lenkaabooks lenkaabooks komentáře u knih

Obálka knihy Protože myslíš pozitivně Protože myslíš pozitivně Alma Gross

Motivační kniha pro děti. Mohla by pomoci těm, které se trápí svým vzhledem, svou jinakostí či nepochopením.
Já osobně motivační knihy nevyhledávám, tzv. mě neoslovují, třeba je to chyba. Možná kdybych v dětském věku pročítala takovouto knihu, díky které bych si říkala že jsem jedinečná a milovaná a je v pořádku když ventiluji své pocity, tak bych se v dospělosti cítila jinak a měla i méně komplexů :-)
Takže pokud kniha dětem pomůže, pak díky za ní.

09.09.2026

Obálka knihy Ďáblovo písmo Ďáblovo písmo Michael Cordy

O Voynichově rukopisu vím už pěknou řádku let. A od prvních okamžiků jsem fascinovaně prohlížela na internetu stránky s podivným písmem a ještě podivnějšími kresbami. Už čekám docela dost dlouho :-) , ale rukopis dosud nikdo nerozluštil.
Kniha, která se v originále zřejmě jmenuje "Zdroj", což je dosti příhodné, nám podává variantu rozluštění rukopisu. Je to takový fantasy příběh o boji dobra a zla, v tomto případě zfanatizovaný představitel církve versus ekologie a zdravý rozum.
Dobře se to četlo a pokusím se sehnat i autorovu druhou knihu, která u nás vyšla.

06.09.2026

Obálka knihy Švábi Švábi Jo Nesbø

Poslechnuto.
Dávno tomu co jsem četla Netopýra a Sněhuláka. Dobré to bylo, ale nic převratného. Váhala jsem či si "Švábi" poslechnout a nelituji. Suchý humor H. Hola se mi v podání čtoucího líbil a prostředí Bangkoku mě rozhodně nenavnadilo na návštěvu :-).

05.09.2026

Obálka knihy Ledová princezna Ledová princezna Camilla Läckberg

Poslechnuto.
Už jsem to napravila a po 8.dílu jsem si poslechla začátek série. A bylo to fajn. Ve vaně je nalezena mrtvá žena, která měla spousty tajemství. K případu se připlete spisovatelka Erica. Její dávný kamarád policista Patrick si rád od ní vyposlechne její úvahy a začnou tak nějak spolupracovat.
Tímto začíná další série severských detektivek, kterou budu zřejmě více poslouchat než číst.

26.08.2026

Obálka knihy O čertovi O čertovi Pavel Čech

Pavel Čech je opravdu úžasný, jak v kresbě, tak i v textu.
Milý příběh o čertovi, který škodil kominíkům, dokud nepotkal... Ale to neprozradím :-)
Na konci knihy je malý medailonek o autorovi, který má rád píseň Andělská. A tak jsem si ji našla. Paní Navarová zpívala a já měla mokré oči.

23.08.2026

Obálka knihy Ti otravní králíci Ti otravní králíci Ciara Flood

Kniha pro malé čtenáře i pro ty ještě menší.
Medvěd který má rád svůj klid a jehož prostor narušuje rodinka králíků. Bavila mě malá drzá myška.
Kniha je většího formátu s krásnými ilustracemi a třeba jen jednou větou, nebo o málo více textu na stránce.

13.08.2026

Obálka knihy Šťastně až navěky Šťastně až navěky Kelly Oram

Druhý díl je opravdu jen pouhým odvarem prvního. Nedají se mu upřít jisté kvality co se týče Ellina sebepřijetí, ale ostatní mi přišlo opravdu jen jako vycpávka. Co se týče odfrkávání, tak z toho mě už brněla hlava. Nicméně, nejsem cílová skupina, tedy nejsem úplně objektivní

13.08.2026

Obálka knihy My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Poslechnuto.
Příběh mladičké dívky z Německa, která propadla heroinu je světově známý. U nás je i zařazen do povinné četby na základních školách. Několikrát jsem ho četla, tentokrát ušima. Byla jsem v šoku když jsem se doslechla, že mnoho dětí a mladistvých inspirovala. Řekla bych že to docela určitě nebylo záměrem. Kniha mě děsí a když se mi postupně narodily tři dcery, mluvila jsem s nima o tom a tiše doufala. Byla jsem vyslyšena a moc děkuji že má rodina byla ušetřena této závislosti.

12.08.2026

Obálka knihy Miltonovo tajemství – Jak překonat strach Miltonovo tajemství – Jak překonat strach Eckhart Tolle

Kniha pro děti od 7let.
Větší formát, křídový papír, krásné ilustrace, je radost knihou listovat. Autor je duchovní učitel, tak jsem měla trochu obavy, neb jsem nevěřící. Zbytečně.
Milton má zlý zážitek, kdy ho napadne starší kluk ze školy. Teď má obavy co se stane příště a ty ho naprosto ovládnou. A pak má zvláštní sen, kde se mu vyjeví tajemství moci přítomného okamžiku.

08.08.2026

Obálka knihy Cinder & Ella Cinder & Ella Kelly Oram

Chtěla jsem si přečíst nějakou oddychovku a tak jsem sáhla po této knize. No přiznám se, že ač je tento příběh určen náctiletým a já jsem věkově někde jinde, ukáplo mi pár slziček jak dojemný byl. Je to pohádka o traumatizované dívce Elle a příteli po internetu, který tají svou identitu.
Mám i druhý díl, jdu na něj :-)

07.08.2026

Obálka knihy Šel jsem se psem Šel jsem se psem Ivona Březinová

Pro čtenáře od 9 let.
Kniha vznikla na žádost paní Veroniky Šporclové, psycholožky se zaměřením na autismus, má zde i doslov a několik rad jak nepříjemnou situaci zvládnout.
Paní Březinová se žádosti ujala s velkou citlivostí a porozuměním. Napsala příběh o rodině, která se rozpadá. Rodiče se neustále hádají a jedenáctiletý Diviš s malou sestrou své strachy z napjaté situace řeší po svém.
Kniha je určena sice dětem, i dospělým má však co říct. Pěkné ilustrace.

27.07.2026

Obálka knihy Dcery jezera Dcery jezera Wendy Webb

Mám ráda příběhy s prvky tajemna a nadpřirozena a dostalo se mi toho tak akorát. Na hladinu jezera vyplave z velké hloubky tělo mladé ženy s miminkem. Žena byla zjevně zavražděna, proto se rozbíhá vyšetřování, které však přináší více otázek než odpovědí. Když se při pohledu na mrtvou ženu zhroutí místní mladá žena Kate, je rázem podezřelá. Kniha se moc hezky četla, je tvořena ze dvou dějových linek.

03.07.2026

Obálka knihy Toaletní trhák aneb všechno, co jste chtěli vědět o hovínku Toaletní trhák aneb všechno, co jste chtěli vědět o hovínku Štěpánka Sekaninová

Pro čtenáře od 8 let.
S dcerami jsme tomuto nevábnému produktu našich těl říkali bobek a jdu bobkovat, jdu hodit bobek když povyrostly.
Někde jsem četla větu že my lidé jsme pouhými přenašeči exkrementů. Nejdřív mě pobavila a pak jí musela přiznat velkou pravdu. No, nějak se to jídlo co přes den zbaštíme ven dostat musí a nějakou chvíli to prostě trvá.
Kniha je opravdu pěkně udělaná, včetně ilustrací. Provede nás tím jak to vlastně v těle s tím hovínkem funguje, zabrousí do historie kde se lidé vyprazdňovali a čím se utírali po výkonu, kdy se objevil toaletní papír. A spousta jiných zajímavostí, třeba i ze zvířecí říše.

27.06.2026

Obálka knihy Hlasy zločinu: 14 příběhů Hlasy zločinu: 14 příběhů Václav Janata

Pokračování příběhů o českém zlu. Oba autoři jdou opravdu až na dřeň, neopomínají ani chyby ve státním systému. Je pravda, že jsem díky knize poupravila své dřívější názory u jistých zločinů. Bohužel, jsou mezi námi magoři a naprosto bezcitní lidé, kteří se neštítí ničeho. Zlí lidé. Jak se jim vyhnout, jak ochránit své blízké, netuším.

27.06.2026

Obálka knihy Duchové mezi námi Duchové mezi námi Olga Krumlovská

Těšila jsem se na knihu duchařských příběhů a tu jsem i dostala, ale... Ty příběhy jsou tak kratičké, že mě nebaví je číst. Sotva začnou, tak skončí. Pokud se ty příhody opravdu staly podle skutečnosti, je to povětšinou děsivé a asi vlastně nemám chuť vědět o co díky své absenci jakéhosi otevření se dojmům, přicházím. Nedočetla, končím na str. 46.

23.06.2026

Obálka knihy Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

Závěrečný díl trilogie měl velmi dobře vymyšlený příběh, líbilo se mi i zakončení. To, co ubírá na hodnocení je neustálé pitvání se ve vztahu hlavní postavy s bývalým kolegou. Také časté opakování se v textu jsem nepobírala.
Zvědavost mi však nedá a časem se poohlédnu po další knize paní autorky.

21.06.2026

Obálka knihy Kočky to vědí líp Kočky to vědí líp František PON.

To bylo tak milé čtení, hladilo mě po duši a svou laskavostí hřálo.
Manželé výtvarníci malují společně obrazy pod pseudonymem František PON. A jsou to milovníci a obdivovatelé koček. Kniha je sestavena z krátkých kapitol z jejich života s několika kočkama, ať doma či na chatě, kde kočky dělí na vnitřní a venkovní. Z knihy je cítit láska k těm chlupatým potvorám, které by autorka nejraději "rozcupovala na malinkaté kousky a zadupala do země" ve chvíli kdy po husích játrech zbyde jen krvavá stopa. :-)
Moc mě také potěšily obrazy manželů, které se prolínají knihou a kde ale opravdu kočky nemůžou chybět.

15.06.2026

Obálka knihy Deník jedné včelky Deník jedné včelky Štěpánka Sekaninová

Určeno pro děti od 5 let.
Včelka Matylda nás provází svým životem od narození až po odchod. Jak to v úlu chodí, jaké má povinnosti.
Ilustrace jsou moc hezké, při předčítání maminky asi budou muset pár věcí dovysvětlit.

09.06.2026

Obálka knihy Jak Grinch ukradl Vánoce! Jak Grinch ukradl Vánoce! Dr. Seuss (p)

Proč si nepřečíst vánoční pohádku třeba zrovna v horkém červnu. A nejde o pohádku ledajakou, protože Grinch je symbolem mrzouta co nesnáší Vánoce. Protože ten RÁMUS, RÁMUS, RÁMUS. A tak se prostě rozhodne Vánoce ukrást.
Bavila jsem se, filmovou verzi znám samozřejmě taky, už k našim Vánocům neodmyslitelně patří. Ilustrace jsou úžasné, jen veršovaný text se mi zdá občas pokulhával.

09.06.2026

Obálka knihy Hlasy zločinu: 13 příběhů Hlasy zločinu: 13 příběhů Václav Janata

Jsem posluchačkou true crime podcastů, tentokrát jsem dříve objevila knihu, která je z oblíbeného podcastu dvou novinářů tvořena 13 příběhy. Příběhy o českém zlu. Některé byly pro mě neznámé, jiné jsou známé až notoricky.

05.06.2026

Zavřít