LadyValeria LadyValeria komentáře u knih

☰ menu

HausMagick HausMagick Erica Feldmann

Tato kniha je plná překrásných fotografií, jednoduchých rad a tipů na zařízení kouzelného domova, ve kterém se dobře žít. Čtenáři očekávající návod na vytvoření domova v dánském stylu hygge ale nejspíš nedostanou to, co očekávali. Ačkoliv je kniha napsaná velmi příjemným čtivým a jednoduše pochopitelným způsobem, jedná se o velice základní náhled do několika magických praktik, které lze snadno využít v běžném životě každého kdo chce do svého života přinést trochu energie, klidu a pohody. Jedná se skutečně o několik jednodušších návodů jak zařadit magii do svého každodenního života a přesto, že mnohé z ní může čtenář rovnou začít používat ve svém životě, nabádá několikrát k dalšímu podrobnějšímu studiu.

Mě osobně se kniha četla velmi hezky, jako bych seděla u šálku výborného čaje s přáteli, ale na druhou stranu také nepříjemně rychle, jak už to ostatně s příjemně stráveným časem bývá. Autorka do knihy dala mnoho zkušeností ze své praxe i jejích přátel a snažili se, aby byla dostupná úplnému začátečníkovi jako první pomocná ruka na cestě za jeho vlastní magickou jiskrou a já přeji každému, kdo hledá, aby tu svou našel a vytvořil si život, o němž sní!

11.11.2022 5 z 5


Beze strachu Beze strachu Brenda Shoshanna

Ve své knize se autorka zabývá obsáhlým tématem lidských strachů, obav a úzkostí - zaobírá se příčinami jejich vzniku, věnuje se pohledům do soužití s nimi, ale také radí jak je překonat. Problematiku autorka zkoumá nejen z pohledu moderní psychologie, ale také filosofických a náboženských systémů, což dílu dodává na hloubce.

Publikace rozdělena do třech zásadních oddílů - v prvním je pečlivě do podrobna popsáno a vysvětleno sedm zásad, které mohou čtenáři pomoci k nalezení klidnějšího způsobu života. Ve druhém se věnuje nalézání sama sebe, místa ve světě i štěstí a třetí část je workshopem, jakýmsi praktickým návodem k reálnému využití dříve popsaných zásad. Krom toho je text doplněn citáty, reálnými i fiktivními příběhy, ale také praktickými tipy, úkoly a návody k osobnímu vyzkoušení právě probíraného tématu.

Tuto knihu bych doporučila k přečtení každému se zájmem o osobní růst a rozvoj, neboť svůj obsah čtenáři předává příjemnou nenásilnou formou, ale zároveň poskytuje mnoho užitečných a skutečně prakticky využitelných informací. Osobně se mi dobře četla a poskytla mi mnoho nových znalostí i nástroje jak bojovat proti nejrůznějším bubákům.

17.11.2019 5 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Tato kniha mne zlákala svou krásnou obálkou a poutavou anotací, takže jsem neváhala a přečetla ji jedním dechem. Kniha nabízí propracovaný svět, napínavý příběh a neobvyklé téma pojaté velmi zajímavým způsobem. Děj je psán z pohledu dvou hlavních postav mezi nimiž je čtenář nucen přebíhat, což mě osobně nevadí ani v nejmenším, ale někdo by se mohl trochu ztrácet. Tuto knihu bych doporučila čtenářům sci-fi a fantasy literatury, lidem kteří se chtějí nechat příběhem uchvátit, ale i každému kdo občas přemýšlí, jaké by to asi bylo, když by lidé nemuseli zemřít.

Autor příběh zasadil do (možná) nepříliš vzdálené budoucnosti, v níž lidé dokázali vymýtit nemoci a velmi kreativním způsobem přechytračit stárnutí. Aby nedošlo k přelidnění byli ovšem nuceni vytvořit ostatním nadřazený řád Smrtek, který kontroloval růst populace a to co nejvíce náhodnou popravou. Dva hrdinové, o nichž kniha vypráví, pocházejí z rozdílných prostředí a jejich osudy spojí právě až Smrtka, která si je vyvolí jako své učedníky. Někdo by snad řekl, že už jen vidina nezáviděníhodné budoucnosti strávené vražděním lidí ty dva mladé lidi musela řádně psychicky podlomit, ale problémy jim teprve začaly a jak to s nimi dopadlo si budete muset už přečíst sami...

11.11.2019 5 z 5


Léčivá síla z tvých rukou Léčivá síla z tvých rukou Anne Höfler

Autorka ve své knize předává čtenářům vlastní zkušenosti s léčením pomocí přikládání rukou a to nejen prostřednictvím praktických návodů, rad a tipů, ale také pravdivých příběhů ze svých kurzů i každodenní praxe - možnost alternativní léčby mnoha obtíží je tak přístupná téměř každému, kdo o ni stojí.

Metoda přikládání rukou sama o sobě je velmi zajímavá a kniha příjemně čtivě zpracovaná pro širokou veřejnost, takže jsem ji četla velmi ráda. Každý kdo se zajímá o esoterii, alternativní léčení nebo přímo o tuto metodu v knize najde mnoho zajímavých informací.

25.05.2019 4 z 5


Pod křídly smrti Pod křídly smrti Stjepan Šejić

Už poměrně dlouho jsem nenarazila na komiks, který bych si s chutí přečetla znovu - natož aby se přidal do mé knihovny, ale tento mne naprosto uchvátil krásnými ilustracemi, napínavým příběhem, propracovanými postavami, příjemně temným humorem i povedeným překladem.

Autor umístil do světa, podobajícího se velice tomu našemu, odvěký souboj zla představovaného nekromanty a hordami správně odporných démonů proti silám dobra v podobě smrtky a jejích pomocníků, z nichž každý má vlastní jedinečný nástroj pomocí něhož se s obludnostmi vypořádává. Přitom všichni včetně smrtky zůstávají velmi lidští a emocionální, jejich výrazy často promlouvají ke čtenáři lépe než slova, ačkoliv mnohé vtipy by se daly tesat do kamene.

Dohromady se jedná o soubor komiksových sešitů, který doporučuji každému fanouškovy fantasy na potkání - určitě se nechejte zlákat k přečtení!

25.05.2019 5 z 5


Zelený jezdec Zelený jezdec Kristen Britain

Pokud hledáte napínavé dobrodružství mladé hrdinky balancující během své cesty na tenké nitce mezi životem a smrtí, pokud vás lákají intriky královských dvorů nebo tajemná zákoutí magie, pokud chcete uniknout na okamžik z naší prapodivné doby, tak se nenechte vybízet dvakrát a sáhněte po této knize. Příběh který autorka vypráví je spletitý a zajímavý, ačkoliv někoho snad detaily mohou nudit, nápadiost ovšem knize upřít nelze.

V knize naleznete příběh mladé rebelky na útěku ze školy, která přijme úkol od umírajícího královského posla a spolu s jeho skrovným majtekem získá i nadpřirozenou schopnost, která jí při plnění úkolu nejednou pomůže. Přes mnoho zvratů a okliček se jí nakonec skutečně podaří dopis doručit - tím rozhodně kniha nabitá překvapením nekončí, ale pokud chcete vědět víc, budete se muset vydat na cestu spolu s Karigan...

25.05.2019 5 z 5


Kniha pro multipotenciály Kniha pro multipotenciály Emilie Wapnick

Autorka ve své zajímavé knize velmi milým nenásilným způsobem předkládá kdo to vlastně multipotenciálové jsou a jak rozpoznat, zda jím je sám čtenář, poukazuje na jejich mnohé silné stránky, dává rady jak překonávat časté problémy, pomáhá rozeznat vlastní nadání a předkládá možnosti jejich využití v zaměstnání. Teoretické informace prokládá autorka postřehy z života jejího či dalších multipotenciálů a v každé kapitole nalezne čtenář praktické cvičení. Kniha určitě není úplně pro každého, ale jistě ji ocení lidé se zájmem o osobní rozvoj a samozřejmě i potenciální multipotenciálové. ;)

Pro mne s tisicí různorodými zájmy, tedy čistokrevného multipotenciála, byla kniha ujištěním, že mé problémy zapadnout do dnešního podivného světa nejsou nijak ojedinělé - ba naopak se s nimi mnoho lidí vyrovanlo velice zajímavými způsoby. Její přečtení mi bylo inspirací, konejšivým pohlazením po duši i ponouknutím k dalšímu nadšenému studiu a kreativnímu tvoření.

16.05.2019 5 z 5


Minirolky Thomase Cloueta Minirolky Thomase Cloueta Thomas Clouet

Zajímavý nápad, jak oživit tradiční jednohubky do podoby miniaturních roládek podobných sushi a to v mnoha nejroztodivnějších variantách.

Recepty jsou jednoduché a doplněné mnoha působivými fotografiemi i tipy. Já jsem ovšem zjistila, že pro mou osobní potřebu jsou používané suroviny až zbytečně složité. Využívám tedy dál princip, ale používám jednoduché běžně dostupné suroviny a i tak mají miniroládky nepopiratelný úspěch.

17.08.2018 4 z 5


Divné hlášky z knihkupectví Divné hlášky z knihkupectví Jen Campbell

Když nám přišla do knihkupectví, musela jsem se do ní s pousmáním začíst a přelouskala jsem ji během okamžiku.

Tahle kniha je právě tím, co o sobě říká - souborem nejrůznějších hlášek, které lidé řekli v jednom konkrétním knihkupectví a v oddělené části pak hlášky z nejrůznějších knihkupectví z celého světa. Některé jsou legrační, jiné překvapivé, další smutné, ale hlavně se jedná o prupovídky skutečně vyřčené lidmi. V práci jsme založili sešit, kam si podobné prupovídky zapisujeme a některé jsou až děsivě podobné.

Každý, kdo se chce zamyslet nad tím, co lidé vypouštějí z úst, nebo kdo má chuť si odpočinout a zasmát se, ať do tohohle dílka alespoň nakoukne. Má své kouzlo.

17.08.2018 5 z 5


Poslední jednorožec Poslední jednorožec Peter S. Beagle (p)

Jako malá jsem doslova milovala film Poslední jednorožec, který byl vytvořen podle tohoto kouzelného příběhu, takže není žádným překvapením, že když se mi naskytla možnost si koupit knihu, zahnala jsem ji jako Rudý býk do zpěněných vln své knihovny.

Je to příběh jednorožky, která zneklidněna zprávou, že je posledním jednorožcem co ještě na světě je, vydá se na dobrodružnou výpravu za nalezením svých druhů. Na své cestě se setká s mnoha zajímavými postavami, z nichž se k jejímu pátrání připojí zdánlivě neschopný mág Šmendrik a přímá dobrosrdečná žena Běta. Dojde na lásku a rytířské ostruhy v podobě postavy prince Líra, panické hrůzy rozsévané Rudým býkem, ale i na mnoho dalších úžasně vykreslených postav, s nimiž se během čtení můžete setkat. Jazyk snad je trochu starší a některým bude působit problémy, ale spolu s básněmi jen dodává příběhu na kráse a hloubce. Ilustrace snad někomu mohou chybět, ale prostředí, jímž se postavy ubírají, je vykresleno podrobně, takže se barev může chopit naše vlastní představivost.

Je to příběh pro každého nepolepšitelného snílka, pro každou duši věřící v jednorožce i v naší uspěchané době, pro každého kdo s odvahou a špetkou víry vydá se na cestu s poslední jednorožkou. Každopádně neváhejte, posbírejte odvahu a vzhůru za dobrodružstvím!

04.08.2018 5 z 5


Pax, můj liščí přítel Pax, můj liščí přítel Sara Pennypacker

Objevila jsem tuto knihu v anglickém originále ve chvíli, kdy ještě nebyl na pultech český překlad, ale už na první pohled mi podle krásné ilustrace na obálce bylo jasné, že se mnou opustí knihkupectví a tak se také stalo.

Příběh o nerozlučném přátelství chlapce Petra a jím zachráněného lišáka Paxe je krásný, poutavý a dojemný, ale také naplněný akcí a hrůzami, které přináší válka. Ilustrace doplňují děj poskrovnu jemnou formou, kterou odkazují na dětskou hlavní postavu. Příběh sám je dělený na část z pohledu chlapce a na část z pohledu lišáka, jejichž cesty ze na začátku z donucení rozdělí. Vytrvalost věrného přátelství je opět svede dohromady i přes veškeré nepříjemnosti a dobrodružství, které v průběhu tohoto odloučení prožívají, ale zároveň je přirozeně každého po svém výrazně změní.

Kvůli velmi podrobnému návodu co si vzít s sebou a kterak utéct z domova, schopnosti probudit silné emoce a také válce, která do příběhu zčásti zasahuje, bych osobně tuto knihu nedávala číst menším dětem nebo opravdu silně citlivým povahám. Jinak ovšem je to kniha pro každého čtenáře bez ohledu na věk. Kniha naplněná moudrostí, s hlubokým poselstvím, jejíž čtení uteklo až příliš rychle a dojmy z ní zůstávají velmi dlouho.

04.08.2018 5 z 5


Umělcova cesta Umělcova cesta Julia Cameron

Kniha, která mne přivábila názvem i obálkou, k jejímuž přečtení mne sváděli mnozí, až jsem ji náhodou objevila v knihovničce někoho, do koho bych to nikdy neřekla a půjčila si ji k prostudování.

Autorka na základě vlastních zkušeností a mnohaleté terapeutické práce vytvořila jakýsi návod, podle něhož je možné rozvinout vlastní kreativitu, což ocení nejen zablokovaní umělci, ale i lidé, kteří v sobě jakékoliv kreativní tendence na první pohled nevidí. Je možné pracovat na sobě s knihou sám, ale také vytvořit ve více lidech skupinu a pracovat kolektivně. Každý týden se zabývá určitými tématy a problematikou kreativní práce, k nimž podává autorka nějrůznější osobní postřehy, zkušenosti a tipy. V závěru každé kapitoly je pak přiložen seznam úkolů, na nichž by měl rozvíjející se čtenář v daném týdnu pracovat.

Já, jako mnoho tvořivých lidí, vnímám mnoho věcí, které mne v kreativní práci blokují, přestože bych se jí velmi ráda věnovala. Přečtení tohoto díla mi dalo naději, že se dají tyto překážky zdolat a já se budu moci věnovat tvorbě bez omezení. Rozhodně se stane součástí mé vlastní knihovny a já mohu jen poděkovat autorce i jejím přátelům, že tato kniha vyšla a šíří své poselství naděje světem.

02.07.2018 5 z 5


Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe Elli H. Radinger

Po této knize jsem sáhla, jen jsem ji zahlédla, a rozhodně toho nelituji, protože mi přinesla mnoho poučení i zahřála u srdce.

Autorka ve svém díle shrnuje své mnohaleté znalosti ze života v blízkosti těchto fascinujících šelem. Její publikace je rozdělena do tematických kapitol, v nichž jsou popsány vztahy ve vlčí smečce a ty jsou pak porovnány se vztahy v lidských rodinách. Mezi tím jsou pak umně vloženy příběhy, které se šelmami autorka sama prožila a vše krásně doplňují překrásné fotografie.

Pro každého čtenáře je toto odpočinkové dílo pohlazením po duši, které přinese i nové vědomosti. Vlci jsou obdivuhodní tvorové, od nichž bychom se všichni mohli mnohému naučit.

27.06.2018 5 z 5


Ženy, které běhaly s vlky Ženy, které běhaly s vlky Clarissa Pinkola Estés

Jsou knihy, které vás z nějakého důvodu přitahují, ale vy si je odpíráte. Tak jsem to měla já, ale jednoho dne mi ji přinesla kamarádka s tím, že ona už ji přečetla a domnívá se, že bych ji měla mít. V tu chvíli jsem prostě věděla, že i přes mé vyhýbání si mne našla a já si ji musím přečíst. Dodnes vím, že jsou v ní části, s nimiž souzním a jiné, jež ke mně možná znovu promluví v budoucnu.

Autorka se věnuje ženám, jejich divokému neochočenému já skrytému tam někde hluboko uvnitř každé z nich. Velmi jemně za pomoci příběhů a pohádek, které známe z dětství, čtenář prohlíží skrz jednoduché nazírání do hloubky a zjišťuje, kolik nejrůznějších poselství nám mohou předat.

Je určena ženám, ale mohou z ní poučení získat i muži, nicméně je potřeba být otevřený a přemýšlivý. Každý si poselství příběhů může vyložit a přijmout po svém, ale tak je to správně, stejně jako že toto chápání se v průběhu našich životů mění. Není to rozhodně kniha, kterou si oblíbí každý a přestože já ji oceňuji, je třeba, aby si k ní každý našel cestu sám.

27.06.2018 5 z 5


Silmarillion Silmarillion J. R. R. Tolkien

J. R. R. Tolkien - profesor, jazykovědec, spisovatel a mnohem víc. Pro mnoho dnešních čtenářů je pojmem sám o sobě a jeho díla nás fascinují.

Silmarillion je působivým literárním dílem popisujícím formou kroniky fiktivní historii světa Ardy, které je rozděleno do pěti oddílů. Ainulindalë je jakýmsi úvodem, který vypráví o počátcích stvoření světa a bytostech co jej obývají. Valaquenta vyjmenovává a popisuje Ainur, kteří sestoupili na Ardu. Quenta Silmarillion je část, po níž je celé dílo pojmenováno a tvoří jeho největší část. Věnuje se především elfům, vytvoření silmarilů a po staletí trvajícím boji o ně s Melkorem. Akallabêth vypráví o Druhém věku, zaměřuje se hlavně na historii Númenoru a jeho obyvatelů. O prstenech moci a Třetím věku popisuje konec Druhého a události Třetího věku. Právě tato poslední část je obdobím, v němž se odehrávaly příběhy Hobit a Pán prstenů. Ve zvláštní části pak je přiložena část o výslovnosti, rodokmenech a rejstřík důležitých jmen a míst.

Pro mnoho čtenářů může být toto dílo příliš obtížné, často se ztrácejí v množství jmen postav a příbuzenských vztazích. Právě zde jsou ovšem vědomosti a představy, které byly pro postavy ostatních knih každodenní realitou a na něž bylo v příbězích mnoho nevysvětlených narážek.

Já bych ho ovšem každému, kdo si oblíbil jiné Tolkienovy knihy, rozhodně doporučila k přečtení. Překonejte se a seznamte se s mytologií, historií národů a vývojem celého toho fantastického světa, protože to opravdu stojí za trochu případné námahy.

27.06.2018 5 z 5


Mořské panny Mořské panny Doreen Virtue

Tato kniha se cele věnuje tematice mořských panen. Je plná krásných barevných ilustrací, mytologických příběhů z celého světa, ale také osobních příběhů lidí a praktických tipů. Publikace zaujme nejspíše čtenáře esoterické literatury, ale i pro všechny ostatní je vhodným zamyšlením o původu našeho druhu a nutnosti chránit přírodní prostředí.

Jsem beznadějný snílek, ale ukažte mi dívku, která alespoň jednou v dětství nezatoužila být princeznou, vílou, mořskou pannou, nebo jinou významnou bytostí z pohádek. Díky této knize jsem zapátrala po plavání ve stylu mořských panen v naší republice a svůj dětský sen si hodlám splnit. Každému dalšímu snad trochu usnadním práci doporučením společnosti Happy tails, jejíž zaměstnanci mi velmi ochotně poskytli kontakty na kurzy v mém okolí. Nashledanou pod hladinou!

05.05.2018 5 z 5


Víly Víly Doreen Virtue

Knihy autorky zabírají v knihkupectvích často celé poličky, ale přesto jsem se do nich nejistě ponořila až nyní a rozhodně toho ani v nejmenším nelituji.

Téma nadpřirozena v lidech rozechvívá struny snů už odedávna a báje, mýty i legendy nejrůznějších národů po celém světě nám jen dokazují, jaké popularitě se těší vyprávění o neuvěřitelných událostech, světech a stvořeních. V této knize se věnuje autorka konkrétně vílám, o nichž čtenáře podrobně informuje, přidává životní příběhy dalších lidí, překrásné ilustrace a dobré rady, jak s nimi navázat kontakt, pokud o něj přirozeně sám čtenář stojí. Jedná se o příjemné oddechové čtení především pro ty, jež tato problematika zajímá, nicméně na své si myslím přijde každý s otevřeným srdcem.

Já celou svou duší věřím, že bytosti chránící a podporující život na naší přenádherné planetě existují. Aneb jak trefně pronesl slavný hrdina Petr Pan, který, tak jako já, nikdy nechtěl vyrůst: "I do believe in fairies, I do, I do. "

05.05.2018 5 z 5


Josefína a bytosti Josefína a bytosti Lucie Kaletová

Příběhy božstev z Řecka, Egypta nebo severu jsou dnes velmi oblíbené a známé, ale mytologie našich vlastních předků je většině lidí v našich zemích věcí neznámou. V tomto příběhu se ale hlavní hrdinové právě jimi musí zabývat, čímž zprostředkovávají čtenářům mnohá důležitá poučení.

Na první pohled příjemná kniha s moderními ilustracemi, nevšedními zajímavými postavami, tajuplným prostředím, napínavým dobrodružstvím a pod povrchem nejedním skrytým poselstvím pro každého, kdo po nich bude pátrat.

12.02.2018 5 z 5


Já, čarodějka Já, čarodějka Sandra

Autobiografické dílo velmi zajímavé dámy, které krom vylíčení příběhů z jejího života zprostředkovává také její zajímavý přístup k životu a světu. Její kniha se příjemně čte, nutí k zamyšlení nad dnešní dobou i námi samotnými, přičemž každému zájemci o nadpřirozeno dává mnoho praktických rad od zasvěceného člověka.

Svými názory mi od počátku byla autorka velmi sympatická a kniha se četla úplně lehce, nicméně ještě dlouho asi budu přemýšlet a uvažovat o všem co mi předala.

05.02.2018 5 z 5


Emil, to zvíře v nás Emil, to zvíře v nás Stefan Frädrich

Kniha, která se v jednotlivých krátkých kapitolách zabývá problematikou lidského podvědomí a jeho vlivu na naše každodenní životy, přičemž vtipnou laskavou formou podává pomocnou ruku k osobnímu rozvoji, umlčení již nepotřebných vnitřních rádců a převzetí zodpovědnosti za sebe sama.

Ve své jednoduchosti se jedná o knihu, kterou zvládne přečíst asi úplně každý, ale aby její moudrost pomohla, o to se už musíme přičinit sami.

Já osobně oceňuji právě vtip a trefné ilustrace, jež každou kapitolu doprovázejí, ale také vhodně doplňují myšlenky, které se autor snažil předat čtenáři. Svým rozměrem je také vhodná jako vzpruha, když na člověka sedne nějaký smutek.

05.02.2018 5 z 5