LadySegedin LadySegedin komentáře u knih

☰ menu

Ve jménu cti Ve jménu cti Sarbdžít Kaur Athval (p)

Sarbdžít si nechává všechno líbit a tiše trpí, ale Surdžít se nehodlá jen tak smířit s takovým osudem a snaží se bránit, utéct a žít svůj vlastní život. Všechno bohužel vygraduje, tak že matka Bačan Kaur se rozhodne pro to, aby ochránila rodinnou čest k tomu nejradikálnějšímu řešení a to že nechá Surdžít v Indii zavraždit.

Kniha je proto napsána Sarbdžít, veškeré informace, které se zde dozvídáme jsou proto jenom z jejího úhlu pohledu. Je škoda, že se sem nezakomponovaly úryvky z deníků Surdžít, které byly později nalezeny. To by podle mě ucelilo celý příběh. Avšak i tak jsem se díky této knize dozvěděla spoustu věcí o Indii, indické komunitě a jejích zvycích, které mi začaly silně připomínat svým postojem k ženám kulturu islámskou. Každopádně, kdo se nebojí reality a chce si přečíst něco o opravdovém životě a také o tom, jak to může dopadnout, když synové přespříliš poslouchají své matky na slovo, tak je to knížka právě pro něj.

03.03.2017 5 z 5


Ještě jsem to já Ještě jsem to já Lisa Genova

Děj se mi zdál takový prázdný, vykalkulovaný a nevěřila jsem hlavní hrdince ani slovo. I s dalšíma postavama jsem měla problém. Manžel Alice John na mě působil skoro až jako záporná postava a hlavně si myslím, že skutečný člověk by se v takovém případě nechoval, tak jak nám autorka předkládá, To samé platí i pro další členy rodiny. Proto si myslím, že by stálo za to zapracovat více na charakterech a pocitech všech postav, což by dodalo příběhu potřebnou šťávu. Ale na druhou stranu musím uznat, že námět je originální a četl se dobře, každopádně mi připadal poněkud nedotažený a zasloužil by si více propracovat.

20.02.2017 4 z 5


Oko za oko Oko za oko Ameneh Bahramí

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Hrdinka, pokud se to dá tak nazvat se mi velmi zamlouvala. I její vyprávění bylo působivé. Líbil se mi také kontrast s jejím dětstvím a pak následným peklem, kterým musela projít. Obdivuji její odvahu a neskutečnou vnitřní sílu, kterou musela vynaložit, aby se z toho všeho nezhroutila. Její boj, který podstoupila nebojovala jenom za sebe, ale i za všechny ženy, aby se tohle už žádné jiné nestalo. Některé pasáže se četly obtížněji, protože je kniha napsána upřímně a realisticky, takže se dozvíme, jak její obličej na kyselinu reagoval a když si člověk uvědomí, že to není fikce a že to někdo opravdu prožil, tak z toho až mrazí. Nemám knize co vyčíst, snad jen to, že mě konec dost zaskočil a nečekala jsem ho. Myslím si ale, že vydání tohoto díla alespoň trochu pomohlo v boji za ženská práva v muslimských zemích, ale jestli se někdy v těchto zemích podaří nastolit rovnost pohlaví, to bohužel není zatím reálné.

15.02.2017 5 z 5


Můj syn Vladimír Čech - Příběh nejslavnějšího českého milionáře Můj syn Vladimír Čech - Příběh nejslavnějšího českého milionáře Heda Čechová

Na tuto knihu jsem narazila při sledování 13.komnaty Hedy Čechové, kde se zmínila, že o svém zemřelém synovi napsala knihu, aby se takhle vypořádala s jeho smrtí. Knihu jsem otevírala s vysokým očekáváním a ze začátku jsem byla nadšená i dojatá zároveň. Protože paní Heda pojala tuto knížku jako imaginární dialog se svým zesnulým synem. Dojalo mě, jak k němu promlouvá, jako by chtěla říct věci, které byly nevyřčeny a zároveň ještě jednou připomenout to důležité.

Zároveň však musím také přiznat, že mě sice tento styl nejprve zaujal, ale ponějaké době začíná být otravný. Dále mi vadilo, že autorka zabíhá často do zbytečných detailů, které odvádí pozornost od hlavního tématu a to Vladimíra Čecha.Po dočtení této publikace jsem nabyla dojmu, že je obsahově zbytečně moc obsáhlá. Tato obsáhlost byla dosažena natahováním. Myslím si, že není potřeba do životopisné knihy kopírovat celé citáty z pořadů, kde Čech vystupoval, kdy pouze popisuje dané místo a nevyjadřuje žádný osobní názor. Přece jenom stačí zmínka o pořadu, který se pak dá dohledat a v případě zájmu shlédnout. Nelíbilo se mi také obsáhlé popisování pořadů na kterých Vladimír Čech pracoval. Například je zde věnována spousta prostoru animované postavičce Garfieldovi, který je všeobecně známý a myslím si, že je na škodu se jím tak obšírně zabývat. Také se paní Heda častokrát opakuje. Co mě ale nejvíce zaskočilo bylo to, že jsem narazila při čtení na překlepy, které by se podle mě neměly v knize vyskytovat.

Ale abych nebyla jenom kritická, tak musím ocenit autorčin nápad, krásné rodinné fotografie, útržky rozhovorů, úsměvné zážitky a hlavně obrovské emociální vypětí, pod kterým byla kniha napsána. Čtení bylo pro mě zajímavé a dozvěděla jsem se mnoho detailů, které mě překvapily. Škoda jen, že tento významný a pozoruhodný člověk, jakým byl Vladimír Čech, odešel předčasně a nemohl svůj životopis napsat sám.

15.02.2017 3 z 5


Bez šance Bez šance Neal Shusterman

Sledujeme osudy třech hlavních postav Connora, Risy a Leva. Každá postava je odlišná a žije si svůj život, rázem je ale spojí jedno - příkaz k rozpojení. Společně se snaží utéct a vzepřít se systému. Příběh se odvíjí plynule, graduje a závěr byl i pro mě dost silný a neubránila jsem se slzám. Což se mi tak často nestává. Kniha je napsána, tak dobře, že jsem si postavy zamilovala, dokonce i ty negativní a prožívala jsem všechno s nimi. Nevyskytují se zde klasické kapitoly, ale děj je rozčleněn do úseků podle jednotlivých hlavních, vedlejších, ale i podle úplně okrajových postav. Je tak vytvořen ucelený obraz a čtenáři, tak nic neujde.

Dále také musím ocenit odkazy k historii. Ve sběrných dvorech vidím narážku na koncentrační tábory. Autor zde také řeší problematiku potratů, právo na život a lidství. Je to kniha, která vás prostě donutí přemýšlet. Přečteno jedním dechem od začátku až do konce. Jelikož se jedná o sérii konec zůstal otevřen. Doufám, že co nejdříve výjde další díl, protože tohle je pěkně návyková záležitost.

15.02.2017 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Jednim slovem - utrpeni. Jeste se mi snad nestalo, ze bych musela tak sama se sebou bojovat, abych knizku vubec docetla. Dalsi z radoby poeticky napsanych pribehu, ktery hraje na jistotu. Holocaust, nacisticke nemecko, Zid ve sklepe, 2.sv. valka apod. Ale hlavne na me kniha pusobila strasne umele a nevyvolavala ve me zadne emoce. Proste jsem autorovi neverila ani chvili. Nuda. Neskutecna.

11.06.2014 2 z 5


Vraní dívka Vraní dívka Erik Axl Sund

Sok. Ze zacatku. Tohle byla moje prvni kniha s takovouto tematikou. Proto mi chvilku trvalo nez jsem si zvykla na ten drsny a velmi realisticky popis toho nasili na detech. Ale nakonec me kniha upoutala a chytla. Nejvetsi problem jsem ale mela s tim neustalym preskakovanim postav a deje. Chvilemi jsem se ztracela, mozna to priste chce pri cteni vic soutstredeni. Dost mi take vadilo, ze slusne rozjety pribeh byl ponekud odbyt rychlym ukoncenim a chybi mi tu vice propracovani pribehu jednotlivych postav, takhle mi jednotlivi hlavni hrdinove zustali hodne vzdaleni a nemohla jsem se ponorit do knihy, tak jak bych chtela. Samotna premena hlavni hrdinky je tu pro me popsana jen jako by mimochodem a proto na me az tak nezapusobila. Kdyz srovnam treba s takovym Zlocinem a trestem, kde je premena hlavniho hrdiny popsana tak podrobne a tak realisticky, ze mate pocit, ze to sami prozivate a uplne se s hrdinou ztotoznujete, u tehle knihy se u me tento efekt nedostavil. Ale i tak slusny nadprumer...

06.06.2014 4 z 5


Inferno Inferno Dan Brown

Pro me jeden z nejvetsich kniznich zazitku tohoto roku. Naprosta bomba. Clovek tuhle knihu proste musi hltat se zatajenym dechem. Pribeh napinavy hned od uvodnich kapitol a jeden zvrat za druhym. V jednom okamziku je to takhle a ve druhem vsechno jinak. Miluju Brownuv popis umeni a historie. To jak dokaze vygradovat pribeh a drzet ctenare neustale v napeti. Jeho hra s postavami, kde se nevyskytuji typicti zaporaci a kladni hrdinove a nic neni tak jak se na prvni pohled zda...Doposud jeho nejlepsi kniha...

06.06.2014 5 z 5


Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Nejlepsi severska detektivka. Po slabsim druhem dile, dustojne zakonceni. Sice trochu predvidatelny konec, ale i tak proste styl jakym pise Larsson je nezamenitelny. A Lisbeth je jedna z mych nejoblibenejsich kniznich hrdinek :)

06.06.2014 5 z 5


Kočky to vědí líp Kočky to vědí líp František PON.

Nenarocna zabavna jednohubka. Napsana z pohledu kocek i jejich panicku ;)

06.06.2014 5 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Neskutecne zajimava kniha. Autorka se snazi psat velmi poutave a dava si hodne zalezet na poetickem popisovani ac uz kraje (ktery je primo vychvalovan do nebes) postav ci deje, ale misty az moc tlaci na pilu. Jako archivarce mi srdce zaplesalo pri kazde zmince o archivu, ale na druhe strasne to neustale podrobne probirani vzdalene historie bylo ponekud zbytecne a pusobilo to na me, jen jako jakasi vata mezi hlavnim dejem. O to zajimavejsi pro me byl popis minuleho rezimu a jeho dopad na obycejne lidi. I kdyz jsem nikdy nebyla zastancem soucasne domaci literatury, tak tato knizka me fakt bavila a nemohla jsem se od ni odtrhnout a necekany konec mi vyrazil dech...

28.05.2014 5 z 5


Nové povídky Nové povídky Zdeněk Svěrák

Puvabne povidky ze zivota u kterych se clovek muze zasnit. Nemelo to chybu. Zdenek Sverak je pan spisovatel... Pro me nejlepsi povidky Nakup, Ve vlaku a Ujeta laska..

15.04.2014 5 z 5


Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Nejvetsi chybou teto knizky je jeji predchudkyne se kterou ji vsichni srovnavaji. Sama o sobe je stale nadprumerna a velmi zabavna. Ale ve srovnani s prvnim dilem, to vypada jako kdyby autor ponekud vycerpal vsechy vtipy, kterymi byla Posledni aristokratka primo nabita a tady uz mu trochu dosel dech. Ale i tak jsem se hodne pobavila, kdyz Kostku navstivila skolni trida, to nemelo chybu :-)

15.04.2014 4 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Ze zacatku dobre rozjeta a napinava detektivka. Mela jsem velka ocekavani a byla jsem hodne napjata. Cekala jsem nejaky dramaticky zvrat a nic takoveho neprislo. A take se mi zdalo, ze pribeh byl ukoncen na rychlo a na silu. Ale nejvetsi problem jsem mela s neustalym stridanim vypravecu a preskakovani v deji, to bylo pro me hodne zmatecne. Cekala jsem vic...

15.04.2014 4 z 5


Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Pusobivy popis premeny osobnosti. Jak se muze z obycejneho studenta, ktery je bez penez stat vrah a co to udela s jeho dusi. Tema moci nad ostatnimi, zbytecnosti nekterych lidi, kteri jsou oznacovani jako vsi spolecnosti a ospravedlneni vrazdy, ktera je jedna z mnoha a zabiti takove vsi je dokonce oznacovano za sluzbu vsem. Verila jsem Dostojevskemu od zacatku az dokonce, protoze psychologie jeho postav je jako vzdy dokonala. Jen co mi trochu vadilo, bylo mnozstvi postav s typickymi, ujetymi ruskymi jmeny a mnozstvi vedlejsich pribehu, ktere ponekud stezovali sledovani hlavniho deje...

31.03.2014 4 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Premysleni o zivote a smrti, hledani sebe sama a neustaly skoro monolog hlavni postavy. Vsechno co me zajima a v cem si normalne libuju, ale v tomhle pripade to u me nefungovalo. Cely dej, sel jakoby mimo me. Jsem z knihy hodne rozpacita.. zanechala ve me jenom takovy depresivni dojem a nic vic...

31.03.2014 3 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Kousavy a ironicky humor. Kriticky pohled na nase nekdy az hystericky opevovane cesstvi. Neskutecne jsem se pri cteni bavila, az mi bylo lito, ze je pribeh tak kratky. Pro me velmi sympaticka zalezitost, ktera me nadchla. Zamilovala jsem se do vsech hlavnich postav a muj slovnik byl obohacen o slova jako Mufloni apod. U teto knizky se nelze nesmat ;-)

20.03.2014 5 z 5


Padesát odstínů svobody Padesát odstínů svobody E. L. James (p)

Ve tretim dile me uz hlavni predstavitelka dohani svoji naivitou a hlouposti k silenstvi. Jeji postava je proste zamrzla v puberte a zadny vyvoj se nekona. Co slovo to perla a uz se mi dlouho nestalo, aby mi nekdo byl tak hrozne nesympaticky jako ona. A ani mi docela nesedi autorcin popis jaka je Ana chytra a vzdelana osoba. To je pro me trochu v rozporu s jejim chovanim typicke slepice. Eroticke sceny uz neprinaseji davno nic noveho a pouze se opakuji. Jedine co zachranuje knihu je dramaticky dej, ikdyz z toho konce nadsena nejsem, ale nektere ctenarky by asi neprezily kdyby to neskoncilo dobre. U tohoto dilu jsem se musela uz hodne premahat, abych ho dokoncila.

20.03.2014 3 z 5


Padesát odstínů temnoty Padesát odstínů temnoty E. L. James (p)

S druhym dilem uz jsem mela trochu problemy. To co bylo v prvnim dile nove, zajimave a drazdive se zde porad dokola opakuje a stava se uz i otravne. Eroticke sceny jsou napsane stylem ctrl+c, ctrl+v a uz jsem se i pristihla, ze uplne cekam az se tam objevi ty stejne vyrazy (mela jsem i nutkani si delat carky) a autorka nezklamala :D Zacala jsem si vice vsimat omezene slovni zasoby a pro caste opakovani uz umim jiste pasaze nazpamet a misty jsem se hodne nudila. Ale nudne casti mi vykompenzovaly casti napinave, ikdyz ta zapletka mohla byt vice propracovanejsi, ale prece jenom jde v prve rade o eroticky roman, tak co bych chtela, ze..

03.03.2014 4 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Pristupovala jsem ke knize velmi kriticky a o to vice me prekvapila. Autorka hodne sazi na jistotu. Sice je to spojeni pornografie s cervenym romanem, ale prekvapive to u me funguje a to predevsim diky muzske hlavni postave. Nejvetsi vyhradu mam k postave Anny, ktera na svuj vek mluvi jako pubertacka, ale mozna to byl umysl. Zjevne asi pro zdurazneni jejiho vyvoje. Ale na druhou stranu me bavi ta sebeironie a vtip a docela dobre to reflektuje dusi zeny ;-) Jinak jsem z knihy i nadsena a nelituju straveneho casu nad ni...Necekejte zadne umeni, tohle je proste jenom zabava.

20.02.2014 4 z 5