Lmslaver Lmslaver komentáře u knih

☰ menu

Žulové město Žulové město Stuart MacBride

Sotva Logan McRae nastoupí po delší odmlce do služby, musí vyšetřovat ten nejhorší a nejodpornější zločin – vraždu a zohavení dítěte. S postupným pátráním a prověřováním podezřelých, přibývá mrtvých a samozřejmě roste i nervozita veřejnosti. Solidní, napínavý kriminální příběh s akčními úseky se čte prakticky sám, až do rozuzlení závěrečné zápletky.

14.04.2024 4 z 5


Pouštní hvězda Pouštní hvězda Michael Connelly

Bosch a Ballardová opět spolu vyšetřují staré, nevyřešené vraždy, tentokrát přímo na novém oddělení, speciálně vytvořené pro tyto vychladlé případy. Sedmdesátník Harry, ve srovnání s předchozí knihou Temné hodiny, má aktivnější roli, jak ve vyšetřování, tak i v akčních scénách. Michael Connelly je jako vždy skvělý vypravěč, příběhem jsem prošel rychle a hladce, jako nůž máslem.

18.02.2024 5 z 5


Grázlové Grázlové Stephen Hunter

Převážně akční, napínavé, ale najde se i pár nudnějších pasáží. Očekával jsem větší štvanici na vězně, ale vyšetřování se zaměřuje pouze na samostatné pátrání policisty dálniční hlídky. Děj se tak odehrává více jako duel mezi policistou a šéfem uprchlých trestanců připomínající westernové příběhy (šerif versus desperáti). Přes všechny mé poznámky jde o kvalitní dramatický thriller.

03.02.2024 4 z 5


Bohové viny Bohové viny Michael Connelly

Další Connellyho výborně napsaný příběh ze soudního prostředí s advokátem Hallerem v hlavní roli. Tentokráte bez velkého zvratu, zato s vědomím, že obhajoba klienta bude hodně složitá proti mocnému protivníkovi, který umí tahat za nitky a osnovat temné plány.

11.11.2023 4 z 5


Zrušený rozsudek Zrušený rozsudek Michael Connelly

Harry Bosch a Mickey Haller v jednom týmu, dějová linie se střídá rovným dílem mezi detektivem a advokátem (tentokrát je vlastně Haller v roli prokurátora). Brilantní gradace napětí, strhující děj, jen závěr jsem trochu nevydýchal, marně jsem čekal překvapivé finále, myslel jsem, že někdo vytrhal z knihy poslední stránky. Inu ne vždy se dokáže vysvětlit vše kolem zločinu, pachatel si odnese své pohnutky do cely, nebo do hrobu. Přesto dávám plný počet bodů.

25.08.2023 5 z 5


Temné hodiny Temné hodiny Michael Connelly

Kormidlo vyšetřování přebírá čím dál více Ballardová, zřejmě proto, že by akční pasáže už stárnoucí Bosch nezvládl. Je ale jedno, je-li hlavní postavou Bosch, Ballardová, advokát Haller, nebo kdokoliv jiný, Connelly dokáže vždy svým příběhem zaujmout a připoutat čtenáře až do poslední strany knihy.

05.08.2023 5 z 5


Ochránce Ochránce Lee Child

Reacher je i v tomto pokračování jako buldozer, drtí a hrne těla nepřátel před sebou. Jen si myslím, že mu víc sedí, když bojuje proti zločineckým gangům, než když zachraňuje Ameriku před nepřátelskými agenty. Stále čtivé, ale čím dál tím více hůře uvěřitelné.

30.07.2023 4 z 5


13 hodin 13 hodin Deon Meyer

Druhé pokračování série s Bennym Griesselem posunuje laťku výše nad jedničku. Maraton dvou případů, které nesnesou odkladu mě strhlo ke čtení od první strany až do závěrečného finále.

06.05.2023 5 z 5


Konec světa Konec světa Peter Temple

Politika, korupce, i prostředí dostihových sázek s výrazně vykreslenými postavami, to jsou opět kvalitní ingredience detektivního příběhu s Jackem Irishem.

06.05.2023 4 z 5


Černá hora Černá hora Laird Barron

Temný příběh, v kterém má Izajáš úkol vypátrat a sejmout sériového vraha. Akce je zde ještě méně, než v předchozí knize série, ale stále je to poutavé, zábavné a napínavé čtení.

06.05.2023 4 z 5


Operace Thümmel Operace Thümmel František Kotleta (p)

František Kotleta nepíše jemnou, dívčí literaturu, to už vím dlouho a nepáře se s tím ani v rozjezdu téhle série, nazvané Legie. Okamžitě nám předhodí drsný osud lidstva, při setkání s mimozemskou civilizací, kde nebude platit sluníčkářský přístup a emzáci lidem pořádně nakopou zadek.
Bruntálský řezník si v Operaci Thümmel nedělá hlavu s přehnanou korektností, nesnaží se být vtipný za každou cenu a hlášky sype přiměřeně situaci, na své si pochopitelně přijdou i příznivci akce. Schvaluji i absenci sexuálních scén pro puberťáky a honimíry, ono vlastně v příběhu až na pár emzáckých samic, žádné ženské nejsou. Já se bavil slušně, čtyři hvězdy si knížka určitě zaslouží a brzo si dám další díl.

10.06.2022 4 z 5


Nad českými zeměmi slunce nezapadá Nad českými zeměmi slunce nezapadá Jan Kotouč

Vím, že Honza Kotouč je machr na military/space operu, ale tenhle jeho krok do alternativní minulosti, kde je po globální katastrofě Česko-Slovenské království jedna z významných námořních velmocí, se ukázal jako skvělý tah. V první úvodní knize čtenáře moc neunavuje ohraným vojenským výcvikem (spíše je to jen okrajová záležitost, zdokonalování v letecké taktice špičkových pilotů) a jde rovnýma nohama do konfliktu námořních mocností. Námořní bitvy i zákulisní špionské a politické hry ani na okamžik nenudí. Autor vytvořil skvělý funkční svět, kde i vlastenecké srdce zaplesá, nezbývá mi než smeknout.

30.05.2022 5 z 5


Poslední polibek, co za něco stál Poslední polibek, co za něco stál James Crumley

Stránky nasáklé alkoholem, kocovinou a cynickými hláškami hlavního hrdiny připomínají více pijácké tažení než detektivku. Detektivní linie s akční vložkou by se vlezla do krátké povídky, po zbytek příběhu se čtenář brodí chlastem, splínem, touhami a dalšími emocemi nejen soukromého očka, ale i dalších důležitých postav. Beze sporu ten román něco do sebe má, protože jsem ho musel dočíst do konce a neodložil ho jako ztrátu času, ale stejně to nebyl přesně ten druh příběhu, co jsem od čtení očekával. O to těžší je pro mě knihu hodnotit. U mě někde mezi třemi a čtyřmi hvězdami, na kterou stranu se přiklonit rozhodne nakonec asi hozená mince, nebo další drink…

22.05.2022 4 z 5


Strašák Strašák Michael Connelly

Román se rozjíždí hodně pomalu, čtenář nahlíží přes rameno novináři, potýkající se s problémy snižování rozpočtu i zaměstnanců v redakci tištěného deníku. Od druhé třetiny knihy už to naštěstí standardně odsýpá, jak se na Connellyho sluší. Není nouze o dramatické i akční momenty. Zklamal mě fakt, že pachatele známe téměř od začátku a pouze sledujeme cestu hlavního hrdiny a agentky FBI Rachel k jeho odhalení. Ubírá to momentu překvapení, snižuje dávku napětí. Celkově to hodnotím jako slabší kousek od pana spisovatele, přesto stále vysoko nad průměrem detektivního žánru.

16.04.2022 4 z 5


Co to žere a kde to spí Co to žere a kde to spí Petr Heteša

Petr Heteša opět boduje. Skvěle zpracovaný, výborný nápad, ukázková sci-fi detektivní zápletka se sympatickou hrdinkou, které nejde nedržet palce. Agentka FBI se pokouší rozplést případ několika zmizení na vesmírném překladišti a kdekdo jí hází klacky pod nohy. Moira Glaceová je ale neřízená střela…

06.04.2022 5 z 5


Hotel  U dvanácti mrtvých Hotel U dvanácti mrtvých Léon Clifton (p)

Příběh s důmyslnými vynálezy, speciálními plyny, tajnými skrýšemi a záhadnými postavami, který dnes místo napětí vyvolá pouze úsměv. Na nejlepšího chicagského detektiva Cliftona si ale padouši nepřijdou. Tři hvězdičky za nostalgickou atmosféru.

06.04.2022 3 z 5


Výstraha Výstraha Michael Connelly

Prostřednictvím Jacka McEvoye můžeme nahlédnout do nového stylu novinářské práce, ať na webu, nebo následně podcasty. Samozřejmě, že hlavní osu příběhu tvoří jeho soukromé pátrání po vrahovi žen. Občas zbytečně urputný novinář, který staví svou práci nad vztahy, což je vlastně obdoba policejního detektiva Bosche. Connelly odvedl jako vždy perfektní práci.

20.03.2022 5 z 5


Diabol v zrkadle Diabol v zrkadle Juraj Červenák

Kapitán Stein, notář Barbarič a kaprál Jaroš se staly zárukou dobré historické detektivky z dob Rudolfa II. V tomto příběhu jsme se jejich prostřednictvím zúčastnili pátrání po atentátnících na arcivévodu Matěje Habsburského ve Vídni. Rozmotávají zápletku plnou intrik, starých hříchů a křivd. Vše se děje v rychlém tempu, děj má jako vždy patřičné napětí a rychlý spád.

14.03.2022 5 z 5


Pátý svědek Pátý svědek Michael Connelly

Netušil jsem, že mě tohle drama ze soudní síně zaujme a strhne. Žádné akční pasáže v knize nejsou, přestřelky se konají pouze slovní, mezi advokátem Hallerem a státní zástupkyní u soudu, přesto je to napínavé, poutavé čtení. Michael Connelly prostě umí psát.

18.02.2022 5 z 5


Válečník Válečník Miroslav Žamboch

(SPOILER) Max se svou jednotkou prchá před nepřítelem nehostinnou, magickou pustinou, odhalují další záhady i pradávnou historii lidstva, které se nacházelo pod nadvládou krutých čarodějů. Útoky nepřátel se střídají s překonáváním problémů způsobené magií zakořeněnou v neznámé krajině.
Poutavý příběh, pozoruhodný svět, zajímavý styl boje vytvořený kombinací magie a konvenčních zbraní, jediné zklamání mi přinesl překotný, zhuštěný závěr a cítil jsem se tak trochu ošizen. Miroslav Žamboch při psaní Seržantova pokračování vložil do příběhu spoustu nápadů, aby čtenářům představil komplexní funkční svět, bohužel na úkor dramatičtějšího finále. Tenhle příběh by si zasloužil závěrečný čtvrtý díl, nebo důstojnější zakončení, byť na úkor Maxových večerních dýchánků nad kalíškem alkoholu s úvahami o smyslu existence magie v pustině.
Velkým plusem knížky jsou skvělé vnitřní ilustrace Petra Vyorala.
Celá tankistická trilogie s Maxem Bronštejnem patří mezi klasické žambochovky, vtáhne do děje akcí i originálními nápady a ačkoli mám jako čtenář pár výhrad, zůstávám u maximálního hodnocení, protože jsem se celým příběhem prohnal jedním dechem.

10.02.2022 5 z 5