kubla111 kubla111 komentáře u knih

☰ menu

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Považuji tuto knihu opět za knihu PANÍ spisovatelky. Čtivá, mrazivé čtení, které graduje, souběh životů a míjení se, a co by kdyby není jen o době, to je i o těch dvou hlavních rolích. Diktátorská deformace - vždyť kolik lidí žilo vlečeno dobou v nevědomosti. Znovu to otvírá minulost jaká byla. Ještěže není. Komunismus jsem zažil, ale jako ten vlečený, co na něm neviděl moc špatného až na ... a tady bych jmenoval všechno, co v té knize bylo ... díky paní hano.

08.02.2022 5 z 5


Gump – pes, který naučil lidi žít Gump – pes, který naučil lidi žít Filip Rožek

Obrovské zklamání, možná velké očekávání. Co chtěl autor příbem říct - možná sám nevěděl, proto ten rychlý konec --- proč to vůbec psal. Jakoby se sám toho ničeho v knize sám chtěl rychle zbavit. Pane už nepište. Jednoduché - ani nepůsobí na city jako Psí poslání ... promiňte, ale opravdové zklamání - a ty dvě hvězdičky prot, že pejsky miluju.

14.05.2021 1 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Dokonalá kniha, opravdový příběh - tak opravdový, že nikdo nepochopí, kdo neprožil, že tsková doba byla a nesmí se tohle nikdy nikde opakovat ... díky paní autorko.

14.05.2021 5 z 5


To To Stephen King

Ze začátku mě kniha bavila, pak se neustále omílalo jedno a to samé, možná to není horor pro dospělé, možná je to horor pro děti. Než jsem se dostal skutečně k akci, chtěl jsem knihu mnohokrát odložit. Myslím, že ne všechny knihy Kinga jsou dobré. Já TO, za dobrou nepovažuji. Dokonce ani film, který jsem viděl po přečtení, mne nenadchnul.
King psát rozhodně umí, ale toto bylo neskutečně dlouhé, rozvláčné a prostě kdybych nechtěl vidět film a porovnat s knihou, nedočetl bych to.

27.03.2020 2 z 5


Pýthiiny rady Pýthiiny rady Erik Axl Sund

Považuji poslední díl za nejlepší - rozuzlení, napětí, překvapení a celkové ukončení díla, života, životů a neukončení nekončícího zla a bezmoc s tím cokoli udělat, dokud bude existovat ČLOVĚK. Kdo myslí ještě dál, pro něj je to depresivní zjištění.

22.08.2019 5 z 5


Hladový oheň Hladový oheň Erik Axl Sund

Napětí se stupňuje, některé věci se vyjasňují. Příběh je překvapivější a spěje ke třetímu dílu, k rozuzlení. Kniha se čte jedním dechem, obrátky se zvyšují, ubírám jednu hvězdu jen proto, že nás autorka nutí ke koupi dalšího dílu (který tedy už mám, pochopitelně), abychom věděli, jak to všechno dopadne :) Naštěstí druhý díl byl lepší než první, co mám očekávat od třetího? Jdu do toho ....

17.07.2019 4 z 5


Vraní dívka Vraní dívka Erik Axl Sund

Jsem rád, že jsem si koupil celou trilogii, shodou okolností přes bazar tady na Databázeknih. Díky. Výborný příběh, snadno zapamatovatelné osoby i přes severská jména :) Není to klasická detektivka. Prolíná se zde a snadno a rozlišitelně minulost a přítomnost. Je hrozné, že pravděpodobně takový příběh je ve skutečnosti možný. Upozorňuji všechny, kdo by si koupil jen 1.díl trilogie, tak bude shánět druhý a třetí, protože vám napětí situace nedovolí další knihu nekoupit. Navíc 1.díl nic nevyřešil a plynule přechází do druhého. Taky jsem nic jiného neudělal než že jsem vzal 2.díl a hned po přečtení 1. se pustil do 2.knihy. Určitě plně doporučuji. Nechci nic prozrazovat, ale já bych nechal toho Sofiinýho otce trpět podstatně dýl ... Hlavně on může za to jaká Je Sofie a Victorie :) Tak do toho, lidi.

27.05.2019 5 z 5


Dva hroby Dva hroby Lincoln Child

Vysoký standard knih těchto autorů nejde držet navždy. tato kniha svědčí o drobném snížení jejich kreditu. Kniha je poměrně čtivá, obsah napětí a nuda, napětí a nuda - dříve mě jejich knihy udržely od začátku do konce u četby a napjatě jsem čekal na závěr. Tady jakoby chtěli mít konec za sebou, téměř bez tajemství a podivuhodná spleť genetického materiálu. Přesto kniha, která se dá číst.

16.04.2019 2 z 5


Krvavé právo Krvavé právo Phillip Margolin

Konečně normální detektivka, pěkně postaru, bez dokonalé forenzní a jiné techniky, bez dokonalých detektivů, kteří všechno přežijí a dopředu všechno vědí. Kniha se snadno čte, logika celého příběhu je ničím nerušená, přesto v mnohém překvapí. Doporučuji těm, co rádi přemýšlí nad tím, jak, co kdo, kde.

28.01.2019 5 z 5


Neviditelný Neviditelný C. D. Payne

Zábavné, ale čekal jsem to potom, co jsem znal Mládí v hajzlu, které považuji za vrchol autorovy tvorby. Jinak styl je podobný, zajímavý příběh, kniha se dobře četla a rozhodně nebyla náročná. Patří do žánru zábavných, humoristických, lehkých knih. Doporučuji tomu, kdo si chce myšlenkově odpočinout.

09.01.2019 4 z 5


Věčný národ se strachy netřese Věčný národ se strachy netřese Šani Boianjiu

Nedospělá, dospělá. Podivně napsáno, dospěle, nedospěle, s touhami a beznadějí. Buďme rádi, kde žijeme. Nikdo, kdo žijeme tady nedovedeme pochopit Izrael, Palestinu, život se zbraní v ruce. Věčný národ - věčný boj. Přes občas se ztracení v knize se přesto kniha četla dobře. Myslím, že si tato kniha zaslouží čtenáře.

12.09.2018 4 z 5


Spalovač mrtvol Spalovač mrtvol Ladislav Fuks

Byl to blázen od první strany, může být někdo taky normální v tomto povolání? A v kontextu války, Hitlera, Čechů, Němců, smrti je tato kniha větší než jsem očekával. Jen ten rychlý konec, ten ubral hvězdu. Jinak dokonalá kniha, perfektně psaná, četla se prakticky sama. Doporučuji rozhodně zařadit do knihovničky mezi skvosty - těším se na film, který jsem ještě neviděl.

12.09.2018 4 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Kniha mě bavila od začátku do konce. Přečteno na jeden zátah. Čtivá, snadné rozpoznání postav, dějů, nic náročného. Jemný humor, který neuráží. Je opravdový. Dialogy jakobych slyšel rovnou z jejich úst. Až je člověku líto, že se kniha dá přečíst tak rychle. Paráda a těším se na další knihu pana Hartla.

08.08.2018 5 z 5


Mimo hranice Mimo hranice Val McDermid

Sice přečtena do konce, ale bez napětí, mimo velice krátkého okamžiku napadení vyšetřovatelky, Neustálé přemílání jmen, míst a časů, myslím, že autorka sama ztratila orientaci ve velikém propletenci vztahů, a proto to neustálé omílání. Bez děje. Žádný velký příběh - rozvláčné. Musel jsem knihu číst rychle a nemít dlouhé pauzy, protože odložit ji na dva dny, už bych netušil, kdo co kdy jak - jen bych matně tušil, že už jsem někdy tuto knihu v ruce držel ....

18.07.2018 2 z 5


Dívka v červeném kabátku Dívka v červeném kabátku Kate Hamer

Dvě hvězdičky jen za nápad, téma. To jedna, druhá za to, že je kapitola psaná vždy v ich-formě buď matky nebo unesené dívky. Jinak na knize není vůbec nic. Nuda. Na to, co je to za téma, by se z toho dal udělat bestseller a autorka na to asi taky přišla, přesto si asi řekla:"Když už jsem se s tím psala, tak to vydám" - protože i konec je po 5-ti letech a 219dnech shledání naprosto bez emocí, vůbec mne to nedojalo, i ta poslední kapitola se dala napsat tak, že by lidé plakali dojetí a tady - fakt ne. Už nikdy. Bojím se, že se této autorce navždy vyhnu velikým obloukem.

23.05.2018 2 z 5


Děti boží Děti boží David Hidden

Když šel pouští, cítil jsem písek v ústech, jeho rozedřená kolena, potil jsem se neskutečně, hledal každou možnost uschovat se ve stínu, když procházel tunelem mezi Mexikem a USA, cítil jsem ten tlak a strach, když zdolával hromadu mrtvol, cítil jsem ten smrad. Všechno, každé slovo jsem s autorem cítil. A rozhodně to nebyl nesmrtelný hrdina. Naprosto realistická kniha - bohužel, pro tu skutečnost toho zla, co ve světě je a nelze s tím nic udělat, když mocní nechtějí. Měl bych ubrat hvězdičku, protože té knihy bych snesl i trojnásobek :)

09.04.2018 5 z 5


Daruj mi křídla Daruj mi křídla Lucie Huková

Vydržel jsem jen půl knihy, kde sledujete protivného Aidena, jak se pomalu po špatném vztahu sbližuje s novým podřízeným Brianem, který je protipól Aidena. A nic víc. Nic víc. Nic víc se neděje až jedou společně za otcem a tam dojde konečně ke sblížení, ale protože jsem při koupení knihy netušil, že je to kniha o homosexuálech, snažil jsem se ji dočíst. Příště budu lépe číst anotace či diskuse čtenářů, dobře mi tak. Na nálady klučíků fakt zvědavý nejsem, i když vůči jejich orientaci nic nemám, ale nemusím o nich číst ani je vidět.

23.03.2018 2 z 5


Drake Drake Peter McLean

V 56-ti letech by mě nenapadlo, že mne taková kniha bude bavit. Přesto jsem se hned od začátku začetl a prožíval výborně psaný děj, se spádem a překvapeními. Hlavně bohatou fantazií autora. Málokdy dávám čistých 5 hvězdiček, ale tato si je zaslouží a šáhnu po dalších dílech. Vtipné, zajímavé, napínavé a čtivé.

26.02.2018 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Vynikající román, dokonale psané, čtivé, sága přes tři generace, sice málo přímých vět, ale přesto hodně čtivé. Protože to není o pěkných dobách, nemůže v tom být téměř nic než deprese, ale přestože se román dotýká první, druhé války i komunistů, je to psáno tak, že vás to zároveň tíží a zároveň láká k optimismu, na který čekáte. Nechtěl bych prožít jedinou jejich minutu. Jestli tito lidé i v tak těžkých dobách uměli být šťastni, pak na co si stěžujeme my?
Nejvíce se mi líbí, že jediným odstavcem je autorka schopna popsat dobu koncentračních táborů tak, jako by o tom byla popsána celá kniha, ten smutek, ty hrůzy. Autorku jsem přečetl poprvé a jdu do další knihy - jen si dám něco malinko na odlehčení - mezitím, aby mne to moc nepohltilo.

08.02.2018 5 z 5


Polámané panenky Polámané panenky James Carol

Detektiv typu Mentalista. Detektiv, který profiluje. Velice sympatické čtení. Masové vraždy čtenáře přitahují. Tady o to více, že vrah ženy nezabíjí. Tedy ne fyzicky. Četl jsem jedním dechem. Po dlouhé době velice dobrá kniha. Čtivá. Vyšetřování, rozhovory atd. Vše poměrně uvěřitelné. Mimo jediné stránky, za kterou bych, kdybych byl přísný strhl hvězdičku. Tam detektiv během pěti minut (já bych za tu dobu nepřečetl spisy, pitevní protokoly atd.), vyšetří vraždu, kterou mu takhle pošlou emailem a ještě napíše, kde se skrývá vražedná zbraň. Toto si autor mohl odpustit. Přesto po dlouhé době 5 hvězdiček. Takových knih více.

16.01.2018 5 z 5