kokosek kokosek komentáře u knih

☰ menu

Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Já si nemůžu pomoct a stejně si vždy dám novou detektivku z téhle řady. I když tohle už ani není detektivka, to je něco jako sociální román, takový trochu psychologický pohled na současný svět a vztahy mezi muži a ženami. A je to dost divně pojato.
Jo a na posledních deseti stránkách se objeví i něco jako detektivka. No nic, příště už asi tuhle chbu neudělám a tenhle pochybný svět nechám jiným.
Jo a je to strašně, ale strašně dlouhý a nudný. Dobrý autor by z toho sice mohl asi napsat detektivnáí povídku, ale asi není důvod.

18.12.2022 2 z 5


Andělé smrti Andělé smrti Patricia Gibney

Zase jedna nová řada z Británie. Dá se srovnávat s Bryndzou, je tam dost podobností.
A stejně jako u Bryndzy je hlavní postava celkem protivná, ale asi to tak musí být. Já být kriminalistou v Británii tak jsem asi stejný. To je šílený systém.

18.12.2022 4 z 5


Město v oblacích Město v oblacích Kristýna Sněgoňová

Asi jsem objevil další řadu co nutně musím přečíst. Ale jako vždy u něčeho nového - občas by to mohlo být lepší. Potenciál tam ale je a to je vidět u Legie a spojení s Kotletou, tam to funguje o něco líp. Takže uvidíme jak tohle pokračuje.

18.12.2022 4 z 5


Muž bez minulosti Muž bez minulosti Tim Weaver

Typický Raker, nic víc nic míň. Snad jen, že tentokrát ho tolik nemučí.

18.12.2022 4 z 5


Advokát Advokát Michael Connelly

Mám rád Harryho Bosche, mám rád skupinu S hudbou vesmírnou a když jsem zjistil, že jeden z této skupiny načetl tuto knihu, tak se nedalo odolat. A nebyla to chyba, snad jen občas to trošku zaskřípalo a není to prostě Harry, ale nakonec se tam ten pocir opět objevil. Jako, že jsme právě tam a prožívám vše na místě. V tomhle je autor nedostižný, umí popsat LA tak, že si myslíte, že to tam znáte.

18.12.2022 4 z 5


Všechny krásné lži Všechny krásné lži Peter Swanson

Při hodnoceních od jiných čtenářů je tady velké srovnání s knihou Na zabití.
A ono to jinak ani nejde. První kniha byla pro mě takový závan svěžesti. Sice spousta mrtvol, ale taky vtip a snaha o jinakost. Prostě dobře napsaná prvotina.

Tady jsou taky mrtvoly, pravda není jich tolik, ale nějak nefungují. A to co člověk odpustí v prvotině, tady už neodpouští. TAkže jen tři hvězdy a budu se těšit, na něco nového a snad lepšího.

01.07.2022 3 z 5


Setkáme se v ráji Setkáme se v ráji Heine Bakkeid (p)

Tak druhý díl je rozhodně lepší detektivka než podivný halucinogenní první.
Přeci jen už Aske tolik nezobe (i když každý jiný by byl mrtvý už na páté straně).
Zase ale autor trošku přehání, když nebere do úvahy určité zákonitosti logistiky. Přeci jen dostat se ze Sibiře do Norska, nota bene jako hledaný uprchlý vězeň nebude jen tak.
Dal jsme 4 hvězdy, ale je to spíš 3 a půl, přeci jen je to lepší než první díl, ale jen o kousek.

01.07.2022 4 z 5


Až mi zítra budeš chybět Až mi zítra budeš chybět Heine Bakkeid (p)

Asi jen další temná severská detektivka.
Jen je tady té temnoty trochu moc. Hlavní hrdina už funguje jen na práškách, neustále se pohybuje na hraně bytí a nebytí a kromě toho vyřeší celkem složitý případ.
A k tomu něco mystiky, trochu potápění v ledovém moři a trocha historie.

Ale víte co? Ono se to dá přečíst.

01.07.2022 3 z 5


Bratr Bratr Joakim Zander

A opět se autor pustil do skládačky, která sice tentokrát není tak složitá ale to neznamená, že vás z toho nebude mrazit. V prvním díle, byli ti zlí američani a nyní jsou to rusové. Ale vlastně nejen oni. Znovu je tad ypopsáno, jak špatnš to momentálně ve světě funguje. Jak málo stačí aby se ze zklamaného kluka stal válečník (a je jedno na jaké straně). A že někteří se fakt ve "jménu dobra" snaží o cokoliv. A pak klidně nahrávají těm zlým. Ale kdo je pak vlastně ten zlý?

01.07.2022 4 z 5


Plavec Plavec Joakim Zander

Tahle kniha je takové puzzle. Skládá se z více dílků a vlastně až na konci poznáte, kdo je vlastně čím. Pravda trochu se nedá věřit, že by vše mohlo dopadnout tak jak to dopadlo, ale budeme se tvářit, že mohlo.
Až po přečtení jsem zjistil, že vlastně autor se tak trochu nechává inspirovat svým životem. A to je pak vše ještě o trošku víc zajímavější (mohlo se něco z toho stát, a pokud ano, tak co?).
Rychle na další knihu, kde prý se s některými postavami setkáme znovu.

01.07.2022 4 z 5


Na dostřel Na dostřel Taylor Adams

Nečekal jsem nic (první setkání s autorem) a dostal jsem solidní knihu, která nemá ambice na nic světoborného, jen chce pobavit ty, kdo se tímto chtějí bavit. A já se bavit chtěl, vědět, že jiní mají taky problémy a že se fakt může stát cokoliv.
Mohla to být klidná nudná cesta za možnou novou šancí. A taky i byla jen do doby než potkáte jeden silniční zátaras. A pak se pokazilo úplně všechno.

01.07.2022 4 z 5


Lockdown Lockdown * antologie

Asi jsem čekal trochu víc, ale tak už to bývá u sborníků povídek. Tady ovšem ani nikdo nevyčnívá, vše je tak nějak průměr a rozhodně jsem po dočtění nezačal hledat, co autoři napsali jiného.
Prostě kniha neurazila ale ani nepotěšila.

01.07.2022 3 z 5


Otčina Otčina Robert Harris

No co tomu napsat. Říše jen kvete, vůdce slaví narozeniny, vše je zalito sluncem. Nebo snad ne?

Šlo z toho vytěžit víc, ale už ta samotná myšlenka je děsná. Neposlouchalo se mi to moc hezky. A zřejmě ani nebyl správný čas na takovou knihu (válka na Ukrajině).

01.07.2022 3 z 5


Rudý vrabčák Rudý vrabčák František Kotleta (p)

Jako co k tomu říct? Sakra, kde je další díl maso. Kde je Aga? Tohle mučení je nelidské.

21.03.2022 5 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Tohle byla jízda. A opravdu rychlá, skoro rychlostí světla. Artemis nebyla špatná scifi ale nebyla tak dobrá jako Marťan. Ale Spasitel je jiná liga, skoro bych řekl, že je to jiná soutěž. Technik ve mě měl vánoce i když vánoce ještě nebyly a vlastně i když skončily. Jo když to budu rozebírat do detailů, tak tam bude chyb jak máku, ale koho to zajímá. Tohle je scifi ne dokument.
Kdo chce syrovou technickou scifi tak ji tady najde. A prolínání dvou časových pásem je bonus navíc.

05.01.2022 5 z 5


Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Taková klidná česká detektivka. Nic víc, nic míň. Vše tak nějak klidně plyne a je to vlastně dobře.
Po trošku slabší knize bez Bergmana, je tady pražská mordparta zase zpátky. A opět se nevyšetřuje v Praze ale tentokrát na Šumavě.
Kdo chce normální čtení bez krve, hrůzných způsobů vražd, tak si rozhodně přijde na své.

15.12.2021 4 z 5


Poprava Poprava Yrsa Sigurðardóttir

Na to jak je na Islandu málo lidí a jak se skoro všichni musí znát, je tam celkem dost úchylných lidí. A to všemi možnými způsoby. Za to určitě může nedostatek slunce v zimě a nedostatek spánku v létě. Jinak si to nedokážu vysvětlit.
Ale kniha je dobrá. Jen škoda, že autorka není třeba američanka. Přeci jen tam je více možností jak se schovat, jak věci prodloužit. Na Islandu víte všechno hned, vše najdete do druhého dne a tak má autorka málo možností jak knihu natáhnout. I když různé možnosti zůstaly nevyužity,třeba první oběť byla často v americe a s tím se mohlo udělat víc.
To ovšem znamená, že vše je rychlé, má to spád a nezbývá než se těšit na další pokračování. Ono život s hadem na Islandu bude asi zajímavý.

13.12.2021 4 z 5


Dokonalý zločin Dokonalý zločin Helen Fields

Zatím tedy poslední díl téhle série, co k němu říct. Ne nebojte nebudu psát spoilery, snad jen jednu výtku k autorce. To jako fakt granát a první patro. Granát bez následků je minimálně třetí patro.
Nebojte víc toho neprozradím. Jen řeknu, že se mi to líbilo a nenechte se odradit komentáři ve stylu "hloupá červená knihovna", nic takového tato kniha není. To je jen normální vývoj mezilidských vztahů.

13.12.2021 4 z 5


Ďábelské hry Ďábelské hry Angela Marsons

Sice se tady trošku moc hraje s psychikou, ještě aby ne, když hlavní padouch je sociopat, ale nějak se to dá překousnout. Ono taky co jiného zbývá detektivovi v Anglii. Ten nemůže vzít pistoli a vynutit si přiznání. A tady by to ani nefungovalo.
Kniha dobrá, Kim už trošku jistější, zápletky dvě. Takže lidi přečtěte si to.

13.12.2021 5 z 5


Němý křik Němý křik Angela Marsons

Anglie, policistka s poněkud svérázným přístupem k autoritám a služebním pravidlům, navíc trochu temná depresivní minulost. To zní jako nový Bryndza. Ale není. Je to Angela Marsons. Ale klidně by to Bryndza mohl být.
Sice začínám být alergický na anglický postoj k darebákům (čti: zbraň nepoužijem i kdyby nás kuchali a mučili) ale napsané je to dobře. A tak nezbývá nic jiného, než si představovat jak by to řešil třeba Jack Reacher. To by byla jiná jízda, asi tedy kratší.
Jenže i tohle je náš svět a proto vzhůru k dalším dílům.

13.12.2021 5 z 5