ksander33 ksander33 komentáře u knih

☰ menu

S diplomatem v Orientu. Cyril a Pavla Duškovi v Egyptě (1922-1924) S diplomatem v Orientu. Cyril a Pavla Duškovi v Egyptě (1922-1924) Hana Havlůjová

Achjo... To je tak, když se necháte zlákat obálkou a líbivým nadpisem. Když jsem knížku uviděla, představila jsem si, jak následujících pár dní strávím ponořená do neobyčejných vzpomínek. Ale nejdříve jsem se musela prokousat akademickým průzkumem, vysvětlováním, nudnými a snad až zbytečnými odstavci. Až v polovině knihy jsem se dočkala oněch dopisů, které lemují stovky a stovky poznámek... Jako akademická práce asi dobrý... Ale jako kniha na příjemné chvilky v křesle ani náhodou... Výborné jako prášky na spaní. Za mě dvě hvězdičky... Kdybych hodnotila knihu jako akademickou práci, tak by si vysloužila více.

06.11.2018 2 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Taky moc nejsem na tragické romanťárny, ale tuto knihu jsem si chtěla přečíst už dlouho. Viděla jsem film, do kterého jsem se zamilovala hlavně díky mé oblíbené herečce. Ale knihy bývají lepší než filmy, takže budeme se mi knížka líbit? ANO! Nebudu komentovat, možná trochu předvídatelnou, lásku mezi Willem a Lou. Ale víte co? I tak jim to budete přát, fandit, doufat a nakonec si pobrečíte. Obě postavy nejsou plytké a s radostí se prokousáváte jejich osobnostmi a snažíte se pochopit, proč jednají tak, jak jednají. Mimo jiné kniha otevírá diskutovaná témata, která se více či méně dotýkají každého — kromě asistované sebevraždy také znásilnění, předsudky, finanční závislost rodiny na jednom vydělávajícím členu... Mě se knížka moc líbila a chystám se na pokračování.

11.09.2018


Řeky Londýna Řeky Londýna Ben Aaronovitch

Mno... Těžko se mi bude psát komentář k této knize. Nechala jsem se totiž zlákat štítkem na obalu jemně slovující fanoušky Harryho Pottera. Diana Gabaldon na něm totiž pokládá otázku, "Co by se dělo, kdyby dospělý Harry Potter začal pracovat u policie?" Knihu jsem si totiž koupila právě kvůli tomuto nenápadnému štítku. Harry je moje srdcová záležitost, proto ráda čtu knihy s podobnou tématikou. To, že se příběh odehrává v Londýně a kouzlí se v něm, ještě ale neznamená, že má něco podobného se světem kouzelných hůlek, kouzelnických škol a brýlatého kluka. Řeky Londýna je totiž úplně jiný příběh. Společný má jen fakt, že hlavní hrdina se teprve doví, že je kouzelník. Zkusím se tedy od toho všeho oprostit a okomentovat knihu tak, jako bych Harryho neznala. Příběh je celkem zajímavý, ale nejvíce jsem si pochutnávala na fantazii autora, který ztělesňuje bohy řek, duchy a démony skutečně zajímavým způsobem. Také lituji, že jsem Londýn ještě nenavštívila, protože v knize velmi často popisuje ulice, čtvrti i konkrétní budovy. Tím příběh znalce Londýna jist více uchvátí. Celkově dávám tři hvězdičky, protože se mi příběh zdál neukotvený, ztrácela jsem se v jednotlivých postavách a hlavnímu hrdinovi jsem vlastně ani nefandila. Jen jsem ho pozorovala a chtěla se více dovědět o té podivné asistentce, o které se nakonec vlastně nic dalšího nedovím. Že by v dalším díle? Hmmm... Ne, nechce se mi číst další díl. A to i přesto, že trpím syndromem neukončení.

21.03.2018 3 z 5


Madam Du Barry Madam Du Barry Mónica Berenstein

Začalo to jako slibný román, ale skončilo to jako suchopárný popis osudu jedné z nejvlivnějších metres. Od autorky jsem čekala peprný příběh prokládaný fakty, historickými souvislostmi a méně známými pohledy na Madame du Barry. Ale po docela slibném začátku, kdy s Jeanne projdeme dětstvím, dospíváním a vstupem do Verssailes, začíná nuda. Kdy přijde pohled do duše ambiciózní ženy? Kdy se dozvíme něco o šťavnatých aférách ze dvora Ludvíka XV.? Kde je kapitola o méně známé tváři Jeanne - o charitě a filantropii? To autorka opravdu smrskla jen do pár vět? Knize chybí emoce, honosnost Verssailes i horor revoluce... Za mě tři hvězdy.

28.11.2017 3 z 5


Nejšťastnější miminko v okolí Nejšťastnější miminko v okolí Harvey Karp

Knihu jsem včera dočetla, rodit mám příští týden, tak teprve uvidím, jak moc přínosná pro mě bude. Jak píšou ostatní, lehce a vtipně napsaná kniha, ale příliš mnoho opakování... Klidně by se dala zkrátit na polovinu.

26.10.2017


Královna Zenobie Královna Zenobie Jiří Tomek

Začíná to jako román, pokračuje jako populárně historické vyprávění, pak následuje soubor bájí a končí zase jako román. Tak nějak bych popsala knihu, která mě sice bavila, ale byla jsem z ní chvílemi zmatená. Životopisné vyprávění se v některých kapitolách věnovalo bitevní anabázi bez osobních pocitů a emocí, sem tam byla kapitola často jen převyprávěním starodávné báje, což mi nevadilo, ale nějak mi chybělo spojení se zbytkem knihy. Dobře a rychle se čte. Ideální na dovolenou, kdy není třeba se moc soustředit.

26.10.2017 3 z 5


Faraonka - Ze života královny Hatšepsut Faraonka - Ze života královny Hatšepsut Philipp Vandenberg

Krásně napsaný příběh skutečné historické postavy. Jen konec se mi zdál příliš rychle uťatý...

24.09.2017 4 z 5


Skotsko Skotsko Jan Frank

Jestli v rukou držíte tuto knížku, nejspíš si říkáte, že ji za jedno odpoledne budete mít přečtenou. Taky jsem si to říkala... Pravda je, že nesmírně naditá informacemi. Kdybyste si z ní chtěli vypsat důležité poznámky, prakticky ji celou přepíšete. Začátečníkovi, který o Skotsku toho ví jen málo (jako já), z toho půjde hlava kolem a raději si bude dělat delší pauzy na vstřebání informací. Každopádně knížku velmi doporučuji! Vytkla bych jen nedostatečnou mapu a chyběl mi encyklopedický přehled všech států se stručnou charakteristikou. Pravdivost informací nemohu posoudit, jsem přeci jen "skotský začátečník".

13.07.2017 4 z 5


Dolmen Dolmen Nicole Jamet

Příběh mě moc nezaujal. Začátek byl chaotický a dlouho jsem měla guláš v postavách. Styl vyprávění mi taky nesedl. Když jsem to četla, měla jsem pocit, že sleduji dopolední TV film z německé produkce pro ženské publikum. Chybělo mi napětí, strašidelná atmosféra...

04.07.2017 2 z 5


Usměj se, Lízo Usměj se, Lízo * antologie

Nevyhledávám tento typ knih. Ale protože jsem účastníkem Výzvy 2017 a slabý fond knih v naší miniknihovně neposkytuje velký výběr, tuto knihu jsem si půjčila kvůli kolonce "Kniha obsahuje v názvu jméno". A jsem ráda, že se zrovna Líza na mě usmála z regálu. Krátké úsměvné a vtipné povídky od různých autorů mi zpříjemnily cesty autobusem, v čekárnách i ve vaně.

19.05.2017 3 z 5


Madame de Montespan: Život nejslavnější metresy Ludvíka XIV. Madame de Montespan: Život nejslavnější metresy Ludvíka XIV. Michel de Decker

Lepší čtení, než jsem, čekala! Autor se snažil zachytit Madame ze všech stran - matku, manželku, milenku, dvorní dámu se všemi jejími dobrými i špatnými vlastnostmi. Lehký jazyk knihy dává vychutnat čtení o perličkách z jejího života, stejně jako o politice. Autor má k Madame kladný vztah, ale knihu napsat tak, že si každý může udělat svůj vlastní názor. Nenutí čtenáři žádný svůj postoj.

30.01.2017 5 z 5


Julie Julie Anne Fortier

Dobré čtení na dovolenou. Zajímavý pohled na nejznámější příběh z pera Shakespeara. Ke konci knihy jsem se ztrácela v dějových liniích a charaktery postav mi přišly příliš předvídatelné. Každopádně některé zvraty mě mile překvapily a kniha byla místy napínavá. Další knihu od autorky si však nejspíš nepřečtu.

29.12.2016 3 z 5


Mořeplavec Mořeplavec Diana Gabaldon

Do třetice všeho dobrého, takže za tři. Opět jedno dobrodružství střídalo druhé, napínavé scény, zápletky a dějové linky převládly nad rozvíjením postav a jejich vztahů... Celou dobu jsem čekala, kdy si ti dva řeknou, jaké pro ně bylo těch 20 let. A co Randall? Takový záporák a ve třetím díle jsou o něm 3 slova? To Claire opravdu nezajímalo, jak to celé dopadlo? Od Mořeplavce jsem čekala román, ale je to spíš akčňák. Některé popisy scén jsou chaotické a těžko jsem se v nich orientovala. Mile mě překvapil návrat jedné postavy a otázky, které vyvolala. Naopak mě zklamala postava Johna Greye, kterému se v knize mohlo dostat více prostoru. Jako by knížka skončila dříve než měla. Do čtvrtého dílu se pustím jen ze zvědavosti, ale tuším, že hvězdiček nepřibude.

26.10.2016 3 z 5


Vážka v jantaru Vážka v jantaru Diana Gabaldon

O chloupek lepší kniha než předešlý díl. Bohatý příběh, napínavé scény, zvraty, překvapivé osudy, politika, intriky, láska, nenávist… Všeho dost. Někdy až příliš. Opět musím ubrat jednu hvězdičku z pěti za právě tolik bohatý děj, který okrádá charaktery a vztahy mezi postavami. Nechtěla jsem, ale musím srovnat knihu se seriálem. Filmoví tvůrci dokázali z knih vytáhnout ty podstatné dějové linie, ty méně podstatné vystříhat a naopak se ponořit do postav. V knize je Murtagh jakýsi “podivínský věrný mužíček”, v seriálu je respektovaným přítelem a kmotrem. Malý Fergus je kluk, který se objeví, jen když se hodí, v seriálu je členem rodiny. Přivítala bych, kdyby autorka upustila od některých scén a naopak více nastínila charaktery a jednotlivé vztahy mezi postavami.

06.09.2016 4 z 5


Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Ke knížce jsem se dostala přes seriál, který jsem zhltla během měsíce (2 řady). Tvrdé Skotsko s asertivní Claire a odvážným Jamiem mě okouzlili natolik, že jsem se musela pustit i do knížek. Ze začátku jsem se radovala z napínavého příběhu, ale před polovinou knihy moje prvotní nadšení opadlo. Začaly mi vadit některé slovní obraty, větné spojení a přirovnání. Cítila jsem z nich jakési začátečnictví a narušovalo to chod scény. Představovala jsem si, jak Diana Gabaldon sedí u stolu a ťuká ta slova do klávesnice. Proč jsi to tak napsala? Vždyť se to tam nehodí! Také mi trochu vadí všudypřítomnost hlavní hrdinky Clair. Za krátký čas prožívá tolik příhod, že se mi děj zdá být přehlcený. Claire mi teď připadá jako Všudybylka Všechnovím. Jistě, má náturu, která ji do takových situací dostává, ale mnohem raději bych uvítala vypuštění některých scén a dověděla se něco více o tom, jak se vyrovnává se životem v jiné době. Každodenní rituály, jak se vypořádala s hygienou, s postrádáním vymožeností 20. století. Také by mohly být zajímavé rozhovory s Jamiem o její době. Opravdu stačilo pár vět o letadlech a autech? Myslím, že obohatit příběh o takové maličkosti by nebyly na škodu. Děj je i tak dost napínavý a bohatý, jistě by tím neutrpěl. Chválím ovšem studium skotské historie, zejména tradic a zvyků. Vzbudilo to ve mě zájem o Skotsko. Také se mi líbí charaktery postav. Někdy je těžko říct, kdo je dobrý a kdo zlý. Zkrátka, svět není černobílý a každý má své představy a touhy. Ženy jsou zde neobyčejně silné a statečné, inspirativní. Knížce dávám čtyři hvězdičky, protože i přes drobné nedostatky, čtu příběh jedním dechem. Těším se na druhý díl!

28.07.2016 4 z 5


Prohrané výhry / Podruhé neznamená opakovat Prohrané výhry / Podruhé neznamená opakovat Blanka Hošková

Co? A druhý díl je kde? Paní Hošková, to nám nemůžete dělat! Jak to pokračuje??? Další kniha, kterou čtete a čtete, prožíváte osudy hrdinů, už jste skoro na konci a malujete si konec a pak BUM! Na posledních stránkách všechno jinak! Tomu říkám zvrat... A chci další díl... palec hore.

10.05.2016 4 z 5


Horko domácího krbu Horko domácího krbu Blanka Hošková

Ach, ty konce! Nečekané, nepředvídatelné, a po přečtení poslední strany opět: "Co?! To jako fakt?!" Do knížky se rychle začtete a budete prožívat každou chvilku s hrdinkou. Doporučuji nečíst v přítomnosti mužů... Budete je trochu nenávidět :D

12.04.2016 5 z 5


Kouzlo sebeuskutečnění - Harry Potter v nás Kouzlo sebeuskutečnění - Harry Potter v nás Mathias Jung

Zajímavé spojitosti s mytologií, historickými fakty, perličkami Rowlingové a také zajímavý pohled a rozbor příběhu Harryho a jeho přátel a nepřátel. Od knihy jsem však čekala něco více. Narazila jsem na několik nepřesností v příběhu nebo popisu postav. A některá přirovnání, např. že Harry je jakýmsi symbolem syna Božího, mi přišla přemrštěná. Připadá mi, že autor za každou cenu hledal významnou symboliku i v tom nejmenším detailu. Každopádně ztráta času to není a kniha nabízí k zamyšlení se nad Harrym z jiného pohledu.

01.03.2016 3 z 5


Dvanáctá planeta Dvanáctá planeta Zecharia Sitchin

Náročnější čtení. Mnoho překladů, které mi někdy připadaly "upravené" tak, aby odpovídaly teorii. Konec ustřižený a některé věci nevysvětlené... Každopádně teorie zajímavá a některá fakta šokující! Tsoukalos by měl radost :D

23.02.2016 3 z 5


Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho J. K. Rowling (p)

Lepší, než jsem čekala. Rowlingová nikdy nezklame.

23.02.2016 5 z 5