kris.docekalova kris.docekalova komentáře u knih

☰ menu

Malibu v plamenech Malibu v plamenech Taylor Jenkins Reid

Naprosto skvělá knížka. Přečetla jsem si rychle a jednoduše. Má to nádech Daisy Jones & The Six, což je velký plus, protože to se mi taky líbilo. Příběh má hloubku. Struktura je neobvyklá a dává knížce ještě větší hodnotu. Stopro doporučuju!

29.09.2023 5 z 5


Loupení jehňátek Loupení jehňátek Margaret Atwood

Příběh zajímavě propletený. Ale teda upřímně jsem se hodně musela nutit, abych knihu dočetla. Po třiceti stránkách jsem si říkala, tyjo to je divný, že pořád nevím o co jde. Nevěděla jsem to do stránky 500. Na mě zbytečně moc detailů a popisů, celkově prostě zbytečně moc dlouhý. Jinak jak jsem řekla, příběh zajímavý, má hlubší smysl.

29.09.2023 2 z 5


Ahoj, tady Sam Ahoj, tady Sam Dustin Thao

Naprosto krásná knížka. Proplétání reality s troškou fantasy autor vymyslel skvěle. Téma ztráty blízkého člověka / partnera vtáhne čtenáře do příběhu hrozně rychle, zároveň čtenář soucítí a nahlíží do nitra lidí, kterých se ztráta týká. Přečetla jsem knížku skoro jedním dechem a rozhodně si ji nechám doma na poličce a (ne)jednou přečtu znovu.
A ještě má krásnou obálku. (Četla jsem v angličtině)

27.07.2023 5 z 5


Konec Konec Mats Strandberg

Knížka je původně YA, ale je to rozhodně je to i pro starší. Příběh byl velmi dobře zpracovaný a poutavý, dneska celkem aktuální. Trochu jsem se bála, jak autor vymyslí konec, ale nakonec byl geniální a rozhodně nezklamal.

28.06.2023 5 z 5


Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Naprosto skvělá knížka. Četla jsem ji poprvé na gymplu a líbila se mi. Teď jsem ji četla znovu a v originále a nezklamala. Jazyk, který autor používá je vtipný a trefný. Příběh má hloubku a dá se s ním ztotožnit.

17.05.2023 5 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Knihu jsem četla na gymplu a pamatuju si, že se mi líbila, jakožto jedna z mála z kánonu. Teď jsem po pár letech knihu četla znovu a v originále a teda musela jsem se nutit jí přelouskat. S angličtinou nemám vůbec problém, ale tohle bylo teda náročný. Autorka, vzhledem k tomu v jakým roce to bylo napsané, používala starý jazyk, na který nejsem zvyklá. Bylo těžký pro mě se tím pádem orientovat v příběhu, postavách, atd. Dokonce jsem si musela na youtube najít shrnutí, jinak bych skoro vůbec nevěděla o co jde, protože jsem si to nepamatovala od minula.

17.05.2023


Až se tě život zeptá Až se tě život zeptá Cecelia Ahern

Příběh byl čtivý a otevíral docela zajímavý koncept. Když je člověk ztracený, ozve se mu jeho vlastní život, který se mu snaží pomoct se dostat z toho nespokojení a neštěstí. Líbilo se mi, jak autorka popisovala vztah těchto dvou, až na konci mě zarazila poslední scéna. Nepřišlo mi to jako vhodný vzhledem k okolnostem, myslím si, že to měla víc promyslet. Jinak se mi ale příběh líbil a určitě bych doporučila.

27.03.2023 4 z 5


Červený dům Červený dům Mark Haddon

Dost dlouho jsem se s knihou prala. Většinou čtu hodně rychle, ale tentokrát mi trvalo asi měsíc, možná i víc, než jsem ji přečetla. Na mě tam bylo hodně postav, ve kterých se mi těžko dělal přehled. Až později jsem zjistila (někde jsem si to přečetla online nebo na zádech knížky), že je to vlastně o dvou rodinách, nebo spíš jedný velký propletený a že je to vlastně o psychologickém vývoji těch postav, žádná jedna jasná zápletka. Ano, na konci knihy jsem už měla lepší přehled kdo je kdo, ke komu patří a co byla jeho backstory, ale když se tohle stane až úplně na konci knihy, tak mi to přijde teda hodně pozdě. Možná, kdyby si člověk knihu přečetl znovu, pak už by se líp orientoval, ale já teda motivaci knihu číst znovu nemám. Trochu zklamala. I když styl psaní autora byl docela zajímavý,

27.03.2023 2 z 5


Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

Tahle kniha je naprosto úžasná. To, jakym způsobem je napsaná je extrémně originální, ještě jsem se s tím nesetkala. Příběh je výjimečný ani ne až tak zápletkou, protože tu jako takovou úplně nemá, spíš to vypráví životní (nebo část života) příběh kapely a jejich členů právě skrz formu rozhovorů. Linie příběhu je v podstatě celou dobu konstantní, což je docela příjemná změna. Člověk se nemusí bát, že to bude jak na horský dráze. I když na konci přijde celkem překvapivý moment, který je jako třešnička na dortu a celý to hezky zakončí.
Když knihu čtete, během dne si na to vzpomenete a přijde vám to jako nějaká vzpomínka a až po chvilce si uvědomíte, že je to jenom kniha, že to není skutečný. To vyžaduje neuvěřitelnej talet ze strany autorky.
Doporučuju všema deseti! A určitě si přečtu další autorčina díla.

13.02.2023 5 z 5


Sama sobě majákem Sama sobě majákem Kateřina Rezková

Tahle knížka mi nemohla přijít do života v lepší čas. Je úžasná jak designem, tak obsahem. Knížka má nádherný jednoduchý zpracování. Líbí se mi styl jakým Kačí píše; upřímně, vtipně a kreativně samozřejmě. Vzhledem k tomu, že jsem ve stejnym věku jako když knížku psala, tak se s myšlenkama hodně ztotožňuju. Ke knížce se budu vracet asi často, když mi bude smutno nebo se budu cejtit trošku ztracená. Kačí mě inspiruje v mnoha ohledech.

08.02.2023 5 z 5


Bílé město Bílé město Karolina Ramqvist

Knížka se mi moc líbila. Bylo to úplně něco jínýho, než na co jsem typicky zvyklá. Tím, jak je kniha tenká, přečte se v podstatě i za jeden večer. Příběh je jak rychlý projetí vlaku nástupištěm, ale zároveň pocit, který máte ze čtení je, že příběh je trochu natáhlý (v dobrém slova smyslu). Motá se to všechno kolem tak 2-3 stálejších lokalit a pár postav. Autorka si dávala záležet na detailech, to bylo zajímavý pozorovat a zároveň to dodávalo něco speciálního do příběhu. Měli jste vlastně pocit, že jste uvnitř knihy, protože jste si dokázali všechno představit do posledního detailu.
Po přečtení jsem zjistila, že je to druhý díl v sérii, ale v komentářích jsem se dočetla, že vlastně není nutné to číst po sobě. Asi proto to pro mě bylo hodně mysteriózní, protože jsem neměla kontext (který prý ale v prý knize není tak důležitý), ale to to dělalo ještě zajímavější.
Určitě moc doporučuju.

10.01.2023 5 z 5


Moje všechno Moje všechno Katie Marsh

Knížka se mi moc líbila. Nebyla to úplně typická romantika, mělo to trochu jiný příběh. Hezky ukazuje těžkosti rozhodování v dospělosti, že ne všechno je černobílý a jasný (i když pro okolí třeba ano). Je pravda, že to bylo možná zbytečně moc natažený, ale při čtení to vůbec nevadilo.

07.01.2023 5 z 5


Jak najít lásku Jak najít lásku Cecelia Ahern

Knížka se mi hodně líbila. Konečně po dlouhé době jsem vzala do ruky zase klasickou romantiku. Příběh mi přišel originální a hlavně otevíral zajímavá a hodně důležitá témata. Pomáhat nebo snažit se pomoct těm, kteří to potřebují, ale zároveň nebýt úplně tím pravým člověkem, kdo by to měl dělat, to je něco, s čím se těžko srovnává. Autorka to ale skvěle popsala.
Konec byl klasicky dost předvídatelný a přišel mi takový uspěchaný. Ale vzhledem k tomu, že záměrem knihy bylo to všechno, co se odehrávalo předtím, to pro mě nehraje zas takovou roli.
A pak ještě jedna taková malá výtka; postavy se do sebe zamilovaly děsně rychle (vzhledem k okolnostem oukej asi), mám radši, když je tam delší vývoj.

04.11.2022 5 z 5


Můj první polibek Můj první polibek * antologie

Knížka mě moc nenadchla. Upřímně jsem čekala něco úplně jinýho. Možná celkově pro mě neni antologie, ale bylo takový zvláštní se muset 20x za knihu začít, tím, že na každou povídku se musíte naladit.
Různorodost povídek byla zajímavá, nicméně těch, které mě opravdu nadchly bylo pomálu.
Hezký koncept pro neproražené autory, ale námět pro mě osobně moc neuspokojil.

17.10.2022 2 z 5


Dvojníci Dvojníci Rebecca Hanover

Celou knihu jsem zhltla jedním dechem.
Nejdřív na začátku jsem si myslela, že se mi kniha nebude líbit, že je spíš pro mladší. Nakonec se ukázalo, že to není až tak pravda a kniha se mi moc líbila. Dlouho jsem žádné sci-fi nečetla, vždycky zapomenu, že se mi to líbí. Příběh měl spoustu zvratů a nečekaných událostí, které téměř vždycky překvapily.
Co pro mě byl trochu problém byl počet postav zapletených do příběhu. Hlavních postav bylo více než 12, plus minimálně polovina z nich měla dva rodiče, kteří byli do příběhu zakomponovaní taky a bylo docela důležité pamatovat si kdo je kdo. Možná to bylo tím, že postavy nebyly úplně dobře propracované a tudíž zapamatovatelné.
Musím říct, že něco mi tam chybělo, ale nedokážu úplně určit co přesně to bylo. To ale neubíralo na tom, jak moc jsem si knihu užila.
Na konci jsem taky zjistila, že má kniha pokračování, naštěstí teď už je i ten druhý díl napsaný a můžu si ho přečíst hned.

23.09.2022 5 z 5


Co padá z nebe Co padá z nebe Selja Ahava

Tak tahle knížka ve mně zanechala asi nejzmatenější pocity, který jsem kdy po přečtení knížky měla. Ani jsem se nemohla rozhodnout jak ji ohodnotit. Předem jsem vůbec nevěděla do čeho jdu a po prvních pár stránkách jsem si myslela, že je to možná knížka pro děti. Po chvíli jsem ale zjistila, že to tak není.
Kniha se skládá z několika částí a příběhů, které jsou různě propletené. Většinu příběhu vypráví malá Saara, která se vypořádává se smrtí maminky a událostmi, které tomu následují.
Bylo zajímavé vidět svět zase očima dítěte, jak přemýšlí, jak se cítí, proč se chová, tak jak se chová. Co je pro mě ještě záhadou je co vlastně byla konkrétní pointa knihy. Přečetla jsem ji hodně rychle, je čtivá a umí hezky vtáhnout čtenáře do děje. Myslím si, že o ni ještě pár dnů budu přemýšlet a zjišťovat, co ve mně zanechala.

17.09.2022 4 z 5


Toto všechno ti dám Toto všechno ti dám Dolores Redondo

Příběh byl hodně zajímavý, napínavý až trochu detektivní. Měl hluboký smysl a hodně se mi líbilo, že do něj byly zahrnuty jakýsi tabu témata 21. století. Například hlavní pár byli dva gayové a homosexualita se tam promítala obecně víc. Jediný, co bylo na můj vkus trochu nudný, byli občasný scény / situace, které mi přišli trochu zbytečné. Román měl 550 stran právě díky těmto vcelku nevýznamným částem. Je to asi ale zaprvé subjektivní vnímání, někdo to má třeba rád a zadruhé možná i specifický styl autorky. Ale jinak knížku určitě doporučuju, přečetla jsem ji i tak docela rychle.

11.09.2022 4 z 5


Holka na suchu Holka na suchu Laura Silverman

Knížka je jednoduchá, určitě spíš pro mladší čtenáře. Náctiletá surfařka musí opustit svůj domov a kamarády na celé léto, aby jela pomoct rodině do jiného státu. Ze začátku je to pro ni těžké a špatně to nese, ale později si oblíbí (nejen) nový sport.
Knížka je celkem předvídatelná, určitě neurazí, ale nepřišla mi ničím úplně speciální. Ale pro mladší teenagery se to hodí, myslím si, že se jim to i může dost líbit.

30.08.2022 3 z 5


Srdcová královna Srdcová královna Kimmery Martin

Tohle byla naprosto fantastická kniha. Strašně se mi zalíbil styl psaní autorky (budu si od ní muset přečíst i další knížky), píše trefně, zbytečně neprotahuje, ale zároveň dokáže čtenáře krásně vtáhnout do děje a napínat. Příběh je z doktorského prostředí (autorka je sama lékařkou), které je pro člověka přirozeně přitažlivé a zajímavé. Napínavost a překvapení knížce rozhodně nechybělo.

30.08.2022 5 z 5


Dokonalá Dokonalá Cecelia Ahern

Až teď, jak píšu komentář jsem zjistila, že kniha byla už druhým dílem v sérii, který jsem četla jako jediný. Nicméně tím, že mi to ani nedošlo, nebo tak nepřipadalo během čtení, tak je v pohodě to přečíst i tak. Teď zpětně si říkám, že jsem byla trochu občas zmatená na začátku, protože mi asi chyběly souvislosti, ale jak říkám, na porozumění příběhu to nic nezměnilo. Nicméně kniha mě naprosto nadchla. V minulosti jsem už několikrát četla sérii Rudá královna a přišlo mi to hodně podobné. A tím, že Rudou královnu miluju, tak jsem byla nadšená i z týhle knihy. Příběh zobrazuje dystopickou tamní společnost, která soudí a rozhoduje, kdo žije "správně" a kdo "špatně". V knize bylo hodně momentů, kdy se mi ježily chloupky na rukou, jak moc to bylo intenzivní a silný. Doporučuju všema deseti.

04.08.2022 5 z 5