kulanekstorm kulanekstorm komentáře u knih

☰ menu

Skandální aféra Josefa Holouška Skandální aféra Josefa Holouška Karel Čapek

Naprosto nadčasová záležitost. Mrazivá sonda do "světa"tisku psaná s lehkostí a vtipem páně Čapka. Bohužel se za tu dobu, která od napsání tohoto dílka uplynula, nezměnilo prakticky nic. Jen ten dnešní mediální kolotoč nabral obludnějších rozměrů a nová aféra ne a není na obzoru.

04.01.2022 5 z 5


Jan Žižka Jan Žižka Petr Čornej

Tleskám a zároveň smekám pomyslný klobouk před pokorou, s jakou PAN SPISOVATEL pojal a popsal člověka Žižku. Ano, člověka se svými přednostmi i nedostatky. Autor z Žižky nedělá ani reka bez bázně a hany, ani apokalyptickou příšeru, ale snaží se vnímat ho a pochopit jeho činy v dobových souvislostech. A nutno dodat, že se mu to daří. A to ještě tak, aby to bylo čtivé. Třešničkou na dortu je grafické zpracování knihy. Nádhera. Dávám pět hvězdiček jenom proto, že jich nemohu dát víc. Kniha i autor by si to určitě zasloužili.

31.03.2020 5 z 5


Saturnin se vrací Saturnin se vrací Miroslav Macek

Ze zvědavosti jsem si za odpoledne přečetl a ze všeho nejvíce se mi na mysl dere otázka PROČ. Proč vlastě někdo požadoval, vymyslel (a pan Macek to nebyl) dopsat Saturnina? Pro peníze, slávu? Nebo snad jen tak pro radost? Nevěřím! Že ho Macek nedopsal, ale opsal je věc jiná a několikrát zde zmiňovaná. Odkazy na původní dílo by se daly za určitých okolností pochopit, ale ty nesnesitelné oslí můstky, kterými se autor dostává k původním větám, mi vadily. Děj se asi vydal na výlet do srubu dr. Vlacha a do teď hledá klíč, poněvadž celou dobu nějak chyběl a ten zbytek vyprávění někdy postrádal logiku. Např. nevím kam a proč strýc František odjížděl dědečkovou fordkou(když měl své auto), aby se "vtipně" mohl vrátit špinavý od močůvky. A tak by se dalo pokračovat. Bimbající varlata z "Básníků" tomu všemu nasadily korunu. Za mě tedy NE NE a NE!
Až mě to v práci přestane bavit, napíšu třeba Osudy dobrého vojáka Švejka za 2.sv. války a pokud se bude líbit tak přidám i tu Studenou nebo proti terorizmu. Třicetiletou už by čtenář přežít nemusel:)))

PS:Ubral jsem jednu hvězdu, neboť dvě jsem dal knize Bylo nás pět a to by nebylo fér.

30.01.2018 odpad!


Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

No, když bych neviděl seriál, možná bych hodnotil výš. První část knihy nepostrádá nápad, humor, ikdyž některé pasáže jsou právě oproti seriálu méně vypointované.Druhou část jako by snad psal někdo jiný a já už netrpělivě vyhlížel konec. Škoda. Jako celek dost rozporuplné. Ale za přečtení určitě stojí.

25.01.2017 2 z 5