Krosl Krosl komentáře u knih

☰ menu

Jak se plaší smrt Jak se plaší smrt Antonín Liška

Jedna z úplně nejlepších knih o čs. letcích bojujících v Anglií. Přestože se nejedná vysloveně o memoárové dílo, jednotlivé příběhy mají své reálné předobrazy. Velký důraz je v románu kladen právě na osobní rovinu zúčastněných hrdinů. Piloti zde prožívají souboje nejen za kniplem Spitfiru, ale především sami se sebou. Právě boj s vlastním strachem, se strachem o život svých kamarádů, ale i lásek dodává románu velmi specifický charakter. A že ten souboj byl v mnoha případech neúspěšný, je tím ještě děsivější.

05.03.2022 5 z 5


Operace Bodenplatte Operace Bodenplatte John Manrho

Mohlo by se zdát, že kniha bude plná historických faktů a statistik. To je sice pravda. Ovšem tahle kniha jde daleko víc do hloubky. Dvacetiletý výzkum autorů je znát. Spousta historických fotografií s portréty aktérů i dochovaných snímků následků operace. To je jen další část skládačky. Za největší klad ovšem považuji obrovské množství osobních vzpomínek letců obou stran, pozemního personálu, protiletadlové obrany, ale i civilistů, kteří se stali svědky této bitvy. Právě díky těmto textům je kniha velice dobře čtivá.
Jako bonus se autorům podařilo dát do kontextu jednotlivá hlášení obou bojujících stran. Na základě těchto informací byli po mnoha desetiletých dokonce identifikování mnozí padlí. Příbuzní se tak mohli dozvědět o místech jejich posledního odpočinku.

04.09.2021 4 z 5


Karel Zeman a jeho kouzelný svět Karel Zeman a jeho kouzelný svět Ludmila Zemanová

Ten, kdo vyrůstal na filmech Karla Zemana určitě zaplesá. Spousta informací o životě i díle tohoto geniálního filmaře. Kniha je zároveň doplněna obrovským množství fotografií i nákresů z natáčení. Takže čtenáří umožňuje nahlédnout pod pokličku vzniku jednotlivých filmů.

20.01.2020 5 z 5


Tunely pro Messerschmitty Tunely pro Messerschmitty Vladimír Ustohal

Kniha popisuje několik málo měsíců z konce války, kdy se do tunelů nedaleko Brna přesunula továrna Diana z Rakouska a vyráběly se zde Messerschmitty Bf109G-10. Tohle téma asi mnoho čtenářu nezaujme, ovšem pro zájemce o historická fakta z 2.sv.války na našem území přináší mnoho faktografických informací.

20.01.2020