Lu.Cab Lu.Cab komentáře u knih

Obálka knihy Fantasma Fantasma Kaylie Smith

První asi tři kapitoly jsem měla problém se začíst a pochopit, co se vlastně děje. Pak jsem ale knize propadla. Postavy byly vykreslené parádně a ještě lepší byla atmosféra. Hltala jsem každou stránku, každý další úkol. Ty mi přišly originální a hlavně napínavé, člověk nikdy nemohl vědět, kdo úroveň nedokončí. Ocenila bych akorát méně uspěchaný konec, ale dokážu to knize odpustit za to, jak mě vtáhla do děje. Navíc je super, že tomu autorka dala díky OCD přesah. Neumím si představit, jak těžké musí být s tím žít. Obdivuji každého, kdo se s tím zvládá den co den vypořádávat. Další díl si rozhodně přečtu.
A nemohu si odpustit krátkou zmínku o nádherné obálce.

09.11.2025

Obálka knihy Twisted Love: Láska na ostří nože Twisted Love: Láska na ostří nože Ana Huang

Autorčin styl jsem si zamilovala hned v průběhu první kapitoly, opravdu mi sedl. Postavy byly sympatické, i když Alexe jsem si zrovna neoblíbila. Překvapilo mě, že linka v podobě minulosti obou hlavních hrdinů byla poměrně propracovaná a věnovalo se jí více prostoru, než jsem čekala, moc jsem se s tím u romantických knih nesetkala. Sem tam nějaké klišé, ale dalo se to, patří to k tomu. Určitě mám v plánu přečíst si i další autorčiny knihy.

01.11.2025

Obálka knihy Liška Liška Sólveig Pálsdóttir

Tato kniha mi byla zapůjčena, jinak bych si ji nikdy nepřečetla, což by byla škoda. Začínala jsem číst s nulovými očekáváními. To bylo asi dobře, v první třetině se toho moc nestane. Pak děj ale nabere rychlý spád. Není to zrovna nejakčnější thriller, ale má úžasnou atmosféru, která byla návyková. Člověk prostě musí soucítit s hlavní hrdinkou a s napětím čekat, s čím některé postavy přijdou tentokrát. Pokud si odmyslím islandské názvy, kniha se četla moc dobře i díky kratším kapitolám. Akorát konec bych ocenila o něco uzavřenější. Je to podle mě poměrně zdařilá knížka, nelituji času, který jsem s ní strávila.

28.10.2025

Obálka knihy Ahoj, tady Sam Ahoj, tady Sam Dustin Thao

Musím se přiznat, že jsem měla větší očekávání. Myslela jsem, že mě rozhovory Julie a Sama více dojmou nebo že si i trochu popláču. Kniha je napsaná hezky, to ano, ale k postavám jsem si nevytvořila žádný velký vztah a kromě začátku a konce mě telefonické hovory hlavních hrdinů zrovna nedojaly. Ačkoli si nemyslím, že by autor téma špatně zpracoval, mohl mít příběh větší hloubku. Pochybuji, že se ke knize někdy vrátím, ale asi bych ji s klidným svědomím doporučila.

26.10.2025

Obálka knihy Co jste to provedli? Co jste to provedli? Shari Lapena

Je to moje první kniha od této autorky, ale přesvědčila mě, že definitivně nebude poslední. Už chápu, proč ji tolik lidí vychvaluje. Rozjezd mi přišel pomalejší, uvažovala jsem, kdy se to všechno zvrtne. Musím říct, že mě velmi bavilo zaměření na tolik postav. Téměř každý něco skrýval, takže o zvraty nebyla nouze. Vraha jsem neodhalila, ale to je u mě vlastně normální stav :D Velmi mě bavily Evanovy zápisy a hlavně Dianiny vstupy, přišlo mi to jako úžasné oživení.

21.10.2025

Obálka knihy Ďáblovo znamení Ďáblovo znamení Linda Kao

Kniha pro mě byla příjemným překvapením. S podobným námětem jsem se nikdy nesetkala. Postavy byly sympatické a příběh příjemně odsýpal. Děj nebyl zrovna plný zvratů, o to více mě překvapil konec, který jsem opravdu neočekávala. Není to kniha, která by mi změnila život, ale nelituji, že jsem po ní sáhla.

19.10.2025

Obálka knihy O liškách a lidech: Po stopách našich mazaných sousedů O liškách a lidech: Po stopách našich mazaných sousedů Sophia Kimmig

Hezká kniha o tomto nádherném zvířeti. Co se rozhodně nedá upřít, je čtivost. Autorka se věnuje životu lišek, jejich odchytu a okrajově i dalším zvířatům. Mou nejoblíbenější částí však byly "Fox fun facty" doprovázené nádhernými ilustracemi. Klidně by jich mohlo být více, myslím, že nejsem jediná, kdo by uvítal více informací. Přesto to bylo příjemné a oddechové čtení, které jen chvílemi rušily již zmiňované chyby. Za mě ideální volba, pokud člověk hledá spíše zážitky s nějakými informacemi a zajímavostmi než "učebnici".

11.10.2025

Obálka knihy V zajetí divočiny V zajetí divočiny Ulf Kvensler

(SPOILER) Nemohu říct, že bych si knihu neužila, zároveň ale patří mezi ty slabší, které jsem za poslední dobu přečetla. Popisy přírody a Anniných pocitů z ní jsou natolik skvělé, že jsem měla vše před očima. Vcítit se do situace tak bylo všechno, jen ne obtížné. Na druhou stranu ale jsem měla od začátku problém s tím, že jsem se pořád nemohla začíst. Kniha mě pořád ne a ne vtáhnout do děje. Zhruba někde v prostředku jsem se i chvílemi nudila. Konec vypadal nadějně, ale čekala jsem víc. Mám radši, když vše do sebe zapadne, než tyto otevřené konce. Postavy mi k srdci nijak zvlášť nepřirostly, ale zpracovány byly dobře. Propadák to rozhodně nebyl, ale číst knihu znovu neplánuji.

30.09.2025

Obálka knihy Královská akademie Královská akademie Lindsey Duga

Ani nevím, kde začít. Předně asi tím, že se mi autorčin styl líbil, hlavně v některé momenty mi bylo líto, že jsem knihu musela odložit. Ze začátku jsem se lehce obávala, jak bude fungovat zasazení královské rodiny do moderního prostředí, nejsem toho úplně fanoušek. Mé obavy ale byly zbytečné, vůbec mi to nevadilo. Myslím ale, že by bylo lepší, kdyby byla kniha psaná ich-formou. Tím, že je psaná z pohledu hlavních hrdinů, ale er-formou, brání trochu vžití se do postav. Plus mě tedy ještě rozčilovalo spojení "děsně cute", které se v knize asi dvakrát objevilo. Nápad a provedení se mi ale líbí, ačkoliv jsem tušila, jak to dopadne, zvrat v závěru jsem opravdu nečekala. Doufám, že bude i další díl, chtěla bych vidět, kam se charaktery postav budou ubírat dál. Autorce se každopádně povedlo vykreslit nedokonalé lidi. Snad ke všem důležitým postavám jsem si cestu nacházela těžko, protože na rozdíl od mnoha knih nejsou neustále vychvalovány jejich přednosti, spíš naopak.

28.09.2025

Obálka knihy Přes její mrtvolu Přes její mrtvolu Susan Walter

Pro mě byla tato kniha moc milé překvapení. Velmi mi sedl autorčin styl, u některých pasáží jsem se i pobavila. Musím uznat, že atmosféru vykreslila moc pěkně. Palec nahoru za postavy. Na začátku mi trvalo se trošku zorientovat, čí úhel pohledu zrovna čtu, ale pak jsem to ocenila. Bavilo mě, jak takhle měly všechny postavy možnost odhalit svá tajemství. Jenom půl hvězdičky dolů za to, že mě kniha úplně nevtáhla. Ano, bavila mě, hlavně konec měl úžasný spád, ale neměla jsem problém ji odložit. Každopádně se moc ráda k autorce někdy v budoucnu vrátím.

07.09.2025

Obálka knihy Zazářit Zazářit Jessica Jung

Za fanynku k-popu se označit nemůžu, znám jen pár nejznámějších písniček a jmen. Když se ke mně však poprvé dostalo, jaké podmínky musí idolové snášet, překvapilo mě to a hledala jsem si k tomu více. Ani mě nenapadlo, co se skrývá pod nablýskanou pokličkou. Proto jsem neváhala a knihu si co nejdříve koupila. Začátek byl pro mě trochu zklamání, pořádně začíst se se mi povedlo asi až v polovině knihy. V prvních kapitolách se děj extra dopředu neposouvá. Každopádně to stálo za to. Autorka píše moc hezky a hlavně se jí povedlo perfektně vykreslit všechny postavy. V druhé části knihy jsem se nenudila ani na moment, ke zvratům docházelo neskutečně rychle. Knížka je to povedená, myslím, že hlavní účel (ukázat, čím si idolové procházejí) byl splněn na jedničku. Četla jsem lepší knihy, ale pro čtenáře, kteří se o k-pop zajímají, to je jistě skvělá volba.

31.08.2025

Obálka knihy Tlukot tisíců srdcí Tlukot tisíců srdcí Kiera Cass

Vzhledem k tomu, že jsem přečetla od Kiery Cassové všechny její předchozí knihy, byl pro mě začátek "Tlukotu tisíců srdcí" lehkým zklamáním. Nebyla jsem do děje vtažena od první věty a všechno se to jaksi vleklo. Asi až od padesáté stránky se všechno začalo rozjíždět a já si připomněla, proč tuto autorku taky miluji. No a od půlky jsem se nemohla odtrhnout. Ačkoliv se děj odehrává v královském prostředí, neřekla bych, že je kniha jako "Selekce", či že ji vykrádá. Je to prostě zase něco jiného. Autorčin styl psaní miluji. Dokonce i postavy jsem si nezvykle zamilovala. Normálně mi nedělá problém po dočtení knihu odložit a vzít si jednoduše jinou, ale tentokrát mě mrzí, že to všechno skončilo. Děj jsem očekávala méně zamotaný, o to příjemnějším překvapením mi bylo, když došlo k zvratům, které by mě ani nenapadly. Konec jsem sice tušila, ale ještě pár stránek předtím jsem myslela, že to všechno snad končí zcela jinak. Epilog mě dojal. A to, že se střídají pohledy obou hlavních hrdinů, je jen třešnička na dortu. "Tlukot tisíců srdcí" se stává jednou z mých srdcových záležitostí.

29.08.2025

Obálka knihy Žádné lži Žádné lži Freida McFadden

(SPOILER) Tak tohle byla jízda. Po dlouhé době se mi dostala do rukou knížka, u které jsem se musela držet, abych ji nepřečetla na jeden zátah. Již prvních pár vět mě do děje vtáhlo takovým způsobem, že mi bylo líto knihu zavřít. Je to moje první kniha od této autorky a definitivně nebude poslední. Postavy manželů mi byly sympatické od začátku. Že k nějakému zvratu dojde, mi bylo jasné, ale tohle jsem opravdu neočekávala. Překvapila mě i samotná doktorka Haleová. Bavilo mě, že vlastně všechny postavy něco skrývají. Musím se jen tedy přiznat, že Triciina minulost mi úplně neseděla se začátkem knihy. Nijak výrazně mi to však zážitek ze čtení neruší. Každopádně očekávání jsem měla vysoká a troufám si tvrdit, že je autorka předčila. Už se těším, až si od ní přečtu něco dalšího. "Žádné lži" se ovšem řadí k mým nejoblíbenějším knihám.

26.08.2025

Obálka knihy Vejce a já Vejce a já Betty MacDonald

Skvělá knížka o životě na farmě. Některé situace jsou popsány skutečně humorně, ale je pro mě nepředstavitelné, že bych se ocitla na Bettyině místě a musela toho dělat tolik, co ona. Nemluvě o izolaci, kterou musela vytrpět. Jediné, co bych knize vytkla, je to, že místy jsou popisy až moc zdlouhavé. Jinak se to četlo samo. Pokud po této knize sáhnete, myslím, že nebudete litovat.

24.08.2025

Obálka knihy Princezna školou povinná Princezna školou povinná Meg Cabot

Jako malá jsem tuto trilogii absolutně milovala. Autorka píše parádně a hlavní hrdinka je moc sympatická. Myslím, že žádná holka, která někdy toužila stát se princeznou, nešlápne s touto knihou vedle.

21.08.2025

Obálka knihy Přítelkyně z domu smutku Přítelkyně z domu smutku Eva Kantůrková

Knihu hodnotím velmi kladně. Jsou zde popsány ženy a jejich osudy, se kterými se Eva Kantůrková seznámila ve vězení. Každá je povahově úplně jiná, ačkoliv minulost mají často podobnou. Autorka píše čtivě, jenom mi chvílemi přišlo, že jsou osudy uvězněných žen někdy popsány až zbytečně dopodrobna, o to více, když rozdíly v jednotlivých příbězích nebyly až tak výrazné.

21.08.2025

Obálka knihy Ze života hmyzu Ze života hmyzu Karel Čapek

Přečteno podruhé. Před 3 lety mě to vůbec nebavilo a nechápala jsem smysl tohoto dramatu. Teď už dokážu "Ze života hmyzu" ocenit mnohem více. Krásné shrnutí negativních lidských vlastností. Jedno z děl, jehož cílem je ukázat krutou realitu, protože se toho za ty roky mnoho nezměnilo. Navíc se čte kniha moc dobře.

16.08.2025

Obálka knihy Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Ze začátku mě kniha vůbec nebavila, ale po pár kapitolách jsem se začetla a nechtěla ji odložit. Příběh je to smutný, ukazuje, čeho všeho jsou někteří lidé schopní. Ačkoliv se někdy objevují zdlouhavé popisy, výjimečně mi to ani nevadilo. Autor dokázal perfektně vykreslit atmosféru a hlavně charaktery postav. Myslím, že "Kladivo na čarodějnice" nenechá žádného čtenáře chladným. Jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla.

14.08.2025

Obálka knihy Emily Vichrná a rybí ocas Emily Vichrná a rybí ocas Liz Kessler

Jako malá jsem tento příběh zbožňovala, přečetla jsem knihu dokonce několikrát. Doporučuji

27.07.2025

Obálka knihy Vítejte na ranči Vítejte na ranči Annie Auerbach

Jako malá jsem na tomto seriálu ujížděla, takže pro mě byla tato série nutností. Bohužel musím říct, že seriál je lepší. Mladé milovnice koní tyto knihy ale určitě potěší

27.07.2025