Krastyx Krastyx komentáře u knih

☰ menu

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Takřka jedním dechem. Nijak výjimečný příběh několika generací napsaný tak poutavě, tak smutně i vesele. Vypravěčský talent paní spisovatelky zcela vyplnil prázdné místo pro krásnou knihu, které jsem zrovna měl. Děkuji.

28.05.2022 5 z 5


Oslnění Oslnění Thomas Brussig

Pro mě byla kniha i trochu srovnáním s děním kolem roku 1989 u nás. Skvěle vyvedené postavy a jejich prolínání v kvasu zániku DDR . Za mě skvěle napsaná kniha, překvapivé vyústění některých osudů a na mém pozadí vzpomínky na dobu, kdy jsem jezdil měnit 3 východní marky za 1 západní.

23.01.2022 4 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Často jsem u čtení této knihy poslouchal Norwegian Wood od Beatles a ta písnička nádherně dokreslila a podtrhla lásku i nelásku, samotu v přeplněném Japonsku, hledání a setkání hrdinů příběhu, který jen tak z mysli nevymizí. Perfektně vykreslené postavy, které jakoby vystupovaly z knížky a hrály svůj příběh před mýma očima. Díky za to.

11.11.2021


Hrací hodiny Hrací hodiny Viktor Fischl

Kniha do pohody, k pohlazení. Popis dětství, který chytí za srdce, který prožíváte současně s vyprávěním a ke kterému se jisto jistě zase vrátíte (nejenom když hodiny začnou hrát...).

18.08.2021 5 z 5


Soudce Ti a vražedný zvon Soudce Ti a vražedný zvon Robert van Gulik

Detektivky nečtu, ale klobouk dolů p. Gulik, ty vaše se mě líbí. A moc. Propracované postavy, skvělé zápletky , tajemné prostředí. Soudce Ti je gentleman a stratég. Palec nahoru.

28.04.2021 4 z 5


Kuropění Kuropění Viktor Fischl

Poetické vyprávění stárnoucího vesnického lékaře je knihou, ke které se bude člověk vracet. Příběh prodchnutý člověčinou a moudrostí, touhou i láskou. Jako takový se mohl odehrát kdekoliv na světě a také se na spoustě míst odehrává. Děkuji pane Fischle.

28.04.2021 5 z 5


Pacifický vír Pacifický vír Clive Cussler

Moje první kniha od Clive Cusslera (nejsem velký milovník agentů a tajných operací) a celkem rána do černého. Dopředu je jasné, že to všechno dobře dopadne, ale klobouk dolů před autorem, že i tak dokáže příběh napnout v pochybnostech, jestli to opravdu dobře dopadne :) Vrstvené dobrodružství i s částečně vědeckými fakty, fajn doslov k realitě příběhu. Moje kniha "do vany" a už se těším na další Cusslerovku.

23.01.2021 4 z 5


Ohníčky všude kolem Ohníčky všude kolem Celeste Ng

Pro mě to byla tzv. kniha do metra a musím přiznat, že jsem se těšil na každou další jízdu. Příběh plný kontrastů a pochopení toho, že nic není černobílé, že i hříšníci jsou svatí a naopak. Americký příběh v podání rodilé američanky asijského původu...skvělá volba.

25.11.2020 5 z 5


Dvorní šašci Dvorní šašci Viktor Fischl

Mé první setkání s Fischlem a musím podotknout, že to bylo počertech dobré setkání. Téma koncentračního tábora a života po něm je uchopeno vlastně poeticky, pokud se to dá vzhledem k hrůzám říci. Příběh několika zvláštně nadaných Židů je napsán brilatním jazykem a možná škoda, že p. Forman již nestihne knihu zfilmovat.....

22.10.2020 5 z 5


Tajemný Etrusk Tajemný Etrusk Mika Waltari

Příběh, který naplnil mé cestování MHD vůní tajemna a historie. Opět jsem doma bral do ruky staré atlasy a hledal města, kterými se příběh toulá. Prošel jsem učebnice dějin, co o niti příběhu píší historici bez špetky fanatazie. Děkuji pane autore za další prožitý život s Vaší knihou.

15.10.2020 5 z 5


1Q84: Kniha 3 1Q84: Kniha 3 Haruki Murakami

Konečně to, co jsem od 1Q84 čekal. Murakami ve své vrcholné podobě. Parááda.

15.10.2020 5 z 5


1Q84: Kniha 1 a 2 1Q84: Kniha 1 a 2 Haruki Murakami

Na knihu jsem se moc těšil a velmi složitě jí sháněl. Kniha mě úplně nezklamala,ale čekal jsem od ní více. Příběh se táhne a takřka stojí na místě. Kladně musím hodnotit vlastně její úvod k třetímu dílu, který je strhující a nemohu se ho nabažit. Knihu jako takovou ale neodsuzuji do nezájmu (ani bych nepochodil), příběh je prostě Murakami, jen se mi zdálo, že občas chybí vyprávění energie.

15.10.2020 3 z 5


27 českých obrazů očima 27 českých spisovatelů 27 českých obrazů očima 27 českých spisovatelů * antologie

Velmi zajímavá kniha a dobrý nápad hodnotit obrazy očima spisovatelů. Ztotožnění mých dojmů a pocitů z obrazů ve srovnání s uvedenými bylo překvapující a v mnoha případech takřka totožné. Zároveň mě kniha donutila vyhledat více informací o těch českých obrazech, které jsem ještě neznal či znal jen povrchně.

13.10.2020 3 z 5


Egypťan Sinuhet Egypťan Sinuhet Mika Waltari

Sinuhet mě přitáhl k egyptské civilizaci, která mě dosud nijak neoslovovala. Brilantně napsaný příběh a dle mého názoru skvělý český překlad. Autorovi se klaním, ruce do výše kolen...

01.07.2020 5 z 5


Ten, kdo stojí v koutě Ten, kdo stojí v koutě Stephen Chbosky

Knihou jsem proplul jako nůž máslem. Vrátil jsem se o mnoho let zpět a chápal každé slovo. Nádherný příběh v dopisech, který vezme za srdce.

01.07.2020 5 z 5


Opozdilec Opozdilec Dimitri Verhulst

Uchvácen sarkasmem hlavního hrdiny, který jakoby postupně doznívá v příchodu nevratného konce. Místy až mrazivé čtení na odpoledne s vidinou toho, že stáří není pro slabé... Doporučuji

18.06.2020 5 z 5


Hrozny hněvu Hrozny hněvu John Steinbeck

Životní boj a touha žít na pozadí hospodářské krize. Velmi silný příběh, který ve vás zanechá stopu srovnání s dnešní zpovykanou dobou.

20.05.2020 4 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Horký příběh nejen o dospívání dětí na jihu USA ve 30-tých letech minulého století. Dětský pohled na krizi, lidské charaktery a odpor vůči rasismu. Horké dny a dusné noci v Alabamě skrývají mnohé...

20.05.2020 4 z 5


Žert Žert Milan Kundera

Příběh doby, pochopitelný pro ty, kteří jí prožili. Klasický román pana Kundery, o lásce, bytí a nebyti a o hledání odpovědí. Doporučuji.

20.05.2020 4 z 5


Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Hledání odpovědí na zcela běžné témata, příběh na pozadí dramatických událostí. Jak již bylo mnohokrát řečeno, vlastně je to kniha o lásce. Doporučuji.

20.05.2020 4 z 5