Lothar.777 Lothar.777 komentáře u knih

☰ menu

Conan barbar Conan barbar Robert Ervin Howard

No, Conanovek jsem četl haldu od různých autorů a za mě cajk. Samozřejmě se nabízí srovnání s filmem starším i novějším, který stavěl na úplně jiném základu. A přesto oproti seriálu z devadesátek(?) je film topka. Tak uvidíme, jak se povede nový seriál, ale každopádně by se na tom dalo postavit víc než jen nuda, nuda, šeď, šeď.

07.03.2024 4 z 5


Mužický dekameron Mužický dekameron Jan Vladislav

No, v rámci zkoušky odvahy jsem přečetl toto dílko. Dekameron jsem nečetl, tohle je trochu jinej level. Určitě spousta krásných příběhů, které člověku přijdou dost povědomé, trochu uchylárna, trochu masakr a trochu humáč, ale ve výsledku celkem snesitelné. Jen občas je trochu potřeba slovník :-D.

04.03.2024 3 z 5


Jak stařeček měnil, až vyměnil Jak stařeček měnil, až vyměnil Jan Alda (p)

Pětiminutovka pro děti, pěkně napsaný.

14.02.2024 4 z 5


Příběhy tisíce a jedné noci Příběhy tisíce a jedné noci Eduard Petiška

Tak trochu klasika, lehce povzbuzující fantazii. Určitě stojí za to, některé příběhy nejsou úplně známé a čerpají z nich i moderní naše pohádky.

13.02.2024 4 z 5


Vinnetou 3 Vinnetou 3 Karel May

Zase trochu jiné dobrodružství, ale tak trochu klasika. Neurazí.

13.02.2024 4 z 5


Vinnetou 2 Vinnetou 2 Karel May

Klasika, četl jsem kdysi jiné vydání, takže Old Death byl pro mě novinka. Pobavilo.

06.02.2024 4 z 5


Vinnetou 1 Vinnetou 1 Karel May

Asi taková klasika, četl jsem kdysi jako kluk, jen jiné vydání a opět pobavilo.

06.02.2024 4 z 5


Supové Mexika II Supové Mexika II Karel May

Za mě druhý díl měl trochu spád a asi byl i lepší. Jinak klasika, jen Vinnetou v obleku a pak ještě v Africe, to už by chtělo i zfilmovat (možná jsem jen neviděl :-D).

29.01.2024 4 z 5


Supové Mexika I Supové Mexika I Karel May

Ale jo, klasika od Maye, trochu delší, ale příběh má celkem spád a dá se tomu věřit. A zase se ukazuje, že kdyby si nehrál na Dušína, mohl si autor ušetřit půl knížky :-D.

26.01.2024 4 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Moc pěkně napsaná kniha, otázkou je, nakolik je to reálný příběh, ale autorka si s tímto celkem dává práci, takže dobré. Takovýhle prasárny se prostě po válce děly (kolikrát i horší, jak za války, tak po válce) a je dobře, že tomu někdo dal formu. Škoda, že trochu víc nevypíchla ty bojovníky ze Zbrojovky, kteří stejně jako Škodováci za války vesele chrochtali u koryta a měli se líp než všichni ostatní a po válce měli máslo na hlavě, takže se chovali podle toho. Jen škoda, že občas ta faktografie dostává trochu na prdel (kupř. Judex asi neměl dceru ; Fricek rukoval v roce 1943, kdy už se Stalingrad určitě neřešil ; hodnost Hauptmannführer je nesmysl, Malín byl vypálen v létě 1943 takže s otazníčkem ...). Ta akce v Malíně by mě celkem zajímala krze tu účast Friedricha, ale to je zase vedlejška. Jen trochu škoda, že některé ty postavy zůstaly otevřené, ale asi se dá předpokládat, že ne všechno se dalo dohledat tenkrát, natož dnes. No, po tý revoluci jsem si říkal, že mohla Gerta vesele smáznout toho estébáka na radnici, jenže na to už asi nebyla nálada ani chuť.
Ale jinak bych knihu klidně doporučil, má to co říct

22.01.2024 5 z 5


Old Surehand II Old Surehand II Karel May

Celkem pěkné zakončení jednoho obsáhlejšího příběhu, kdy jsem se teda až podivil, co mohlo autora napadnout. Ale na kvalitě to neubralo, dalo se.

15.01.2024 3 z 5


Old Surehand I Old Surehand I Karel May

Klasika, pěkně se rozvíjející příběh bla bla bla, až mě ten Shatterhand lezl na nervy s tím svým odpouštěním. Jinak tam pěkně viselo ve vzduchu trochu toho tajemství, tak jsem se těšil na pokračování, co z toho bude.

15.01.2024 3 z 5


Cesta kolem světa za 80 dní Cesta kolem světa za 80 dní Jules Verne

Tak trochu klasika, pěkná výprava kolem světa. Matně pamatuju seriál pro děti, tak jsem si to oprášil. Dá se.

09.01.2024 3 z 5


Sudetenland Sudetenland Leoš Kyša

No, Sudety asi mají větší potenciál, ale myslím, že autor to celkem trefil. Pamatuju si dětství, kdy se na vesnici mluvilo před námi hlavně německy a občasné příběhy z dob války mají svoje kouzlo. Po revoluci samozřejmě přibylo příběhů a dalších zdrojů, ale furt to má něco do sebe. A třeba by to ve skutečnosti mohlo i podobně probíhat, sudetské hřbitovy jsou skutečně dost posety příběhy a stačí trochu fantazie. Jinak mě celkem pobavil občasný humor, to tomu dalo to koření. Třeba Cikán na kofile a Kuřáci, co nám prohráli válku, to jsou celkem pecky. Klidně bych i doporučil, čte se celkem dobře.

03.01.2024 4 z 5


Skláři Skláři Karel Klostermann

Pěkně napsané, jako jiné knížky od Klostermanna. Zajímavé dějové zvraty, pěkná studie lidských osudů a povah. Dost podobné jiným vyprávěním z Šumavy - těžký život, krásná příroda...Za mě cajk.

18.12.2023 4 z 5


Král Šumavy a povídky z hranice Král Šumavy a povídky z hranice Rudolf Kalčík

Autorův popis přírody mi v mnohém připomíná KK a jsem za to rád. Jinak bohužel trochu moc propagandy a brainwashingu, ale to se děje furt a stále. No, trochu mě zaskočil Kilián jako ex Dirlewanger, to není úplně známá věc (Dirlewanger) všeobecně a nevím, jak na to autor přišel. Tím spíš, že by si po válce v klidu žil na hranicích. No, služba to musela být pěkná, ale radši pryč od toho. Klidně doporučím.

06.12.2023 3 z 5


Exil Exil James Swallow

První díl jsem nečetl, druhý jsem dostal jsem jako dárek a celkem jsem se odhodlával se do toho pustit. Ale docela jsem si pošmákl. Korupce, mafiáni, totální neúcta k životu a moc pěkně to gradovalo, člověk jen přemýšlel, co bude ještě dál a autor furt překvapoval. Takže cajk, za mě dobrý.

01.12.2023 4 z 5


Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Hodně nadčasová kniha. Jako obvykle je film trochu slabší, ale film je super, takže jsem si to jen trochu oprášil a budu muset znova zkouknout (člověk chápe, že to byla trezorovka).
Bratrstvo černoprdelnické pracky a jeho slouhové, ohánějí se Bohem a přitom si jen serou do huby. Jde jen o mamon a služba lidem ustupuje do pozadí. V podstatě každý jednou zazpívá, stačí mu dát čas a třeba tomu trochu pomoct. Pokud vydrží, je v moci ďábla a kruh se uzavřel. Bohužel, těm kejdám lidi asi hodně věřili a pokud stálo panstvo za pendrek, nedalo se svítit. To, že ve finále i panstvo bylo zadlužené a všechen majetek shrábl šikulka Boblig, to je jen veselý paradox. Přitom stačilo ho hned z kraje seřezat do kuličky a mohli si ušetřit spoustu nepříjemností. Chudák kat si jen postěžoval a najednou měl prachů jako želez a nikdo neřešil, kde je chyba. A výběr lidi do komise? Taky pěkný..."My na tebe něco máme, tak pojď do toho s námi..."A když pak bohaté zavírali, protože je chudí pomluvili, začíná to být teprve veselohra. Protože zákon padajícího oneho, bohatej sedí, chudej nemá co žrát a na Bobliga si netroufnou. Prostě banda nevděčnejch košťat.

17.11.2023 4 z 5


Arsène Lupin kontra Herlock Sholmes (Blondýnka) Arsène Lupin kontra Herlock Sholmes (Blondýnka) Maurice Leblanc

Trochu v jiném stylu než dnes. Pobavilo, ale stačilo :-)

09.10.2023 3 z 5


Zlatý fantóm Zlatý fantóm Ian Fleming

Omylem mi to přistálo v ruce, film si vůbec nevybavuju, možná jen Oddjoba, a to si nejsem jist. Ale asi celkem pobavilo, kor v dnešní době, kdy je ta technika trochu dál a muselo by se to dělat kapku jinak.

22.09.2023 3 z 5