Leído Leído komentáře u knih

Nejjasnější soumrak Nejjasnější soumrak Aly Martinez

Druhý díl mě bavil ještě víc než první. Byla to emoční horská dráha. Porter byl super chlap. Za mě byl hrdinou celého příběhu, ve všech ohledech. A Trevis byl jeho odraz. Přečteno za den. Jinak to nešlo. Ani nevím, kdy naposledy jsem byla takto hladná po happyendu.

10.02.2025 5 z 5

Nejtemnější úsvit Nejtemnější úsvit Aly Martinez

Nemám úplně ráda smutné knihy. Protože primárně čtu proto, abych se cítila dobře a ne proto, abych několik dní probrečela a v noci před spaním si představovala hrůzy, které si představovat nechci. Taky mám pocit, že autorky těchto knih trochu "podvádí", protože opravdu silně cílí na to, aby čtenářku rozbily a zničily. Nedovedu si představit žádnou ženu, kterou by tento příběh nechal chladnou. Takže proč jsem si tuto knihu půjčila? Netuším. Ale byla nádherná a někdy, občas, je možná dobrý se vcítit do cizího (i když fiktivního) neštěstí a ze všech sil toužit po happyendu, který ovšem na konci tohoto dílu nepřichází. Tímto děkuji paní knihovnici, že mi vnutila oba díly najednou.

10.02.2025 4.5 z 5

Netvor Netvor L. J. Shen

(SPOILER) Musím bohužel souhlasit s výtkami, které se v komentářích objevují. Postavy byly fajn, styl psaní také, ale motiv Sama pro pomstu nedostatečný; nadužívání slova netvor zbytečné a u Aisling neopodstatněné; zvrat v chování Sama, kdy Aisling ponižoval a najednou zcela otočil, neuvěřitelný a to jak se Aisling rozhodla, že už ho nechce a nechá se dobývat, to bylo dost nepřesvědčivé. Já se moc těšila, až se karty obrátí, až se stane něco, kvůli čemu Aisling na Sama opravdově zanevře a on bude muset zabojovat. Nemusel. Vyhrál ji v kartách. Autorka to umí líp. Přesto jsem se u čtení příjemně bavila.

07.02.2025 4 z 5

Unesená dědička Unesená dědička Sophie Lark

Moje nadšení ze série nijak nepolevuje. Zatímco u prvního dílu byl hlavní hrdina typický mafián, jaké známe z mnoha knih a mé srdce si získala hlavní hrdinka, u tohoto dílu mě do kolen dostal Mikolaj. Byl originální postavou, vzhledem i povahou. Byl to typ, který i v těchto mafiánských knihách obvykle zůstává navždy záporákem. Další plus za to, že byl Polák a za polštinu. I když pro nás není tak exotická jako pro Američany, mám ty cizojazyčné vsuvky ráda. Nessa byla jako hrdinka velmi naivní, ale do příběhu se to hodilo. Balet a divadelní prostředí byly příjemným a originálním spestřením. Nechybělo napětí, vyřizování si účtů ani zrada, přesto se jedná o pohádku, po jejímž přečtení se cítím příjemně. Celou tuhle rodinu a autorkou vytvořené prostředí mezinárodní mafie jsem si zamilovala a jsem ráda, že je těch sourozenců tolik.

02.02.2025 5 z 5

Sladká pomsta Sladká pomsta Jonas Jonasson

Na začátku jsem se trochu trápila. Pořád nové a nové postavy a jejich životní příběhy. Ale vyplatilo se vydržet, protože jakmile se tyto postavy propojily, začala neskutečná jízda, plná nečekaných situací protkaných geniálním humorem, která vám nedá vydechnout. Prvotní střet masaje s civilizací mi připomněl film Bohové musejí být šílení. I když to na první pohled vypadá jako primitivní humor, hlavně díky postavám, co zdánlivě neoplývají vysokou inteligencí, jako vždy se v knize vyskytují skutečné historické osobnosti a dílo se dotýká určitých témat.

"Jen považte, že žiju ve své vesnici celý život a nevím, že má souřadnice."

"Začal mluvit o tom, že by mi zvýšil výživné."
"Kolik vám platil?"
"Nic."
"A to chtěl zvýšit?"
"Tak ono se to těžko snižuje," vstoupil do rozhovoru Ole.

01.02.2025 4.5 z 5

Krysař Krysař Viktor Dyk

Krysař pro mě byl jasná volba, když bylo zveřejněné první téma čtenářské výzvy. Mám ten příběh ráda. Tolik podnětů k zamyšlení na tak málo stránkách. Přesto je pro mě těžké hodnotit klasické literární dílo hvězdičkami.

28.01.2025 4 z 5

Nelítostný princ Nelítostný princ Sophie Lark

Mně se tahle mafiánská romance líbila moc. Propojení podsvětí, obchodu a politiky bylo věrohodné a zajímavé, skvěle vykreslené postavy a v jejich čele Aida, která byla jako postava velmi osvěžující a naprosto úžasná. Bavilo mě, jak nic nedala Callumovi zadarmo, jejich (nejen) slovní přestřelky, postupné sbližování, chemie. Nemám žádné výtky, čtení mě moc bavilo, k tomu ve vzduchu neustále viselo nebezpečí, které vytvářelo napětí, takže bylo v příběhu od všeho něco, aniž by to působilo překombinovaně.

27.01.2025 5 z 5

Pravidla lásky Pravidla lásky Sara Cate

Příjemné překvapení od nové autorky. Hrozně mě bavila první polovina knihy, která byla vzrušující, aniž by k něčemu významnému došlo. S tímto se autorka poprala skvěle, mělo to neuvěřitelnou šťávu, chemii a punc neznámého, protože jsme spolu s mladičkou Charlie nevěděli, co od dominantního Emersona čekat a těšili se na to. V tomto ohledu jsem byla mírně zklamaná, dominance se v samotném sexu nijak zvlášť neprojevovala a i osobnost Emersona autorka dost zjemnila, aby se zavděčila širšímu publiku. Příjemně čtivá erotická záležitost, v sérii budu určitě pokračovat. Jen toho chlapa na obálce bych vyměnila.

24.01.2025 4 z 5

Ztracená naděje Ztracená naděje Colleen Hoover

Další z knih, kdy byl uchopen stejný příběh, jen z jiného pohledu. Ne vždy mě takové čtení baví, protože už není moc co odkrýt a i tady jsem se občas během čtení nudila, protože některé fáze byly prostě převyprávěné znovu. Ale v závěru jsme se přecejen něco nového dozvěděli a zjistili jsme konečně pohled postavy, která v celém příběhu sehrála jednu z hlavních rolí, aniž by tam byla. A možná díky tomu jsem po dočtení cítila takové zvláštní smíření, které jsem po přečtení prvního dílu necítila. Takže ve finále jsem ráda, že jsem si knihu přečetla.

19.01.2025 4 z 5

Bílá Masajka Bílá Masajka Corinne Hofmann

Jedna věc je bláznivě se zamilovat do cizince. Exotično, které působí na naše smysly, to bych asi pochopit dokázala. Ale vzdát se všeho a vrátit se ve způsobu života o stovky let zpátky? A chtít porodit do tohoto života dítě? Vážně si neuvědomovala, jaký život svému dítěti zajistí? O to neuvěřitelnější, že to byla švýcarská podnikatelka. Musela být opravdu hodně zamilovaná. My ženy jsme někdy hloupé a naivní. Příběh se četl dobře, rozhodně rozšířil obzory.

11.01.2025 4 z 5

Něco skutečného Něco skutečného Erin Watt

Nádherná kniha, od které jsem se nemohla odtrhnout. Všechny postavy byly sympatické a příběh i přes předvídatelnost krásně plynul. Hlavní postavy jsou mladičké a s tím je spojena i taková ta nevinnost nebo naivita, na kterou jsem zrovna měla očividně náladu. Hudební prostředí jako třešnička na dortu.

11.01.2025 5 z 5

Monroe Monroe Baja Dolce

Z knihy mám smíšené pocity. Nechápu, proč vydavatelství vydá knihu s otevřeným koncem, když pokračování není ani napsané. Této sérii to hodně ublížilo, protože za tu dobu člověk zapomene spoustu věcí, nepamatuje si vedlejší postavy. Přečetla jsem si předtím posledních pár kapitol Candyho pro oživení, ale nepomohlo to, vůbec jsem se nedokázala zorientovat kdo, co a proč. Žádné oživení paměti na začátku nečekejte. Takže v průběhu čtení knihy jsem to viděla většinou na 3*, stávalo se mi, že mi při čtení utíkají myšlenky jinam a že nevím, co vlastně čtu. Ke konci mě to začalo bavit víc a konec mě doslova posadil na zadek a mé vnímání knihy převrátil vzhůru nohama. Cítím se podvedená, že jsem nedostala k přečtení tuto sérii najednou. Byl by to úplně jiný zážitek. Přemýšlela jsem, že se za pár let k sérii vrátím, abych si ji užila celou pohromadě, ale tajemství už jsou vyzrazená...

Mínusy:
- zatímco první dva díly jsou milostné příběhy s temnějším pozadím, tady se z toho stává překombinovaná sci-fi.

Plusy:
- dobře napsané erotické scény. Knihy obecně jsou dnes plné sexu, takže už jsme trochu přesycené, ale tady to ještě pořád mělo vzrušivý efekt a to i přesto, že jsme tu neměli žádný nový pár a jejich počáteční chemii,
- příběh dvou párů, které známe z předchozích dílů se neodvíjel stejně, autorce tato dvojitost dala možnost si s vývojem jejich vztahů pohrát, což udělala
- v tomto díle autorka velmi přitvrdila, měkčí povahy ať si vymyslí svůj vlastní happy end k otevřenému konci z Candyho, my zvrhlejší čtenářky to však vítáme
- konec byl doslova bravurní, velké wow

07.01.2025 4 z 5

Insomnia Insomnia Kateřina Chaloupková

Ještě v půlce knihy jsem si říkala, že to zas taková síla co se týká násilí není. A že komentáře přehánějí. Přesto mi Beto sedl stokrát víc než Max v předchozí knize. Z Beta totiž narozdíl od Maxe už od začátku přímo stříkal testosteron. V druhé půlce začala taková jízda, že jsem si ani nestihla držet klobouk. Autorka se toho opravdu nebála, od poslední knihy opravdu přitvrdila a nebrzdila ani tam, kde jiné autorky hodí rychlou zpátečku. V tom mi připomněla T.M. Frazier. Takže kdo to má rád drsně (tím TO myslím čtení), tuto knihu určitě doporučuji. U Inferna jsem půl hvězdičky ubrala, protože mi tam něco chybělo, nepřišlo mi to až tak přesvědčivé. Ale teď mi teda autorka vytřela zrak.

Přijde mi škoda, že knížky nejsou označené jako série, protože tak možná někomu utečou zjevné souvislosti a vztahy vysvětlené v předchozí knize. Přitom podle názvu knih, podobných obálek a hlavně obsahu bych řekla, že to série určitě je. Vzhledem k tomu, že obě knihy jsou vydané ve stejném roce, nic tak čtenáři nenapovídá, kterou knihou začít.

Jsem ráda, že máme v českém rybníčku i takovou autorku s temnou fantazií. Protože ta Betova pomsta těm třem chlápkům na jatkách... to bylo hodně inspirativní :)

29.12.2024 5 z 5

Popletené Vianoce Popletené Vianoce Andrea M. Guastella

Po knížce jsem sáhla, abych si splnila alespoň jednu s vánoční tematikou. Anotace mě navnadila, protože miluju cestování, hory, kulturní i jazykové rozdíly. Kniha jako taková nenadchne, ani neurazí. Romantická linka je průměrná. Humor slibovaný v anotaci se nedostavil, přišlo mi, že potenciál nápadu nebyl využitý. Jako by si autorka sepsala seznam rozdílů mezi slovenskou a italskou kulturou, seznam jazykových zajímavostí a pak se to tam všechno snažila vměstnat tím, že se o tom někdo někdy zmínil. Nemělo to takovou tu lehkost, kdy přijde nějaká hláška a sedne jako prdel na hrnec. Možná, že číst to ve slovenštině, vyznívalo by to líp, nevím. Co každopádně musím vyzdvihnout je ta atmosféra italských zasněžených Dolomit a popis míst. Hned jsem měla chuť se tam přesunout.

27.12.2024

Smlouva s ďáblem Smlouva s ďáblem Elizabeth O´Roark

K nové autorce i přes nadšené komentáře přistupuji opatrně. Protože občas nejdu s davem a nadšení nesdílím. O to lepší je to pocit, když to stojí za to. A tohle za to stálo.

Knížka nepřináší nic nového. Naopak. Šéf a podřízená, děvkař a holka s minimem zkušeností, bohatý a chudá. A s tím všechna související klišé jako setkání s bývalým/bývalou, předstírání vztahu, doprovod na služební cestě, nutnost starat se o někoho v rodině. Tohle všechno už tu bylo mockrát. Přesto to bylo napsáno tak dobře, že jsem se nemohla odtrhnout. Mělo to úžasnou dynamiku, nic nebylo uspěchané, na každou tu klišoidní situaci jsem byla natěšená, bavila se, užívala si to. Myslím, že vzít model v tolika knihách opsaný není slabost, ale výzva.

27.12.2024 5 z 5

Krutý ráj Krutý ráj J. T. Geissinger

Série Vzplanutí se mi hodně líbila. Každá z knížek mě uchvátila a moc jsem si ji užila. To se u téhle série tak úplně neděje. Tak nevím, jestli jsem teď náročnější, ale něco mi tam chybí. Možná vývoj toho vztahu ze strany mužů, kteří v obou knihách série mají od začátku jasno, zamilovaní udolávají své vyvolené. Tento model pro mě zabíjí chemii, kterou mám na těchto knihách ráda. Jinak kniha je čtivá, občas vtipná a ke konci i napínavá. Určitě stojí za přečtení, i když mezi moje topky patřit nebude.

23.12.2024 3.5 z 5

Mexikopedie Mexikopedie Eva Kubátová

Bichle naditá krásnými fotkami a různorodými informacemi o Mexiku, nejen pro cestovatele.

17.12.2024 5 z 5

Bez naděje Bez naděje Colleen Hoover

Jako vždy skvěle napsaná kniha, která se čte sama. Začátek byl vlastně takový obyčejný young adult příběh, hledání vlastní sexuality a setkání s první láskou. Později se vlak nekontrolovatelně rozjel a bylo prakticky nemožné zastavit slzy. Téma je hodně citlivé. Protože... děti. Oceňuji odvahu vzít si toto téma a udělat z něj příběh, který bude mít "dobrý" konec, protože se to od těchto knih očekává.

Přesto mi některé věci přišly nereálné. Holder byl až moc dokonalý a empatický. Na to, že měl osmnáct jednal velmi dospěle a moudře. Také jeho vzpomínky na rané dětství, stejně jako později vzpomínky Sky, byly příliš konkrétní. Pamatovali si, co dělali, co cítili, co si navzájem řekli, když měli pět let.

15.12.2024 4 z 5

Vražedné kafe Vražedné kafe Katy Cooper

Asi vím, jak to bylo myšlené. Mělo to být zábavné, nadlehčené... takový "normální" romantický vztah s vrahem, plný absurdních situací, které ne vždy musí dávat smysl. Za mě se to úplně nepovedlo. Asi bych šla do toho humoru tvrději. Takhle jsem si občas nebyla jistá, jestli to autorka myslí vážně a je to špatně napsaná akce nebo to má být vtipné. A oproti mé poslední přečtené knížce "Za trest", kde šlo o podobný nesourodý vztah, to byl po stránce humoru slabý odvar.

Také ústřední dvojice mě na rozdíl od autorčiny předchozí knihy moc neoslovila. A to především díky Andymu, který nebyl vykreslen (jak už tady bylo několikrát zmíněno) zrovna moc mužně. Ale s tím má problém hodně autorek, že má tendenci si z drsňáků dělat medvídky se srdcem na dlani a slzami na krajíčku.

Každopádně kniha je čtivá, svižná, opět plná dialogů a určitě není nezajímavá.

03.12.2024 3 z 5

Za trest Za trest Aleš Černý

Tohle byla jízda! Mužský vypravěč v romantickém příběhu mě vždycky baví a to i v případě, že je autorem knihy žena. Tohle ale bylo o level výš, sonda do hlavy drsného chlapa, který nechtíc podléhá svodům v tomto případě šílené ženské. Celý tento koncept příběhu je zdrojem nekonečného množství vtipných dialogů a hlášek, které vás nutí smát se nahlas. Pozadí této vtipné romance je velice akční, plné bitek, přestřelek a nebezpečí a tvoří na těch málo stranách překvapivě komplexní a vyvážený příběh.

Jak už to s humorem bývá, ne každému musí sednout. Tento se dost trefuje do žen a některým může přijít urážlivý. Já tenhle typ humoru miluji a to nejen v knihách. Jako celek hodnotím 4,5*.

"Nelíbí se ti, jak řídím?" nakrčila obočí a klepla mě přes prsty na volantu.
"To nemohu posoudit, ještě jsem tě řídit neviděl. Zatím je to jen nahodilé mačkání pedálů a točení tím kolem před tebou."

"Řekni mi něco," přisunula se blíž s úmyslem rozepnout mi kalhoty.
"Dospělá samice hrocha váží až patnáct set kilo."

28.11.2024 4.5 z 5