lenkaabooks lenkaabooks komentáře u knih

☰ menu

Duch Vánoc Duch Vánoc Debbie Macomber

Z hromádky knih z knihovny na mě vykoukla zapomenutá vánoční. Dva dlouholetí kamarádi, majitel hospody a pastor, se v dobrém dohadují čí práce je náročnější. Výsledkem je, že si své práce na předvánoční týden vymění. To sebou nese vtipné situace, ale také milostné harašení. Je to taková lehká oddychovka, na Vánoce dobrá.

17.03.2024 3 z 5


Hlad / Žízeň Hlad / Žízeň Jozef Karika

Mysteriózní až hororové čtení. Tentokrát je to dvojkniha povídek, které se prolínají časem a mají leccos společné. Děj se odehrává kolem vrchu Čebrať a nedalekého Ružomberoku.

07.03.2024 3 z 5


Vražedná mysl Vražedná mysl Angela Marsons

Začátek byl pomalejší, rozjezd už stál za to. A navíc téma sekty, to mě hodně zajímá. No, je to detektivka, takže o mrtvé není nouze.

04.03.2024 4 z 5


Atlas: Otcův příběh Atlas: Otcův příběh Lucinda Riley

Už opravdu poslední díl. Je to rok a půl, co jsem Sedm sester četla a bylo to znát. Postavy mě mátly, naštěstí pan autor přispěchal a vše mi řádně dovysvětlil. Ano, autor. Syn ságu dopsal za zemřelou matku. A musím uznat, že mu to šlo skvěle.

25.02.2024 4 z 5


Galerie mrtvých Galerie mrtvých Chris Carter

Tahle Carter-ovka byla o něco jinačí, ne však špatná. Spolupráce s agenty FBI, tu především Garcia hůře snáší. Hunter byl skvělý, jako vždy.

31.01.2024 4 z 5


Psí Vánoce Psí Vánoce W. Bruce Cameron

Sice už máme po Vánocích, ale proč si je nepřipomenout s roztomilým štěnětem na obálce knihy. Starosti jedné rodiny, kdy maminka leží v nemocnici a o rodinu se musí postarat otec s dědou, puberťačka Ello a tříletá dvojčata kluci, kteří jsou jak neřízená střela. Alespoň trochu veselí do rodiny vnese štěně Ruby. Sám příběh byl čtivý, dojmout mě však nedokázal.

07.01.2024 3 z 5


Mluví k vám kapitán Mluví k vám kapitán Martin Moravec

Novinář zpovídající pilota. Líbily se mi otázky i zdá se, že upřímné odpovědi. Pan Moravec na konci knihy chválí naprostou kapitánovu dochvilnost při schůzkách a to, s jakou vášní o letadlech a létání vůbec mluví a jak mu přitom září oči. Pohlédli jsme do kokpitu letadla, po odhalili soukromí pana Hecla, přiučili se pár technických parametrů a ani trochu se nenudili.

10.12.2023 4 z 5


Mami, vrať se! - Ponížená až na samé dno Mami, vrať se! - Ponížená až na samé dno Oxana Kalemi

Do svých čtrnácti let žila Oxana na Ukrajině šťastný život dítěte. Pak se to zvrtlo-byla znásilněna. Ve dvaceti letech má tři děti a násilnického manžela. Za vidinou peněz odjíždí do Turecka, poté do Bosny, Itálie, Anglie, kde si jí pasáci prodávají mezi sebou.
Je to skutečný příběh ženy, která se ne vlastní vůlí živila svým tělem.

03.12.2023 3 z 5


Síla přírody Síla přírody Jane Harper

Vyberte z kanceláře pět žen, které se dosud znaly v kostýmcích a pečlivě namalované, nasaďte jim pohorky, nepromokavé bundy a na záda těžký batoh a s mapou je pošlete do buše, kde většinu času prší. Na povrch vyplouvají kostlivci, tím spíše, když se vrátí ženy pouze čtyři. Bylo to napínavé a určitě si přečtu i předešlou knihu Sucho.

25.11.2023 4 z 5


Bez lásky Bez lásky Alice Oseman

Knihu mi vnutila dcera, na podobné téma jsme nedávno vedly hovor. A musím říct, nijak mě nebavila. Byla utahaná a rozvleklá, ale hecla jsem se a dočetla do konce. Třetí hvězdičku dávám, že jsem se něco přiučila.

16.11.2023 3 z 5


Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Řekla bych, nejznámější dílko královny zločinu. Existuje film i divadelní hra. Do poslední chvíle netušíte, jak, kdo a proč. Deset lidí na ostrově postupně odpadá na základě dětské říkanky.

11.11.2023 4 z 5


S kým mě bavil svět S kým mě bavil svět Marie Poledňáková

Životopisy běžně nečtu, po tomhle jsem sáhla díky Výzvě a nelituji. Paní Poledňáková byla jako vítr, rozhodně se v životě nenudila. A její filmy, ty jsou prostě nesmrtelné.

07.11.2023 4 z 5


Kde zpívají raci Kde zpívají raci Delia Owens

Kyu poznáváme jako malou holčičku, kterou postupně opustí celá rodina. Celé roky živoří o samotě v bažině. Jak dospívá, tím více touží po přátelství, po lásce.
Knihu jsem si dávkovala, vracela se k zajímavým pasážím, byla jsem bosou Kyou krmící racky, měla jsem plné kapsy lastur a peříček, schovávala se před nevítanými návštěvníky.
Kniha je úžasná v oslavě přírody, ve sledování přerodu malé dívky v dospělou ženu se zklamáním, která život bohužel přináší.

01.11.2023 5 z 5


Kapka štěstí v ranní kávě Kapka štěstí v ranní kávě Agnès Martin-Lugand

Hortense, žena na prahu čtyřicítky, s vášní pro tanec a ženatého muže. Když utrpí úraz a několik týdnů nesmí tančit, začne svůj život přehodnocovat. Bylo to milé čtení s francouzským šarmem.

25.10.2023 4 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Tak smutná a depresivní a přesto mě vtáhla do sebe tak, že bych jí přečetla na jeden zátah. Zlo, které je přehlížené, trestání nevinných. V této knize není opravdu nic pozitivního a přesto je těžké od ní odcházet.

20.10.2023 4 z 5


Zlodějka mýho táty Zlodějka mýho táty Petra Hůlová

Rozchod rodičů. Střídavá péče. Desetiletého Mikyho se nikdo na nic neptal, prostě byl do té situace vržen. A nese to velmi, velmi špatně.

17.10.2023 3 z 5


Hospodyně Hospodyně Natalie Barelli

Claire je mladá žena se sklony ke lhaní a podvádění. Jednoho dne potká Hannu, které dává vinu za smrt svých rodičů. Claire se vetře do Hannina domu jako hospodyně a spřádá plány jak se pomstít. Jenže Hanna se chová divně. Kdo chce tedy komu ublížit, kdo se chce mstít. Konec je překvapivý, nečekala jsem ho.

07.10.2023 4 z 5


Mise Hygge Mise Hygge Caroline Franc

Válečná zpravodajka, citově otupělá Chloe, se vypraví na další misi. Do Dánska, do malé vesničky Gilleleje, vyhodnocenou jako nejšťastnější místo na světě. Zprvu má velmi opovržlivý přístup k tomu, čemu Dánové říkají Hygge. Je to odpočinkové čtení.

04.10.2023 3 z 5


Hovor se smrtí Hovor se smrtí Chris Carter

Tak brutální a tak čtivé. Pozor na to, co dáváte na sociální sítě.

30.09.2023 4 z 5


Hovínko na dortu Hovínko na dortu Tomáš Kapras

Méně i více vtipné zážitky rodiny se čtyřmi dětmi.

28.09.2023 3 z 5