koriandr koriandr komentáře u knih

☰ menu

Římské obrázky Římské obrázky Zuzana Francková

Knihu jsem si koupila, četla jsem od autorky nejdříve knihu Římské prázdniny, která byla lepší. Tady se některé části první knihy opakovaly, něco bylo nového. Co mě štvalo, byl popis toho, jak autorka letěla do Říma s nějakou slečnou a na ní jí vadilo snad úplně všechno včetně krému na opalování. A taky letěla jindy s další paní a na ní také nenechala nit suchou. Tak nevím, když chce jet sama, ať jede sama a užije si město plnými doušky jak chce sama. Ale pokud se opravdu rozhodne jet s někým jiným jako doprovod, tak ať laskavě potom nepomlouvá svojí spolucestující, jak jí na ní všechno vadilo. Toto vyprávění narušilo celkový dojem z knihy a u mě i celkový dojem z autorky, o které jsem měla lepší představu po přečtení jejích předešlých dvou knih o cestování.

10.07.2023 1 z 5


Římské prázdniny Římské prázdniny Zuzana Francková

Cestopis z doby, kdy se po revoluci začlo cestovat do Itálie. Líbily se mi zkazky o Římě i o tom, jak to kdysi v cestovním ruchu chodilo. Popisy památek a muzeí mě nalákaly Řím někdy navštívit.

10.07.2023 5 z 5


Malý kruh Malý kruh Jan Erik Vold

Moje první kniha poezie, kterou jsem si koupila na základě ukázky jedné básně v Lidových novinách. Líbí se mi autorův popis věcí a událostí.

10.07.2023 5 z 5


Ispirato da Italia: Všichni ke stolu Ispirato da Italia: Všichni ke stolu Alice Rossi

Úžasné recepty, právě zkouším. Atmosféra Itálie z knihy dýchá a fotky dotvářejí celkový dojem, jako byste se ocitli na italském pobřeží...

10.07.2023 5 z 5


Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

(SPOILER) Poslouchala jsem jako audio na českém rozhlase v podání Marty Vančurové. Nádherně podaný audio příběh, s citem a dávkou napětí. Ohledně vztahu Jany a pana Rochestera mi to nepřipadalo až tak uvěřitelné, že by to mezi nimi nějak jiskřilo.. jako třeba když ji nazýval např. ještěrkou, čarodějnicí. Nudily mě jejich rozhovory u krbu. A scéna s cikánkou mi přišla průhledná, stejně jako dědictví. Postava Jana Křtitele byla velmi nesympatická, od tak mladého člověka bych nečekala takové životní postoje. V knize je samozřejmě vidět, jaké postavení měly ženy v tehdejší společnosti, jak se s nimi jednalo a jak se očekávalo, že se budou chovat. Co oceňuji na Janě - že dovedla říct co si myslí, byla zásadová a věci dělala podle svého, i když to pro ni ne vždy znamenalo pohodlí. Líbily se mi popisy krajiny, přírody .... jako by mě tam spisovatelka přenesla. Tajemné překvapivé pasáže oživovaly vyprávění. V závěru knihy mi pan Rochester nepřipadal uvěřitelný při scéně zachraňování ženy. Dá se docela říct, že to byla taková červená knihovna té doby.

10.01.2023 3 z 5


Napříč Itálií Napříč Itálií Hermann Hesse

pro milovníky umění

31.10.2021 5 z 5


30 minut v kuchyni 30 minut v kuchyni Jamie Oliver

Pár receptů se hodilo, ale u dosti receptů jsou nutné čerstvé ryby nebo plody moře, které je poměrně dost složité u nás sehnat. A taky dost surovin, třeba jako yuffka - filo těsto se špatně shánějí.

24.04.2021 3 z 5


Moje ulice v Paříži Moje ulice v Paříži Elaine Sciolino

Pro mě hodně historie a celkem dost čtení o architektuře. Nezaujalo mě to. Pro milovníky Paříže to asi bude zajímavé.

24.04.2021 2 z 5


Fatal Banal Fatal Banal Krištof Kintera

geniální. Inspirující díla Kintery z různých období jeho tvorby

21.05.2020 5 z 5


Za zavřenou branou Za zavřenou branou Petra Ostermann

Hezký příběh pro děti

06.03.2020 5 z 5


Obrázky z Normandie Obrázky z Normandie Jan Šmíd

Hezky zpracované vyprávění o Normandii

11.02.2020 5 z 5


Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte Petra Jirglová

Knihu jsem si koupila na základě nějakého tipu tady na databázi. Myslela jsem si, že se dozvím něco o práci letušky, ale kniha popisuje hlavně pařby, kdy bylo autorce špatně, jak je ve všem dobrá. Mě třeba nezajímá, že si smíchy promočila spodní prádlo. Vulgarismy na každé stránce. Slovo "kušna" už mi začalo vadit po pár stránkách čtení. Kniha se bude líbit čtenářům stejného ražení jako autorka.

01.09.2019 odpad!


Kocour Bob Kocour Bob James Bowen

Příběh ze života,hezky se to četlo, líbil se mi styl vyprávění i překlad je excelentní ! Je skvělé, že Bob Jamesovi pomohl překonat závislost a že mu doslova změnil život. Autor pravdivě a bez příkras líčí život na ulici i to co bylo před tím, než potkal Boba. Už se těším, až si přečtu druhý díl a minulý týden dokonce vydali u nás i třetí díl ! Mám se na co těšit :o) Musela jsem si dokonce koupit i DVD, které je rovněž skvělé.

17.08.2019 5 z 5


Léto s vůní čerstvého chleba Léto s vůní čerstvého chleba Jenny Colgan

Knihu jsem si velmi neprozřetelně koupila po přečtení pár stránek prvního dílu "Ostrova". U prvního dílu mě po prvních stránkách okouzlila atmosféra přístavu, Cornwall a pozitivní hrdinka. Bohužel druhý díl je zklamání. Mělo zůstat jen u prvního dílu a to ještě do jeho první poloviny. U tohoto druhého dílu jsem se dostala asi tak po 15 stránku a musela jsem přestat číst, protože děj byl šíleně předvídatelný, smíchaný z žánru lifestyle + rádoby sladkobolný příběh + znovu vybudování podnikání ........ za mě kýč a velký. Tohle si Colgan mohla odpustit, ale chápu, že se hodně čtenářek nadchne po přečtení prvního dílu pro tenhle ( zvlášť, když ta obálka je tak krásná - ale bohužel jen ona .....)

17.08.2019 1 z 5


Ostrov s vůní čerstvého chleba Ostrov s vůní čerstvého chleba Jenny Colgan

Kniha mě zaujala anotací a obálkou. Příběh se hezky vyvíjel, ale měl skončit v polovině knihy, pak už to bylo jen zbytečné natahování příběhu do počtu stran a mlácení prázdné slámy. Zpočátku se Polly jevila jako sympatická, ovšem v druhé polovině knihy nechápu její změnu v jednání a celkově se příběh už vleče. Ten konec už jsem víceméně přeskakovala, nedalo se to číst a zakončení knihy - svatba Kerensy to už bylo vaření z vody a navíc ještě rádoby ve stylu hollywoodských filmů ( Colgan asi chtěla uplatit svůj talent jako komička, ale nepodařilo se ). V knize oceňuji popis místa, Cornwall, moře a to je asi tak jediné pozitivum této knihy. Jinak červená knihovna. Bohužel jsem si neprozřetelně koupila po přečtení pár stránek knihy, kdy jsem se nadchla popisem místa i dějem ( velká chyba ! ) druhý díl a to jsem neměla dělat - druhá kniha je o ničem. Ještě k překladu - hrozný - usrkla čaj, jahodově blonďaté vlasy - takový odstín opravdu existuje ? No ještě drobné plus - recepty na konci knihy.

17.08.2019 2 z 5


Vánoce jednoho kluka z Walesu Vánoce jednoho kluka z Walesu Dylan Thomas

nádherně romantické zimní čtení

03.12.2018 5 z 5


Podívej, jak rostou: Koťátko Podívej, jak rostou: Koťátko Jane Burton

půvabná a poučná publikace pro děti i pro dospělé

30.11.2018 5 z 5


V korunách stromů - Pohádky s křídly V korunách stromů - Pohádky s křídly Ludmila Bakonyi Selingerová

krásně poučné příběhy pro děti

30.11.2018 5 z 5


Koťátko Mojžíš Koťátko Mojžíš James Herriot (p)

nádherný příběh o kocourkovi.......krásné ilustrace.......milá kniha

21.09.2018 5 z 5


Nejznámější české a moravské koledy - v úpravě pro klavír a s akordy pro kytaru Nejznámější české a moravské koledy - v úpravě pro klavír a s akordy pro kytaru Kamila Skopová

Opravdu kvalitně zpracované, koledy, které všichni znají. Něco takového mi na trhu chybělo.

11.01.2018 5 z 5