KočkaŠklíba KočkaŠklíba komentáře u knih

☰ menu

Prastarý meč Prastarý meč Rick Riordan

Druh knížky, kterou si jednoduše užijete. Osobně jsem si u ní oddychla od vážnějších knihy, ale v tom nejlepším smyslu. Je vtipná, děj se nevleče a fanouškům Ricka Riordana udělají radost narážky na jeho předchozí tvorbu. Moderně zpracovaná severská mytologie, zasazená do dnešní doby. Postavy se vyvíjí, i přesto, že se děj odehrává jen v několika dnech. Někteří by možná zkritizovali nespisovné výrazy, které se v knize čas od času objevují, mě nijak zvlášť nerušili, příběh, který vypráví šestnáctiletý kluk by asi těžko byl celý psán bezchybně.

15.02.2017


Zrada temného elfa Zrada temného elfa Michaela Burdová

Autorka má neuvěřitelně nebubřelý styl psaní, který mi drásal nervy. Kniha byla naprosto předvídatelná, bez zvláštního nápadu, kopírovala už napsané fantasy romány, s tuctovými a plytkými charaktery. Hlavní hrdina je nesympatická, hloupá, téměř bezcharakterní a opět naprosto předvídatelná, až nápadně se podobá několika dalším hrdinkám z knih a internetových povídek autorky, jak "charakterem", tak vzhledem. Sama dívka je pak velmi obětavá, problém, ale vidím v tom, že o svých obětech neustále přemýšlí a tráví spoustu času sebelítostí.
Burdová si vybere "obětní beránky", tzn. postavy, u kterých se už na začátku rozhodne, že zemřou a tudíž se jim v knize moc nevěnuje, po důkladnějším čtení je jasné, že ji nijak nepřirostly k srdci a můžeme, tak už od prvních kapitol tyto charaktery poznat.
Až bije do očí, jak se snaží vytvořit velký příběh, který všechny dojme a ohromí, bohužel jí to nejde. Autorka by si měla uvědomit, že míň je někdy víc.

15.02.2017


Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Kniha mě nijak zvlášť nezaujala. Nedá se říct, že by byla vyloženě dobře napsaná a už vůbec ne originálně. Postavy nejsou uvěřitelné a s velmi tuctovými charaktery. Hlavní hrdinka mi lezla na nervy už od první kapitoly, připadalo mi, až směšné, že by se mělo celé království obávat sobecké puberťačky, která má potřebu ustavičně na sebe poutat pozornost. Co mi však vadilo nejvíc, byla sobeckost se kterou "hrdinka" jednala. Kniha se mi ani nechtěla dočítat. Vcelku na mě působila, jako román, který napíše naivní holka na střední a rozhodne se ho vydat.

15.02.2017


Vango Vango Timothée de Fombelle

Jedna z nejlepších dobrodružných knih, jaké jsem četla. Neobyčejně čtivá, bez hluchých míst. Timothée de Fombelle používá nápaditá přirovnání a uvěřitelné postavy, které si zamilujete. Celý příběh je poměrně spletitý, ale rozhodně ne nesrozumitelný. Jednotlivé dějové linky se setkávají a zase rozcházejí, situace nejsou vykonstruované, ale přirozené. Už od prvních kapitol se začíná pomalu objevovat stín války, který se ke konci nad celým příběhem tyčí a zahaluje ho.

15.02.2017


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Kniha mě uchvátila. Konečně příběh, který se nesnaží být velký, ale i tak se mu to daří. Reálné postavy, které vám přirostou k srdci a vyvíjí se. Neobyčejný nápad, kdy je vypravěčem smrt, což skvěle funguje. Zusak smrti dává lidské vlastnosti a srdce, ale také částečný nadhled, díky němuž se dá příběh mnohem lépe chápat.
Neobvyklý styl psaní, na který si člověk musí několik prvních stránek zvykat, ovšem už za pár kapitol se od něj nemůže odtrhnout. Kniha slovy dokáže vystihnout strach a stísněnost války, ale i opravdovost přátelství a odvahy.

15.02.2017