l0st-g1rl l0st-g1rl komentáře u knih

☰ menu

Královna ničeho Královna ničeho Holly Black

Konec druhého dílu mě naprosto ohromil a zůstala jsem s pusou dokořán, proto jsem se těšila na to, až začnu číst Královnu ničeho. Bohužel mě však tento díl trochu zklamal, byl o něco slabší.
Přála jsem si pro Cardana a Jude happy end a držela jim palce, aby si už oba konečně přiznali, co k sobě cítí. A stejně když pak přišel konec, tak mi to nepřišlo dostačující. Něco tomu chybělo. Skoro jako kdyby se jen jednalo o nějakou fanfikci, než o skutečné pokračování této jinak dechberoucí trilogie plné zvratů a intrik.
I tak se mi ale kniha líbila, to ne že ne.

26.07.2021 3 z 5


Imaginární přítel Imaginární přítel Stephen Chbosky

Když jsem se dozvěděla, že Stephen Chbosky vydává novou knihu, byla jsem nadšená. Po přečtení prvních, ne zrovna kladných, recenzí jsem se začala trochu obávat. I tak jsem do toho nakonec četla. A nelituju toho.
Na začátku knihy se postupně seznamujeme s každou postavou a příběh se nám pomalu rozplétá. Pořád jsem chtěla vědět více o Imaginárním světě a co se po Christopherovi vlastně chce. Zhruba v té polovině jsem byla už tak vtáhnutá do děje, že jsem odmítala knihu položit a jít spát, prostě jsem potřebovala znát odpovědi a číst dál. Nemám moc ráda, když se do příběhu plete náboženství nebo prostě bůh, ale tady mi to zase tolik nevadilo. Závěr knihy se už ale maličko vlekl a byl možná delší než by musel být. Takže ano, kdyby se kniha zkrátila, nejspíš by jí to vůbec neuškodilo. Jako celek však hodnotím knihu kladně.

06.02.2021 4 z 5


Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

Nádherná knížka, ačkoliv velmi smutná. Možná se kniha může podle synopse jevit jako thriller nebo detektivka, při níž budeme rozplétat okolnosti smrti Lydie, ale ve skutečnosti to tak není. Nebo... ne tak úplně. Postupně je nám v knize představen osud jedné rodiny a jejích členů. Máme tu příběh o otci, jež kvůli barvě své pleti nikdy nezapadal, ačkoliv to bylo všechno, co si kdy přál. Příběh o matce, která se musela vzdát svého snu stát se lékařkou a místo toho se z ní stala žena v domácnosti. Je to příběh o rodičích, jež se rozhodli, že jejich dětem se nikdy nesmí stát to samé co jim. Naději vidí hlavně ve své prostřední dceři Lydii, kterou podporují a tlačí ji k tomu, aby dosáhla velkých věcí a byla oblíbená. Jejích syna Natha a nejmladší Hannah však zase naopak přehlíží. Nath se už nemůže dočkat, až bude moci odejít z domu, a chudinka Hannah je pro celou rodinu jako vzduch. Postupně se dozvídáme příběhy každé naší postavy a všechny tyhle dílky pak dávají dohromady krásný, ale zato také srdcervoucí příběh o jedné rodině.

17.01.2021 5 z 5


Dej mi své jméno Dej mi své jméno André Aciman

Upřímně... čekala jsem od knihy mnohem víc. Od svých známých jsem na ni slyšela chvály, stejně tak na film. Ten jsem ještě neviděla, protože jsem si nejdřív chtěla přečíst knížku. A možná jsem na ni měla až moc vysoká očekávání. Nedokázala jsem se do knihy pořádně začíst, ba několikrát jsem měla dokonce pocit, že ji ani nedočtu. Ale nemám ve zvyku knihy odkládat, tak jsem se přemáhala a četla dál, doufajíc, že se to ještě zlepší. Ano, trochu se to zlepšilo. Líbilo se mi, jak autor popisoval tok Eliovo myšlenek, jak pomalu rozkvétal vztah mezi ním a Oliverem a zajímalo mě, jak to s nimi skončí. Ale jako celek mě kniha zas tak moc nenadchla.

15.01.2021 2 z 5


Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

Ani jsem nečekala, že mě ta knížka vezme. Přece jde o příběh, který jsme už tolikrát slyšeli - hodná holka a zlý grázl, kterým osud zkříží cestu. Možná proto jsem od toho moc nečekala. Ale nakonec mě ta knížka dostala. Kolikrát se mi během čtení hnaly slzy do očí - takže buď jsem moc emocionální nebo je ta knížka prostě fakt dobrá. Nebo možná obojí.
Poslední dobou mi dělá strašný problém se do nějaké knížky pořádně začíst, ale kniha Dopisy ztraceným mě dostala. Nedokázala jsem ji dát z ruky.
Poutavý emotivní příběh, sympatičtí hrdinové, úžasná obálka a prostě krásná kniha.

30.11.2019 5 z 5


Pět kroků od sebe Pět kroků od sebe Rachael Lippincott

Stačilo mi pár prvních kapitol, než mě kniha úplně pohltila a já se od ní nedokázala odtrhnout. Potřebovala jsem vědět, co bude dál. Co se stane s Willem a Stellou? Obě postavy jsem si zamilovala a chtěla jsem, aby pro ně všechno dobře dopadlo. Strašně moc jsem jim přála šťastný konec, ačkoliv jsem věděla, že to není možné. Modlila jsem se, aby se stal třeba nějaký zázrak, objevil se lék na CF a oni dva by tak mohli být šťastní a spolu. Ale tohle bohužel nebyla pohádka, a stejně jako ve skutečném životě, žádný zázračný lék na CF (zatím) neexistuje.
Přesto byl ten konec nádherný. Ostatně stejně jako celá kniha. Ale poslední kapitoly jsem četla se zatajeným dechem a se slzami na krajíčku. A nebylo to jen kvůli Willovi a Stelle. Chtělo se mi brečet kvůli všem postavám, protože jsem měla pocit, jako kdybych prožívala úplně všechno s nimi.
Opravdu jsem nečekala, že se mi bude kniha tak moc líbit. Šla jsem do ní s tím, že to bude jen další oddechovka. A místo toho jsem zažila pěkný emotional roller coaster. A objevila jsem novou oblíbenou knihu.
Jo, a ta obálka! Nádherná.

07.06.2019 5 z 5


Všechny malé zázraky Všechny malé zázraky Jennifer Niven

Přemýšlím, co mám napsat. Ale nějak nenacházím slova. Jediné co mě teď napadá je: "to bolí". Příběh mě zasáhl a já tu teď po jeho přečtení opravdu jen sedím a přemýšlím nad tou bolestí, ztrátou, životem... prostě tak nějak nad vším. Kniha je opravdu dobře napsaná. Naskytuje se nám pohled na bipolární poruchu a já sama jsem jen z toho čtení cítila takovou bezmoc. Přála jsem si být schopná něco udělat.
Nebudu tuto knihu nejspíš hned řadit mezi své oblíbené, protože ačkoliv se mi líbila a zasáhla, nebylo to ještě úplně ono. Ale rozhodně ji můžu jen doporučit. 3,5*

07.06.2019 3 z 5


Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

Silný příběh a naprosto nádherná kniha. Nemůžu jinak, než ji doporučit všem - nehledě na věk, pohlaví. Jedna z mála knih, která mě skutečně dojala. A někomu, kdo si prochází něčím podobným jako hlavní hrdina, by snad mohla i pomoct.

20.05.2019 5 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Zpočátku jsem se toho trochu bála, abych nebyla z toho pokračování zklamaná.
Ale jakmile jsem začala číst, nedokázala jsem se odtrhnout. Stejně jako u prvního dílu. Příběh byl napínavý a ten konec! Bože, co jen budu dĕlat než vydají další díl... Těším se s čím Shusterman přijde tentokrát.

18.05.2019 5 z 5


Odpusť mi. Megan Odpusť mi. Megan Abbie Rushton

Musím říct, že mě kniha příjemně překvapila. Příběh byl zajímavý a čtivý, jakmile jsem se začetla, už jsem se nedokázala odtrhnout. Především konec byl celkem napínavý. Nešlo však jen o to zjistit, co se ve skutečnosti stalo loni v létě. Sice mě to dost zajímalo, ale kniha si mě udržela taky skrz vztah Jasmine a Megan a napjatě jsem četla, jak se jejich vztah vyvíjí a chtěla jsem vědět, co bude dál a jak to celé skončí.
Nešlo o žádnou světobornou knihu, která by se hned zapsala na seznam mých oblíbených, ale taková příjemná jednohubka rozhodně. Hodnotím 3,5*

25.03.2019 3 z 5


Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Z mého původního plánu přečíst vždycky jen pár kapitol nakonec hodně rychle sešlo, protože jsem se nedokázala od knihy odtrhnout. A to už od samého prologu. Prostě jsem potřebovala, co bude dál a jak se bude příběh dál vyvíjet. Líbilo se mi i prolínání časových rovin, které byly jen dalším důvodem, proč jsem nedokázala přestat číst. Celou dobu jsem se navíc snažila přijít na to, kdo za tím vším stojí. Podezřívala jsem pomalu každou postavu a měla jsem spoustu teorií. A stejně mě nakonec autorka dostala.

14.01.2019 5 z 5


Něco víc Něco víc Patrick Ness

Snažím se dát dohromady nějaký smysluplný komentář, ale nakonec můžu říct pouze to, že jsem zmatená. Ale takovým dobrým způsobem zmatená. Po dlouhé době zase nějaká kniha, která se mi opravdu hodně líbila. Něco na ní mě zkrátka dostalo. Už od začátku je kniha tajemná, ale právě kvůli tomu jsem se od ní nedokázala odtrhnout. Potřebovala jsem zjistit, jak se věci mají. Kde Seth ve skutečnosti je? Chtěla jsem vědět, jak se bude příběh vyvíjet dál. Je fakt, že neustále se opakující linka s Řidičem už mě pak začínala unavovat, ale jinak byla kniha prostě naprosto skvělá. Napínavá, čtivá, zajímavá, celkem temná. Po přečtení zanechá spoustu otázek, už jen kvůli tomu konci. Tolik otázek, kvůli kterým musíte neustále přemýšlet. V hlavě lehký zmatek a chaos. Ale nejspíš právě o tohle autorovi šlo.

23.12.2018 4 z 5


Slovník lásky Slovník lásky David Levithan

Originální zpracování, krátké příběhy skvěle zachycovaly všechny možné emoce, od hřejivé lásky až po smutek.

16.05.2018 5 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Asi jsem od příběhu čekala trochu víc, protože mě kniha nenadchla tak, jak jsem čekala. A to jsem se dlouho těšila, až si ji konečně přečtu. Bohužel mi tam prostě něco chybělo. Ale i tak se mi kniha líbila. Příběh je zajímavý, krásně vymyšlený. Zaujalo mě už jen samotné zpracování. Za to má u mě knížka obrovské plus, protože ty fotky byly prostě parádní! Ty mě snad zaujaly ze všeho nejvíc. A celému příběhu dodávaly tu temnou, tajemnou atmosféru.
Určitě si v budoucnu přečtu i další díly!

02.05.2018 3 z 5


Muffin a čaj Muffin a čaj Theo Addair (p)

Musím říct, že jsem byla příjemně překvapená. Což je možná i tím, že jsem od knihy moc neočekávala. Trochu jsem se totiž bála, když jsem zjistila, že je od českého autora. (Přiznávám, mám vůči českým autorům menší předsudky.) Navíc mi z anotace přišlo, že půjde jen o průměrnou YA knihu s LGBT tématikou. Ale jak už jsem říkala, kniha mě nakonec příjemně překvapila.
Byla čtivá, hlavní postavy byly sympatické a bavilo mě sledovat, jak se postupně vztah mezi nimi vyvíjí a postupně rozkvétá. A stačil jen jeden muffin a čaj! Nápad s literární soutěží se mi líbil. A myslím celkově, že děj knihy byl opravdu dobrý. Možná nic převratného, ale příjemná oddechovka určitě.

P.S. Ta obálka je skvělá! (Ale upřímně, úplně jsem v tom viděla SnowBaz z Carry On. :D)

19.04.2018 4 z 5


Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Prostě... wow! Podle mě ještě lepší než první díl. Spoustu akce, zápletka skvělá. Rhysanda jsem si hned oblíbila, kvůli tomu jak je popsaný a všechno. Zamilovala jsem si jeho dvůr i celou tu jejich rodinu. A líbilo se mi sledovat vývoj Feyre.
Poslední kapitoly byly úplná bomba!

08.04.2018 5 z 5


Krasojezdkyně Krasojezdkyně Jojo Moyes

Nebyla to úplně knížka, kterou bych normálně četla, ale i tak se mi líbila. Ačkoliv mi trvalo, než jsem se do knihy začetla. Začátek mi přišel nudný, obzvlášť pasáže o Sarah a jezdectví, ale to nejspíš, protože já osobně koňům nerozumím. A pak tu byla ta nepřeložená francouzština. Jelikož francouzsky neumím ani slovo, tak jsem opravdu nevěděla, o čem je řeč.
Děj mě začal pořádně bavit teprve poté, co začala Sarah bydlet u Natashy a Maca. I tak tam však byly nějaké nudnější, pro mě snad i zbytečné, části. Ale příběh to byl hezký a myslím, že i postavy byly vykresleny poměrně sympaticky.
Takže špatná knížka to rozhodně nebyla, ale nešlo ani o nic extra. Spíš jen takový průměr.

29.03.2018 3 z 5


Navždy s láskou, Lara Jean Navždy s láskou, Lara Jean Jenny Han

Další skvělá oddechovka, kterou jsem měla přečtenou během jednoho dne, stejně jako předchozí dva díly. Až mě zamrzelo, že už je to poslední knížka. Prostě miluju Laru a Petera. Celou knihu jsem se bála, jak to s nimi nakonec dopadne.
Myslím, že se budu ráda k této sérii vracet. :)

05.02.2018 4 z 5


Dám ti slunce Dám ti slunce Jandy Nelson

Zpočátku jsem se nedokázala do knihy začíst, stránky mi ubíhaly pomalu, ale zhruba kolem sté stránky se to změnilo. Příběh byl krásný, chvílemi smutný, chvílemi úsměvný. Noah mi přirostl srdci téměř okamžitě. Strašně moc jsem si přála, aby byl prostě šťastný. S Jude mi to trvalo, ale nakonec jsem si ji přece jen taky oblíbila a začala ji chápat. Takže ačkoliv jsem si to ze začátku vůbec nemyslela, nakonec se tato kniha dotkla mého srdce.

01.01.2018 4 z 5


P.S. Stále Tě miluju P.S. Stále Tě miluju Jenny Han

Opět perfektní oddechovka. Jakmile jsem se začetla, už jsem se nemohla odtrhnout a musela jsem číst dál.
Bavilo mě opět prožívat všechny ty milostné trable s Larou Jean. Ve vší upřímnosti, kdo by se nezamiloval do někoho jako John? Byl opravdu takový kluk snů. Ale u mě i přesto zůstal na prvním místě Peter. ♥
I tak by se ale John ještě mohl objevit. No.. Jak to bude, se dozvím, až se dostanu ke třetímu dílu! :)

17.12.2017 4 z 5