravděpodobností se ale ke knize ještě někdy v budoucnu vrátím, třeba budu při druhém čtení moudřejší :-)

23.03.2012 3 z 5


Holčička, která měla ráda Toma Gordona Holčička, která měla ráda Toma Gordona Stephen King

Zatím první kniha od Stephena Kinga, která u mě nedokázala vyvolat mrazení v zádech...

23.12.2011 1 z 5


Dcera sochaře Dcera sochaře Tove Jansson

Moc milá knížka, popisující život v trochu bohémské rodině očima malého dítěte - autorky. Občas se sice vytrácí hranice mezi realitou a fantaskním světem dětských her, ale právě to mi připomnělo (nejen) moje vlastní dětství :-)

12.12.2011 5 z 5