kristie kristie komentáře u knih

☰ menu

Dobří sousedé Dobří sousedé Adam Nevill

Nevill prostě nesedne všem. Má svůj typický styl a i já v ději vidím pár nedostatků a berliček, kterými si sem tam autor vypomohl. Mě to ovšem bavilo moc. Ta kniha má neskutečnou atmosféru! A právě proto mě tak pohltila (a určitě v tom hrají roli i bohaté zkušenosti s nepříliš fajn sousedy, po dočtení jsem za ně ve finále byla ještě ráda). Každopádně do budoucna si od něj určitě ještě něco přečtu.

19.02.2024 4 z 5


Závěj Závěj C. J. Tudor

(SPOILER) Nevím čím to, ale děj byl pro ně poměrně předvídatelný. Kniha má mezery, které možná stálo za to ještě trochu zpracovat a dát knize víc času. Například mě štve, že se úplně zapomnělo na tu scénu s hvízdali, kde je něco naznačeno, ale později jak kdyby to autorka odignorovala- v tom případě nechápu, proč to tam vůbec bylo zmíněno. Taky jsem viděla potencionál v tom víc rozpracovat vztahy na základně, což se taky prakticky nestalo a tím pádem mi tam "něco" chybělo. Na druhou stranu rozdělené dějové linie a celková atmosféra mě pohltili. A konec mě pobavil, to jo. Svým psům nedovoluji mi olizovat obličej, nicméně od přečtení si na tom trvám o to víc. A četlo se to samo, takže nakonec jsem byla spokojená.

19.02.2024 4 z 5


Císařská vyhlídka Císařská vyhlídka Hana Marie Körnerová (p)

AUDIOKNIHA
Tak moje putování s Hermínou také skončilo. A musím říct, že mě to mrzí, ač samozřejmě chápu, že je potřeba skončit zavčasu. Nádherná série, skvělá interpretace v audio verzi. Celá série je pro mě objevem roku 2023. Teď jen najít něco alespoň podobně dobrého.

19.02.2024 5 z 5


Pavučina snů Pavučina snů Stephen King

King je moje slabost. Po skvělé Pohádce tak přišel čas na další knihu s nádhernou obálkou. Fakt jsem se na tohle těšila, ale bohužel se Pavučina snů stává zatím mojí nejméně oblíbenou kingovkou. Tohle mi prostě nesedlo. Kdybych se musela pokusit pospat proč, tak mě napadá jen klišé a to, že to na mě bylo až moc snové. (A taky mě nebaví téma invaze mimozemšťanů, ale s tím jsem do knihy šla a většinou mě King utáhne i "na vařené nudli".) Chvílemi jsem se v myšlenkách postav ztrácela a splývali mi dohromady. (Chápu záměr, ale na mě to už bylo prostě moc.) A ač jsem tohle nenapsala u žádné z knih od Kinga, tak tady mi to přišlo fakt šíleně roztahané. U jiných jeho knih si v tom libuju a s chutí čtu veškeré rozvláčné popisy, ale tady mě druhá třetina knihy hodila do solidní čtecí krize a musela jsem se donutit se tím prokousat. Konec už byl zase celkem napínavý a trochu tu pachuť zmírnil.

Pavučina snů má potencionál a svoje nadšené fanoušky si našla a ještě i najde, jak je vidět na hodnocení. Ale já se k nim nezařadím a budu se jen kochat obálkou ve své kingovničce.

16.02.2024 3 z 5


Noční lovec Noční lovec Chris Carter

AUDIOKNIHA
Vždycky se sama sobě divím proč to poslouchám, ale stejně pak zapnu na audiotéce další díl... Je to nechutný, vyhnaný do extrému. Hunter je nejlepší, nejchytřejší a nejvíc nejdrsnější polda pod sluncem. Jeho parťák se někdy úplně zbytečně a hloupě ptá a furt se něčemu diví (asi pro jistotu, kdyby to nepobral ani čtenář, ač je to zjevné). Po vyústění zápletky, kdy jde opět do tuhého se zase jako vždy najednou začnou chovat úplně proti logice a všem pravidlům (ty tu zůstaň, já jdu sám) a mohla bych pokračovat klidně dál.

Jak to tak po sobě čtu, tak je celkem s podivem, že tomu dávám 4/5. No, ač mě rozčiluje vše nahoře zmíněné a k tomu i to "anžto" na které tu někdo upozornil a od té doby mi to taky rve uši (velké díky :D), tak se tomu nedá upřít neskutečná čtivost (a v podobě audia tomu ještě přidává super interpret). Pokud mě kniha chytne tak, že si raději místo plánované 4 km procházky zajdu kilometrů 10, jen abych to doposlouchala- nedá se jinak, než hodnotit pozitivně. Carter to prostě umí, jen od toho člověk nesmí čekat něco co to není.

16.02.2024 4 z 5


Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

Příjemné překvapení. Knihu mám už nějaký pátek ve čtečce a teprve nyní na ni přišla řada. Očekávala jsem něco ve stylu Darcy Coates (strašidelná "pohádka" u které vypnu), místo toho jsem ale dostala poměrně kvalitní hororovou jednohubku. Pravda, není to úplně o tom, že by se člověk klepal celou knihu strachy, ale nepříjemná atmosféra prochází celou knihou a není lehké se od příběhu odtrhnout.

Motivace onoho "padoucha" mi ale nepřišla úplně dostatečná. Možná je to tím, že se v knize tato linka tolik nerozvíjela a tím pádem na mě působila trochu přitažená za vlasy...

23.10.2023 4 z 5


Kočár do neznáma Kočár do neznáma Hana Marie Körnerová (p)

Kniha mi utekla velice rychle, hned od začátku se něco děje. Postavy jsou propracované a uvěřitelné, některé lezou na nervy, jiné si zamilujete. Tak jako v životě.

Jediná skvrnka na jinak super zážitku z příběhu je anotace, kterou jsem si bohužel před poslechem přečetla. Vzhledem k tomu, že anotace obecně shrnuje celý děj knihy, doporučuji ji nečíst. Samozřejme neprozrazuje všechny detaily, ale za mě prozrazuje příliš. Celou knihu jsem čekala, kdy už tedy dojedou do Čech a najednou byl konec. Je to škoda. Kdybych neměla celou dobu pocit očekávání, užila bych si ji ještě víc.

Poslouchala jsem jako audioknihu, opět skvělá interpretace od Dagmar Čárové, která příběhu ještě přidala na zajímavosti.

19.10.2023 4 z 5


Dům tajemných stínů Dům tajemných stínů Darcy Coates

Pokud by Darcy zkrátila knihu na klasickou max. 300 stránkovou délku, byla by to pro mě zatím nejlepší její kniha. Skvělá atmosféra. Romantická zápletka mě taky neurážela, do tohoto prostředí se vyloženě hodila i se svojí naivitou. Happy end je u autorky také tak nějak očekávaný... Klišé, kterých je v knize víc než dost, včetně vztahu Sofie a Josepha mě místy sice pobavila, ale moje hodnocení nesnížila. Nakonec do knih od Darcy Coates jdu vždy s tím, že si přečtu příjemnou oddechovou duchařskou pohádku a nic víc v tom nehledám.

Ale bohužel jsem v druhé knize už hodně pasáží přeskakovala a jen přelétla očima. Jsme tu zaseknutí pořád na tom samém dokola a jen se opakuje jedna a tatáž situace: "Sofie udělá něco, co slíbila že neudělá. Málem při tom zemře, ale díky tomu objeví něco, co je pro děj zásadní." A tahle situace se opakuje celou druhou knihu stále dokola...
Druhá kniha byla prostě nastavovaná víc než kaše ve školní jídelně a je to škoda.

11.10.2023 3 z 5


Mořská panna Mořská panna Camilla Läckberg

(SPOILER) Elsyino tajemství mě pohltilo a neskutečně bavilo a tak jsem plynule přešla k Mořské panně. Tenhle případ byl zase z úplně jiného soudku, ale opět byl čtivý a zajímavý. Tím, že knihy čtu takto po sobě tu vidím jistou šablonu, podle které autorka knihy v této sérii píše a i jsem si všimla v komentářích u některé z knih, že nejsem jediná. Vždy se v minulosti vracíme k nějaké skupince 3-4 lidí, které poutá nějaká dávná tragédie. Také jsem tedy pachatele odhadla někdy v polovině knihy a nemohla jsem si pomoci, ale v hlavě se mi pořád vynořoval Norman Bates. Kniha byla ale opět skvělá a přečetla jsem ji za dva dny.
(A ještě taková myšlenka, která mě při čtení napadla: ještě jsem si u jiných autorů nevšimla, že by řešili téma nadváhy/obezity/hubnutí. U Camilly Lackberg jsem na toto téma narazila už po několikáté... Je to zajímavé, ale když se člověk zamyslí, tak nějakým způsobem a do určité míry se tímto zabývá nebo někdy zabýval každý z nás a v knihách, pokud nejsou vyloženě věnovány tomuto tématu, se s tím nesetkávám.)

27.06.2023 5 z 5


Vlastní spravedlnost Vlastní spravedlnost Camilla Läckberg

Po Kameníkovi jsem byla natěšená na další pokračování a co se týče dějové linky ze soukromí Patrika s Erikou, Anny a vlastně i dalších, dostala jsem opět to, co jsem přesně chtěla. V knihách od Camilly Lackberg je životům postav věnováno poměrně dost prostoru a navíc jsou napsané opravdu reálně. Řeší ve svém životě běžné problémy a nikdo tu není vykreslen jako absolutní superhero bez poskvrnky, ale zároveň i ten na pohled největší vůl má svoje trable a starosti a vlastně i kladné stránky (například takový Mellberg, čím dál v sérii jsem, tím větší mám nutkání ho litovat, ač je to pořád stejnej línej osel). A právě tím si získala moji čtenářskou přízeň.

Případ který tu tentokrát vyšetřují byl ale o dost slabší. Prostředí reality show bylo sice zajímavé, ale čtenáři poměrně brzy dojde co, kdo a jak. Což bych obecně za tak velké mínus nebrala, ale bohužel mi celý případ a hlavně motiv přišel slabý...

20.06.2023 3 z 5


Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Tohle je ono, můj šálek kávy, ale tentokrát v českém prostředí. Rampušák, slovanské božstvo, nadpřirozeno a život v horách v poměrně malém kolektivu obyvatel, kdy si vidí všichni do talíře... A k tomu mizející děti. Zhruba první dvě třetiny knihy jsem byla naprosto nadšená, ale pak mi přišlo, že kniha ztrácí dech a motáme se pořád na místě... Neuškodilo by knihu o něco zkrátit, pak by to bylo na plný počet hvězd. I přesto patří autorce obdiv, prvotina a ještě takto povedená, navíc zrovna horor není moc doménou českých spisovatelů a něco takového mi tu dlouho chybělo.

15.06.2023 4 z 5


Sherlock Holmes a  Krvavá zrada Sherlock Holmes a Krvavá zrada Mark A Latham

Dostala jsem eknihu zdarma k nákupu. Sama bych si ji nekoupila, přebírání starých děl a postav mi moc nesedí. Navíc jsem měla obavy ze spojení mým dvou oblíbených děl... Ale právě proto mě to i lákalo a když už byla ve čtečce, dala jsem tomu šanci... A bylo to fakt dobrý. Autor se poměrně držel charakteru postav, tak jak je původní autoři napsali a stejně tak i děje originálního Drákuly a zároveň dokázal postupně všechny nadpřirozené události v podání geniálního Sherlocka Holmese zdařile vyvracet. Pro lepší zážitek z knihy rozhodně doporučuji prvně přečíst Drákulu.

15.06.2023 4 z 5


Závan klíčovou dírkou Závan klíčovou dírkou Stephen King

Závan klíčovou dírkou je pro mě takovou milou pauzou při putování k Temné věži. Nejvíc mě fascinuje fakt, že King tu čtenáři předkládá příběh v příběhu v ještě jednom příběhu a přitom je to při čtení naprosto jasné a přirozené a hezky to plyne. Od Závanu klíčovou dírkou jsem původně nic moc nečekala a uvažovala jsem, jestli se jím vůbec zdržovat. Ale Ka je Ka a tak jsem ho nakonec přečetla hned po Čaroději a musím říct, jako již mnozí přede mnou: díky, Sai.

15.06.2023 5 z 5


Konec léta Konec léta Anders de la Motte

Ze všech 4 dílů ročního období mě Konec léta bavil nejméně. Nicméně i jako pro mě nejslabší díl je pořád rozhodně ve velkém nadprůměru oproti jiným thrillerům, které jsem v posledních letech četla. Zmizelé a nikdy nenalezené dítě, s jehož ztrátou se rodina nikdy úplně nevyrovnala a střídání dvou časových os jen přidává na čtivosti. Na autorových knihách oceňuji především jejich uvěřitelnost, nejsou vyhnané do extrému ve snaze co nejvíc šokovat a přesto člověka šokují právě svojí reálností. Ke konci jsem začala tušit díky dopisům, nicméně i přes to mě úplný závěr překvapil.

15.06.2023 4 z 5


Zimní oheň Zimní oheň Anders de la Motte

Tento díl jsem si nechala jako poslední, protože mě nějak nejmíň lákal... Chyba. Ač mi přišly naprosto geniální všechny 4 knihy, tak právě Zimní oheň je pro mě ten nej. I když jen o jeden kočičí chlup... Jak už tu bylo psáno, dvě dějové linky, jedna v roce 87, jedna aktuální, se střídají a člověk jen nerad odchází z jedné do druhé a tohle se opakuje při každém skoku mezi nimi. Podobně jako v Podzimním případu tu je parta teenagerů a jedna dávná tragédie. Po dočtení mi zápletka přišla naprosto logická a nasnadě, ale během čtení jsem se nedovtípila a jen četla s otevřenou pusou. A to se mi už opravdu hodně dlouho nestalo.

15.06.2023 5 z 5


Lunapark Lunapark Stephen King

Další z těch Kingových knih, které jsou opomíjené a za mě neprávem. Na pouhých 200 stranách se skrývá opravdu skvělý příběh. Začátek je klasicky kingovský. Pohoda, přátelé, léto, slunce, brigáda v zábavním parku... Téměř jsem cítila vůni párků a cukrové vaty. Opět mě King ukolébal v té pohodě a o to víc mě pak to probuzení "bolelo", ale nedá se nic dělat "show must go on" a tak nám příběh plynule přechází do detektivní linky. Výborná kniha na letní dovolenou, doporučuji i audioknihu, která je skvěle doplněna o hudbu, která je v knize zmíněna a díky tomu ještě umocňuje pocit, že jste součástí příběhu.

15.06.2023 4 z 5


Psycho Psycho Robert Bloch

Hororová klasika, která by žádného fanouška tohoto žánru neměla minout. Navíc je skvělá i jako audiokniha v podání Kajetána Písařoviče. On prostě tyhle vyšinutý postavy umí.

15.06.2023 5 z 5


Kameník Kameník Camilla Läckberg

V Kameníkovi se řeší těžká témata a tak čtení nebylo jednoduché. Jak jde o děti, není to nikdy lehké čtení. Nicméně i přes to nebo právě pro to, bylo těžké knihu odložit. Po tomto díle jsem definitivně lapena a rozhodně si přečtu celou sérii. Kromě samotného případu mě baví sledovat život Eriky a Patrika. Oceňuji i to, že jejich život se ubírá takovým tím běžným způsobem a autorka se v této dějové lince dotýká dalších témat, jako je nová role rodiče a že toto obecně radostné období vždy nemusí být jen zalité sluncem.

14.06.2023 5 z 5


Čaroděj a sklo Čaroděj a sklo Stephen King

(SPOILER) Čaroděje a sklo jsem začala číst hned po Pustinách (kdo by taky nezačal, když Pustiny končily tak, že vlastně nekončily. Fakt jsem ráda, že to čtu až teď, kdy jsou všechny knihy vydané.). První část knihy byla skvělá jízda (Blaine Mono se řadí zatím mezi moje nejoblíbenější části celé série), ale proč se následně King rozhodl natahovat celou odbočku do minulosti na víc jak 400 stran je mi záhadou. Já sama jsem knihu asi v polovině odložila a vrátila jsem se k ní teď, snad až po 8 měsících a to jen proto, že jsem fakt chtěla vědět, kdy už se tam objeví Callahan...

Jakmile jsem se znovu začetla a přelouskala milostný příběh Susan a Rolanda do 2/3, začalo to zase odsýpat. Já prostě tyhle natahovaný romanťárny nemusím a stejně jako Cutberth jsem to čekání nenesla zrovna jako král zenu Alain. Nicméně jako celek byla kniha vlastně fajn. Rozhodně ne tak dobrá jako předchozí dva díly, ale přeci jen objasnila poměrně hodně dosud nezodpovězených otázek. Jen si myslím, že by na to stačilo o takových 200, možná i 300 stran méně. A to píši jako člověk, který jeho dlouhé a ukecané příběhy miluje.

V doslovu sám King píše, že psaní Čaroděje a skla dlouho odkládal a nechybělo mnoho a dost možná by ho nenapsal nikdy, protože se mu nechtělo pouštět právě do příběhu mladičkého Rolanda a Susan. Z mého pohledu jsem opravdu ráda, že to překonal a příběh vznikl, protože cesta k Temné věži mě pohltila, ale je z této části příběhu znát, že se mu nepsala tak zlehka jako zbytek knihy.

Já ale věřím, že tohle bylo jen pomyslné přibrzdění a další díly už pojedou v podobném duchu jako Tři vyvolení a Pustiny (a fakt jsem zvědavá, kdy už konečně ka-tet narazí na toho zatraceného Callahana!).

14.03.2023 3 z 5


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

(SPOILER) Po uvážení raději připínám upozornění na spoiler. Nechci někoho připravit o 100% zážitek z knihy mými nepřímými narážkami, ale pointu příběhu v komentáři neprozrazuji.

Opět a znova Král hororu ukázal, že největšími strašidly nejsou zombíci, Wendigo, upíři a jiná monstra, ale lidé a jejich myšlenky a činy samotné. Vzhledem k tomu, že jsem už od Kinga něco přečetla a zhruba jsem věděla o čem Řbitov je, jsem ho úmyslně odkládala "na někdy", až budu v tom správném módu. I tak mě to emočně úplně vyfluslo.

Letošní výzva na Kingovy knihy zláká i jeho nečtenáře a pokud si jako první jeho knihu vyberou Řbitov a čekají horor, kde jedna akční, nebo napínavá scéna střídá druhou a zpoza rohu vyskakují strašidla. Nejspíš budou mírně rozčarováni. Nicméně pro mě a myslím si, že i pro většinu těch, co hodnotí kladně (a že nás není málo), je Řbitov nejděsivější právě tak, jak je. Ta "akce" a napětí co tu některým v knize chybí tu v nějaké míře také je, jen to není to nejděsivější. Nejděsivější je sledovat myšlenky Louise. A pokud má být člověk sám k sobě upřímný, tak ještě děsivější je fakt, že já sama nevím, jestli bych se dokázala zachovat na jeho místě jinak.

Dočetla jsem to před dvěma dny. Pořád mi příběh leží v hlavě a nejspíš ještě nějakou dobu bude. A není mi z něj zrovna dvakrát veselo, ač mám pevný nervy a jen tak něco mě nerozhází.

08.03.2023 5 z 5