knihovniceS Online knihovniceS komentáře u knih

☰ menu

Červená nit osudu Červená nit osudu Mirka Skočílková

Červená nit osudu
Mirka Skočílková je sázka na jistotu a ani teď to není jinak. Silný příběh nadané malířky, učitelky na ZUŠ a jejího partnera hasiče, záchranáře Bena. Po nelehkém dětství má Andrea krásné manželství, 3 děti a přijde osudová rána ... Jak se vyvíjí nelehký osud silné ženy doporučuji – čte se to jedním dechem. Dávám 5 hvězd a dala bych i víc, kdyby byla možnost.

24.03.2024 5 z 5


Tichá bolest Tichá bolest Táňa Keleová-Vasilková

Tichá bolest
Dočetla jsem silný příběh Mileny, učitelky MŠ na mateřské dovolené, která prožila těžký šok při znásilnění. Styděla se o tom mluvit, odmítala manžela a po dvouměsíční sexuální abstinenci si v alkoholovém opojení pomohl násilím. Milena manžela vyhodí a za 4 měsíce zjistí, že je těhotná ... Co bude dál si přečtěte. Dávám 5 hvězd a vřele doporučuji.

20.03.2024 5 z 5


Kde spí lufťáci Kde spí lufťáci Ivanka Devátá

Kde spí lufťáci
Přečetla jsem úsměvnou knihu Ivanky Deváté, která laskavým humorem umí čtenáře pobavit. Jednotlivé vzpomínky z rodinného života i ze života přátel v oblasti výletníků, chatařů a vandrů jak se vyspat v přírodě. Dávám 4 hvězdy a doporučuji.

17.03.2024 4 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Nejlepší pro všechny
Divný příběh herečky Hany matky, která vychovává 10letého Viktora bez otce a moc ho nezvládá. Práce ji donutí dát syna k babičce Evě, která nedávno ovdověla. Viktor je rozmazlený fracek, který se časem u babičky mění, dokonce babičce pomáhá. Babička se před očima mění ... Konec není vůbec veselý. Nic neprozradím, dávám 4 hvězdy a doporučuji k přečtení.

15.03.2024 4 z 5


Než se rozdělíme Než se rozdělíme Iva Tajovská

Píšu jménem Blanky Kubešové - cituji: Kdo četl jednu knihu Ivy Tajovské, koupí si druhou a bude čekat na další... Všechny mají totiž v sobě kromě nosné dějové linie a dějových zlomů i silné hrdiny a silný náboj citu, porozumění a pochopení pro jejich slabosti. Asi to vychází ze životních zkušeností a původního autorčina povolání v sociálním sektoru.
Měla jsem štěstí, že jsem četla celou trilogii Odpusť, že jsem se vrátil, Hořící Nebe a Než se rozdělíme pěkně v jednom sledu a mohla jsem sledovat hlavní hrdiny, jejich složité osudy i vnitřní dilema od samého počátku.
Kdo má rád historický román, přijde si na své. Odpusť, že jsem se vrátil rozhodně není jednoduché čtení. Autorka staví na reálném základu, retrospektivní pohled na 1. světovou válku je tu podán plasticky ze všech stran, především očima navrátilce z italských legií a jeho ženy Anny. Otázka vlastenectví a ženský pohled na dějinné události je v naší literatuře něco zcela nového a neotřelého, podobně jako pohled na vztah poničený válkou, který nesoudí, ale je nanejvýš vnímavý k osudu druhého.
Jestliže někoho hned nezaujal vypravěčský jazyk, ve volně navazující práci umístěné opět do prostředí východních Čech, se to změní. HOŘÍCÍ NEBE je psané nádherným, lehkým a květnatým jazykem, který vás nutí se občas vrátit a přečíst si to či ono znovu, zavřít oči a nechat to v sobě doznít. I tady zůstává autorka věrná dvojímu pohledu na svět. Co se děje v mysli letců při shazování bomb na chemické továrny a naopak, jak to vidí místní obyvatelé? Co je pravda? říkáme si. Ne, nikdy nemá jen jednu tvář, nikdy není jen jedna, ta naše, ale vždy a vždycky přinejmenším dvojí.
Příběhy románu NEŽ SE ROZDĚLÍME uzavírají celou trilogii. Odvíjejí se mezi dějinnými konflikty 90.let, na které autorka nahlíží kriticky a s pochybnostmi. Její zkoumavý pohled se nevyhýbá neklidným a skličujícím změnám, které tato doba přináší, tedy ani pádu komunismu, ani občanské válce v Jugoslávii nebo době po „Sametu“. Znovu se setkáme se známými hrdiny, jejichž osudy jsou v celé trilogii velmi dobře skloubené a kterým autorka nemilosrdně sahá do svědomí. Opětovně se dotýká toho nejpodstatnějšího v mezilidských vztazích - stárnutí, samoty, odcizení, a především potřeby smíření a odpuštění. Tedy toho nejvíc potřebného k naší vnitřní spokojenosti a toho nejnutnějšího, máme-li jít dál s klidnou vírou a očekáváním.
Každý díl této trilogie přináší kousek české historie. Každý končí laskavě s nadějí do budoucna, někdy možná nadějí až příliš idylickou, ale kdo ví? Třeba právě proto v nás tato naděje doznívá i v naší rušné době ještě dlouho po zavření knihy. Dokážu si představit, že by celá trilogie mohla do budoucna posloužit jako scénář.

13.03.2024


Praha neznámá II Praha neznámá II Petr Ryska

Zajímavá procházka po místech, kam se zrovna nedostanu. Musí se dávkovat po kouskách.

12.03.2024 3 z 5


Vinice v Provence Vinice v Provence Ruth Kelly

Vinice v Provence
Pěkný a zajímavý příběh vonící zeminou na vinici, hrozny, vínem a dobrotami. Ava je žena ve středních letech, kterou ničí manžel, nechá jí dluhy a odejde za jinou ženou. V této době Ava zdědí vinici s vinařstvím po dědečkovi ve Francii. Co zažívá, jak se učí a co se povede více či méně si přečtěte. Dávám 3 hvězdy a doporučuji.

09.03.2024 3 z 5


Přísaha: Příběh hluboké lásky Přísaha: Příběh hluboké lásky Jaroslava Černá

Přísaha
Silný příběh Lenky, která se snaží pochopit svého partnera, který ji „ničí“ svojí láskou. Lenka se přenese do minulosti pomocí psychoterapie. Podíváme se s ní do starého Říma ...
Dávám 4 hvězdy a doporučuji .

01.03.2024 4 z 5


Staré sídlo Staré sídlo Mary Ellen Taylor

Staré sídlo
Zajímavý a neveselý příběh tří žen, příběhy svobodných matek a neoprávněných chirurgických zákroků na "duchem slabých ženách" a 2 časové linky.
Minulost: Sadie a Olivia, jejichž osudy se potkávají v dobách druhé světové války. Olivia přijíždí do městečka, do panského sídla se svým manželem. Prchá z Londýna před leteckými útoky, při jednom z nich málem také zemřela. Setkání se Sadie rozjasní její každodenní nudné dny, kdy se cítí zbytečná. Sadie k Olivii nastupuje jako řidička.
Děj krásně proplétá osudy jednotlivých hrdinek, který je opředen tajemstvím starého sídla.
Současnost 21. stol.: Libby je úspěšná fotografka, která má za sebou opakované potraty a rozvod . Vrací se do rodného městečka, je sama, nikdo z rodiny jí už nezbyl. Má pouze kamarádku z dětství, která jí pomáhá .
Co tyto ženy spojuje se dozvíte při čtení knihy.
Začátek je trochu zmatený, ale potom děj krásně plyne. Dávám 4 hvězdy a doporučuji.

27.02.2024 4 z 5


Snad jsem nezabloudil: vzpomínky na posledních 60 let Snad jsem nezabloudil: vzpomínky na posledních 60 let Oskar Leo Krause

Zajímavé čtení. Jsem ráda, že jsem autora poznala osobně na křtu knihy v Nymburce v roce 2008.

20.02.2024 4 z 5


Láska ve špičce italské boty Láska ve špičce italské boty Blanka Malá

Láska ve špičce italské boty
Milé čtení ze života české rozhlasové moderátorky a její lásky k Itálii. Padesátku má za sebou, s muži moc štěstí neměla. Ze tří manželství má 3 děti, další rozvod za sebou a rozjede se na dovolenou do Itálie ... Kniha plná slunce, dobrot a zážitků. Dál neprozradím, přečtěte si, doporučuji a dávám 4 hvězdy

20.02.2024 4 z 5


Velký průšvih Velký průšvih Sabina Huřťáková

Velký průšvih
Kniha je pokračováním příběhu Pavly, Honzy a jejich dětí, hlavních postav z knihy Seznamka. Proč název Velký průšvih? To se dovíte, když se pustíte do čtení, určitě se nudit nebudete. Dávám 4 hvězdy a doporučuji.

18.02.2024 4 z 5


Sí, vole! Sí, vole! Pavel Liška

kniha se mi nelíbila

13.02.2024 odpad!


Láska Ondřeje Vazdy 2. díl Láska Ondřeje Vazdy 2. díl Vlasta Javořická

Láska Ondřeje Vazdy 2.díl
Román z maloměsta Vlasty Javořické – pokračování už velkoobuvníka Ondry, další osudy lidí v jeho okolí, následuje i svatba, ale vztah se komplikuje. Druhý díl má větší spád. Dávám 4 hvězdy a doporučuji

13.02.2024 4 z 5


Láska Ondřeje Vazdy 1.díl Láska Ondřeje Vazdy 1.díl Vlasta Javořická

Láska Ondřeje Vazdy 1.díl
Jednohubka Vlasty Javořické. Román z maloměsta jak se z malého švícka stal velkoobuvník. Není to příběh Bati, ale je zajímavé sledovat osudy a vlastnosti lidí v jeho okolí. Těším se na druhý díl. Dávám 3 hvězdy.

12.02.2024 3 z 5


Olívie / Olívie a On Olívie / Olívie a On Táňa Keleová-Vasilková

Olívie / Olívie a On
Krásné čtení, i když trochu smutné. Příběh ze života koncertní houslistky Olívie a její rodiny. Divná nevyrovná sestra Petra, která má dítě, ale stará se o něj babička. Bratr Lukáš k rodičům jezdí velmi málo, se sestrou Olívií se občas sejdou na večeři , Olivie bydlí v podnájmu, které nedobrovolně střídá . Poznáváme její přátele a různé osudy. Dva díly v jedné knize, mám pocit, že je otevřený konec a autorka si nechává „vrátka“ pro třetí díl. Dávám 5 hvězd a doporučuji.

11.02.2024 5 z 5


Vinice ve Francii Vinice ve Francii Julie Caplin

Vinice ve Francii
Klasická „Caplinovka“: Hattie má zlomené srdce, utíká do Francie, kde má organizovat svatbu své sestřenice. Tam se zamiluje do Luca. Příběh plný dobrého jídla, pití a romantiky ... Dávám 3 hvězdy a milovnicím Julie Caplin doporučuji

04.02.2024 3 z 5


Eugenie: Příběh české hoteliérky Eugenie: Příběh české hoteliérky Jana Poncarová

Eugenie: Příběh české hoteliérky
Lidičky, to bylo čtení. Skutečný příběh poutavě vyprávěný Janou Poncarovou. Hlavní hrdinka Eugenie za první republiky, život smetánky a domluvený sňatek s majitelem hotelu Continental v Plzni. Válečné kapitoly mi svíraly krk, ale přežila jsem (nerada čtu válečné příběhy). Eugenie přijde během náletu o část rodiny, válku přežije v Plzni, není to jednoduché. Koncem války pozná muže, který bude osudným ... nebudu nic prozrazovat, doporučuji a dávám 4 hvězdy.

29.01.2024 4 z 5


Deník zoufalé třicítky Deník zoufalé třicítky Martina Boučková

Deník zoufalé třicítky
Dočetla jsem milou knihu. Úsměvné příhody ze života Lenky, která si myslí, že jí „ujíždí vlak“. Je nezadaná a ráda by našla toho pravého. Dávám 4 hvězdy a doporučuji.

24.01.2024 4 z 5


Bezpečný přístav Bezpečný přístav Marie Laval

Bezpečný přístav
To bylo nádherné čtení! V mobilní knihovně ve žlutém autíčku, jezdí knihovnice Jenna na ostrově Skye, kam utekla před neurvalým snoubencem. Autíčko nazývá Pryskyřník pro svou barvu, parkuje před chalupou U Mořské panny, kde bydlí. O knihovnické práci se moc nedočteme, převládá romantika a tajemství v úžasném prostředí skotských ostrovů. Příběh Jenny, malé Katrin a jejího drsného strýčka vás jistě pohltí jako mne. Dávám 5 hvězd a doporučuji.

20.01.2024 5 z 5