kolacky kolacky komentáře u knih

☰ menu

Leško Leško Joanna Chmielewska (p)

V první povídce mě Leško dost iritoval, takové pako aby pohledal. Ve druhé a třetí povídce se zapojili i kolegové a byla docela legrace.

22.04.2024 4 z 5


Billy Summers Billy Summers Stephen King

Ze seriálu Přátelé jsem neviděla ani minutu, tak budu věřit kolegům z Databáze, kteří sepsali nápovědu. Billyho jsem si vychutnala i podruhé a podruhé se mi moc líbil.

21.04.2024


Láska všemu navzdory Láska všemu navzdory Sophia James

Díky Bazaru Databáze mám konečně i třetí díl téhle příjemné série.

15.04.2024 4 z 5


Nikdy se nevdám Nikdy se nevdám Sophia James

Líbí se mi malé série, obzvlášť dobrodružně romantické.

15.04.2024 4 z 5


Frankie Frankie Jochen Gutsch

Miluju kočky. A kocoury. Frankie je kocour, z čehož plyne, že miluju Frankieho. Jeho moudra jsou i pro lidi a jeho kamarádi jsou neobyčejní tvorové. Mohli bychom se od nich poučit, jak spolu vycházet. A zahnat deprese. Přeju Goldovi, aby se dokázal zhluboka nadechnout.

15.04.2024 5 z 5


Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých Olga Tokarczuk

000nugatovej má fantasticky přesný komentář.

Vypravěčka je výborná mystifikátorka, co se jejích aktivit týče, miluju ji a její kamarády Mátohu, Diona, Borose a Dobrou zprávu. Popravdě, možná bych na jejím místě provedla něco podobně nepříčetného, protože vražda je vražda, natož takhle sprostá.

Moc se mi líbila ukázka těžkého života překladatelů - Blakeova báseň na straně 84.

15.04.2024 4 z 5


Pusinky Pusinky Stanislav Rudolf

Stanislav Rudolf holčičí romány uměl, to se musí nechat. Moc se mi líbí, jak dokázal popsat prostředí učňáku, rodiny a kamarádek. Jsem sice už stará páka, ale zamlada jsem milovala Kopretiny pro zámeckou paní...

14.04.2024 4 z 5


Hradiště prokletých Hradiště prokletých Stanislav Brabec

Příběh je dobře vymyšlený, zamotaný a záhadný. Vítek z Březnice musí napnout všechny síly, aby přišel záhadám na kloub.

Ale korektor, byl-li vůbec nějaký, by potřeboval zpráskat bičem. Těch pravopisných i faktických chyb! Nejdřív byl zabitý kněz Boreš, potom byl Boreš z Oslova naživu a mrtvý se jmenoval Slavek. Zabitý zbrojnoš Hrabiš se v jednu chvíli jmenoval Mstiš, což byl nadmíru živý velitel Vítkovy družiny. Ale nejhorší bylo milostné obětí, nápadník stavitelovi dcery, o patro víš, psům jazyky vysely z tlamy a tahaly je za sebou a slunce stoupající víš a víš... Prostě hrůza.

14.04.2024 4 z 5


Zahrada ztracených duší Zahrada ztracených duší Stanislav Brabec

Opět moc dobré čtení. (Jenom těch pravopisných chyb kdyby nebylo... ) Sympatický doktor, opat a hornický předák. A Vítkovo veliké úsilí zachránit děti.

11.04.2024 5 z 5


Mrazivý dech starých časů Mrazivý dech starých časů Stanislav Brabec

Pomalé vyprávění pověstí v textu je zajímavé a mně nevadí. Hlavního padoucha jsem tedy objevila brzy, ale stejně jsem si čtení užila.

10.04.2024 4 z 5


Prokletí z mlh Prokletí z mlh Stanislav Brabec

Taky jsem Vítka z Březnice objevila náhodou. Je to dobré čtení, napínavé a tak trochu nadpřirozené... A málo hodnocení je tady proto, protože knihy téhle série nejsou naprosto k sehnání. Ani fyzické, ani elektronické. Mám kamaráda, který je v tomhle super jednička, a sehnal "jenom" první, druhý a čtvrtý díl.

10.04.2024 5 z 5


Na úteku Na úteku Fred Vargas (p)

Třetí díl se mi líbil ještě víc než ty dva předchozí. Evangelisti a jejich starší kolegové a přátelé, včetně staré Marthe, byli skvělí, jak se bili o pravdu a za mladého Clémenta. A zase jsem si početla ve slovenštině, docela mi to chybí.

08.04.2024 5 z 5


Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Opět jsem se skvěle bavila. Dala jsem postupně celou sérii, je to jiné než film, který je spíš "na motivy". Pavel Liška rozhodně - a bohužel - nevypadá jako pan Spock... Ale obojí, knížky i film, jsou příjemně oddechové.

07.04.2024 5 z 5


O kousek dál napravo O kousek dál napravo Fred Vargas (p)

Zajímavé čtení... Louis Ludwig byl správně potřeštěný a jeho ropušák mu dodával šmrnc. Kluci evangelisté nezklamali, byli pořád příjemně moudře nedokonalí. Zápletka kriminální byla zašmodrchaná a vyřešila se moc narychlo, ale vyřešila. Jenom nechápu titul - proč O kousek dál napravo? Ani přešlápnutí nepomohlo.

07.04.2024 4 z 5


Tři evangelisti Tři evangelisti Fred Vargas (p)

Tak trochu jiné než Adamsberg, ale dobře se to četlo. Jsem zvědavá na další příběh.

05.04.2024 4 z 5


Písařovo pole Písařovo pole Martin Nesměrák

Řekla bych, že první díl bude Z kamene a vápna, druhý tady Písařovo pole a pak Na zemské stezce, tam je Odo už tedy dospělý a "na stezce". A další díly, jak jdou po sobě.

(Vezměte si pana Vondrušku, ten mastí knížky chronologie nechronologie, co mi dá pokaždé práce zařadit novou knížku do série...)

04.04.2024 5 z 5


Krutá rozkoš Krutá rozkoš J. D. Robb (p)

Další vynikající Eva Dallasová. Miluju ji, Peabodyovou, Roarka a Mavis a všechny poldy kolem. Tentokrát to po bylo obzvlášť ohavné, Tetička a její "podnikání". Naštěstí to Eva vzala za správný konec. Mimochodem, že Luna udělá to, co udělala, mi bylo ihned jasné. A dobře tak.

04.04.2024 5 z 5


Pomsta mrtvého kněze Pomsta mrtvého kněze Martina Novotná

Líbilo. Paní Novotná umí. Tadeáš z Příhraz je z masa a kostí, není neomylný a umí to přiznat, přemýšlí a nejde hlava nehlava. Příběh je zamotaný a ten konec... Nechte se překvapit.

04.04.2024 5 z 5


Smrt šumavského poustevníka Smrt šumavského poustevníka Vlastimil Vondruška

Zase trochu víc politiky. Ale jinak čtivé. Líbili se mi Matocha a Annalena. A pro změnu zmatek v pražských purkrabích a posloupnosti Oldřichových případů, ale na to už jsme si u p. Vondrušky tak nějak zvykli...

04.04.2024 4 z 5


Písařovo pole Písařovo pole Martin Nesměrák

Zase vynikající příběh. Hrdiny jsou tentokrát starý písař Uppo a Kuno, Sigibertův přítel. Odhalí spiknutí a zachrání čerstvě dostavěný hrad před zlosyny. A knížka je podle mě druhá v pořadí, tady jsou Sigibertovi kluci Odo a Benno ještě malí.

31.03.2024 5 z 5