Kulhajs Kulhajs komentáře u knih

☰ menu

Velké záhady - mýty a mystéria Velké záhady - mýty a mystéria Graham Hancock

Kniha je krásně zpracována, kvalitní papír, mnoho obrázků, bohužel velký formát, takže do knihovny se špatně vleze a trčí. Koupil jsem v antikvariátu, šel jsem hlavně po autorovi, bohužel tématicky nic moc pro mě a vzhledem k datu vydání už asi ani nic informativně hodnotného.

07.07.2022 3 z 5


Nové dějiny pyramid Nové dějiny pyramid Joseph Davidovits

Autor v knize obhajuje svou teorii o tom, že kameny, z kterých jsou postaveny pyramidy jsou umělé, tedy nikoli těžené, ale odlité ze směsi rozpuštěného vápence, natronu a dalších složek. V knize je popsán pokus výroby umělého kamene, vycházející z autorova překladu hieroglyfů o složení takto vyráběného kamene. Dále pak popisy pyramid, kde a jak je této technologie užito a možné vysvětlení úpadku kvality novějších pyramid a další. Teorie hlavu a patu má, i když oficiální egyptologie s ní nechce mít nic společného. Čtení je to složitější, spíše technické a chemické, ale šlo to.

02.05.2022 3 z 5


Zakázané kapitoly z historie Zakázané kapitoly z historie Douglas J. Kenyon

Kniha je souborem 40 esejů různých autorů, které dal Kenyon dohromady. Větší část knihy se zabývá možnou pokrevní linií Ježíše Krista, templáři, zednáři a jejich propojením a tajemstvími a dále Shakespearem a záhadou ohledně jeho existence. Tato část mě bavila. Menší část knihy se pak zabývá dalšími tématy, alchymisty, hvězdáři, Newtonem, duší, posmrtným životem... Tato část už byla výrazně slabší. Celkově docela fajn.

21.02.2022 3 z 5


Bohové a astronauti Bohové a astronauti Miloš Jesenský

Knížka byla zamýšlena jako představení různých autorů zabývajících se záhadami, tudíž je určena začátečníkům, aby se seznámili se stručnými životopisy, úryvky z knih a to vše prokládáno textem autora. Pro mě, protože jsem si před koupí nezjistil obsah, se však jednalo o zklamání, kromě dvou až tří autorů, o kterých jsem nevěděl, jsem se nic nového nedozvěděl. Ani na mě kniha neudělala nějaký dojem ohledně pracnosti pro autora, prostě: Popisovaný autor-stručný životopis-něco od autora-úryvek z knížky-něco od autora-úryvek u knížky-konec-jde se na dalšího. Průměr.

07.10.2021 3 z 5


Mezní zážitky Mezní zážitky Hartwig Hausdorf

Jako celek dobré, byť jen s pár černobílými fotografiemi. 46 záhadných, tajemných událostí, které jsou stručně, ale čtivě, vylíčeny. Knížka mi připomínala sérii knížek Nej a je, bohužel pro mě, vhodná pro začátečníky v záhadách. Kdo má už načteno nebo téměř všechny autorovy knížky četl, tak kromě asi 5 příběhů, již bude všechno znát z předcházejících. Začíná mi to připomínat Danikena, kdy poslední knížky už jsou jen výcucy ze starších a semtam něco nového.

19.08.2021 3 z 5


Pravda o Wunderwaffe - díl 2, Výzkumné impérium SS Pravda o Wunderwaffe - díl 2, Výzkumné impérium SS Igor Witkowski

250 stran A4 formátu napěchovaných informacemi, fotografiemi, dokumenty o výzkumu a vývoji všemožných zbraní, stealth povrchů, radarů, raket a dalších v nacistickém Německu. Dále soupeření armády a SS o kontrolu nad vývojem, o významu Protektorátu v rámci výzkumu a vývoje a mnoho dalšího. Autor je jedním z nejuznávanějších autorů dané problematiky, které se věnuje skutečně podrobně, látka je to tak těžká (přesto stále čtivě podaná), a pro toho, kdo se o téma zajímá, je to asi povinnost. Moje téma to přímo není, ale kniha mě přiměla shlédnout množství dokumentů o válce a zvrácenosti režimu a připomenout si to, co by nemělo být zapomenuto. A i do budoucna si případné další nebo předchozí autorovy knihy přečtu, jen kdyby nebyly v A4 formátu, vzhledem k hmotnosti se nedá kniha dlouho udržet.

04.07.2021 4 z 5


Tajemné zbraně nesmrtelných Tajemné zbraně nesmrtelných Hans-Werner Sachmann

Autor knížku napsal v roce 1989, u nás vydáno v 2009, kdybych to věděl, tak bych ji za plnou cenu nekupoval, protože knížka má informační hodnotu asi 10,- Kč v levných knihách nebo antikvariátu. Přišlo mi, že čtu delší referát na téma "Cokoliv ve starých bájích smrdí zbraňovou technikou". Útlá knížka bez jediného obrázku obsahuje úryvky z různých bájí okecané autorem a naprosto trapný seznam staroindických a antických bájných předmětů, které by mohly být zbraněmi. Seznam zabírá podstatnou část knížky. Rozsáhlý je i seznam použité literatury, ale nevím, kam to tam autor nacpal. Vše je ale tak povrchní a nudné, že mě četba opravdu nebavila a v této době už téma bylo myslím vytěženo jinými autory více a lépe.

22.05.2021 1 z 5


Záhady zapomenutých světů Záhady zapomenutých světů Charles Berlitz

Na knížku je třeba se dívat s ohledem na to, kdy byla napsána. Z tohoto úhlu to bylo zajímavé a asi i něco jako prvotina EvD, byť první polovina není moc zajímavá, autor témata spíš prolétává a okecává a řekl bych, že EvD byl víc odvážnější a i popisnější. Druhá polovina už byla čtivější. Z dnešního pohledu už knížka moc informačních hodnot nemá, vše je již dnes detailněji rozebrané jinými autory, něco potvrzené, něco vyvrácené. U první poloviny jsem měl pocit, že čtu něco z 19. stol., jak mi přišel styl až archaický. Druhá půlka lepší a četla se lépe. Knížka obsahuje pouze pár kreseb a obálka je vyloženě devadesátkově ohavná. Takže jen z povinnosti přečteno, odškrtnuto.

07.03.2021 2 z 5


České tajemno České tajemno Arnošt Vašíček

Hezky zpracovaná knížka s množstvím obrázků a fotek a spousta záhadných míst, událostí a osobností z našeho území. Čte se skvěle jako vždy, autorovy hypotézy k daným informacím znějí celkem logicky a zajímavě, jen se mi tentokrát zdálo, že v místech, kde si autor pouze pokládá spekulativní otázky, zachází i dál, než by nastřelil Daniken nebo Tsoukalos, ale možná to souvisí s propojením knihy a TV seriálu.

17.01.2021 4 z 5


Tajná historie dávných věků Tajná historie dávných věků Glenn Kreisberg

Tahle knížka je zklamání. Tajná historie dávných věků, podtitul Zakázaná kniha Grahama Hancocka - autor Kreisberg pouze využívá slavného autora. Kniha je souhrnem kratších příspěvků různých autorů, sám Hancock zde má také jeden, ale žádná sláva. U ostatních je to tak půl na půl, půl nuda a půl celkem dobré i zajímavé, přičemž ty nudné pravděpodobně vytlačili jejich autoři na záchodě, aby mohli Kreisbergovi něčím do knihy přispět, protože on chtěl za každou cenu vydat knihu, ale nechtěl ji psát celou sám. Nedoporučuji.

26.12.2020 2 z 5


Ztracené technologie stavitelů pyramid Ztracené technologie stavitelů pyramid Christopher Dunn

Pro milovníky Egypta povinnost. Kniha není přímo záhadologická, ale autor se věnuje technickému provedení, preciznosti, symetrii Ramsesových soch, chrámu v Luxoru, Dendeře, kamenným sarkofágům v Serapeu, jádrovým vrtům a dalším, a to tak precizně, že každému musí být jasné, že kladívka, měď a neomezený počet dělníků s neomezeným množstvím času nebyl způsob, jakým Egypťané stavěli své monumenty. Kniha je doplněna množsvím nákresů a fotografií. Kniha nutí k přemýšlení o tom, jak to vše se starým Egyptem bylo, jak se tato civilizace vyvíjela, čeho dosáhla a jak malinko o ní víme a co je nám díky egyptologii zamlčováno nebo chybně interpretováno.

02.11.2020 5 z 5


Tutanchamonovo tajemství Tutanchamonovo tajemství G. F. Lothar Stanglmeier

Další z knížek pro milovníky Egypta, zabývá se nalezením Tutanchamonova hrobu a tím, co se dělo v této době kolem H. Cartera a možností, že v hrobce se nacházely svitky, které dodnes nebyly nalezeny. Stručně se zabývá samotným Tutanchamonem a jeho příbuzenstvem a možností, že jeho otec Achnaton mohl být Mojžíšem a dále situací v samotné egyptologii. Knížka je čtivá a stejně záhadná jako samotný Egypt, protože je samá otázka a teorie, ale téměř bez odpovědí. Více mi vadí její rozsah pouhých 197 stran, včetně předmluvy, podekování, krátké přílohy v podobě kopií několika dokumentů a to, že je bez obrázk a fotografií.

24.10.2020 3 z 5


Vesmírné obzory Vesmírné obzory Erich von Däniken

Další z knih složených z příspěvků více autoru zabývajících se Paleo-SETI pod záštitou EvD. Něco z Egypta, Nazcy, Nan Madolu, Indie, atd. Něco omletého, něco nového, ale celkově průměr.

12.10.2020 3 z 5


Poslední plavba - Případ Kryštof Kolumbus Poslední plavba - Případ Kryštof Kolumbus Klaus Brinkbäumer

Knížka do edice moc nepatří, ale je skvělá. Střídají se v ní kapitolky z jednotlivých cest a zajímavých událostí ze života Kryštofa Kolumba, o kterém se toho vlastně moc neví a jako osobnost je záhadný. Tyto části jsou převážně z životopisu, který napsal Kolumbův syn až mnoho let po otcově smrti a tyto se pak střídají s novými událostmi (aktuální v době, kdy autoři knihu připravovali), které souvisí s možným nálezem jedné z lodí čtvrté výpravy, vědeckými poznatky a pátráním v archivech. Skvěle jsem si doplnil chabé základní vzdělání o této dnes již spíše nenáviděné postavě světové historie.

13.09.2020 4 z 5


Blízká setkání čtvrtého druhu Blízká setkání čtvrtého druhu C.D.B. Bryan

Knížka se mi celkově četla dost těžko, je bez obrázků nebo fotografií. Cca první polovina věnující se konferenci mě nebavila, stejně tak rozhovory s vědci, zdálo se mi, že zúčastnění mluví, ale nic neříkají. Rozhovory s unesenými nebo události vyvolané hypnózou, to už bylo rozhodně zajímavější a tam knížka nabírala na čtivosti.

25.08.2020 3 z 5


Poselství megalitů Poselství megalitů Hartwig Hausdorf

Souhrn známých i nedávno objevených a méně známých megalitických staveb po světě. Knížka je zajímavá a čtivá, fotek méně, rozděleny do tří obrazových příloh, kam musí člověk přelistovávat, ale jinak téměř bezchybná knížka. Jako obvykle jsem se nedozvěděl, jaké je poselství megalitů, ani kdo postavil kamenné divy, jak název knížky zní, ale nutí to přemýšlet, jestli vše bylo tak, jak tvrdí oficiální věda a archeologie. A to mi vlastně stačí a stále baví.

11.07.2020 4 z 5


Nadpozemské záhady - Objevitelské cesty na podivuhodná místa Nadpozemské záhady - Objevitelské cesty na podivuhodná místa Reinhard Habeck

Autor s kamarádkou vyrazili na výlet po rakouských, italských a španělských muzeích a hlavně kostelech, kde se nachází záhadné předměty, mumie svatých, černé madony nebo kde došlo v minulosti k záhadným událostem jako zjevení, uzdravení atd. Není to můj šálek kávy, nejsou to žádné záhady jako pyramidy, Nazca a další, ale i tak se knížka četla dobře, některé z "církevních" záhad jsou rozhodně zajímavé a proč si neobohatit vědomosti o historii i takto, černobílé obrázky i barevná příloha nechybí.

26.06.2020 3 z 5


Lexikon zakázané historie Lexikon zakázané historie Luc Bürgin

Pokračování knihy Lexikon zakázané archeologie. Kniha obsahuje spoustu zajímavých, méně nebo úplně neznámých historických faktů, byť proti předchůdci se zde nachází i některé pro mě nezajímavé nebo možná zajímavé pro německy hovořící Evropany - Schillerovy kadeře, stoleté německé tetování a ještě pár. Jako celek je ale knížka velice zajímavá, psaná čtivě, kapitoly jsou spíše stručnější a obsahuje dost obrázků a fotografií. S lexikonem zakázané archeologie povinnost pro každého. Pouze škoda občasných tiskových chyb a jedné velké. V kapitole o soše svobody, chybí v každém slově svoboda celé slovo "svobod", takže čtenář čte o soše -y, -ních zednářích. Neodpustitelné lajdáctví.

25.05.2020 4 z 5


Lexikon zakázané archeologie - Záhadné relikty od A do Z Lexikon zakázané archeologie - Záhadné relikty od A do Z Luc Bürgin

Povinnost pro všechny milovníky záhad, tajemných míst a časově nesedících reliktů.

19.05.2020 5 z 5


Důkazy o návštěvě mimozemšťanů Důkazy o návštěvě mimozemšťanů Erich von Däniken

Po delší době jedna skvělá knížka od starého klasika. Protažené lebky, pyramidy, podzemní úkryty a mumie mimozemšťanů od Nazky z Gaia TV. Něco starší informace doplněné o nejnovější poznatky, některé nové informace a to vše zabalené do jedné, a možná i nejlogičtější teorie katastrofy, která pak skončila potopou. Zdálo se mi, že autor, trošku nenápadně opustil teorii, že lidé se museli schovávat před útoky "bohů-mimozemšťanů" do podzemí, což mu dříve vycházelo jako jediné možné vysvětlení, zejména v souvislosti s podzemními městy v Turecku, a teorie kosmické katastrofy mu i lépe zapadá do sebe s posledními poznatky a starými pověstmi a nálezy. A na mumie se podívám na YT. Každopádně, četlo se to skvěle, pár hezkých fotek v knížce je, škoda jen 164 stránek.

13.05.2020 4 z 5