Ladislav73
Povídky v této knize se odehrávají tady a teď. Nebo alespoň tak trochu tady a tak trochu teď.
Většinou jsou legrační a plné fantazie; dokážou být stejnou měrou komické, ztřeštěné i bizarní, aby o pár řádků dál neomylně řízly do nešvarů současné společnosti.
Návrat k Terrymu Pratchettovi jsem si užil.
Strhující detektivka tažená vpřed otázkou, kde je Sorokinovo zlato. Syrová atmosféra Berlína 30. let odhaluje prostituci, pornografii, drogy i tvrdý střet komunismu, ruských emigrantů a nastupujícího nacismu, kde se bída mísí s okázalým bohatstvím. Audioknihu jednoznačně povyšuje excelentní přednes Jana Teplého, který postavám dodává výraz, rytmus i emoce. Doporučuji.
Opět jsem se u audioknihy skvěle bavil, i když jsem zprvu vůbec nechápal, co se to děje. Postupně se mi ale začaly vybavovat ty staré dobré pardon, spíš divné časy. Doba, kdy všechno fungovalo tak napůl, nebo rovnou vůbec. Všude panoval zmatek, mlžilo se, bezostyšně se lhalo a kradlo. Špiclovalo se a práskalo. Nikdo neměl nic jisté a nikdo za nic nenesl odpovědnost. Děsivě se chlastalo, všichni do sebe sypali algenu a další dostupná léčiva, která měla sílu člověka aspoň na pár hodin vypnout z té normalizační šedi a bídy. Z tehdejší reality prostě utíkal každý, jak jen mohl.
Audioknihu skvěle načetla Veronika Khek Kubařová.
„Das Biest…“, „Bestie je tady…“, „Jeho návrat je oznámen.“
Tři varování, která se jako ozvěny nesou uzavřenou komunitou anabaptistů provozujících prestižní vinici. Je „Biest“ člověk, vyvolený, temná síla, nebo jen mýtus, který sekta přetavila v účinný nástroj strachu a poslušnosti? A co všechno je tahle komunita ochotná skrývat, aby zatajila své zločiny?
Další případ komisaře Pierra Niémense staví na hutné atmosféře, náboženském fanatismu a postupném odkrývání vrstev lži. Temné napětí funguje skvěle a autor znovu dokazuje, že umí propojit thriller s téměř mytologickým podtónem. Četlo se mi to výborně.
Příběh o Homeru Wellsovi, sirotkovi ze St. Clouds, jehož životním mottem je být užitečný. Také je to příběh o pravidlech psaných někým jiným, kdo nezná realitu života těch, kterých se to týká.
A člověk někdy musí porušit pravidla, aby dal věci do pořádku.
Audiokniha v podání Ladislava Mrkvičky skvěle vykresluje příběh a jeho hlas dodává dlouhému, emocionálně náročnému vyprávění o morálce, potratech a hledání smyslu života nezapomenutelnou atmosféru. Doporučuji.
Věděli jste, že nemáte moc času, abyste se rozhodli. Vlastně jste už neměli vůbec žádný čas. Museli jste se rozhodnout okamžitě. Ne za sekundu; ne za dvě. Teď. Teď hned. Polohlasně jste zakleli. A rozeběhli jste se a vnořili se do servisní chodby.
Rozhodli jste se špatně.
Skvělá kniha, kterou jsem si užil.
Lepší než číst tuto knihu je navštívit relikviář sv. Maura přímo v Bečově nad Teplou. Expozice představuje tuto výjimečnou románskou památku a prohlídka přibližuje nejen její historii, ale i dobrodružný objev a náročnou restauraci. Tuto památku musíte vidět na vlastní oči.
Čtivá a promyšlená detektivka rozdělená do dvou linií, které do sebe na konci dokonale zapadnou. Březina píše lidsky, lehce a s velkou empatií. Díky sympatické hlavní postavě a zdánlivě obyčejnému příběhu mě kniha nesmírně bavila.
Lolita je rozporuplná kniha – jazykově nádherná, plná jemného vyjádření touhy, ale s obsahem, který zůstává znepokojivý a zvláštní.
V audioknize tuhle touhu Miroslav Mejzlík výborně vystihl.
Nádherná kniha nejen o Vincenzu Priessnitzovi, ale i o odvaze člověka naslouchat přírodě a měnit svět silou jednoduchosti.
Studená voda probouzí životní sílu.
Voda je krutá, je-li jí příliš, a není-li jí, hyne také všechno. Bez vody není život; jen v míře voda prospívá. Voda je živel jako oheň — musí se s ní opatrně, jen v míře, jen v pravé míře. Každá čerstvá voda léčí, jen se to s ní umět.
„Stanice Pell“ je román o křehké rovnováze mezi obchodem, politikou a přežitím. Autorka ukazuje, jak izolovaná stanice může být centrem mocenských střetů i lidských osudů. Přes občasnou zdlouhavost obzvláště na začátku, nakonec odměňuje trpělivého čtenáře hlubokým pohledem na cenu přežití a kompromisu v atmosféře izolace, politických intrik i lidské touhy po jistotě.
„To tajemství skrývá v sobě každý z nás“
Ztracený symbol se čte jako populárně naučný román o svobodných zednářích, kde se napínavý děj prolíná s poznáním. Brown propojuje vědu, historii a mystiku. Symboly a rituály se stávají prostředkem k pochopení lidské identity i touhy po poznání. Audioknihu v podání Hany Rychetníkové doporučují.
Oldřich Vízner čte audioknihu s noblesou, stejně jako hrál Saturnina ve filmu. Jeho hlas má šarm, lehkost i jemnou ironii. Každá replika působí jako elegantní úsměv. Humor tak vyznívá naplno a atmosféra první republiky je cítit v každé větě.
Skvělá kniha i skvělý film, protože ten příběh je skvělý.
Audioknihu ve výborném podání Jana Vondráčka a Jana Zadražila jsem si užil.
Na opuštěném ostrově se deset lidí musí postavit své minulosti. Každý z nich skrývá vinu, kterou nelze zapomenout. Když začne smrt přicházet podle dětské říkanky, zbývá jediné: přežít, pochopit – a přiznat si pravdu. Psychologický thriller o svědomí, spravedlnosti a nevyhnutelnosti.
Audioknihu skvěle namluvil Vladimír Čech.
„Všechno na něm bylo staré, až na jeho oči. Ty měly stejnou barvu jako moře a hleděly vesele a nezkrušeně“ Hemingwayův příběh o boji, důstojnosti a samotě ožívá v podání Ladislava Mrkvičky. Jeho přednes dodává starcově cestě za velkou rybou hloubku, klid i sílu, která rezonuje dlouho po posledním slově.
Odedávna mě přitahovaly moje temný stránky, to sem celej já. Ale nejsem žádnej ďábel. Sem jenom John Osbourne: obyčejnej kluk z jedný dělnický rodiny z Astonu v středozápadní Anglii, kterej se vykašlal na hákování ve fabrice a rozhodl se jít za svou šťastnou hvězdou.
Audioknihu ve výborném podání Otakara Brouska ml. jsem si moc užil.
Jeníku Osbourne budeš mi chybět.
Historie je taková, jakou ji interpretujeme skrze starověké texty, mytologii a odvahu věřit, že bohové mohli být astronauti.
Sitchin nabízí fascinující teorii o mimozemském původu lidstva, založenou na sumerských textech. Spojuje mytologii, archeologii a astronomii do provokativního příběhu. Čtení, které rozšiřuje obzory, i když budí kontroverze.
Netradiční kriminální příběh, oproštěný od potoků krve a překombinovasti. Autor zde nastoluje otázky o lidské vině, trestu a spravedlnosti.
„Někdy není otázkou, co se stalo, ale co s tím uděláme.“
Minulost nelze jednoduše uzavřít. I když jsou zločiny formálně promlčené, jejich důsledky a morální otisky přetrvávají.
Pravda také není vždy černobílá. Hlavní postava, mladý policista Tomáš Volf odhaluje, že oběti i pachatelé mají své motivace, a že spravedlnost může být komplikovaná, zvlášť když se prolíná s politickými a historickými událostmi.
Audiokniha v interpretaci Jakuba Saice vás vtáhne do děje a už vás nepustí.
Cormoran a Robin mě neskutečně baví. Obzvláště Strikův humor a Robinino odhodlání a odvaha.
Robin tu nyní není jen jako detektiv. Je to hrdinka, která se nebojí ponořit do temnoty, aby přinesla světlo. Opravdu jsem se o ní bál.
„Připadá mi, že stojíme proti něčemu, co nemůžeme porazit. Mají všechno posichrovaný, vlastně je to svým způsobem geniální."
Taky jsem rád, že se Cormoran konečně rozhoupal.
"Štěstí je volba, která někdy vyžaduje úsilí, a teď je nejvyšší čas tohle úsilí vyvinout."
Jelikož kniha má 1056 stran, rozhodl jsem se opět pro audioknihu ve skvělém podání Martina Zahálky, který dává každé postavě hlas, emoce a napětí. Díky tomu jsem si užil, jak se Robin a Strikem ponoří do vyšetřování, ale i jejich vzájemný vztah.
Audioknihu doporučuji.
Za mě je 5 hvězdiček málo, dávam 20.
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK: