lenisko lenisko komentáře u knih

☰ menu

Tajemství Velkého Vonta Tajemství Velkého Vonta Jaroslav Foglar

I když jsem se k Foglarovi a jeho knihám dostala poměrně pozdě (až kolem třicátého roku života), vůbec nelituji. Není vůbec na škodu, když se člověk vrátí do mladých let a prožívá dobrodružství s jeho příběhy... Stínadelská trilogie ale byla pro mne TOP, jenž vévodila skvělá atmosféra, tajemno, spoustu nápadů, hrdinové čestní a odvážní.. Jasně, někdy to bylo až k neuvěření, ale co.. Jsou to přece knihy psané pro mládež a ty si to můžou dovolit. Poslední díl jsem si stejně jako předchozí dva užila, což naplat, že za pár let mi bude čtyřicet.. To není překážka.

Knihu s ilustracemi od Jiřího Gruse mám doma na čestném místě. Dotisk z roku 2023. Je nádherná... Jedinou vadou na kráse jsou redakční chyby.. a že je jich tam dost a člověka to bije do očí... Tohle by asi čtenáři TAM - TAMu neodpustili...

22.04.2024 5 z 5


Varhaník z mrtvé vesnice Varhaník z mrtvé vesnice Danuta Chlupová

Skvělé téma, jenž přesně zapadlo do období, ve kterém se odehrává. Velice čtivý román k jehož dokonalosti stačilo málo. I tak děkuji za příjemně strávený čas u této knihy.

22.03.2024 4 z 5


Raci v hlavě Raci v hlavě Rudolf Král

Každá válka, každé zlo páchané na člověku dokáže změnit jeho osud a osud jeho potomků na několik desítek let (ne li na celé století) dopředu. Ačkoliv je v knize válka jen okrajově, ovlivnila celý její příběh. Z osudů hlavních postav si ale naštěstí bere jen to pozitivní a to se později odráží i na budoucí generaci. A aby toho nebylo málo, v příběhu se odráží i magický realismus, který se naplno rozvine až ke konci a všechno tak konečně propojí v jedno..

Mou nejoblíbenější postavou v knize je Nestor, který je osudem nejvíce zmítaný, ale jen díky jeho dobrosrdečné povaze a osudové náhodě se může odehrát tento nádherný příběh.

17.03.2024 5 z 5


Bílá nemoc (komiks) Bílá nemoc (komiks) Jan Štěpánek

Velice povedený grafický román, ve kterém je napsáno vše podstatné a nádherné kresby ještě umocňují čtenářský zážitek. Postavy tak, jak jsou ztvárněny, mě nápadně připomínají herce z filmu Bílá nemoc z roku 1937. Netuším, jestli to byl záměr, ale na druhou stranu mě to vůbec nevadilo, ba naopak, ještě více mě to vtáhlo do děje. Za to moc děkuji.

Kniha i po tolika letech je stále až děsivě aktuální...

18.02.2024 5 z 5


Maus – Souborné vydání Maus – Souborné vydání Art Spiegelman

Jestli se dá o nějaké knize říct, že je úžasná, i když její příběh je o největších zvěrstvech druhé světové války, tak právě toto je ta kniha. Líbí se mi na ní ztvárnění národností různými zvířaty, také příběh, ve které Vladek přežívá válku i jeho složitý vztah k synovi Artiemu. Vše do sebe krásně zapadá a hlavně pochopíme, proč je Vladek takový, jaký je. Kniha, ač s děsivým tématem, se moc dobře čte a její grafické zpracování umožňuje ještě větší čtenářský zážitek. S klidem bych ji doporučila i dětem, které se s holocaustem teprve setkávají.

Moje srdcovka..

Před touto knihou jsem četla jinou, též s tímto tématem - Nepatrná ztráta osamělosti od Eliho Beneše. Příběh o člověku, který přežil koncentrák a vrátil se do své vlasti, ale jaksi nic už nebylo jako dříve.. A hned mě napadlo srovnání, že takto nějak mohl vypadat i Vladkův život, když se vrátil "domů"..

08.02.2024 5 z 5


Nepatrná ztráta osamělosti Nepatrná ztráta osamělosti Eli Beneš

Zdánlivě "obyčejný" příběh o jednom přeživším, který se vrátil "domů". Otázkou však zůstává, jestli je to stále ještě domov nebo jen místo, které kdysi bylo jeho domovem. I teď, pár hodin po přečtení myslím nejen na hlavního hrdinu a jeho útrapy, ale i na jeho sparing partnera v boxu - Icka. Jeho osud byl pro mne ze všech nejbolestnější.

Musím říct, že i když se kniha nečte snadno (mně to trvalo delší dobu), tak přesto to byl zážitek. Rozhodně na ni jen tak nezapomenu. Též se mi líbí popis toho, jak to u nás po válce vypadalo a že to nebyl žádný med (to asi nikde, ale obzvlášť pro Židy to nebylo jednoduché). A samozřejmě mě teď nejvíc zajímá, jak pokračoval příběh Petra Steina a jeho Ilse..

Živě si knihu představuji v obrazech. Bylo by krásné ji vidět ve filmu nebo v minisérii..

Díky za knihu.

06.02.2024 5 z 5


O trudném konci Marie Večeřové a korunního prince Rudolfa O trudném konci Marie Večeřové a korunního prince Rudolfa Helena Černohorská

Ve slovníku najdeme slovo trudnomyslnost. Tímto slovem se vyznačují lidé se smutnou, chmurnou nebo truchlivou myslí..

50. léta minulého století nebyla mnohdy pro obyčejné lidi jednoduchá. Stejně tak pro hrdiny téhle útlé knihy, ačkoliv by se mohlo zdát, že se jich dějiny netýkají, opak je pravdou..

05.12.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Ano, příběh je čtivý do poslední stránky a to je dobře, protože strávit nad ním delší dobu bych nemohla. Při čtení na mne přicházela úzkost a konec také nebyl moc radostný. Hlavní postavy nesympatické a ty, které za něco stály, z příběhu smutně odešly bez jakéhokoliv dovysvětlení.

Kde je naděje na konci příběhu, která byla například ve Slepé mapě nebo v Haně? Poslední dobou mi u knížek paní spisovatelky hodně chybí...

20.04.2023 3 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Když to shrnu, tak příběh se do poloviny táhl a spíše jsem se ke čtení musela nutit, od poloviny začal pomalu nabírat grády.. V hlavě jsem měla možné konce s jakousi představou, jak by to celé mohlo dopadnout. Spíše naivně jsem se domnívala, že závěr bude strhující, že se stane něco nečekaného.. Nestalo se.

Jako ukázka hrozby co by, kdyby.. byla kniha zajímavá. Myslím, že spousta lidí si díky této knize uvědomila, jak dobře se vlastně má.. Ovšem to je tak vše, co o knize mohu pozitivního říci. Tak snad příště..

06.09.2021 3 z 5


Tryskošnek Tryskošnek Dan Černý

Tryskošnek je dle mého to nejlepší, co může nabídnout současný Čtyřlístek. A čím je Tryskošnek starší, tím je lepší.. Kniha je dobrá, jen bych si představovala, že bude mít pokračování. Od autora také zbožňuji Kňoura a Mníka a také Tritonky..

30.10.2020 5 z 5


Cesta z Ošemetna Cesta z Ošemetna Tomáš S. Končinský

Kniha obsahuje příběhy, které nejsou ani dlouhé, ani krátké. Zkrátka pro děti tak akorát, aby u ní vydržely. Příběhy jsou navíc vtipné a poučné.. A vůbec jsou hezky napsané. Ilustrace se dětem také líbí. Doporučuji.

25.10.2020 5 z 5


Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel Zbigniew Czendlik

Knihu jsem přečetla skoro na jeden zátah. Nejen že se dobře četla, ale také se na knihu dobře dívalo ;-) ... mimo jiné teď už vím, že kdybych chtěla pozvat pana faráře k nám na návštěvu, nenabídnu mu sušenky a čaj z obchodu, ale upekla bych mu výborné domácí máslové a uvařila čaj z bylinek z naší zahrádky. Myslím, že by byl spokojen ;-) :-D

08.11.2019 5 z 5


Pohádka o Československu Pohádka o Československu Lucie Seifertová

Příběh o Československu je napsán hodně stručně, ale přitom srozumitelně a s humorem. Baví mě to a také mé děti. Troufám si říci, že kdyby jsme se tenkrát na škole učili tímto stylem, dějepis by jistě byl mým nejoblíbenějším předmětem. Já osobně bych knihu klidně doplnila o více informací. Děti jsou zvídavé a ptají se...

24.06.2019 5 z 5


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Krásný, čtivý a uvěřitelný příběh až do poslední stránky. Je to něco jako vychutnávat si svůj oblíbený dezert dokud nespolknete poslední sousto. A právě to poslední sousto bylo pro mne na knize to nejlepší. A klidně bych si i přidala... Asi tak. Díky za knihu.

Obálka se moc povedla.

29.04.2019 4 z 5


Pan Brambora a jeho kamarádi - Na cestě do Evropy a do vašich bříšek Pan Brambora a jeho kamarádi - Na cestě do Evropy a do vašich bříšek Markéta Hrubešová

Příběh o panu Bramborovi a jeho přátelích se mně i dětem líbí. Zvláště oceňuji to, že kniha dětem přibližuje význam těchto potravin a jejich zajímavou historii. Ale nejvíce jsme byli nadšeni z receptů a krásných obrázků. Recepty jsou jednoduché, zdravé a moc dobré. Děti jsou nadšené. Rádi knihou listují a vybírají si podle ní jídlo, na které mají zrovna chuť. A to mě těší.

Díky za knihu a krásné věnování.

29.01.2019 4 z 5


Dobrodružství pana Wellingtona Dobrodružství pana Wellingtona Hana Bergmannová Klímová

Krásný příběh o dvou klucích a panu Wellingtonovi. Kniha určená dětem nadchnula i mne - dospěláka! Hlavně na knize oceňuji to, že není hloupá, že dětem přibližuje zajímavou formou naši historii a připomíná osobnosti a události, o kterých se ve škole nikdy nedozvědí. Já sama jsem si každou pro mne novou informaci z knihy vygooglila, abych se o ní dozvěděla ještě víc. Navíc se kniha hezky čte, je v ní i humor a ilustrace jsou nádherné. Co víc si přát?! Snad aby si kniha našla ještě více čtenářů.

Díky za knihu a krásné věnování.

29.01.2019 5 z 5


Emil Boček - Strach jsem si nepřipouštěl Emil Boček - Strach jsem si nepřipouštěl Jiří Plachý

Ano, toto je trochu jiný životopis. Možná by mohla být kniha rozsáhlejší, možná také ne, ale to nejdůležitější ovšem v knize je a to je hlavní. Líbí se mi fotografie a hlavně podkapitoly, které skvěle doplňují informace k dané problematice.

Emil Boček je velkou osobností naší novodobé historie. Více takových... Díky za knihu!

K přečtení také stojí kniha o Alojsi Dubcovi - Divoký kluk Alois Dubec. Ten také za války sloužil u R.A.F. Kniha vyšla letos a rozhodně stojí za přečtení.

10.08.2018 5 z 5


Divoký kluk Alois Dubec: Z Vlachovy Lhoty do RAF a zpět Divoký kluk Alois Dubec: Z Vlachovy Lhoty do RAF a zpět Alois Dubec

Štěstí doprovázelo tohoto "ogara" z Valašska po celý život a to je dobře. Mnoho neuvěřitelných věcí zažil, pak vydal tuto knihu a mně je velkou ctí, že jsem si o tom všem mohla přečíst. Byla by velká škoda, kdyby byl kus této osobní historie zapomenut. Díky za knihu!

Alois Dubec je jeden z mála, který vydal knihu se svými vzpomínkami. Spousta jiných však takové štěstí nemělo. To je škoda. Mohlo vzniknout ještě tolik krásných knih...

Tak a teď si jdu přečíst o dalším hrdinovi druhé světové - Emilu Bočkovi.

07.08.2018 5 z 5


Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Na knize se mi líbí, že mi dala nahlédnout do historie více než kdejaká učebnice dějepisu. Je mi jasné, že si autor příběh upravil tak, aby fungoval, ale stejně.. Poslední část knihy byla strhující, tolik odhodlání a síly, kterou měli hrdinové v závěrečném boji, byla neskutečná. Jsem ráda, že si autor dal tu práci a napsal knihu o posledních měsících života parašutistů, že je popsal jako normální lidi se svými starostmi i radostmi, s cílem bojovat pro svou vlast. Škoda zmařených životů, ale historii už nezměníme. Díky za knihu!

02.08.2018 5 z 5


Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Tento příběh skončil šťastně pro autorku. Měla štěstí, že s bratrem přežila, že se šťastně vdala a měla dvě děti. Ovšem to, co tomu předcházelo, bylo děsivé až neskutečné. Její vzpomínky nebyly popsané syrově, ale se srdcem. Také to, že o nich promluvila, vypovídá o její síle. Díky za knihu!

Je to další z knih, které by si měl člověk přečíst. Už kvůli těm hrůzám, aby se neopakovaly. To, co se tenkrát lidem stalo, jim už život nevrátí, ale nám a těm budoucím by vrátit mohlo...

02.08.2018 5 z 5