Leiko Leiko komentáře u knih

☰ menu

Změň svůj dech a začnou se dít věci Změň svůj dech a začnou se dít věci Rostislav Václavek

Kniha má dle mého názoru přestřelené hodnocení. A teď mě neberte špatně, s většinou, co v ní bylo se rád ztotožním.

Problém mám s tím, že v knize autor uvádí, že se někdy v roce 2018 dostal na rozcestí a začal se starat o své zdraví, které bylo totálně v háji. Věnoval se tomu na full-time a kniha vyšla v roce 2023, takže ji o 4 roky později psal. V tomto období vznikl systém 5 pilířů zdraví z nichž některé metody pojmenoval autor skromně po sobě. A tak nějak chybí třeba i zdroje a reference. I přesto, že jde částečně o self-made knihu, tak ale jde taky o zdraví lidí, kteří to budou číst.

Shodou okolností se autor odvolává i na Čchi a Tai-chi, Čchi-kung. Ale za 4 roky do něj nikdo nemá šanci na plno proniknout. Je to věc, která se cvičí desítky let a obnáší tisíce hodin praxe meditace v pohybu.

Do toho je v knize hodně pochvalných komentářů z řad čtenářů. Takže mi to připadalo (i když nemusím mít pravdu) jako že si autor uměle vytváří PR.

Kniha je napsaná citlivým jazykem a určitě nikoho nenutí se tématy řídit. Apeluje na zdravý rozum čtenáře a to je určitě dobře. Příběh byl inspirativní. I mě přinesla jisté vhledy a zamyšlení, ale výše zmíněné na mě při čtení nepůsobilo dobře.

20.01.2024 2 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Ke knize Bez Šance jsem se dostal po dočtení trilogie smrtek. Baví mě jak autor dovede unikátním způsobem sestavit pravidla distopického světa. Tady je to opět na jedničku.

Kniha jako taková mě vtáhla, ale po dočtení se nedovedu zbavit nutkání, že mohla více naplnit svou myšlenku a svůj potenciál. Zvláště část "Rozpojení" byla velice silná. Kdyby touto kapitolou z běžného tábora z pohledu běžného dítěte celá kniha započala, dovedu si představit, že to celé dílo prohloubí a dá mu to i určitý filozofický přesah, který byl dle mého názoru trochu chabě zastoupený a je to škoda.

Ale byla to super cesta zpátky na začátek. Je vidět jak vznikla trilogie smrtek a že jednotlivá díla zrají jako víno. Já se jdu vrhnout na Sucho.

09.02.2022 4 z 5


Noční klub. Díl první Noční klub. Díl první Jiří Kulhánek

Bavilo mě to, líbil se mi nekorektní humor který v dnešní době působí o to víc jako pěst na oko. Má to akci, má to spád.

Přesto jen 3 hvězdičky, protože jsem už něco "málo" přečetl a obrovská slabina obou knih je za mě příběh. Nevadí mi absurdnost dotažená do krajnosti, spíš že to hlavní na co je kladen důraz je zabíjení a příběh je potlačen na pouhé kulisy.

05.10.2021 3 z 5


Zvon Zvon Neal Shusterman

Tak hotovo. Za mě měla celá trilogie překvapivě vzestupnou tendenci. Cech smrtek byl fajn, ale úplně nejvíc mi seděl Nimbus a protože celý závěrečný díl se točil kolem této "postavy" resp. umělé inteligence tak dávám plný počet. Co však za mě mělo největší kvalitu byly drobné poznámky na začátku každé kapitoly, kterým čtenář nahlédl za rámec příběhu a ještě prohloubily autorův svět. To je něco, co se mi moc líbilo napříč celou trilogií.

22.05.2021 5 z 5


Antifragilita – Jak těžit z nahodilosti, neurčitosti a chaosu Antifragilita – Jak těžit z nahodilosti, neurčitosti a chaosu Nassim Nicholas Taleb

S Antifragilitou je to těžké. Na jednu stranu přiznávám, že to je zajímavá a cenná problematika. Taková, která mi dovedla vysvětlit spoustu věcí se kterými se potýkám na volné noze i v oblasti investování.

Na druhou stranu, asi mám problém s Talebem. Autor je určitě nesmírně vzdělaný, inteligentní a má obrovský rozsah se kterým má jedinec problém se měřit. Vadí mi tu však cosi na jeho lidské stránce a to je touha jít za každou cenu do konfliktu, označovat lidi kolem sebe jako podřadné teoretiky, akademiky a fragilisty. Což mi přijde za hranou od člověka, který napsal knihu o tom, jak těžit z nahodilosti bez jediného příkladu z praxe. Tolik ke kritice akademiků...

Celou dobu jsem proto váhal nad tím, proč je kniha tak dlouhá, protože v rozsahu navíc nejsou žádná závažná zjištění. Rozhodně to není kniha, která by tak zajímavé téma popularizovala mase lidí a jednoduše jim předvedla jak některé důležité myšlenky přenést do praxe. Dospěl jsem k názoru, že je za tím autorovo ego, chuť oslnit svými znalostmi a možná si i na stránkách řešit řadu svých osobních problémů.

Takže čtení Taleba bylo 30 stránek naprosto zbytečné vaty a pak jedna perla, která stála za zapsání.

26.02.2021 3 z 5


Až budou viset Až budou viset Joe Abercrombie

5 hvězd. Proč to vlastně dělám? Protože člověk musí být realista. Tohle byla po dlouhé době sakra dobrá kniha, ještě o pěkný kousek lepší, než první díl.

24.09.2019 5 z 5


Artemis Artemis Andy Weir

Kniha by nebyla špatná, ale hodně ji shazuje hlavní hrdinka, která vše bere na lehkou váhu. Tím z knihy zmizelo jakékoliv napětí a bylo mi tak nějak jedno, co se stane.

05.01.2019 3 z 5


Dvojitý kříž Dvojitý kříž Chris Carter

Zápletka je drsná a syrová. Líbilo se mi, jak autor dovedl pracovat s informacemi ve správné posloupnosti. Hned na začátku odhalil něco z gradace celého příběhu. Na stránkách pak ohýbal čas od minut po celé dny, tak aby příběh nikdy nevázl.

Skoro jako kdyby zoufalství a frustrace z neschopnosti vyřešit případ promítal i na čtenáře. Spousta slepých uliček až do vyřešení celé zápletky. Těším se na další díl.

09.12.2018 5 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Nechal jsem se zlákat pozitivními komentáři. Měl strach z českého fantasy a hlavní hrdinky. Nakonec to dopadlo tak nějak napůl. Kniha se mi docela dobře četla a některé části mě zcela pohltily. Někde to holt tak dobře nešlo, ale celkově byl zážitek fajn a navázal jsem i dalším dílem.

Štvaly mě však dvě věci:

- Charakter hlavní hrdinky, která je otravná a ukňučená, ale jak dojde na věc, tak má dedukční schopnosti dospělého.

- Z každé etapy putování si Ilan odnese nějakou zásadní informaci, které se potom v závěru propojí. Nicméně nalezení některých střípků a jejich propojení je těžko uvěřitelné. Stěží by mohla v pátrání navázat, kdyby úplnou náhodou nenalezla informaci předtím. Proto závěr druhé knihy působí těžko "uvěřitelně" - stačila by absence jednoho střípku příběh by se nemohl dál odvíjet. Hrdinka si navíc veškeré informace vždy správně vykládá a řadí je do souvislostí, tak jak mají být.

07.12.2018 4 z 5


Anarchokapitalismus Anarchokapitalismus Urza (p)

Čtivá příručka kritického myšlení, která pomocí racionálních a logických argumentů vyvrací potřebu státu. Osobně je mi libertariánské myšlení blízké a kniha mi pomohla v ujasnění některých osobních vnitřních rozporů.

Anarchokapitalismus představuje mírumilovný směr. Nicméně já se nemohl ubránit pomyšlení, že efektivní libertariánská společnost může být i hodně krutá a není v ní místo pro slabé.

Tak jako tak 5/5. Dlouho mě nic tak nezaujalo.

09.07.2018 5 z 5


To To Stephen King

Je to dobrá kniha, ale po celou dobu čtení jsem se nemohl zbavit dojmu, že kdyby byla seškrtána na polovinu, sakra by jí to pomohlo.

18.10.2017 3 z 5


Farma Farma Tom Rob Smith

První půlka knihy je úplně o ničem. Je možná poutavě napsaná, ale není to nic jiného, než vyprávění založené na domněnkách. "Důkazy", které matka postupně předkládá jsou docela obyčejné věci, které nic nepotvrzují. Dějová linka by měla čtenáře napínat, aby váhal mezi tím co je a co není pravda. U mě k tomu bohužel nedošlo. Závěr knihy se odehrával na druhou stranu až příliš zrychleně a wow efekt se po přečtení nedostavil.

13.03.2017 3 z 5


Turnus Turnus Hugh Howey

Obsahuje spoiler.
Ze sila jsem byl nadšený. U Turnusu jsem už pociťoval menší rozpaky. Dějová linka je tentokrát hodně roztříštěná a je tomu možná i zbytečně. Linky se poté spojí a vy zjistíte, že se jedná o identickou postavu v různých časech.
Na úroveň předchozí knihy se dostává až závěrečná třetina Turnusu. Snad proto byla kniha nutným zlem a přípravou půdy pro závěrečný díl. Bohužel, tentokrát jsem se nedovedl tak dobře vcítit do hlavních hrdinů.

24.10.2016 3 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Jedna z nejlepších sci-fi, jaké jsem měl možnost číst. Líbilo se mi snad vše - od první myšlenky až po střídání napětí mezi dějovými linkami. Zpočátku jsem měl problém s roztahaností celého díla a velmi podrobnými popisy, ale po čase jsem celé silo začal hltat a každá drobnost mi jen dopomohla k celkové atmosféře.

Neodpustím si jednu hloupost a to je rozhození prostorových měřítek. Postavám zabere vertikální cesta po drobném točitém schodišti sila 3 dny - to by mohla být výška třeba 1,5km. Na druhou stranu, pohyb vodorovně je popisován jak u většího rodinného domu - téměř okamžitý.

Tohle je ale spíš profesní deformace, na celkovém dojmu mi to neubralo.

03.10.2016 5 z 5


Mesto kostí Mesto kostí Cassandra Clare (p)

Knihu jsem nedokázal dočíst za upíří doupě. 90% věcí pochází z Twilight nebo Harryho Pottera. Asi nejsem cílovka.

05.08.2016 1 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Knihu jsem nakonec po větším úsilí dočetl, ale vlastně jsem si ji vůbec neužil. Dějová linka je roztříštěná a nelogická. Postupně je rozvíjeno několik příběhů, které jsou náhle utnuty - viz dějová linka s Josefem. Erik v jedné chvíli pátrá v archivu po nahrávce videa, v druhé si bez problému vzpomene sám na každý detail, který se odehrál před deseti lety. Každá postava má nějakou poruchu nebo nemoc. Půlka knihy je zbytečná a uměle natahovaná.

07.09.2015 3 z 5


Restart: Průvodce podnikatelským minimalismem Restart: Průvodce podnikatelským minimalismem Jason Fried

Knih o motivaci a úspěchu existují v knihkupectvích celé regály. Bohužel, tyto knihy jsou často plné mýtů a polopravd. Většinou nestojí ani za přečtení. Restart mile překvapil. Je to stručné a nutné minimum těch nejzajímavějších myšlenek, které se budou hodit každému začínajícímu podnikateli. To vše bez nutnosti čtenáře krmit motivací.

13.06.2015 5 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Už dlouho se mi nestalo, že bych se nahlas smál jako pitomec uvnitř přeplněného vlaku. Tohle je hlavní hrdina podle mého gusta.

11.06.2015