Leník95 Leník95 komentáře u knih

☰ menu

Neodpovídej Neodpovídej Lucie Bechynková

Tohle už je čtvrtá kniha od Lucky, kterou jsem četla a opět zklamání. Když už neberu samotné chyby v knize, zarovnání a rozdělení kapitol, příběh samotný nebyl o nic lepší. Sexuální scéna hlavního detektiva mi připadala úplně mimo příběh, vyšetřování nebylo vůbec svižné a vlastně týdny nedělali nic a jen čekali. Vůbec mě to nevtáhlo, abych se snažila odhalit vraha mezi řádky (i když to možné ani nebylo). A dovětky ve stylu "haha" už mi pily krev. Nevím, jestli Lucka tyto recenze čte, ale měla by si z nich něco vzít a začít se v tomto zlepšovat. Jen díky jistému prodeji, díky podcastu OZ, ji knihy někdo vydal. Ale nějakou snahu od autorky nevidím, bohužel. Jen díky tomu, že mám Lucku ráda z OZ, tak dávám hodnocení 2 hvězdy.

06.03.2024 2 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Na úvod musím říct, že celý život žiju 30 km od Karviné, takže tuto oblast znám. Můj děda byl také horník, který fáral v Ostravě. Téma knihy pro mě tedy nic neznámého a navíc mě k tomu poutá i osobní příběh. Já knihu hodnotím velmi pozitivně. Autorka si dala záležet na podrobnostech a celkovém zpracování. Postavy jsou s vámi od začátku do konce příběhu. Jakým krásným stylem dokázala autorka vložit nářečí a propojit jednotlivé příběhy, je úžasné. Moc se těším na další díly, a věřím, že je nenechám dlouho čekat, abych se znova mohla ponořit do historie našeho území.

04.03.2024 5 z 5


Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Tato kniha je pro mě prvním setkáním s autorkou a špatná rozhodně nebyla. Zprvu mi nic nedávalo smysl, což ve mě probudilo nutkání číst dál, abych věděla, jak to celé dopadne. Je to zajímavý příběh, který na čtenáře jistou mírou dopadne, avšak přece jen mi tam něco chybělo. Až příliš brzy jsem odhalila, jak to celé asi skončí a tak to napětí brzy opadá. Každopádně vše do sebe na konci zapadne a vy zjistíte, jak to bylo vše navzájem propojené.

06.02.2024 4 z 5


Skryté obrázky Skryté obrázky Jason Rekulak

Označení horor za mě teda k této knize nepatří. Z knihy jsem byla zklamaná. Čekala jsem úplně jiný vývoj událostí. Samotný závěr knihy mě bohužel nepřesvědčil a závěrečná milostná zápletka byla pro mě spíše úsměvná. Na druhou stranu musím uznat, že jsem se u knihy (díky Teddymu) i zasmála a velký počet obrázků vám aspoň urychlí čtení. Věřím, že pro čtenáře, kteří hororovým knížkám neholdují, to může být příjemná ukázka duchařského světa a své čtenáře si to určitě najde.

24.01.2024 3 z 5


Kopretiny pro zámeckou paní Kopretiny pro zámeckou paní Stanislav Rudolf

Hodila se mi do čtenářské výzvy, tak proč toho nevyužít. Kniha je určena pro dospívající a taky napsána v 70. letech minulého století. Jasně, že dnešní literatura je už jinde, ale já byla ještě generace, kdy jsem to správné dětství zažila a tak jsem si příběh Kateřiny užila. Bylo fajn si přečíst i nějakou tu oddechovku a vrátit se zpět do dětských let a letních lásek. Příběh ničím velkým nepřekvapí a víte, jak se to bude odehrávat. Každopádně nevidím na tom nic špatného.

24.01.2024 4 z 5


Zkrocení zlé ženy Zkrocení zlé ženy William Shakespeare

Tady jsem se s knihou trápila kvůli špatnému překladu. Zvolila jsem e-knihu zdarma a to jsem neměla dělat. Zkrocení zlé ženy znám čistě z knihy a divadelní hru jsem neviděla. Proto jsem taky dost tápala a vlastně jsem toho moc nechápala. Věřím, že kdybych měla jiný překlad, tak bych si to užila daleko více. Třeba se časem k tomuto dílu vrátím, ale už s jiným překladem.

24.01.2024 3 z 5


Počítání hvězd Počítání hvězd Mary Robinette Kowal

Začátek knihy vás určitě navnadí na akci a napětí, ale nevydrží to celý příběh. Musím uznat, že autorka se dost připravila na celkovou problematiku cestování do vesmíru a pádem meteoru, což šlo v knize poznat, a tak mi to připadalo daleko realističtější. Většina postav v knize jsou ženy, a jako další žena do počtu, jsem se s nimi ztotožnila a díky tomu, to byl pro mě lepší zážitek. Nevím, jak příběh zaujme mužskou část, ale mě se kniha líbila. Takže se pustím i do dalších dílů. Uvidíme, jak "Lady astronautka" nakonec dopadne.

24.01.2024 4 z 5


Vrah je v každém z nás Vrah je v každém z nás Lucie Bechynková

Knihu jsem si pořídila spíše z důvodu vyprávění pana Štočka, než Lucie. Případy byly velmi zajímavé a užila jsem si je. Divila jsem se, jaké detaily si pan Štoček pamatuje po takové době. Bohužel se přidávám k názoru ostatních, že Lucka tomu moc nedala. Otázky byly úplně zbytečné a ani nedostaly řádnou odpověď. Je to třetí kniha co jsem četla od Lucky a nevidím nikde žádné zlepšení. Což mě trošku zklamalo. Je to asi zapříčiněno pouze tím, že Lucka má velkou základnu fanoušků z Opravdových zločinů (takže je odbyt), ale po stránce spisovatelské se nijak neposouvá. Škoda. Každopádně pan Štoček byl skvělý.

22.01.2024 4 z 5


Zlatý věk Zlatý věk John C. Wright

Tohle nebylo nic pro mě. Čtení této knihy jsem opravdu protrpěla. Nejen, že je to náročné čtení, díky velmi vzdálené budoucnosti, ale do světa jste hozeni jako neplavec do jezera. Po 150 stránkách mi svitla naděje, že přeci jen pochopím, jak to celé funguje a kdo je kdo, ale nestalo se tak. V knize je velké množství postav, ve kterých jsem se absolutně nevyznala a v celém příběhu se pomalu nic nestalo, až na posledních 50 stránkách. Druhá kniha na mě čeká na poličce, ale do ní se už nepustím.

22.01.2024 1 z 5


Revizor Revizor Nikolaj Vasiljevič Gogol

Kniha se mi hodila do čtenářské výzvy, tak jsem toho využila. Bála jsem se, že mi bude dělat problém jazyk a budu se s knihou trápit. Naštěstí to tak nebylo. Filmové zpracování jsem neviděla, a proto jsem se do příběhu ponořila poprvé. Je to napsané svižně, i s rozumným překladem. Je to příjemná změna mezi mým nejčastějším čtivem a opět jsem byla políbená klasickou literaturou.

17.01.2024 4 z 5


To nejlepší v nás To nejlepší v nás Colleen Hoover

Knihu mi půjčila kamarádka. Doteď jsem neměla s autorkou zkušenost. A bylo to tak hořkosladké vyprávění! Prolínání dvou dějových linek u vás střídá smutek a radost. Díky tomu jsem se dokázala vžít do kůže hlavních hrdinů. Všechny víme, jaké jsou vztahy na začátku krásné, ale poté se něco zlomí. Přečetla jsem ji během 3 dnů a nedokázala jsem ji odložit. Je to jedna z mála knih, u kterých mi ukápla slza (štěstí i smutku). Určitě to není poslední knížka, kterou si od autorky přečtu.

17.01.2024 5 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

U téhle knihy půjdu asi proti proudu. Je to má druhá kniha od Kinga a musím říct, že mi asi nesedl. Příběh je vymyšlen dobře, ale sáhodlouhé popisování každého detailu mi ubíralo na čtivosti. Dlouho jsem se knihou musela prokousávat. Ráda čtu horory, ale Kingův styl není nic pro mě. Jak se říká - buď Kinga milujete, nebo ho nenávidíte. Postavy byly sympatické, ale zápletka předvídatelná, a to jsem filmové zpracování neviděla. V knihovně mě čeká ještě "To", tak nevím kdy a jestli vůbec se do ní pustím.

17.01.2024 3 z 5


Smrtná zima Smrtná zima Kate A. Boorman

Na knihu jsem narazila náhodou ve slevě, a tak jsem si řekla, že ji dám šanci. Musím říct, že zklamaná jsem nebyla. Hned začátek knihy ve mě probudil touhu dozvědět se, co se stalo, což vás udrží v napětí do konce knihy. Je zde hodně bádání a porušování pravidel, které prožíváte spolu s hlavní hrdinkou. Samozřejmě nesmí chybět ani milostný trojúhelník a čekání na zjištění kdo je vlastně dobrý a kdo zlý. Kniha se četla svižně, pořád se něco dělo a samotný závěr nebyl špatný. Za mě to bylo příjemné čtení.

04.01.2024 4 z 5


Ti, co vidí Ti, co vidí J.R. Erickson

Musíte dávat velký pozor při čtení. Různé období a více dějových linek může nejednomu čtenáři zamotat hlavu. I mě to ze začátku dělalo problém. Nicméně k samotnému ději teda nic moc. Očekávala jsem od knihy více. Damien mi přišel v příběhu úplně zbytečný a označení "horor" to za mě teda určitě není. Kniha se dá přečíst rychle, ale že bych se u toho bála, se říct nedá. Samotný závěr se nepovedl už vůbec.

04.12.2023 3 z 5


Kavárna v Kodani Kavárna v Kodani Julie Caplin

Tohle je moje druhá kniha od autorky a nezklamala. Je to prostě romantický útěk. Kniha je svižná, krásně se čte, postavy jsou sympatické a já jim fandila. V knize nejsou žádná hluchá místa a příběh prožíváte společně s Kate. Když chci něco romantického a oddechového, sáhnu po Caplinové i v budoucnu.

20.11.2023


Jestli to řekneš... Jestli to řekneš... Gregg Olsen

Takovou knihu je složité hodnotit. Bylo to těžké čtení, dost detailní vyprávění, takže je to opravdu pro silné povahy. Ze začátku mi chvíli trvalo, než jsem si zvykla na styl psaní autora, proto ubírám jednu hvězdu. Příběh už znám z jednoho podcastu, ale číst to z více jak 350 stránkové knihy, je úplně jiný zážitek. Knihu jsem nedokázala číst najednou, musela jsem si dávat pauzy od čtení, zvláště při podrobném popisu. Zoufalství, násilí, zvrácenost, pouto. To jsou pojmy, které se mi vybaví.

20.11.2023 4 z 5


Osudné svědectví Osudné svědectví Robert Bryndza

Tohle byla moje druhá kniha od Bryndzy. Je to rychlé čtení, které vás vtáhne do děje a neměla jsem problém se ze začátku začíst. Bohužel jsem odhalila vraha dříve než v úplném závěru knihy, takže konečný stav "wauw efektu" nedorazil. Dočetla jsem knihu jen z nutnosti. Ale jinak příjemné, oddechové čtení.

18.09.2023 4 z 5


Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Knihu jsem poprvé četla k maturitě a stejně mi dodnes utkvěla ta věta "Co abych tě, drahá, oběsil?". Teď se mi hodila do čtenářské výzvy, tak jsem po ní opět sáhla. I když je dnešní literatura jinde, stejně to má své kouzlo. Proměna člověka z laskavého manžela a otce na bezcitné monstrum je neuvěřitelná. Teď už se na film musím podívat.

18.09.2023 5 z 5


Černé léto Černé léto M.W. Craven

Na první díl série jsem narazila díky společnému čtení, a tak mě díl nadchl, že jsem chtěla přečíst i další díl. A nebyla jsem zklamaná. Opět to bylo super. Děj ubíhal rychle, nebyla tam žádná hluchá místa. Hlavní postavy jsou sympatické a skvěle mi sedly. Autor má trošku drsnější případy, ale to mi nevadí. Další díly už na mě čekají na poličce a určitě na ně nenechám dlouho sedat prach. Moc se na ně těším. Nemůžu hodnotit jinak, než plným počtem.

18.09.2023 5 z 5


Spoluviníci Spoluviníci Jana Vagnerová

Tato kniha pro mě byla bohužel velkým zklamáním. Moc jsem se na knihu těšila, ale ničím mě neoslovila. Kapitoly byly dlouhé, děj neměl spád. Příběh klidně mohl být o 150 stránek kratší. Kdybych přeskakovala každou druhou kapitolu, tak se nic nestane a stejně budu vědět, o co se jedná. Kdybych nebyla tak zásadová, knihu bych v půlce odložila, ale bohužel jsem to neudělala. Tušila jsem, jak samotný závěr skončí, takže mě to ničím nepřekvapilo.

07.09.2023 1 z 5