li.mel li.mel komentáře u knih

☰ menu

Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel Zbigniew Czendlik

Od této knížky jsem hodně očekávala - rozhovor s duchovním..., no to se moje duše poměje:-)...Jenže ono ne. Charismatický, svébytný a zábavný kněz se svérázným přístupem k životu i šíření víry je jistě výjimečnou církevní postavou. Nemohu mu upřít ani pár (pro mě) poučných pasáží v knize, které stály za přečtení. Ale to je bohužel asi všechno. Těžko se bráním dojmu jakési cílené líbivosti. Za častými sebe nedoceňujícími poznámkami (a nejen tam) se mi vnucoval dojem maskované sebestřednosti a potřeby zalíbit se.
Mrzí mě to, ale pro mě pan Czendlik, i přes jeho nezpochybnitelné přednosti, není inspirující nebo obohacující duchovni ikonou.

02.03.2018 3 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Prvních dvě stě stran mi trvalo, než jsem se do knihy ponořila. Posledních dvě stě stran jsem ji nechtěla odložit, přestože koncentrace smutku a bolesti posledních kapitol mě převálcovala. Nebyla jsem na ni připravená..., nebo možná spíš stavěná.

Vypravěčka Smrt svým "barevným" jazykem a viděním světa vylíčila silný příběh o zachování lidství a opravdových hodnot uprostřed nelidského a znehodnocujícího zla. Připomněla, že když už člověk nemá vůbec nic, má ještě pořád sám sebe - svoje sny, touhy, vzpomínky, city, naděje..., i sebezáchovné strategie, které dovolují sem tam si beztrestně ukrást nejen pár jablek, ale i trochu potravy pro duši.
A co bezprostředně po dočtení doznívá? Hluboký smutek ze ztrát, ale i nezničitelná láska. Skromnost. Vděčnost. Naděje. ...Iluze bohatství dnešní doby, ...ta dosti silně.

Po celou dobu čtení jsem si myslela, že dám knížce za ten "pomalý rozjezd" jen čtyři hvězdy. Na konci jsem zapochybovala, jestli by ta stržená hvězda nepatřila spíš mě:-).

27.02.2018 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Tuhle uzoučkou knížku, kterou zhltnete za dvě hodiny (nejlépe, když celý dům spí), bych zařadila mezi povinnou četbu pro dospělé. Kromě prožitku z notné dávky moudra, laskavosti a neobyčejné přirozenosti vám zároveň nažene husí kůži, když se zamyslíte nad tím, jak dokážeme naložit s podstatou lidského štěstí..., jak si ho necháváme každodenně brát, až si to přestáváme uvědomovat a divíme se, jak je obtížné štěstí zažívat... a nevíme, kde ho vlastně hledat. Ale co je pozitivní - máme to každý ve svých rukou...:-)
Určitě není hodně podobných knížek, které si můžete předčítat se svými dětmi a každý si pro sebe nalézt to své. Já osobně jsem čtení proslzela.

02.02.2018 5 z 5


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Ale jo...všechny tři Hartlovy knihy, které jsem přečetla, lze považovat za oddychovky se svižným dějem, pestrými lidskými osudy (ovšem místy vzdálenými našim běžným životům) ...ale přiznávám, že jsem asi čekala víc. Skoro u všech mi chyběl nějaký přesah...(to je ovšem otázka subjektivního očekávání, vím...).

02.02.2018 3 z 5


Den, kdy jsem se naučil žít Den, kdy jsem se naučil žít Laurent Gounelle

Skvělá kniha. Ohromně inspirující k zamyšlení a ke změně. Pokud se jí necháte dotknout, začnete přemýšlet nad svým životem, nad sebou sama - kdo opravdu jste a co vlastně chcete? Jste na té správné cestě obklopen těmi správnými lidmi? Žijete život v souladu se sebou sama? Jestliže připustíte, že ne všechno je úplně v pořádku, můžete v knize nalézt i to správné nakopnutí (hned poté, co se ze všeho vybrečíte:-))....

02.02.2018 5 z 5


Každá sedmá vlna Každá sedmá vlna Daniel Glattauer

Také pěkné čtení, i když ke knize možná přistupujete s lehkou obavou ze zklamání poté, co vás nadchl první díl. Zklamání mě nepotkalo, ale je pravda, že pokračování šlo ve stopách svého předchůdce...okamžik překvapení a zážitek z originality se nekonal, ale vůbec to nevadilo - ta stopa je prostě dobrá a mě to bohatě stačilo.

02.02.2018 5 z 5


Dobrý proti severáku Dobrý proti severáku Daniel Glattauer

Pro mě přesně ten typ knihy, která s vámi putuje do vany, na wc, do práce, pokud vám to projde..., protože se příběh stane vaší součástí. Někdo si při čtení potvrdí, že "být dva a nebýt přitom sám" není jen fráze, přestože je váš protějšek slušný, úspěšný a vážený člověk. Jiný začne pochybovat....A někdo získá odvahu, naději a víru, že jeho život nemusí zůstat u snění, stačí, když se naučí vnímat své instinkty.
Bonusem je literární hodnota díla, úžasná stylistika (zvolený formát nevyjímaje), bystrý humor a nápadité konverzační výměny hrdinů. A co víc - přestože je příběh svou podstatou prostý, udrží vás v příjemném napětí a zvědavosti. Velmi doporučuji.

01.02.2018 5 z 5


Příběhy opředený život A. J. Fikryho Příběhy opředený život A. J. Fikryho Gabrielle Zevin

Knihu jsem četla (jedním dechem) už před rokem, takže mohu napsat jen pocity a vzpomínky, které přetrvaly - milý, laskavý a dojemný příběh, "obyčejné lidské štěstí", smutek, romantika daná nejen prostředím knihkupectví. ...A v neposlední řadě připomenutí, že život je pestrobarevný a proměnlivý...že to, co je dnes černé, může být zítra bílé...a je fajn si to uvědomit a prožít, protože jeden nikdy neví...
Ocenila jsem také zdařilou psychologii postavy hlavního hrdiny.

25.01.2018 5 z 5


Čekání na Bojanglese Čekání na Bojanglese Olivier Bourdeaut

Krásné čtení. Kniha mě dost překvapila, lehce pobavila, rozesmutnila, přivedla k zamyšlení...ale nejsilnější pocit, který přetrval po dočtení, bylo dojetí nad silným poutem mezi mužem a ženou, jež de facto bourá hranice "normy". Přes veškeré veselí a nikdy nekončící mejdan hlavních hrdinů však cítíte chuť spíše hořkosladkou...Příběh je nevšední, hluboký a pro mě inspirující...cokoliv potřebujete, cokoliv činí váš život šťastným,...kdokoliv a jacíkoliv jste, je v pořádku...
Doporučuji přečíst "na ex".

25.01.2018 5 z 5