ktulu ktulu komentáře u knih

☰ menu

Euthyfrón, Obrana Sókrata, Kritón Euthyfrón, Obrana Sókrata, Kritón Platón

Skvělá sbírka dialogů. Doporučuji ihned poté číst Faidóna.

11.01.2019 5 z 5


Faidón Faidón Platón

Úplný základ pro kohokoli, kdo se chce pustit do filozofie. Člověk může sám sebe postavit do role, kde argumentuje proti Sókratóvi. V zásadě s jeho závěry a důkazy nesouhlasím a myslím, že průměrný středoškolák by taktéž dokázal argumentovat proti (pokud by zrovna tedy nesouhlasil). Možná nejsnáze čitelný filozofický traktát.

07.01.2019 5 z 5


Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

Při čtení anotace mi přišel román velice zajímavý. Výsledek je ovšem zklamání - všichni si uvědomujeme nereálnost scienci fiction (proto to ostatně je FIKCE), nicméně 120 miliard nesmrtelných lidí na této planetě? Pokud by něco takového vůbec bylo možné, tak by se lidé chovali zcela jinak, než jak jsou popisováni v Budoucnosti. Dále má autor často potřebu zcela nezajímavé a bezvýznamné pasáže téměř do nekonečna protahovat. A to zcela bez vysvětlení. Nečekejte žádný zvlášt naplňující (ať šťastný či smutný) závěr. K tomuto autorovi se již nevrátím.

29.12.2018 3 z 5


Vědomí a existence Vědomí a existence Jean-Paul Sartre

Výbor je velice zajímavý - naprosto nesrozumitelné pasáže jsou střídány textem popravdě opačným. Sartre pro své myšlenky používá často konkrétní příklady, což je velice užitečné pro čtenáře-nefilozofa. Důležitá literatura pro zájemce o existencialismus a fenomenologii.

27.12.2018 5 z 5


Čtyři po půlnoci II. - Policajt z knihovny / Sluneční pes Čtyři po půlnoci II. - Policajt z knihovny / Sluneční pes Stephen King

Slabší oproti první části...na čemž se zde asi všichni shodneme. Na druhou stranu Policajt z knihovny odráží niterný strach, který v sobě někdo může nést, pokud má u sebe něco, co jemu nepatří. Co se týče Slunečního psa - řekl bych, že autor vykradl trochu sám sebe - pohyblivé obrázky jsou již v "To".

04.12.2018 3 z 5


Čtyři po půlnoci I. - Časožrouti / Skryté okno do skryté zahrady Čtyři po půlnoci I. - Časožrouti / Skryté okno do skryté zahrady Stephen King

Čtyři po půlnoci mám rád...je to zase trochu něco jiného. Rád bych možná porovnal tyto dílka s jejich filmovým podáním: Časožrouti mi přešli jako skvělý nápad (a zajímavá teorie), nicméně filmová verze je katastrofa. Když o tom tak přemýšlím, tak natočit něco takové je v podstatě nemyslitelné, protože z obrazovky nemůžete tu nicotnost skrývající se ve vyprchávajícím čase nás všech. Co se týče Skrytého okna, tak verze s Johnny Deppem mě potěšila, ačkoli jsem nepochopil ty změny oproti knižní předloze. 4PP jsou podle mého pohledu příjemná oddechovka. Doporučuji i pro NEkingovce.

04.12.2018 4 z 5


Slova Slova Jean-Paul Sartre

Uf...toto dílko se velice těžko hodnotí. Chvílemi se čte velmi obtížně, chvílemi snadno. Člověk si zasteskne (když se vžije do vyprávění či začne sám vzpomínat), naopak se místy i zasměje. Podle mého jsou Slova jen pro fanouška (resp. čtenáře) velectěného pana Sartra. Rozhodně to není četba, která by měla účel obohatit či předat nějaké myšlenky. Občas se každý potřebuje vypovídat, pan Sartre neměl komu, tak se z toho prostě vypsal...

03.12.2018 4 z 5


Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Od Dana Browna moje nejoblíbenější - klasický souboj víry proti vědě...tím chci jen poukázat na to, že děj tohoto románu je z těch "brownovských" dle mého názoru nejpravděpodobnější. Od Ztraceného symbolu pomalu přestávám mít o autora zájem...nicméně "Andělé & Démoni" doporučuji.

11.11.2018 5 z 5


Existence a ten, kdo existuje Existence a ten, kdo existuje Emmanuel Levinas

Možná zajímavé a čtivé pro akademicky vzdělané filozofy, nicméně naprosto nicneříkající pro širokou obec čtenářskou. Podle mého si stačí přečíst autorův závěr, tam je shrnuto vše podstatné resp. vše. Podle mého má být filozofie přístupná lidem, abychom se dokázali zamýšlet a uvažovat...tato útlá knížka mě osobně spíše vysávala. Nebo není můj intelekt dostačující.

07.11.2018 1 z 5


Počátek Počátek Dan Brown

Nerad kritizuji, NICMÉNĚ každá kniha Dana Browna je horší než ta předchozí. Přečtete jednu a nemusíte číst ostatní. Zápletka, vývoj, postavy a jejich motivace jsou vždy de facto totožné (nemluvě o rozhřešení). Nedám dopustit na "Andělé a démoni", ale myslím, že "Počátek" pro mě znamená počátek konce s Brownem.

08.10.2018 2 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Jsem rád, že jsem se vydal na pouť s Geraltem. Nelze nic vytknout.

26.09.2018 5 z 5


Zeď / Nevolnost Zeď / Nevolnost Jean-Paul Sartre

Pěkná sbírka...nějaké příběhy slabší, nějaké skvělé; nicméně hodnotím celek...pokud se někdo utápí v depresi a pátrá po smyslu bytí, tak ať raději knihu nečte (resp. ani nic od Sartra).

20.08.2018 5 z 5


Na dně v Paříži a Londýně Na dně v Paříži a Londýně George Orwell (p)

To jsem nečekal...když se řekne "Orwell" všichni se hned ohánějí knihami jako 1984 nebo Farmou zvířat...ale tohle by mělo být v povinné četbě také zastoupeno! Reálný pohled na životy spousty lidí i v dnešní době.

19.08.2018 5 z 5


Zelená míle Zelená míle Stephen King

Zelená míle není horor...je ukázkou absolutní nespravedlnosti v lidské společnosti a také toho, že se můžeme sebevíce snažit o cokoli, přesto selžeme. Podle mého názoru se jedná o Kingovo vrcholné dílo, které by možná jednou mohlo (a snad i mělo) být v povinné četbě.
Je to jeho Malý princ, je to jeho Farma zvířat, je to jeho Volání Ktulu.

16.08.2018 5 z 5


Pavučina snů Pavučina snů Stephen King

Zřejmě jsem očekával trochu více...byl jsem namlsán knihami jako To, Svědectví a Nezbytné věci...dokonce snad i film byl lepší (bacha - kontroverzní názor :D)

16.08.2018 3 z 5


Carrie Carrie Stephen King

Nejlepší jednohubka, když je člověk nas*anej na celý svět. Omlouvám se za expresionismus, ale jinak to vyjádřit prostě nejde.

16.08.2018 5 z 5


Běh o život Běh o život Richard Bachman (p)

Parádní. King ve vrcholné formě...tuto knihu bych přiřadil k souboru jako je 1984, Překrásný nový svět (Konec civilizace), Pán much, Mechanický pomeranč a Farma zvířat.

16.08.2018 5 z 5


Marťanská kronika Marťanská kronika Ray Bradbury (p)

Hurá!!! To je přesně to, co jsem tak dlouho hledal. Perfektní. Nemožné napsat to jakkoli lépe...jenom škoda, že těch povídek není mnohem více. Krom sebraných spisů pana Lovecrafta je toto dílo dalším, které bych si vzal na opuštěný ostrov. Rozhodně přečíst!

13.08.2018 5 z 5


Bazar zlých snů Bazar zlých snů Stephen King

Novější tvorba pana Kinga již není na takové úrovni, jako díla starší. Koupí této sbírky jsem tedy vědomě riskoval...ale vyplatilo se. (Sice to není Mlha, ale) skutečně skvělé a čtivé povídky - můžu doporučit s sebou na dovolenou.

19.07.2018 5 z 5


Osvícení Osvícení Stephen King

Mám Kinga rád, nicméně v případě Osvícení jsem sám sebe několikrát nachytal přitom, že jsem klimbal. Kdyby tento román napsal nějaký jiný autor, nemyslím si, že by měl tak vysoké hodnocení. Nápad je to samozřejmě dobrý, ale zpracování možná až příliš roztahané. Děj v celku předvídatelný. Spíše se vrátím ke Svědectví, Nezbytným věcem a Mlze.

13.07.2018 2 z 5