Kris@ Kris@ komentáře u knih

☰ menu

Ledová krev Ledová krev Elly Blake

Průměrná kniha tohoto žánru. Nic převratného. Hrdinka se většinu knihy chovala jako malý fracek a její myšlenkové pochody byly nelogické. Hlavní scény působili odbytě. Nicméně na zabití nudy v letadle to stačilo. 2,5 hvězdy

10.04.2022 3 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Třetí díl byl velkým zklamáním, které bylo ještě umocněno dlouhým čekáním od vydání druhé knihy. Děj byl nezajímavý, táhlý. Jestli Ilan dosud někoho neštvala, tak teď se jí to jistě povedlo. Postava kapitána ztratila na zajímavosti a je mi celkem jedno, jak to s ní dopadne. Série měla potenciál, nicméně tohle byl krok do prázdna. Další díl už si nejspíš nepřečtu - tato kniha můj zájem o pokračování vzcela udusila.

11.03.2022 2 z 5


Má ji rád, nemá ji rád Má ji rád, nemá ji rád Sharon J. Bolton

Bohužel tentokrát od S.J. Bolton přišlo zklamání. Pokud jste již četli jiné její knihy, nebudete vůbec překvapeni. Vše je zcela předvídatelné, motivy se opakují. Velmi nepravděpodobný děj, nelogické chování i uvažování postav. Chuť pustit se do jiných knih od autorky značně poklesla.

12.10.2020 2 z 5


Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost Jiří Kulhánek

S lehkým odstupem musím říci, že to byla parádní jízda. Hned po přečtení jsem byla příliš nadšená - běžný efekt Mistrových knih. Peklo jsem si doteď představovala jako místo pro špatné lidi ve stylu zvrácené ghotic párty, nicméně Kulhánkovo peklo vás donutí svou dosavadní představu pořádně přehodnotit, stejně tak jako vaše posmrtné vyhlídky.
Hned úvodní kapitola mě uvedla do stavu naprosté blaženosti. Kdo umí - umí. U přípravy na peklo kniha ztratila svou dynamiku a částečně i vtip, nicméně v Pekle mi to Kulhánek zcela vynahradil. Pan mluvčí mi seděl více než svatý Tobiáš z Nočního klubu (ale stále je to příliš dobrý člověk) a zvlášť duo Mluvčí a Devlin bylo perfektní!! Trochu mne mrzí, že autor použil Karolínu jako tak důležitou postavu. Co mi ale vadilo nejvíc je, stejně jako u Nočního klubu II., dramatičnost - nevím jak lépe to definovat. Strýčky a všechny jejich přisluhovače i zbraně bych z knihy nejraději vypustila. Stejně tak způsob očištění planety byl příliš "velký" a dramatický. Vždy jsem si řekla "To jako vážně, Mistře?"

Nicméně Vyhlídka na věčnost je geniální počin, který jsem si neskutečně užila. Určitě se k tomuto zlatu na papíře znovu vrátím. Děkuji autorovi a smekám až k zemi. Pokračujte prosím - pište, Mistře, pište.

11.01.2020 5 z 5


Otrokyně, Bojovnice, Královna Otrokyně, Bojovnice, Královna Morgan Rice

Nemohu si pomoct, ale přijde mi to jako velmi chabý pokus o Hru o trůny. Nelogické chování, nereálné zvraty v ději. Tupé, ploché postavy. Jedna hvězdička za násilí a aspoň občasný zajímavý zvrat. Nicméně kvalitou je to stále absolutní odpad.

16.09.2018 1 z 5


Krásná katastrofa Krásná katastrofa Jamie McGuire

Nejdřív jsem narazila na nějaký špatný překlad (asi) - a podle komentářů nejsem jediná. Říkala jsem si, jak mohla někomu projít taková ohavnost? V tištěné verzi už to vypadá o dost lépe. Znovu jsem tomu dala šanci a začetla se. Ale je mi líto, tohle nedám. Kniha povýšila pouze na odpad. Nedokázala jsem ji dočíst. Odporné slovní obraty, stupidní děj i postavy zcela odporující realitě. Bylo to pouze utrpení - už nikdy víc. Absolutně nechápu tak vysoké hodnocení.

14.02.2018 odpad!


Faja Faja Petra Stehlíková

O poznání lepší než předchozí díl. Sem tam se však objevila nějaká chyba v textu, která mě dost vyrušila. Ilan mi stále přijde přehnaně vševědoucí, Kapitánou povahu si stále nedokážu nějak zmapovat a ve členech Pětadvacítky se stále ztrácím. Nicméně děj mě bavil, styl psaní se výrazně zlepšil a opravdu mě zajímá, co bude dál. Sejdeme se u příštího dílu.

26.12.2017 4 z 5


Neobyčejné materiály Neobyčejné materiály Mark Miodownik

Skvělá kniha, autor umí moc hezky vysvětlovat a i když nejsem úplný laik, bavilo mě číst dál a dál. Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí a možná se k ní někdy znovu vrátím. Doufám, že pan Miodownik bude pokračovat v psaní podobných knih, rozhodně si je všechny přečtu.

06.10.2017 5 z 5


Mé srdce je z kamene – Temná stránka císařovny Alběty Mé srdce je z kamene – Temná stránka císařovny Alběty Michaela Lindinger

Alžběta je pro mne velmi zajímavou osobností a knihy o ní vyhledávám, nicméně tato mi příliš nesedla. Skoky mezi kapitolami byly pro mne nepochopitelné. Některé informace mi přišly zbytečné a jiné naopak chyběly. Ale dozvěděla jsem se zase nové věci a celkově bylo čtení docela příjemné.

21.07.2017 4 z 5


Monument 14 Monument 14 Emmy Laybourne

Nepřesvědčivé, ale docela čtivé.

11.07.2017 2 z 5


Spáčka a vřeteno Spáčka a vřeteno Neil Gaiman

Skvělý ilustrátor a úžasný spisovatel, jak jinak to mohlo dopadnout?

30.06.2017 5 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Začnu tím pozitivním. Obálka i název jsou super, za mě palec nahoru. Námět celkem zajímavý (jak už to tak u podobné literatury bývá). Nicméně zpracování nic moc - spíš nic než moc. Už u první věty jsem protočila oči a věděla jsem, že bude zle. A bylo. Styl psaní je téměř totožný se světovou young-adult fantasy brakovou literaturou. Pořád ty samé chyby, ten stejný styl a i když vím, že podobné knihy jsem občas hodnotila lépe, už mi začíná docházet trpělivost. Děj je opět předvídatelný, nicméně konání postav je aspoň logické. Postavy jsou celkem dobře prokreslené, jejich charaktery se mi líbí (ačkoliv Ilan nemyslí a nechová se jako dvanáctileté dítě). Opravdu mě to mrzí, ale styl psaní mi dal pěstí hned po otevření knihy. Obrovské množství nepřirozených šroubovaných dialogů - které nám měly nastínit prostředí knihy - mě ubíjelo víc a víc. Bylo jasné, že to píše žena, ačkoliv mě překvapilo, že je to Češka. Už jen kvůli tomu jsem knihu chtěla hodnotit lépe, ale pak jsem si řekla, že být Čech přece není v literatuře hendikep.
Kloním se k hodnocení 2,5 z 5, ale za to, že mě aspoň zajímá, co se bude dít dál, dávám tři hvězdy.

30.06.2017 3 z 5


Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Cizinka je příjemné čtení, které vás chytne a do poslední strany nepustí. Romantické knihy moc nemusím, ale tahle mi sedla (konečně další autorka, co umí psát! ). Trochu mi vadilo, že čím vším nechala autorka Jamieho projít, myslím, že mohla trochu ubrat. Postavy jsou propracované a sympatické, líbí se mi styl psaní i doba, ve které se kniha odehrává. Dost mi vadily chyby v textu, za což ale Diana G. nemůže.

Nebudu už psát nic víc, ostatní se tu rozepsali dostatečně. Těším se na další díl, dobrá práce, Diano!

14.06.2017 5 z 5


Sex není zadarmo Sex není zadarmo Chester Brown

V podstatě souhlasím s Pedestrianem. Ale takhle kniha je moje první zkušenost s komiksy po dlouhé době a moc jsem od ní nečekala, takže jsem mile překvapená.

28.02.2017 4 z 5


Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Velmi zdařilá práce. Machiavelli si vysloužil mé uznání.

27.02.2017 5 z 5


Viditelná temnota: Memoáry šílenství Viditelná temnota: Memoáry šílenství William Styron

Takové knihy jsou potřeba. Je sice pravda, že ani tato nedokáže zdravému člověku přiblížit hrůzy deprese, ale aspoň lidem nastíní její pravou povahu. Navíc se mi líbí, že Styron nic zbytečně nenatahuje. Takové téma se musí dávkovat po částech.

Ještě dodám, že naprosto zbytečný mi přišel doslov. Moc nechápu proč byl vůbec do knihy zařazen. Vyřadila bych ho, vadil mi.

27.02.2017


Temná Raven Temná Raven Sylvain Reynard

Tato kniha se mi těžko hodnotí. Rozpoznala jsem v ní totiž povědomý styl psaní, a to ten můj z doby, kdy mi bylo 14 let. Ze začátku se mi ten styl líbil, nicméně po pár kapitolách jsem si uvědomila, jak moc špatný a amatérský vlastně je. (Což mi okamžitě rozbilo iluzi o mém mladickém tvůrčím talentu - takhle psát knihu opravdu nejde). Čili toto hodnocení nepatří pouze k této knize, nicméně i k mé starší tvorbě... Stylu by se dalo vytknout mnoho, ale je mi poněkud trapné tu rozmazávat chyby, které jsem dělala taky. Nechám to na jiných.

A teď zpět ke knize. Velkým překvapením je, že tuhle zrůdnost napsal muž. Postavy se absolutně neřídily logikou, jejich chování bylo směšné, nemotivované a podivně sešroubované. Velmi mi vadily změny vzhledu hrdinky - nejdřív ji popisuje jako šeredu, potom je z ní top modelka a nakonec (kdy už má být zase v normálu) je z ní přeci jen sexy žena. Ačkoliv se autor snažil, rozhodně mi Raven nepřipadala chytrá. Její dobrosrdečnost byla zcela násilná a rozčilující.

Špatně provedené postavy, zbytečný děj, začátečnický styl psaní, chyby v textu (ačkoli tohle nepadá na hlavu autora). Nelogické, trapné, naivní. ---- Odpad.
Další knihy si už od Reynarda nepřečtu.

04.02.2017 odpad!


Třpytný dvůr Třpytný dvůr Richelle Mead

Richelle Mead se zlepšuje, pozvolna, ale jistě. Její knihy si ráda přečtu, protože mě její pokroky baví sledovat. V této knize si ukousla ještě příliš velký krajíc - nesedl jí jiný svět ani doba. Bohužel. Bylo to nelogické a nucené. Hlavní postava mě rozčilovala a žádné mé sympatie nevybojovala. Nicméně nápad to není špatný a jsem ráda, že se děj ubíral trochu nevšedním směrem. Věřím, že je to jedna z lepších brakových knih a spoustu čtenářek jistě potěší.

Co mě ale rozčílilo nejvíc byly chyby v textu!!! Nevím, kdo za to může, ale ještě víc to pokazilo celkový dojem. To je vážně tak těžké si tyhle věci ohlídat?! (Nikdo není neomylný, ale co je moc, je moc)

09.01.2017 3 z 5


Scarlet Scarlet Marissa Meyer

Asi mám něco s mozkem, protože nechápu, proč jsou z této série všichni tak nadšení. Druhý díl je dějově slabší, ale oceňuji, že autorka přidala více násilí. Scarlet i Vlk jsou nelogicky konající postavy, které přepínají svoji osobnost podle situace. Opět se tu objevuje láska na téměř první pohled a několik dalších nešťastně použitých pohádkových prvků (v tomto ohledu na tom byla kniha Cinder lépe). Iko mě vytáčela ještě víc, než v prvním díle, ale aspoň si u mě polepšila Cinder s Kaiem. Kapitán/kadet je sice sympatický, ale jeho chování rozhodně nesedí k jeho mladému věku.
Děj byl neskutečně pomalý, předvídatelný a při zpětném ohlédnutí se tam v podstatě nic nestalo - schopnější autor by to poutavě napsal na 50 stran.
V textu se několikrát náhodně vyskytlo líčení - působilo to nuceně ...až pateticky. Jako by se snažila dokázat, že jakožto Paní Autorka umí napsat skvělé líčení. Napsat možná, použít rozhodně ne.

Když jsem si v hlavě dala dohromady všechny dojmy z knihy, zápory zcela převyšovaly nad klady. Rozhodla jsem se pro dvě hvězdy, ale opět dávám paní Meyerové šanci okouzlit mě dalším dílem.

22.11.2016 2 z 5


Noční klub. Díl druhý Noční klub. Díl druhý Jiří Kulhánek

Druhý díl je opět naprosto úžasný, leč pro mě o fous slabší než první díl. To velké spiknutí už na mě bylo moc velké. Nicméně i tento díl je dokonalý a jako jednu z mála knih si ho jistě přečtu znovu. Autorovi se klaním až k zemi, je to jediný člověk na zemi, kterému bych uvěřila, že upíři skutečně existují. Kéž by Kulhánek nechal udělat dotisk :-(

20.11.2016 5 z 5