kutikk kutikk komentáře u knih

☰ menu

William, Kate a malý George William, Kate a malý George Christopher Peter Andersen

Knížka se četla příjemně a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Přišlo mi to jako taková jedna velká pohádka, při které se člověk pořád usmívá.

05.06.2018 4 z 5


Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Náročné, depresivní, přiliš dlouhé. Ale zároveň bravurně napsané, myšlenky, situace, měla jsem pocit, že to vše vidím realisticky před sebou.

12.04.2018 4 z 5


Dopis Alexandrovi Dopis Alexandrovi Renata Laxová

Nádherně napsaná kniha. Souhlasím, že by měla být zařazena do povinné četby. Je zde úplně nevinným dětským člověkem popsána historie Československa, od počátu durhé světové války až po invazi vojsk v roce 1968. Knížku si hodlám pořídit a jednoho dne dát svým dětem k přečtení, aby pochopily historii naší země.

18.02.2018 5 z 5


Sophiina volba Sophiina volba William Styron

Miluju válečnou literaturu, ale tohle bylo jedno velké zklamání. Kniha není ani tak o Sophii jako o Stingovi, který mi byl od začátku knihy nesympatický. Každý asi ví o jakou volbu se má hlavně jednat, ale pokud to víte dopředu a neznáte výběr, tak je vám to jasné během čtení knihy, protože o jednom dítěti mluví a druhém je pouze zmínka. Dvě hvězdičky jen za vprávění Sophie. A i ta mi teda přišla neuvěřitelně hloupá.

12.08.2017 2 z 5


Zatmění Zatmění Stephenie Meyer

První dva díly super. Sága je trošku dost naivní, ale čtivá a odpočinková. Ale třetí díl mě hrozně rozčiluje. S Bellou je zde zacházeno jako s věcí a tak, jak jsem doposud měla ráda Edwarda, tak tady mi přijde jako namyšlený frajírek a Bella strašně hloupoučká. Ale to mi nebrání pustit se i do 4. dílu.

04.12.2016 2 z 5


Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Ze začátku jsem si říkala, že kniha bude hrozné klišé. S čím dál přečtenějšími stránkami jsem měnila názor. Kniha mě dokázala rozesmát a zároveň rozplakat. Jakmile jsem knihu dočetla, měla jsem chuť začít ji číst znovu. Všem doporučuji.

20.10.2016 5 z 5


Vražedný chlad Vražedný chlad Louise Penny

Kniha se mi velmi líbila i přesto, že jsem si vraha tipla hned na začátku a dobře. Je velmi příjemné vrátit se ke klasické detektivce. Hrozně se mi líbil styl, kterym byla kniha napsana. Kouzelne popsana vanocni atmosfera, vztahy mezi obyvateli městečka. Hned bych se na takové místo chtěla podívat. Nečetla jsem první díl, ale hodlám to napravit!

29.10.2015 4 z 5


Jih proti Severu 1 Jih proti Severu 1 Margaret Mitchell

Prostě nádhera. Kniha mě bavila od začátku až do konce. Scarlett je pro mě opravdu hrdinka, statečná žena. Ačkoliv je sobecká, hned jsem si jí oblíbila, protože vybočuje z typických kišé hrdinek, je prostě svá. Knihu doporučuji, protože každý si na ní najde své. A už se těšim na druhý díl :)

02.02.2015 5 z 5


Srovnáno se zemí Srovnáno se zemí Richard Bachman (p)

Myslím, že u tohoto příběhu by postačila povídka. Zbytečně moc roztahané až místy nudné. Co se mi líbilo bylo, jak King napsal hlavního hrdninu, jak se v něm perou dvě osobnosti.

16.12.2014 2 z 5


Poslední dopis od tvé lásky Poslední dopis od tvé lásky Jojo Moyes

Nádherná kniha. Vlastně se zde odehrávají dva příběhy :) Čekala jsem teda neskutečný slaďák a celou dobu jsem si říkala, že je jasný, jak kniha skončí a proč to má necelých 500 stránek, ale nakonec jsem byla překvapená. Občas jsou v knize taková hluchá místa, že se mi nechtělo číst dál, ale jsem ráda, že jsem to překonala. Hrozně mě bavily dopisy na rozloučenou mezi kapitolama a překvapilo mě, že to jsou skutečné dopisy, které lidé posílali autorce. Obě hlavní hrdinky mi byli moc sympatické a fanidla jsem jim, aby Jenn opustila manžela a Ellie, aby nechala Paula.

19.11.2014 4 z 5


Zelená jako smaragd Zelená jako smaragd Kerstin Gier

Celá série moc pěkná, dobře se četla. Přijde mi to jako zajímavý námět. Líbil se mi popis šatů každé doby, kam hlavní hrdinové cestovali. Nejoblíbenější "postavou" pro měl byl jednoznačně Xemerius, u jeho hlášek jsem se opravdu bavila :) Mezi hlavními hrdiny mi nějak ta chemie nešla přes srdce, nechápala jsem, proč jsou do sebe zamilovaní, nějak mi k sobě nešli. To víc mě zaujali Paul a Lucy a říkala jsem si, že je škoda, že nemají v knihách víc prostoru. U jejich prvním polibku mi úplně tepalo srdce :) Doporučuji k přečtení, taková oddychovka :)

13.11.2014 4 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Kniha mě extra nenadchla, takovej lehkej nadprůměr. Vadilo mi, že ani jeden z hrdinů mi byl nesympatický. Postavy mi přišli až moc takové nemastné, neslané. U detektiva Joony mi přišlo, že se v knížce ani moc neobjevuje. Po dočtení mám v hlavě jen Erika, Simonu a Benjamina. Zajímal mě i případ malého vraždícího kluka na začátku, ke kterému se v pozdějším ději vůbec nevrátilo. Po tak skvělých recenzích od známých jsem čekala opravdu více.

05.09.2014 3 z 5


Hlouběji do podzemí Hlouběji do podzemí Roderick Gordon

Dle hodnocení lidí jsem se na druhý díl těšila, měl to být nejlepší díl z celé série, ale při čtení na mě příslo spíše zklamání. Vadilo mi až přílišně zdlouhavé popisování, postavy se pořád jen dohadovali a haštěřili, že mi ani jedna nepřirostla k srdci a vadilo mi přílišné umírání a náhlé zmrtvýchvstání. Hlavně postavy nejsou propracované, takže, když náhle nějaká "zemřela" ani mě to nevzalo za srdce. Ale posledních cca 50 stránek mě začalo opravdu bavit a nalákalo mě to na další díl, takže ještě tomu dám šanci :) Uvidíme.

15.07.2014 3 z 5


Posedlá Posedlá Lynn Beach (p)

Tento díl nic moc, stupidní dialogy a hodně povrchní děj.

16.06.2014 1 z 5


Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Na mě náročná četba a hrozně mě to nebavilo. Ze začátku mě to bavilo, ale poté, co se vydají na cesty, jsem musela hodně přeskakovat, abych knihu vůbec dočetla. A přitom film se mi tak strašně líbil, poprvé musím říct, že bych dala přednost filmu před knihou.

11.06.2014 2 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Dávám jednu hvězdičku pouze za fotografie. Jedná se o zajímavý nápad, ale možná kdyby to bylo zajímavěji napsaný tak by to bylo lepší. S knihou jsem se prala třičtvrtě roku a stejně jsem jí nedočetla. Prostě nemastný, neslaný a příšerně nudný.

18.05.2014 1 z 5


Ztracený svět v podzemí Ztracený svět v podzemí Roderick Gordon

První díl se mi velice líbil a hned jsem si běžela do knihkupectví pro druhý. Je pravda, že to bylo z počátku velice zdlouhavé, dalo by se to zkrátit tak na polovinu, ale jakmile se Will dostane do podzemí, tak to na mě dýchalo neuvěřitelnou atmosférou. Zamilovala jsem si kočkopsa (tak mu říkám já, stále nemám jasno co to je ) a doufám, že nezemřel a že se objeví. Co mi nejde na mysl je Wilova površácká rodina, přijdou mi všichni cáklí hlavně teda matka, že se tak snadno vzdala svých dětí, aby se mohla jít "odpočívat", tak doufám, že v dalších dílech se dovzím něco víc :)

22.04.2014 4 z 5


Lunapark Lunapark Stephen King

Vím, že spousta lidí považuje toto dílo za průměrnější, ale já jsem z knížky byla nadšená. Sice konec mi přišel takovej trochu odfláknutej, postrádala jsem u něho napětí, ale jinak super. Asi to bude tím, že jsem šílenec a miluju zábavní parky, takže z prostředí jsem byla nadšená a když park měl po sezóně, tak mi to rvalo srdce :D Určitě žádně veledílo to není, ale jak říkám, mně se kniha velmi líbila a vrátím se k ní. Měla i spoustu zájímavých myšlenek. Jediné co nechápu, proč překladatelka překládala ze začátku úplně všechno včetně názvu písniček nebo znamé společnosti (šest vlajek :D ) a ke konci knihy nechávala originální názvy.

29.03.2014 5 z 5


Bratři Lví srdce Bratři Lví srdce Astrid Lindgren

Kniha je opravdu nádherná, skvěle napsána, že ani v dospělosti jsem se od ní nemohla odtrhnout. Celou dobu jsem si říkala, že jí budu jednoho dne číst svým dětem, ale po přečtení mě napadlo, aby moje děti nechtěli umřít a žít v tak nádherné zemi. Takže teď z ní mám rozporuplné pocity :)

22.03.2014 4 z 5


Nikdy Nikdy Táňa Keleová-Vasilková

Rychle přečtené, hodně předvídatelné, již od začátku jsem tušila, co se bude dít. A stále se opakující myšlenky hlavní hrdinky. A musím říct, že mě nudily emaily od kamarádek.

04.02.2014 2 z 5