lenka9044 lenka9044 komentáře u knih

☰ menu

Krkavčí matka? Krkavčí matka? Veronika Hájek Hurdová

Ty pohadky na konci jsou zajimave, ale svym detem je asi rikat nebudu. Mame radeji klasiku. Jinak par "triku" si z toho asi vezmu. Ale jak uz nekdo nize psal, jsem rada, ze jsem si ji pujcila jen v knihovne.

29.06.2021 3 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Když jsem knihu brala do ruky v knihovně, hodně jsem váhala. Několik posledních takto mocně propagovaných knih mě po velkém očekávání zklamalo. Ale tato mé očekávání naplnila. Je to velmi dobře napsaný příběh, v podstatě rodová kronika v románovém zpracování. Jelikož pocházím ze středních Čech, je mi karvinská oblast velmi vzdálená. A proto jsem velmi ráda za tuto knihu, která přibližuje dobu přelomu století a první republiky. Musím se přiznat, že o rozdělení Těšína a věcech, které s tím souvisely, jsem četla poprvé.
Od náctiletých bych to doporučila jako historickou četbu do školních čtenářských deníků.

19.04.2021 5 z 5


Lituji, čekají mě Lituji, čekají mě Agnès Martin-Lugand

Připadá mi to jako vhled do dnešní uspěchané doby, která je zaměřená hodně na výkon jednotlivce a dělá z lidí workoholiky (ani si nestihnete všimnout jak a kdy se to stalo). Znovuobjevený kamarád a city k němu mi do tohoto příběhu pěkně sedí.

19.04.2021 5 z 5


Foukneš do pěny Foukneš do pěny Radka Třeštíková

volný, naprosto nekontrolovaný, proud myšlenek hlavní postavy. Zmatené? pro mě velmi - střídá se přítomnost se vzpomínkami a to v takovém tempu, že je opravdu snadné se ztratit. Bohužel nedám nejlepší hodnocení, možná i proto, že jsem se na knihu velmi těšila. Tak snad příště...

28.11.2020 3 z 5


Hon na motýly Hon na motýly Jiří Hanibal

Od autora jsem četla např. vynikající historicky zaměřenou knihu - Johana z Rožmitálu. Nemohu se oprostit od srovnávání. Ty historické knihy jsou skvělé, propracované, ucelené. Ve srovnání s nimi tato kniha vypadá nedomyšleně. Skoro bych váhala, zda to napsal stejný autor. To přeskakování mezi příběhy několika postav mě v knihách vždy trochu rozladí, ale tady to bylo nějak horší. Bohužel lepší než 3 hvězdy za sebe dát nemohu.

24.11.2020 3 z 5


Hotel u jezera Hotel u jezera Anita Brookner

přišlo mi to jako spíše psychologický rozbor hlavní hrdinky, ale třeba to bude jen tím, že nejsem na tu "starší" mluvu, bylo tam hodně popisných pasáží

13.11.2020 3 z 5


Dokonalá matka je mýtus Dokonalá matka je mýtus Virginie Duplessy

někdo si s tím dal práci, tak dávám jednu hvězdičku, ale jinak je to dost nepoužitelné. jediné hezké a vtipné je ten obal.

03.11.2020 1 z 5


V jiné době V jiné době Jillian Cantor

Zvláštní příběh, zvláštní spojení sci-fi, historie a románu. V poslední době jsem četla několik knih s tématikou hollocaustu, ale tahle je jiná. Válka a s ní spojené útrapy jsou tu jen jako jakési dokreslení příběhu. Spíše jde o příběh dvou lidí, kteří se stále míjejí. Určitě mi to dalo nejeden podnět k zamyšlení...

28.10.2020 4 z 5


Jak žít a nezbláznit se Jak žít a nezbláznit se Lidmila Pekařová

Byla jsem na jedné z autorčiných přednášek - bohužel jsem nemohla být na celou, tak jsem si koupila knihu. Můj osobní dojem z knihy je, že je o výchově rodičů - ti jsou problémem "problematických" dětí. Dnešní rodiče, ano včetně mě, se snaží dětem hodně život ulehčit. Ale důsledky si málokdo z nás uvědomuje - vychováváme se si doma malé sobce, kteří nejsou schopní se postarat ani sami o sebe (a to jen proto, že jim to prostě nedovolíme). Snažím se aplikovat doma hodně z toho, co jsem se na přednášce dozvěděla a upřímně musím přiznat, že změna byla znát téměr okamžitě, ač jsem tomu nejdřív něvěřila.
DOPORUČENÁ ČETBA pro rodiče - čím dříve, tím lépe.

18.10.2020 5 z 5


Jenseptej - Příběhy knižních skřítků Jenseptej - Příběhy knižních skřítků Magdalena Katolická

skřítek Jenseptej a jeho kamarádi v podstatě dětem vysvětlují jak se ke knihám chovat, jak je vnímat. Na konci jednotlivých pohádek jsou otázky a hádanky - to oceňuji. Syna zaujala i nevšední jména skřítků a kolikrát jsme se hodně nasmáli... děkuji autorce za skvělou dětskou knihu

18.10.2020 5 z 5


Veterinářka Veterinářka Gillian Hick

kniha se četla dobře, a to i díky vhodnému členění na krátké kapitoly. Jednotlivé příběhy (zážitky mladé anglické veterinářky) byly dobře napsané, místy i humorné. hlavní postava ví co chce, je sympatická, empatická a vtipná ale také odvážná a sebevědomá.

18.10.2020 5 z 5


Nanejvýš čtyři hodiny spánku Nanejvýš čtyři hodiny spánku Marlene Schiappa

dobra kniha, odpocinkove cteni. sice je to příběh z Francie, ale v některých věcech se to od naší země vůbec neliší

06.10.2020 5 z 5


V divokém víně slavíci V divokém víně slavíci Karel Boušek

poezii jsem nejak nepropadla, ale vyloženě špatné to nebylo

25.09.2020 3 z 5


Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Tato kniha donuti cloveka se nad sebou zamyslet. A taky nad svetem. Opravdu je na tom tak spatne, jak nam to media prezentuji? Rikaji nam vsechno? Zasazuji sve informace do spravneho kontextu? Aneb: never vsemu, co slysis a zacni premyslet. Velke diky panu Roslingovi za jeho veledilo.

06.09.2020 5 z 5


Žena, kterou jsem byla Žena, kterou jsem byla Kerry Fisher

Realita vs. nas zivot na socialnich sitich. Tam je totiz vse snadnejsi, hezci, ruzovejsi... ale jak to opravdu je, to vi ve skutecnosti jen ten jeden clovek/rodina. Autorka vzala zajimave tema a jeho zpracovani je velmi dobre. Socialni site jsou blud, kteremu lide veri, protoze (i kdyz si to nikdo z nas nechce priznat) tak clovek dnesni doby ma v sobe ten pocit, ze "za plotem je trava zelenejsi"... dekuji za tuto knihu

27.08.2020 5 z 5


Srdce mezi vinicemi Srdce mezi vinicemi Miriam Parker

Čtení k relaxaci. Příběh o dívce, která neví, co chce. A když na to narazí, zboří všechny mosty a vrhne se do toho po hlavě. Zvláštní příběh. A kupodivu tento závěr jsem nečekala. Jo a ten překlad názvu je absolutně příšerný.

24.08.2020 4 z 5


S láskou Luisa S láskou Luisa Barbara Metzger

Letní romance, ideální k bazénu, pod slunečník, na dovolenou... Čtenář nemusí přemýšlet, žádné složité konstrukce událostí. Prostě pohodové čtení.

24.08.2020 4 z 5


Kafe @ cigárko Kafe @ cigárko Marie Doležalová

Na knihu jsem dostala několik velmi vřelých doporučení, tedy jsem od ní zřejmě čekala něco velkého. Kniha není špatná, možná jako formát blogu to je lepší, protože když jsem četla několik kapitol po sobě, trochu mi splývaly. Hodně mě zarazila obálka, jednak proto, že jsem na ní nemohla paní Doležalovou poznat, druhak proto, že mi vadí propagace kouření (i když to tu zřejmě byla nějaká nadsázka). Když to shrnu, kapitoly každá za sebe mají vtip a švih, jako celek je to horší. Hvězda dolů hlavně za tu obálku.

24.08.2020 4 z 5


Sexy farmář Sexy farmář Alice Clayton

Tradicni prubeh pribehu. Letni oddechove cteni jak vysite. Proste klasika. Nadbytecnost vulgarnich vyrazu. To mi tedy opravdu vadi. O sexu se da psat i bez toho.

18.08.2020 4 z 5


Sexy mlékař Sexy mlékař Alice Clayton

Autorka opisuje sama od sebe... nova jmena, ale pribeh temer stejny jako v knize sexy farmar. Snad bude treti dil lepsi (nemam rada nedoctene serie).

18.08.2020 3 z 5