KnihovniceVěra KnihovniceVěra komentáře u knih

☰ menu

Třemšínský drak Třemšínský drak Mikuláš Pešta

Čtivé vyprávění z kraje mých předků, ke kterému mám osobní vztah, oživuje legendy a příběhy z Podbrdska. Vadila mi spousta pravopisných, resp. slovosledných chyb, kdy některé spojky, předložky nebo částice chyběly nebo byly ve větě naopak dvakrát. Povídky nejsou historicky přesné, autor si nejen domýšlí, ale i záměrně přehazuje data, což na konci krátce vysvětluje.

07.04.2024 4 z 5


Kdyby Kdyby Stanislav Bukovský

Nádherné, svěží, zábavné, zkrátka skvělé. Zhltla jsem to za jeden večer. Kdyby nebylo čtenářské výzvy, nejspíš bych o tuto výbornou knížečku přišla!

10.03.2024 5 z 5


Anatomie rodu Anatomie rodu Simon Mawer

Skvělé, čtivé, nádherné, od plného počtu hvězd mě odradil jen trochu ukvapený závěr, z kterého jsem nepochopila linii předků až k autorovi Simonu Mawerovi. Za mě je to tak na 4,5 hvězdičky.

09.03.2024 4 z 5


Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Lehká oddechová četba s poučeními, o kterých je zbytečné přemýšlet do hloubky. Například když na začátku dalajláma kárá kočku za to, že chytila myš, a místo toho jí nabídne konzervu Whiskas ... (ta je asi z čeho ?)

04.02.2024 3 z 5


Milovaná Milovaná Toni Morrison

Pod nádhernou obálkou a poetickým až duchovním stylem vyprávění se postupně odkrývají vzpomínky na strašné násilí na černých otrocích a těžký osud hlavní hrdinky. O tomhle tématu bych raději nečetla, ale autorka to napsala tak zajímavě, že jsem to nakonec dočetla.

25.01.2024 4 z 5


Kozí válka Kozí válka Václav Bárta

Zábavné čtivé vyprávění jakoby očima dvanáctiletého kluka Bimbase se mi líbilo mnohem více než stejnojmenný muzikál. Odpouštím i občasné pravopisné chyby.

02.01.2024 5 z 5


Učitel Viktor Pelc Učitel Viktor Pelc Bohumil Říha

Autobiografický román přesvědčeného komunisty Bohumila Říhy je esencí poválečné komunistické ideologie charakteristické kastováním lidí a třídní nenávistí. Chvílemi mi až mrazilo z toho, jak byl tenhle "hrdina" schopen obhajovat nebo přehlížet násilí na třídních nepřátelích, tj. všech nekomunistech, občas jsem se musela pousmát nad tím, jak míchal třídní boj do vztahů k ženám a nevěděl, jak se má jako předseda národního výboru zachovat. Nelehká, ale poučná kniha o tom, jak komunisté na venkově znárodňovali a přebírali moc.

14.12.2023 2 z 5


Skutečné zločiny na Plzeňsku Skutečné zločiny na Plzeňsku František Müller

Skutečně pro mě byl problém číst knihu o brutálních zločinech před spaním. Bravurní kapitán Müller vypráví ze svých zkušeností 4 případy, které zazněly také na jeho přednáškách:
74 bodných ran (v knize "Bez motivu),
Tělo v řece (v knize "Já nevinný vrah") a
Vraždící bratři z Tymákova (v knize Bratři - Dvojnásobná vražda a Vražda soka v lásce). Pro Tymákov v knize důsledně užívá místní zkrácený název Mákov. Neumím si vysvětlit, proč v úvodu případu Bratři vyjíždí kriminálka k vraždě už 11. června 2012, ale dále se uvádí, že vražda se stala 11. července 2012. Ale to je jen drobnost.
Kniha má neopakovatelnou autentičnost, je odvážná a fundovaně napsaná.

16.11.2023 4 z 5


Cesta z Čech do Jerusalema a Kaira r.1491-92 Cesta z Čech do Jerusalema a Kaira r.1491-92 Martin Kabátník

Hodnotím zejména dokumentární a historickou hodnotu (více než 500 let stará kniha) a osobní vztah k cestovateli Martinovi Kabátníkovi, který je mým domnělým (dosud neprokázaným) předkem. Literární a jazyková stránka vyprávění je poznamenána tím, že Martin Kabátník sám tento cestopis nepsal, jen odvyprávěl, a zaznamenal ho jeho přítel Adam, písař města Litomyšle.

11.11.2023 5 z 5


Podívej se podruhé... Podívej se podruhé... Dagmar Digma Čechová

Téma život s mrchou jistě plno čtenářek upoutá, mně ale vadily některé stěží uvěřitelné detaily, např. jak Heda mohla být tak úspěšná ve firmě a rozumět výrobě i marketingu, když byla nedovzdělaná, nesečtělá a nikdy předtím se ničím podobným nezabývala. Jak mohla servírka v penzionu, která mluví jen nespisovně, najednou správně pojmenovat narcistickou poruchu osobnosti. A jak mohla Heda tak hloupě tvrdit, že čeká dítě s Olliem, když s ním půl roku nespala - skutečná potvora by to zařídila lépe a jinak a nenechala se tak snadno vyhodit. Výborný námět, ale šel zpracovat lépe. Za mě tedy celkově spíš horší průměr.

07.11.2023 3 z 5


Cyklistka: Osud poslední baronky Cyklistka: Osud poslední baronky Jana Poncarová

Mladá autorka natáhla příběh pravděpodobně z cyklu Paměti národa na dlouhý román skládající se převážně z pocitů baronky. Uvítala bych více děje, příhod, podrobnější líčení cest, např. z její první výpravy je tam jen první den a pak náznaky. Celkově to nebylo špatné, ale jedno přečtení stačilo.

20.10.2023 3 z 5


Hoď se do pogody Hoď se do pogody Sandra Pogodová

Skvělé čtení, za text bych dala i 5 hvězd nebýt Sandřiny fotky se symbolem dámského přirození a textem "Autoportrét" - to ona je fakt pí.a ?

03.10.2023 4 z 5


Chudá žena Chudá žena Léon Bloy

Přestože je kniha poměrně tenká a příběh dějově jednoduchý, autorův styl psaní z ní činí těžký kousek na čtení. Jednak přetéká přirovnáními k bahnu, žumpě, výkalům a všemu špatnému, jednak je proložen latinskými citáty a moudry jako v kazatelně.
Diskuzi umělců pařížské bohémy na večírku přes několik kapitol uprostřed knihy jsem povětšinou nepobrala stejně jako hlavní hrdinka, jediná světice procházející tím pozemským hnusem díky bezmezné lásce ke Kristu. Tohoto fanatického katolického autora již nikdy více.

20.09.2023 2 z 5


Mladé lásky Mladé lásky František Dlouhán Bulánek (p)

Podle obálky jsem předpokládala, že to bude stupidní milostný románek, tak jsem to měla dlouho odloženo v knihovně.
Potěšilo mě vyprávění o dětství a mládí Josefa Václava Sládka založené na jeho skutečném životě, užitečné pro poznání tohoto básníka. Nadaný Josef odchází z rodného Zbiroha asi ve 12 letech na studia do Prahy, popisuje se velmi přísný řád na piaristické koleji a jeho vlastenecké nadšení ve spolku Ruch, básnické začátky a těžké rozhodnutí, jaké povolání zvolit, aby uživil budoucí manželku. Vlivem pobytu v Americe původně rozpolcený básník nasbírá spoustu zkušeností, získává sebevědomí a po návratu přijímá místo učitele, přičemž chce dál působit ve vlasteneckých časopisech a tvořit básně. Nakonec i jeho nesmiřitelný otec toto synovo rozhodnutí přijímá jako důkaz synovy dospělosti.
Kniha je určena pro mladé, z čehož vyplývá poměrně naivní styl psaní, ale dobře vystihuje citlivou básníkovu povahu a jeho pohnutky. Samozřejmě je to dobově střižené třídním bojem, v únosné míře básník projevuje kromě lásky k češství i soucit s chudými.

01.09.2023 4 z 5


Ani o dolar víc, ani o dolar míň Ani o dolar víc, ani o dolar míň Jeffrey Archer

Kniha si na mě dlouho počkala v knihovně, protože mě odradilo téma burzovních obchodů hned na začátku, nyní jsem ji vytáhla a stálo to za to! Četla se mi krásně, vše je pěkně podrobně popsané, bavila mě a pohladila po duši.

29.08.2023 4 z 5


Morelův vynález Morelův vynález Adolfo Bioy Casares

Poutavé, čtivé, děsivé, nadčasové, nezvyklé - literatura z jiného kontinentu. Přesně ten typ knihy, u které mi jedno přečtení nestačí.

22.08.2023 4 z 5


Ve stopách všemocných Ve stopách všemocných Erich von Däniken

Mnohem čtivější než Vzpomínky na budoucnost. Sice autor opět přeskakuje z jednoho místa na Zemi na druhé, ale kapitoly mají větší logiku a je možno nalistovat si příslušnou fotku. Bohužel i ty obrázky jsou zpřeházené. Supr kniha pro ty, kdo věří bezvýhradně v návštěvu mimozemšťanů, trochu horší pro ostatní, kdo by si rádi fakta ověřili a konfrontovali s jinými názory na přítomnost mimozemských civilizací na Zemi.

17.08.2023 4 z 5


Toulavý autobus Toulavý autobus John Steinbeck

Jen výborný spisovatel dovede psát poutavě o obyčejných lidech v bufetu a autobusu, bavila mě ta psychologická sonda do jejích duší.

09.08.2023 4 z 5


Strach z génia Strach z génia Michel Bataille

Zpočátku jsem se nemohla začíst do vyprávění dosti strohého, kostrbatého, postrádala jsem více zaujetí a citu. Autor je architekt, tedy technicky nikoli umělecky zaměřený člověk. Zhruba od poloviny románu, kdy se hlavní hrdina seznamuje v nemocnici se slavným architektem, kterého bezmezně obdivuje, už děj dobře odsýpal a četl se dobře.
Autor vycházeje ze svých zkušeností nekompromisně kritizuje byrokratický přístup bránící geniálnímu architektovi realizovat jeho skvělá díla, ukazuje nepochopení génia ve vlastní zemi, když ho cizina již ocenila, a pompézní posmrtnou slávu, které se mu nakonec dostalo.
Na knize mi vadilo, že autor nezvolil formu životopisu Le Corbusiera, změnil jména a místa a napsal cosi pouze inspirovaného jeho životem, přitom dle záložky i doslovu to je o tomto architektovi. Měl sám autor strach napsat to přímo?

18.07.2023 3 z 5


Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Praotec detektivky to napsal tak dobře, že to lze v pohodě číst i po více než 100 letech.

12.07.2023 5 z 5