Lienilda Lienilda komentáře u knih

☰ menu

Mé nepálské lásky Mé nepálské lásky Michaela Gautam

Myslím, že jsem se o této knize a jejím pokračování dozvěděla z reklamy na Facebooku a přišlo mi to jako dobrý dárek pro mamku, které jsem obě knížky koupila i s nějakým přáníčkem a záložkou vyrobenou v Nepálu. Mamka si to přečetla a dala mi to také k přečtení se slovy, že "je to neřízená střela". Asi autorka :) a pak to pár let leželo u mě doma v knihovně, protože co si budem, pořád něco vychází a pořád je tolik možností. A když člověk nečte jen jednu kategorii knih, tak je prostě v pasti :)
A tak se na tuto knížečku dostalo až teď se Čtenářskou výzvou (Kniha nepřečtená z vlastní knihovny). Musím uznat, že Mysha byla opravdu v začátcích velice odhodlaná a přitom naivní. Hned zařídit pár dětem školu, byt, odcestovat zpět do ČR a v Nepálu přitom na ně nikdo denně nedohlížel. Nedivím se, že to dopadlo jak to dopadlo. Já bych se do toho zaprvé vůbec nepouštěla, za druhé to vzdala minimálně po druhé zradě. O to víc Myshu obdivuji, že to nevzdala a nakonec jí to nějak jede, i dětský domov i eshop.
Druhý díl si časem přečtu také, autorka psát rozhodně umí, i když na plný počet hvězdiček to zatím u mě není.

28.03.2024 3 z 5


Filipova dobrodružství Filipova dobrodružství Jacques Breuil

Filipova dobrodružství jsem dosud neznala, ale syn nedávno zmínil slovo "droga" a že teď o tom četli v této knize ve škole. Zajímalo mě tedy o čem to je a protože nějakou dobu ve škole i chyběl, půjčila jsem ji z knihovny. 5 kapitol jsme slupli na 5 večerních čtení.

Bylo to hezké (vlastně nehezké) seznámení s návykovými látkami a zjednodušeně co způsobují a jak se potom lidé chovají, seznámení se zdravým a nezdravým jídlem a jak jídlo putuje tělem. Kniha mě mile překvapila, je plná obrázků a obsahuje méně textu, takže ideální pro první stupeň základky nebo předškoláky.

23.03.2024 5 z 5


Natálka a svět vzhůru nohama Natálka a svět vzhůru nohama Anna Burdová

To, že je kniha hlavně o rozvodu rodičů a dalších problémů, které se navalují na malou Natálku, jsem se dozvěděla až při čtení. Anotaci jsem asi četla dost nepozorně při půjčování v knihovně. Nezalekla jsem se a dočetli jsme to až do konce. I když to bylo dost často smutné a ilustrace se ztrápeným výrazem tomu nepomáhaly. Hlavně části o nástrahách pravého přátelství se mi líbily. Nevím jak moc to pochopily děti, asi částečně také. Ale závěr knihy mi nepřišel jako závěr knihy, jen jako konec kapitoly. Příběh podle mě úplně nebyl dotažen do konce a proto nedávám plný počet hvězdiček.

22.03.2024 4 z 5


Ateliér špičatých klobouků 10 Ateliér špičatých klobouků 10 Kamome Širahama

Líbilo se mi, stejně jako předchozí díly. Ale jelikož se slavnost Stříbrného večera táhne už přes tři díly, než vyjde další díl, asi už úplně zapomenu zápletku a motivace některých postav

09.03.2024 5 z 5


Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Rowlingová je skvělá vypravěčka a počet stran mi naprosto nevadil. Užívám si to "pomalé" pátrání, výslechy, skvělé aktuální téma o trollingu na síti. Jen jsem to raději četla jako e-knihu a podle komentářů pode mnou jsem se dozvěděla, že v klasické knize jsou internetové chaty do několika sloupečků vedle sebe, aby to časově sedělo. Kdežto v e-knize to bylo všechno pod sebou, takže se člověk spíše domýšlel nebo si kontroloval podle zapsaného času jak ty chaty se prolínají. Chaty ve hře mě bavily. Až teda ten úplně poslední v e-knize naprosto nevyzněl, protože tam jsou sice 2 kratší rozhovory, ale dost důležité a časově se prolínající. Tím jak to bylo napsané pod sebou, místo vedle sebe, tak to naprosto nevyznělo.

Musím pochválit práci překladatele. Zajímalo by mě jak je v originále "Drek je sámoš a nuďáčí se" :) pár překlepů tam bylo a 2x relativně brzo po sobě, bylo zaměněno jméno Rachel a Robin. Ale to při takovém objemu knihy bez problému odpouštím.

Moc se těším až natočí tento díl pro seriál C.B. Strike, jak tam bude vypadat seriál Černočerné srdce i nakreslená hra.

PS: vztah Cormorana a Robin? na to začínám dlabat a užívám si to všechno kolem.

01.03.2024 5 z 5


Vážka Vážka Leila Meacham

(SPOILER) Raději jsem si do čtenářské výzvy na téma "odehrává se za války" měla vybrat Slavíka od Kristin Hannah, lepší hodnocení a větší počet hodnotících lidí mě mělo varovat před Vážkou.

Spoustě čtenářům se to určitě bude líbit a četlo se to lehce, ale mně hodně vadila nereálnost a naivita románu. Všichni krásní, šikovní, téměř bez přízvuku a narazí jen na hodné Němce, popřípadě cizí zlé Francouze v okupované Paříži. Samozřejmě mám ráda dobré konce, ale tady toho bylo v celé knize skoro příliš.

15.02.2024 3 z 5


Pavouček Pája Pavouček Pája Pavel Šrut

Moc pěkná, zábavná. Děti poslouchaly předčítání se zaujetím. Potěšilo nás i pár větiček ve slovenštině a z olomouckého nářečí.

06.02.2024 5 z 5


Harry Potter a Fénixův řád (ilustrované vydání) Harry Potter a Fénixův řád (ilustrované vydání) J. K. Rowling (p)

Toto ilustrované vydání jsem dostala už před více než rokem, ale dostala se k němu až teď. Zároveň teď při lednovém čtení jsem si pouštěla podcast "Neplecha ukončena", který je právě přibližně 8 kapitol před koncem Fénixova řádu a rozebírá dopodrobna jména postav, upozorňuje na zvláštnosti, různá propojení, náznaky nebo i nepřesnosti v překladu. Takže pokud jste milovníci světa Harryho Pottera, tento podcast rozhodně doporučuji :)

Ilustrované vydání je jako vždy nádherné, jen je škoda, že teď do projektu přibrali i Neila Packera, protože každý má naprosto jiný styl a více bych ocenila, kdyby kniha byla ilustrovaná jen jedním. Asi se mi víc líbí ilustrace Jim Kaye, ale i ty druhé od Neila Packera mají své kouzlo a mají drobnější charakter. Jinak je tato téměř 2kg kniha velká a nepraktická, já ji četla jen vsedě a ještě s polštářkem pod knihou. Připadala jsem si, jako bych před sebou měla starodávnou knihu zaříkadel.

Děj není potřeba představovat, jen že při prvním čtení před téměř 20 lety, mě jako první kniha z této série dost nebavila (hlavně již stokrát zmiňované Harryho nálady). Ale s postupem věku musím ocenit, jak je kniha úžasná a jak jsou krásně vykreslené lidské charaktery a pocity dospívání. Napsat knihu, která bude bavit děti i dospělé, na to je Rowlingová mistr.

03.02.2024 5 z 5


Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Zezačátku mi trvalo se začíst, ale pak jsem se od knihy nemohla odtrhnout. I přesto mi k hodnocení na plný počet hvězdiček ještě něco chybělo. Nevím, možná to bylo moc melancholické a obsahovalo hodně popisů přírody, které už mě tak nedokázaly zaujmout. Kniha Kde zpívají raci se mě dotkla více.

24.01.2024 4 z 5


Ateliér špičatých klobouků 9 Ateliér špičatých klobouků 9 Kamome Širahama

Nádhera, nádhera. Příběh nám začíná temnět a děj se rozšiřuje, s takovou to bude mít snad dalších 10 nebo více dílů. Nečekám, že by se zápletka dala ukončit během pár dílů.

12.01.2024 5 z 5


Ateliér špičatých klobouků 8 Ateliér špičatých klobouků 8 Kamome Širahama

V tomto dílu měl být Stříbrný večer, ale nebyl. Tak asi příště. Linka pribehu s Costasem mohla být propracovanější, úplně jsem ze začátku netušila o kom je řeč. Zkušební krabičky s oblečením by se mi také líbily.

01.01.2024 5 z 5


Ateliér špičatých klobouků 7 Ateliér špičatých klobouků 7 Kamome Širahama

Konečně se dozvídáme Qifreyho tajemství. Jsem zvědavá kam se příběh bude ubírat.

30.12.2023 5 z 5


Ateliér špičatých klobouků 6 Ateliér špičatých klobouků 6 Kamome Širahama

Nádherně nakreslené. Autorka má úžasnou fantazii. V sérii pokračuji.

29.12.2023 5 z 5


Zimní oheň Zimní oheň Anders de la Motte

Opět thriller, který se pěkně čte a není moc brutální. Tuhle sérii mohu jen doporučit.

28.12.2023 4 z 5


Ateliér špičatých klobouků 5 Ateliér špičatých klobouků 5 Kamome Širahama

Budu se opakovat, ale opět naprosto nádherná a podmanivá kresba, detaily na šatech, nakreslená runová kouzla. Musím si vypůjčit další díly.

13.12.2023 5 z 5


Ateliér špičatých klobouků 4 Ateliér špičatých klobouků 4 Kamome Širahama

Opět nádherná kresba, detaily. Tentokrát se děj odehrává behem jedné kouzelnické zkoušky a je to dost napínavé a místy temnější. Jsem zvědavá co se z krempáků vyklube.

Štětináč začíná být mé oblíbené zvířátko a dokonce je tam o něm pár stránek na konci navíc.

10.12.2023 5 z 5


Ateliér špičatých klobouků 3 Ateliér špičatých klobouků 3 Kamome Širahama

Nádherné kresby, detaily u šatů, kouzelnických plášťů a klobouků, radost pohledět. Začínají se nám rýsovat nějaká tajemství a já jsem zvědavá jak to bude pokračovat.

08.12.2023 5 z 5


V zajetí zimy V zajetí zimy Naomi Novik

V zajetí zimy se mi podařilo číst v době, kdy i počasí je zimní a připomíná pohádku. O to víc jsem si čtení o sněhu, vichřicích a ledu užila. Krásná propracovaná pohádka, ze začátku připomínající Hru o trůny (Starkové vs. Starykové), i Naslouchače mě to v lecčems připomnělo.

Každá kapitola se střídá z pohledu jiné osoby, ze začátku mě to ale dost zmátlo :) ale jak jsem si na to zvykla, šlo to samo. Nejdříve čteme příběh z pohledu 3 dívek přibližně stejného věku a pak se postupně přidávají další postavy. Moc se mi to líbilo a určitě si od autorky přečtu v budoucnu něco jiného.

06.12.2023 5 z 5


Ateliér špičatých klobouků 2 Ateliér špičatých klobouků 2 Kamome Širahama

Nádherné kresby a detaily, líbí se mi kam zatím příběh směřuje. A zbožňuju jak jsou nakreslené dívkám vlasy :) Toto je manga pro děti i dospělé.

30.11.2023 5 z 5


Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Od Markéty Lukáškové jsem ještě nic nečetla, jen slyšela pár dílů podcastu "Příběh, který se opravdu stal".

Obecně mívám problém s knihami, které jsou psány hovorově, tak jsem si myslela, že to ani nevydržím. Ale v druhé kapitole nastoupila babička a hned to bylo jiné vyjadřování než od vnučky. Přišlo mi to jako skvělý nápad. A přibližně když jsme se dostali k nebi a peklu, tak už jsem se do příběhu zamilovala. Líbilo se mi, určitě doporučím k přečtení svojí mamce.

17.11.2023 4 z 5