Luc.i Luc.i komentáře u knih

☰ menu

Se špetkou skořice Se špetkou skořice Elizabeth Acevedo

Vlastně to vůbec nebylo špatné! Díky krátkým kapitolám se knížka moc hezky četla a hyvilo mě to. Tak nějak bylo jasné kam se děj bude ubíhat ale stejně jsem si to celkem užila. Hlavní hrdinka byla fajn, ještě jsem nečetla o náctileté matce a bylo to dobře zpracované. Ostatní postavy taky super ale celkově mi vlastně přišlo, že se knížka nikam neposunula a některé věci se nedořešily.... 3,5/5*

10.06.2022 4 z 5


Černobylské dívky Černobylské dívky Anne Blankman

(SPOILER) Knížku jsem si půjčila ikdyž jsem trochu váhala protože jsem si nebyla jistá jak se mi bude číst o vlastně malých holkách.
Někde jsem u knížky viděla označení middle-grate ale rozhodně to není knížka jen pro děti. Ty toho asi pochopí trochu míň ale mě bylo chvílemi úplně špatně,co ty holky musely zažívat.
Líbila se mi i druhá dějová linie ikdyž mi od začátku bylo celkem jasné jak se spojí .
Začátek se mi líbil fakt hodně. Celý to ohledně výbuchu a následná manipulace, zatajování, bezmoc ,strach.bylo to fakt hezky napsané a věřím tomu že podobných příběhu se stala spousta.
Ne že by se mi nelíbil život holek v Leningradě, jen jsem prostě čekala víc o elektrárně ikdyž ani sama nevím co bych víc chtěla.
Jak se dívky spřátelily bylo hezké. Oksany mi bylo hodně líto. Její máma fakt hrozná, nechápu jak se takhle mohla chovat k vlastnímu dítěti. U djádi Borise jsem si hned vzpomněla na pelíšky....
Trochu mi chybělo co se stalo s manželem babulji, na to jsem celou dobu tak jako čekala a nic se nedělo....
Celkem dávám 3,5/5*

02.02.2022 3 z 5


Supertajný seznam věcí Supertajný seznam věcí Theo Addair (p)

Tohle bylo naprosto šílený!
Hrozně mě to bavilo, smála jsem se u toho nahlas. Bylo to absurdní, nereálné, roztomilé. Bylo to prostě skvělý.
Luca je skvělý hlavní hrdina, Dominik a jeho líbání mrtvýho bezdomovce taky skvělý. Trochu mě mrzí že jsem nečetla před tímhle Muffin a koláčky ale už se na to chystám protože chci číst o Danielovi a Kitovi.
Samozřejmě Luca se choval úplně bláznive a vůbec se nedivím že se o něj všichni báli ale stejně to bylo fakt boží.

Celkem 5/5*

22.01.2022 5 z 5


Vláda vlků Vláda vlků Leigh Bardugo

(SPOILER) Na knížku jsem se hrozně, těšila! Leigh Bardugo je nejlepší! A knížka mě rozhodně nezklamala.

Zase se mi líbilo jak tam bylo víc dějových linek najednou, ikdyž ty ze Šu Hanu mě moc nebavila, ale na druhou stranu bylo fajn podívat se do další země z toho světa. To oceňuji.

S Temnyjem bylo od začátku jasný, že se mu nedá věřit. Taky všichni věděli jak děsně ješitnej je. Nakonec jim i pomohl. Ale jeho hrdinský skon me moc nenadchl. Nevím proč je vždycky strašná potřeba napravovat záporáky. Jinak jeho vnitřní rozpory mnichem byly fajn.

U Niny mi trochu vadilo, jak manipulovala s královnou, ano dělala to pro griši ale stejně to bylo nepříjemný číst. Ze začátku jsem si taky myslela že je Rasmus fajn ale teda.... To byla taky postava. To s Joranem mi celkem dávalo smysl. No a Hanne, proti LGBT komunitě nic nemám, to rozhodně ne, a chápu že Nina je prostě bi, ale vůbec mi to tam nedělo.... Naopak "smrt" Hanne to bylo fakt něco, jako to byl zvrat, já bypa totálně vyřízená.

Nikolaj je prostě láska to je jasný. Léčka na královnu Makhi neměla chybu, bylo to fakt dobře promyšlený. Zakomponování vran bylo skvělý, hrozně mi chyběli, a to jak to Kaz dělal pro Inej je skvělý. Moc se mi to líbilo.

Zoja je taky fajn, jsem ráda že se nakonec Nikolajovi vyznala. To s tou královnou úplně neschvaluju ale lepší než kdyby to byl někdo úplně jiný.

Davida jsem obrecela, to jsem nečekala, bylo to hrozný.... Ale na druhou stranu už jsem si pak byla skoro jistá že alespoň neumře někdo jinej.

Konec trochu otevřený ne? Za další díl nebo i úplně jinou knihu z Grishaverse bych se rozhodne nezlobila. Miluju to

Celkem 5/5*

16.01.2022 5 z 5


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Čteno k maturitě ale moc se mi to líbilo. To prostředí bylo krásně popsané a celkově se mi knížka fakt líbila a čtení jsem si užila, ikdyž to pak bylo smutné.

27.12.2021 4 z 5


Návod na vraždu pro hodné holky Návod na vraždu pro hodné holky Holly Jackson

(SPOILER) Na knížku jsem se fakt těšila. po tom co jsem přečetla Křiváky jsem si řekla, že tenhle žánr YA detektivek a thrilleru budu číst víc. A tak jsem si pořídila návod na vraždu a konečně jsem se k němu po skoro půl roce dostala.

Pipa je dobrá hlavní hrdinka, měla pár slabších chvilek ale v porovnání s jinými jsem si ji celkem oblíbila. Líbil se mi její pohled na svět i myšlenkové pochody a i její rodina.

Ravi byl taky fajn ale asi tak v pulce jsem došla k tomu že to on posílá Pipě výhrůžky a nebo je do toho nějak zapleteny. Nebudu lhat, nejspíš mě malinko zklamalo, že nebyl, ale k tomu se ještě dostanu.

Případ byl dobře popsaný a když se to pak začalo zamotavat bylo to zajímavé. Líbily se mi vložky do děje v podobě protokolů, mapek, telefonátů a tak. Celkově se mi přepsane hovory fakt dobře četly.

Problém mám asi jen s koncem, ano byla tam část co jsem úplně nečekala (Becky ) na druhou stranu, to že na tom měl podíl Eliot se přehouplo do stereotypu. Kdo nečetl Křiváky tak ho to možná nezarazi ale pro mě byla až moc velká podoba s Eliotem a říkejte mi Charlesem.

Celkově se obávám ze YA detektivky budou dost monotónní žánr ale zatím to soudit jen podle těchto dvou ale hodlám číst něco dalšího.

Celkově 4/5* protože jsem byla napjatá a i přes výhrady jsem si to užila.

PS: Nevím proč se mění v překladu některé věci. V části, kde Pipa odpovídá, že je jí to buřt, je v českém překladu napsáno že je to proto, že byla její rodina z Česka. Hledala jsem si to, původně tam bylo Německo. Myslím že by Češi přežili ,kdyby tam nevystupoval nikdo odtud, kor když to tak v originále vůbec nebylo..... Taky mi nepřišlo úplně dobrý, když kluk to právě hulil trávu, řekl"nedělej zagorku" jakože wtf?

01.12.2021 4 z 5


Potrhaná křídla Potrhaná křídla Ruta Sepetys

(SPOILER) Poslední knížka co mi chyběla od Ruty sepetys abych měla přečtené všechny.

Tahle knížka mi oproti ostatním přijde jiná. Ať už je to proto že se neodehrává v určité historické události ale prostě v jednom americkém městě v padesátých letech. Taky tam oproti ostatním byla i kriminální zápletka, která byla sice celkem průhledná ale mě to nijak nevadilo.

Líbilo se mi prostředí té "špatné" části města, ale vlastně mě žádná z postav úplně nezaujala. Možná tak Willie ikdyzto nevím jestli se mi tam ten konec takhle hodil. Josie měla pár slabších chvilek. Jesse typickej YA bad boy což v jejich knížkách moc nebývá ale to prostě ta motorka. A Patrickovi jsem vůbec nevěřila a myslela jsem si že chystá nějakej podraz nakonec se mi líbilo jak se to rozuzlilo.


Celkově super knížka jako všechny od ruty ale za mě nejslabší
4/5*

19.11.2021 4 z 5


Smrt krásných srnců Smrt krásných srnců Ota Pavel

Moc se mi líbí styl psaní, to se tak hezky pohodově četlo a to i přesto že tam byly občas i náročnější motivy. Občas to bylo vtipné, občas smutné, občas jsem nevěděla co si myslet. Příjemná vlastně oddechová knížka.
Celkem 4/5* , za mě jedna z lepších z četby k maturitě

19.11.2021 4 z 5


Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Arnošt Lustig

Nápad knížky mi přijde fakt originální a ještě jsem nečetla o okrádání Židů nacisty. Měla jsem o knížce lehce povědomí ale vlastně mě příjemně překvapila. Chvílemi se to sice trochu táhlo a taky jsem že začátku zbyla zmatená proč s některými Židy jednají skoro hezky... peníze no... Konec jsem tak nějak čekala ale to je tomu patří. Celkově se mi to vlastně líbilo. Čteno v rámci maturitní četby. Celkem 3,5/5*

31.10.2021 3 z 5


Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Knížku jsem četla jako povinnou četbu a vlastně se mi i líbila. Líbila se mi doba a drobné zápletky v průběhu knížky. Konec jsem teda nečekala ale celkově to bylo fajn.
3/5*

04.10.2021 3 z 5


Americká princezna Americká princezna Katharine McGee

(SPOILER) Podle hodnocení tady jsem to čekala mnohem horší!

Mě se knížka líbila, bylo to takový roztomilý a romantický, trochu zákeřný, hodně o vztazích. Líbily se mi čtyři pohledy a prostředí královský rodiny (hned bych si přečetla zase Selekci nebo Červená, bílá a královsky modrá).

Mimochodem, někdo by z toho měl udělat seriál tohle je přesně taková tak rich b*tch telenovela na kterou bych koukala. Pěkně manipulace, hezký kluci a tak.

Teď k ději a postavám (OBSAHUJE SPOILERY!!!)
Beatrice byla moje oblíbená postava a klidně bych si dokázala představit knížku jenom z její perspektivy. Connor byl skvělej a okdyz to bylo celkem průhledný tak jsem jim to přála. PS: četla jsem si spoilery druhého dílu (protože to nevypadá že by vyšel česky) a PANE BOŽE, prosím ne . Takovej konec fakt neeee.
Samantha se mi líbila a pak se mi líbil její vztah s Beou.
Nina mě úplně neoslovila a ani Jeff není můj favorit ale byla jsem ráda že jsme se s nima zas dostaly do jinýho prostředí. A není divný že tam nebyla žádná reakce rodičů jeffa na jejich vztah?
No a Daphne, myslím že každýmu došlo že je tam jen proto aby čtenáře naštvala a fungovalo to. Ikdyž podle mě byl stejně největší zaporak Ethan , jakože haló, on měl být Jeffa kamarád a přitom se vyspal z jeho holkou a neřekl mu nic o tom jaká je a co dělá? No nevím....


Celkem se mi knížka líbila ale další díl nejspíš vynechám: 4/5*

04.10.2021 4 z 5


Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Holly Black

Knížka je krásným návratem do Země víl. Kresby jsou opravdu krásné a moc se mi líbilo si je při čtení prohlížet. Knížka by klidně mohla být i delší protože to byl příjemný zážitek.
Příběhy sami o sobě mě moc nezaujaly okdyz se mi líbilo dozvědět se , jak se Cardan seznámil s Nikasii a i jake byly jiné střípky z jeho života. Dějová linka s Aslog byla zajímavá a líbilo se mi jak se příběh (společně s vypravěčem měnil). Uvítala bych i víc zlomových momentů z triologie z cardanova pohledu ale takhle to bylo taky fajn.
Pěkná doplňková knížka s krásnými obrázky při doplnění atmosféry.
Celkem 3,5/5*

29.09.2021 4 z 5


Antigona Antigona Sofoklés

Četla jsem hned po Romeovi a Julii a ve srovnání s tím se Antigona strašně táhla. Na jednu stranu tam byly jednořádkové rozhovory mezi postav které byly zajímavé a posouvaly dej a pak přišel chór a já myslela že usnu. Děj je to ale zajímavý a myšlenka samotné hry se mi líbila. Bylo tam i jakési poučení a různé jiné prvky takže ti bylo fajn.
Celkem 3/5*

22.09.2021 3 z 5


Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Čteno v rámci maturitní četby a jelikož jsem romantik tam se mi to líbilo. Že je to drama mi nějak nevadilo a veršíky jsem jen uvítala. Hezky se to četlo a celkově to byl příjemný čtenářský zážitek.
Musím teda trochu odhlédnout od toho že Julii bylo sotva 14 a že se tam všechno řeší vraždou/sebevraždou ale jinak fajn.
Celkem 4/5* ale klasika se těžko hodnotí

22.09.2021 4 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

(SPOILER) Pro mě je Rita Sepetys jednou z top autorek. Četla jsem od ní V šedých tónech, Mlčící fontány a teď už i Sůl moře a všechny tyhle knížky jsou naprosto úžasný.

Mám ráda historické romány a o to víc oceňuji, že si autorka vždy vybere nějakou méně známou událost.

O lodi Wilhelm Gustloff jsem už něčí zaslechle tahle knížka mi událost ale přiblížila ještě víc.

Spojují se zde příběhy čtyř mladých lidí. Joany, mladé litevky a zdravotnice. Emílie, patnáctileté polky na nepřátelském území. Floriana, tajemného mladíka který nám ani ostatním v knize dlouho dobu moc neprozradí. A Alfréda, fanatického nacistu který touží po slávě, uznání a po tom být prospěšný Fuhrerovi.

Nebudu lhát, Alfred mě dost vytáčel. Ostatní postavy byly skvělé a on tam byl jaksi navíc, ostatně jeho linka nebyla úplně pozitivní a on nebyl moc sympatický konec příběhu mě v tom jen utvrdil.

Střídání pohledů po poměrně krátkých kapitolách tomu dodávalo na napětí. Sledovali jsme občas jednu věc z více pohledů a občas jsme byli na více místech zároveň. Mám rádi střídání vypravěče a tady to navíc skvěle fungovalo.

Během čtení mě pár věcí překvapilo a byla jsem hrozně zvědavá jak to bude dál. Knížka se skvěle četla a byla napínavá.

Když došlo na zmínku o Line, napadlo mě jestli to není hrdinka z V šedých tónech a když se to pak potvrdilo, byla jsem nadšená. Tohle se autorce fakt povedlo.

Konec byl tak nějak jak jsem čekala, vztah mezi Floriánem a Joanou se mi moc líbil, byl takový přirozený a ikdyž mohl být konec mnohem víc happyend tak tohle bylo dobré zakončení příběhu.

U poslední kapitoly jsem byla upřímně zmatená, a doufám že nejsem úplně mimo když nevím kdo byla ta paní která Floriánovi psala.

Knížka byla skvelaz, doporučuju a těším se na další autorčinu knížku 5/5*

14.09.2021 5 z 5


Bez naděje Bez naděje Colleen Hoover

(SPOILER) Od autorky jsem četla Možná jednou a to dokonce dvakrát, mám tu knížku fakt ráda. Bez naděje mě ale tolik nezaujalo.

Líbila se mi sice zápletka a většinu tech věcí jsem fakt nečekala a byla jsem dost prekvapena, ale postavy nebyly nic moc. Sky mi prostě nějak neseděla a i když se autorka pokusila vždycky Holderovo chování vysvětlit a Sky to samozřejmě stačilo, mě ne. Ano, některé scény byly moc hezké ale (hlavně v závěru ) když všechno resili líbáním (později sexem ) mi přišlo dost divný.

s chováním hrdinům jsem se teda moc neztotožnila ale jinak hodně oceňují téma zneužívání děti v knížkách. Bylo to tam zajimave zapojeno a vůbec mě nenapadlo ze se knížka bude odvíjet tímto směrem.

Musím teda podotknout že anotace mi přijde trochu zavádějící, pod tou strašnou pověsti jsem si představovala mnohem horší věci.

Zatím se na druhý díl nechystám ale možná to někdy zvazim.

Celkem dobra knížka se zajímavým tématem, osobně mě ale tolik nezaujala. Celkem 3/5*

09.09.2021 3 z 5


Na jedné vlně Na jedné vlně Jenn Bennett

I když je počasí už spíš podzimní, chtěla jsem si nakonec prázdnin dát nějakou příjemnou letní romantarnu a tahle knížka to splnila.

Na začátek bych se chtěla pozastavit nad názvem. Chápu, že ne vždy se dá originál přeložit doslovně ale tentokrát by to šlo (jak nám mimo jiné ukázala anotace). Sice je název knížky Alex- víceméně, trochu zvláštní ale naprosto to odpovídá původnímu Alex approximately. Každopádně oceňuji že na jedné vlně bylo alespoň použito v textu

Když už se zmiňuji o anotaci tak to je celkem Spoiler, jakože od tyhle knížky se asi nečekaly nějaký velký zvraty ale taky jsem nemusela vědět hlavní zápletku ještě než jsem to otevřela. (Tady trochu chápu,ty kteří nečtou anotace)

Další z věcí co se netýká vyloženě děje je , že mě ze začátku dost vytáčela nesoisovnost knížky (ruskÝ kolo atd). Jakože dalo se na to zvyknout ale bylo to zbytečně rušivé a nemám pocit že by to něčemu pomáhalo.

Samotný děj byl fajn. Líbilo se mi skloubení surfaření, filmů, vědy a minulosti hlavních hrdinů. Většinu filmů jsem sice neviděla ale nějak mě to neomezovalo. Bailey byla fajn hlavní hrdinka a chvílemi jsem se s ní i dokázala dost ztotožnit, někdy byla ale dost ubrecena. Porter samozřejmě miláček, klasickej hrdina takovýhle příběhů.

Líbila se mi zmínka o roller derby coz je podle mě boží sport který není moc známý.

Vedlejší postavy a děje byly taky fajn a celkově jsem si čtení fakt užila. Chystám se i na další knížku od autorky. Celkem 4/5* na oddychový čtení doporučuji.

29.08.2021 4 z 5


Stínová šifra Stínová šifra Laura Ruby

(SPOILER) Od začátku jsem si říkala,kolik ten hlavním hrdinům tak je. Když jsem se konečně dozvěděla že jim je 13 tak už mi to celkem začalo dávat smysl. Připadala jsem si na to trošku stará ale nevadilo mi to.

Tak nějak jsem čekala že budu s partou prakticky dětí, twist nějakou šifru a lidi jim budou stát v cestě a nikdo jim nebude fandit a tak. To úplně nebyla pravda. Knížka nebyla špatná,celkem mě to i bavilo ale nějak mi tam nesedělo jak"šifra obživa" nebo jak to nazvat, ten fantasy prvek prostě. Čekala jsem obyčejný dobrodružný příběh a tohle bylo trochu něco jiného.

Bylo to celkem zajímavé, ale nějak mě to nenadchlo za celkem se dalo předvídat co bude. Že ti kdo jim škodí vlastně nakonec neumřeli jenom ztratili paměť mi přišlo jako typický prvek téhle věkové kategorie.

Mám ke knížce výhrady a mám i celkem dost otázek, to je vzhledem k dalším dílům pochopitelné. Nevím jestli mě dej zaujal natolik abych četla další díl. Uvidím, celkem 3/5* průměrná knížka

26.08.2021 3 z 5


Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

(SPOILER) Skvělá knížka, byla jsem z ní fakt nadšená. Sladká. Vtipná. Roztomilá. Sexy.

Mám ráda LGBT knížky kde jsou dva kluci a tenhle nápad na prince a syna prezidentky mi přišel geniální.

Taky jsem v průběhu knížky vlastně došla k tomu, že pokud by šlo o kluka a holku tak že by mě to už ani nebavilo ale dva kluci byli fajn ozvláštnění.

Alex i Henry byli skvělí hlavní hrdinové a úžasnej pár. Ze začátku se mi líbilo jak se nadnášeli, pak jak si k sobě hledali cestu a i jak to dopadlo a všechno mezi tím.

Alexovi rodiče byli fajn ijdyz mě trochu mátlo že se o nich píše jménem. June je skvělá sestra a Nora byla fajn ikdyž na konci jsem si chvíli myslela že za ten skandál může ona. Jinak byl to jen můj pocit nebo mezi June a Norou něco bylo? Sympatický mi byl i Rafael a byla jsem ráda že jim nakonec pomohl.

Trochu jsem teda nepochopila Zahry zasnoubení, potřebovalo by to trochu rozvést, jak se poznali a tak.

Knížka byla fakt vtipná, hlavně v první půlce jsem se celkem nasmala a zbytek jsem se culila. Ke konci mi to přišlo trochu zdlouhavé a naopak uplnej konec byl dost rychlý.

Jinak jsem si to fakt užila a přišlo mi že je to takovej next level k mýmu milovanýmu Probuzení Simona Spiera (taky bych řekla že Červená, bílá a královská modrá je trochu pro starší, ikdyž podle recenzí jsem čekala sexuální scény mnohém víc, za mě v pohodě).

Super, milá, vtipná, předvídatelná knížka se super hrdiny 5/5*

19.08.2021 5 z 5


Dej mi své jméno Dej mi své jméno André Aciman

Knížku jsem přečetla anglicky a tím můj čtenářský zážitek trochu utrpěl protože moje angličtina rozhodně není dokonalá .

Stejně se mi ale knížka líbila a zvažuji i přečtení v češtině.

Knížka je taková přemýšlivá? Dalo by se asi říct, chvíli mi trvalo než jsem se sžila s autorovým stylem ale povedlo se mi to.

Elio je dobrý hlavní hrdina a líbil se mi jeho přístup k situacím ikdyž občas se choval trošku zvláštně. Olivera jsem si také oblíbila a k jeho postavě mám pár otázek které se mi za celou dobu nezodpověděly.

Celkově mi všechno v knížce nebylo úplně jasné ale věřím tomu že je to právě čtením v angličtině.

Celý děj byl pomalejší ale za to plynulý. Líbilo se mi, že se autor vyhýbá momentům kde by se dalo lehce sklouznout ke klišé (jako loučení Elia a Olivera na letišti).

Celá romantická linka se mi líbila a svým způsobem se mi líbil i konec. Já to tak nějak čekala ikdyž ke konci knihy jsem se bála úplně jiného závěru.

Trochu mi nevyhovovala absence kapitol a občas jsem se trochu ztrácela v čase, který hlavně ke konci dost rychle skáče.

Celkem by mě zajímal i druhý díl podle anotace a protože se mi postavy nechce opouštět. Celkem 4/5*

10.08.2021 4 z 5