knihomolmoravy knihomolmoravy komentáře u knih

☰ menu

Devatenáct set osmdesát čtyři Devatenáct set osmdesát čtyři George Orwell (p)

Od té doby, co jsem slýchával pojmy jako: Velký Bratr tě sleduje, atd. jsem si tuto klasiku musel přečíst. I když jsem pochopil drtivou většinu, moje vnímání reality jako takové bylo mírně dotčeno. Kniha působí vcelku beznadějně, což ale jde na ruku vzkazu díla: varování před totalitními režimy. Téma je relevantní i dnes, což je jeden z důvodů si tuto Orwellovku projet. Je to dobrá kniha pro všechny, kteří se nezaleknou tragédií nebo depresivních knih.

08.04.2024 5 z 5


Kronika ohlášené smrti Kronika ohlášené smrti Gabriel García Márquez

Název knihy mi zprvu neříkal nic. Nakonec jsem zjistil, že to je detektivka, kde víme už od začátku o vraždě. Absurdnější na tom je, že vrazi ohlašují po celém městě, že jdou zabít hlavní postavu, jen aby jim v tom bylo zabráněno. I přesto nikdo nic nedělá a nikdo neinformuje hlavní postavu, což dodává na vtipnosti. Jediné, co mohu vytknout, je zmatečnost jmen, která mě nutila se vracet zpět pokaždé, když jsem nevěděl, jaký je profil jedné postavy.

19.02.2024 4 z 5


Pán much Pán much William Golding

Když jsem si četl název této knihy, nevěděl jsem, co od ní čekat. Rozhodně jsem nepředpokládal přežívání dětí na opuštěném ostrově à la Robinson Crusoe. Děj je zprvu nezáživný, poté jsem se od tohoto příběhu nemohl odtrhnout. Až ke konci jsem si uvědomil, že Pán Much je jiné jméno pro Belzebuba - démona, jenž je spojen s problematikou tohoto díla: kde se bere v lidech zlo? Dle mého názoru je to zajímavá kniha s mnoha podněty k zamyšlení a stojí za to přečíst.

10.12.2023 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Dle mého názoru je tato kniha zajímavě napsána. Chtěl bych vytknout jen jedinou věc, a tou je postupná nudnost, jenž nabývá po 300 stranách. Nicméně jsem se trochu přinaučil již několik let nepoužívanou němčinu, i když je v tomhle románu obsažena v nadávkách. Také mě překvapil vypravěč děje, který popisuje příběh netradičním způsobem. Tuto knihu bych doporučil těm, kterým baví příběhy každodenního života dětí a jejich vtipné příhody.

31.10.2023 5 z 5


Křest svatého Vladimíra / Král Lávra / Tyrolské elegie / Epigramy Křest svatého Vladimíra / Král Lávra / Tyrolské elegie / Epigramy Karel Havlíček Borovský

Zde jsem se poprvé seznámil s tvorbou K.H. Borovského. Moje očekávání nudné knihy bylo vyvráceno. Jednotlivá díla poezie jsou čtivá, mnohdy vtipná a promyšlená, což jsem nečekal. To vše perfektně doplňují ilustrace Josefa Lady. Doporučuji všem, kteří potřebují přečíst poezii k maturitě a těm, kdo preferují kratší délku knih.

14.06.2023


Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Po dlouhé době jsem konečně narazil na dílo, které se samo dobře čte. Poukazuje na různé vrstvy společnosti dané doby a na její fungování. Je zajímavé, jak jsou obsažené vlastnosti těchto vrstev vidět i dnes.To vše s dobrou dávkou komiky. Doporučuji všem, kteří hledají knihu s mnohými zápletkami a komediálními prvky využitelnou k maturitě.

08.03.2023 5 z 5


Dramata: Loupežník, R.U.R., Věc Makropulos, Bílá nemoc, Matka Dramata: Loupežník, R.U.R., Věc Makropulos, Bílá nemoc, Matka Karel Čapek

Z této sbírky jsem se zatím věnoval jen Bílé Nemoci a R.U.R. Byla to také 1. díla, které jsem od Čapka četl. Již v Bílé Nemoci jsem pochopil, že autor dává příběhu jasné myšlenky. Dobře se čte a dobře vtahuje do děje. R.U.R. je známé dílo díky slovu robot, které zde bylo poprvé použito. Jako Bílá Nemoc s ním ubíhá čas rychle. Děj je naštěstí krátký. I přes zápletky je tohle dílo velmi pochopitelné. Škoda, že jsem si tento skvost nepřečetl dřív. Ohledně sbírky: tu doporučuji všem, kteří potřebují přečíst něco k maturitě a zároveň aby nad díly netrávili mnoho času.

18.02.2023 5 z 5


Petr a Lucie Petr a Lucie Romain Rolland

Měl jsem si tuto knihu přečíst do povinné četby, a moc toho nelituji. I přes její krátkost nabízí mnoho podnětů k přemýšlení. Po celou dobu je děj hořkosladký. Také obsahuje filozofické postoje, které se vyvíjejí s příběhem. Doporučuji všem, kteří hledají kratší četbu, jež může být uplatněna k maturitě.

29.01.2023


Proměna Proměna Franz Kafka

Dle mého názoru je tato kniha velmi atypická. Velmi se specifikuje na téma, o kterém se moc lidí nebaví. I přes její kratší délku ukrývá mnoho poselství a představ autora. Kniha se mi dobře četla. Dává úplně nový význam přísloví ,,šaty dělají člověka”.

07.01.2023 5 z 5


Krysař Krysař Viktor Dyk

Tato kniha je jedna z mála, která vede k zamyšlení nad dějem. Krysaři vzniká konflikt mezi láskou a povinností. Také kritizuje a popisuje dobové hříchy a chyby. Kniha se dobře čte, protože je krátká a má poměrně zajímavý děj. Je to velmi dobrá kniha do povinné četby.

18.11.2022 5 z 5


Balada z hadrů Balada z hadrů Jan Werich

Tato kniha je první kniha, kterou jsem od dvojice VW přečetl, a vůbec mě nezklamala.
Její název dobře odpovídá obsahu. Dá se říct, že je stvořena chudými, pro chudé a nejen pro ně.
Je plná moudrých citátů, ale i satirických básní a historických i jiných odkazů. Upřímně mě vůbec nevadila, dokonce mě i bavila. Pokud chcete začít číst knihy od této slavné dvojky, tak tohle dílo je dobrým úvodem k této tvorbě.

07.11.2022 5 z 5


L'homme qui plantait des arbres / Muž, který sázel stromy (dvojjazyčná kniha) L'homme qui plantait des arbres / Muž, který sázel stromy (dvojjazyčná kniha) Jean Giono

Díky mým znalostem francouzštiny jsem si tuto knihu přečetl převážně v originále. Pro mě je to nejinspirativnější kniha, jakou jsem kdy četl. Jasně předává motivaci něco udělat. I malé úkony můžou změnit svět a podmínky, ve kterých žijeme k lepšímu. Doporučuji také lidem, kteří hledají smysl života nebo způsob, jak udělat něco správného.

20.10.2022 5 z 5


Harry Potter a Tajemná komnata Harry Potter a Tajemná komnata J. K. Rowling (p)

I tento díl Harryho Pottera jsem četl v originále. Má obecně tajuplnější příběh než první díl. Dobře se čte. Jsem rád, že jsem se zde dozvěděl mírnou historii Bradavic. Zde zjistíte, jestli se vám tyto knihy líbí, nebo jestli nezačít číst něco jiného.

26.09.2022


Dobrodružství Toma Sawyera Dobrodružství Toma Sawyera Mark Twain (p)

Celý život jsem o této knize slyšel mnoho věcí, proto jsem nemohl odolat, si ji přečíst. Když jsem ji viděl na školním seznamu povinné četby, tak jsem nebyl zklamán. Připadala mi velmi čtivá. Sem tam jsem musel číst pasáže textu s delším popisem. I přesto autor zvládal barvitě popisovat povahu postav, jejich myšlenky a krajinu. Doporučuji přečíst všem, kteří mají rádi dobrodružství a přání.

10.06.2022 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Malý princ je jedna z těch knih, která vypráví příběh jak s uceleným a pochopitelným dějem, tak s hlubším smyslem. Je to však na každém člověku, jak tohle poselství pojme. Já to pojal jako vyprávění průběhu života, kde objevujeme končiny pro nás neznámé. Potkáváme mnoho lidí, prožíváme rozmanitá dobrodružství, ale i přes všechny problémy a neúspěchy máme někoho nebo něco, co nás motivuje jít vpřed. Abych byl upřímný, mě se tato kniha velmi líbila. Rozhodně si ji zase někdy v budoucnu přečtu.

26.04.2022 5 z 5


Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Nic moc jsem o této knize nevěděl, ani o jejím autorovi. Když jsem ji dostal jako povinnou četbu, sdělil jsem tu novinku mým známým.
Říkali, že to je hrůzostrašná četba plná smrti, jenže mnou to neotřáslo a pustil jsem se do četby. Zprvu byl děj o ničem, než o popisech života nóbl lidí, postupně se děj rozvíjel a já nad tím čím dál víc žasl. Doporučuji pro ty, kteří se zajímají o věčnost, zápletky, Londýn nebo životní moudra.

03.04.2022 4 z 5


Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

I když jsem četl jiné vydání a v angličtině, příběh je pořád stejně záživný. Nejznámější dílo J. K. Rowlingové nikdy nestárne. V porovnání s filmem má děj více detailů a čtenář si může domyslet prostředí a vzhled postav. Je těžké přepnout se z anglické verze do české, a naopak, protože jsou některá pojmenování nazývána úplně jinak. I tak je to klasika, ke které se vždy budu vracet.

28.01.2022 5 z 5


Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Kdybych tuhle knihu neměl na seznamu povinné četby podle vlastního výběru, nikdy bych ji nepřečetl. Podle mého názoru je to originální dílo. Neznám totiž žádnou jinou knihu o tom, jak by měli vladaři vládnout. Kvůli tomu, že mě zajímá taktika, jsem si vybral tohle dílo. To jediné, co mi vadilo, bylo to, že po delší četbě mi to připadalo monotónní.

08.01.2022 3 z 5


Mimoňka Mimoňka Sarah Andersen

Když jsem na Vánoce dostal tuto sbírku stripů, myslel jsem si, že bych se k tomu nikdy nedostal. Po první stránce se nemohu od ní odtrhnout! Veškeré stripy jsou tak pravdivé, že to ani víc nejde. Je to moje první kniha od této autorky. Doporučuji všem introvertům, kteří milují jak vtipy, tak kočky.

25.12.2021 5 z 5


Otec Goriot Otec Goriot Honoré de Balzac

Tuto knihu bych si z vlastní vůle nepřečetl, bohužel naše třídní profesorka měla jiné představy. Podle mě má příliš mnoho popisů a musel jsem opakovat věty, protože jsem myslel, že některá slovní spojení čtu špatně, i když byla tak napsána. Naštěstí byl v některých částech děj zajímavý, ale pořád obsahoval příliš mnoho detailů. Děj je podle mě nejasný.
I tak jsem se dozvěděl o Balzacovi a o jeho stylu vyprávění.

25.12.2021 2 z 5