KnihomolkaKatka KnihomolkaKatka komentáře u knih

☰ menu

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Konečně jsem se dostala k této knize/sérii s Erikou Fosterovou. Příběh se mi líbil, bavil mě číst, ale přiznám se, že si začínám myslet, že oblíbený pan Brynza píše průhledné pachatele. Neboť je toto druhá kniha od něj a opět jsem odhadla, kdo to udělal. A nebo se ze mě stal mistr v odhalování padouchů v knížkách. :)
Přesto mě zaujala více než Propast smrti a nějakým způsobem mi sedla o kousek víc, takže bude správné, když jí ohodnotím 4,5* z 5*.
Nicméně i přes odhadnutý konec v sérii budu pokračovat a půjčím si další díly.

20.04.2024 4 z 5


Slavík Slavík Kristin Hannah

Příběh, který jsem si chtěla přečíst už od jeho vydání. Je škoda, že ho teď upozadily jiné knížky, které jsou až přehnaně hipované (někdy nechápu, proč - viz např. Čtvrté křídlo), když by se mělo mluvit hlavně o takových knihách jako je Slavík. To znamená knihy, které ve vás něco zanechají. Které vám například zlomí srdce. Právě jako tady. Ze kterých se dá nějakým způsobem poučit. Knihy, které motivují člověka, aby našel ztracenou odvahu nebo odvahu, o níž nevěděl ani on sám. O knihách, kde čteme mezi řádky i to, co tam ve skutečnosti není napsané, přesto je to patrné z toho, jakým způsobem se ubírá děj v knize. To všechno má Slavík.
Přečetla jsem už hodně knih o válce, přesto je tahle něčím výjimečná. Právě tím, co zde není řečeno napřímo. Rozhodně moc doporučuju.

14.04.2024 5 z 5


Najdu tě Najdu tě Haylen Beck (p)

Skvělá kniha. Příběh se rychle rozjíždí a graduje až do samého konce. Byla jsem přesvědčená, že konec znám, že vím, jak to celé je, ale byla jsem mile překvapená, že jsem se v některých věcech i mýlila a byly tam i situace, které mě upřímně šokovaly. Krátké kapitoly přispěly ke čtivost a knihu jsem tak měla přečtenou během dvou večerů. Smutná, místy krásná a děsivá kniha o síle mateřské lásky a také o touze po dětech. Mrazilo mě a při popisu lásky a mateřských pocitů jsem měla v očích slzy.

07.04.2024 5 z 5


Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

třetí případ Kate Marshallové a zároveň moje první seznámení s Brynzou. Trošku mě mrzí, že se autor dost vrací k případu z knihy Kanibal a vyzrazuje (nebo spíše připomíná a objasňuje) skutečnosti s ním spojené. Ale co. Ke knihám ze série o Kate se i tak určitě vrátím. A už mám půjčenou z knihovny i Eriku.
Ačkoli normálně čtu detektivky postupně, nechala jsem se zlákat doporučením a přesto, že jsem si některé věci takto vyspoilerovala, čtení nelituju.
Kniha měla spád, napětí a můžu říct, že se mi moc líbí autorův smysl pro detail i atmosféru. Nic zde není natahované a i když Kateiny osobní problémy nejsou ničím nové, vůbec mi to nevadilo. Soustředila jsem se pouze na případ a na jeho okolnosti. Těším se, až si přečtu další knihy Roberta Brynzy. Doporučuji a dávám krásné 4* z 5*.

07.04.2024 4 z 5


Sběratelka příběhů Sběratelka příběhů Sally Page

Dojemná a zároveň smutná kniha, která chytne za srdce. Zároveň jsou v ní i momenty, které vás potěší, pohladí po duši, ale i situace, které mě osobně nějakým způsobem naštvaly. Nebo takhle - spíš mě štvala jedna konkrétní osoba. A to manžel Janice, který měl o sobě až moc velké mínění a přitom k tomu podle mě neměl důvod.
Je to příběh lidí o jejich osudech, radostech a starostech. Příběh o životech, o tom, jak se navzájem ovlivňujeme, pomáháme si, ale umíme druhým i pěkně ublížit. Začátek byl trošičku pomalejší, ale čím více jsem se příběhem (příběhy) prokousávala, tím více jsem se nemohla odtrhnout a těšila se na každou chvíli s Janice.
Janice jsem si oblíbila, stejně jako starou paní B., se kterou bych se chtěla seznámit i ve skutečnosti. Podle mě to je postava, která má co nabídnout. Autorka do knihy prostřednictvím příběhu Janice a paní B. vložila poselství, které činí knihu tak krásnou a svým způsobem i jedinečnou. Hodnotím 4,5*.

07.04.2024 5 z 5


Gaslighter Gaslighter Markéta Harasimová

Strašné, co si Marika musela od Pepy vytrpět. Strašně jsem s ní soucítila a fandila jí. Věřím, že kniha splní svůj účel - varuje všechny, kteří zažívají něco podobného (nebo dokonce to samé), aby včas utekli a zachránili si život.
I přes skutečnosti, které se v knize objevovaly (a často i opakovaně, Pepa byl ve svých výrazech dost neoriginální a omezený), jsem knihu přečetla poměrně rychle díky autorčinu skvělému a čtivému stylu psaní. Myslím, že si prostřednictvím knihy dala za úkol mnohým ženám otevřít oči a pevně věřím a kvůli všem obětem doufám, že to pomůže.

18.03.2024


Muslimská pomsta Muslimská pomsta Iva Karlíková

Je to strašné, ale obě knihy jsem četla jedním dechem. Nemohla jsem přestat. Nicméně, jsem ráda, že je mám už za sebou a se Senadem se stejně jako Iva už nesetkám.
Ale oba díly hodně rychle ubíhaly, to zase jo. Moc jsem si oblíbila malou Denisku, už v jedničce. Díky ní jediné jsem se dokázala u knihy trošku usmát. Díky ní a díky babičce Ivy. Obě byly, jsou a budou skvělé. Vždycky.
Stejně jako první dílm by mohla posloužit jako varování. Holky - tyran se nemění!

18.03.2024 5 z 5


Nikdy nezapomenu Nikdy nezapomenu Michel Bussi

Skvěle napsaný, zamotaný thriller. Napínavé, čtivé, je to naprostá pecka. Nikdy nezapomenu je první kniha, kterou jsem od autora četla a rozhodně ne poslední. Těším se například na Černé lekníny nebo Maminka neříká pravdu. Hlavní postava Jamal mi sedla, díky němu vyprávění krásně utíkalo a nikde mi nepřišla hluchá místa. Je to pecka, doporučuju!

18.03.2024 5 z 5


Zimní moře Zimní moře Susanna Kearsley

Kniha, kterou jsem měla v knihovně od roku 2018. Vůbec nechápu, proč jsem ji tak dlouho odkládala. Je naprosto úžasná. Totálně jsem se do ní zamilovala. Rozhodně doporučuju, pokud stejně jako já milujete Skotsko, méně známé historické příběhy, cestování časem a romantiku.

17.03.2024 5 z 5


Safa Safa Waris Dirie

Tato kniha se mi líbila ještě více než Květ pouště. Malá Safa byla roztomilá a bude mi moc chybět. Líbilo se mi, jaký měla k Waris vztah. Bylo to, jako by to byla matka s dcerou. Byl to čtivé, svižné a na knihu určitě jen tak nezapomenu.

17.03.2024 5 z 5


Muslimské peklo – Skutečný příběh české ženy a její dcerky Muslimské peklo – Skutečný příběh české ženy a její dcerky Iva Karlíková

Je to nemyslitelné. A ještě více ten úvod druhého dílu. Proč?! Vůbec jsem se na druhý díl netěšila, protože si myslím, že Iva s malou Denny už si vytrpěly dost, ale problém s těmito příběhy je ten, že prostě nemůžete přestat číst. Je to horor, ale je to jako droga. Pořád vás to nutí číst dál. I když se bojíte, nechápete a společně s Ivou pláčete a trpíte.
Kniha je zároveň i poučná, protože slouží jako odstrašující příklad. Je hrozné, že tohle se fakt a není to fikce. Je mi z toho blbě. Jsem znechucená, smutná a totálně NAŠTVANÁ. Jak se tohle může dít v dnešní době?! Je to nelidské. Odporné. Iva má můj obdiv, že to takhle všechno zvládla a nezbláznila se. Nevím, co bych na jejím místě dělala...

17.03.2024 5 z 5


Ukradené jazyky Ukradené jazyky Felix Blackwell

Tahle kniha je fakt horor. Nemohla jsem ji číst v noci, protože bych asi ani neusnula. Po téhle knize jsem ráda, že už jsem roky nebyla na horách a ani se tam v nejbližších letech nechystám. :)
Díky tomu, že to autor psal jakoby za sebe, tak jsem měla pocit, že to fakt zažil, což je ještě děsivější. Vzadu v knize je napsáno, že se inspiroval svými nočními můrami, což je hrozné, když se tohle někomu zdá. Díky tomu jsem si uvědomila, jak moc jsem ráda za svoje noční můry. :) Příběh jsem si strašně užila a fakt jsem se při něm bála, což splnilo účel žánru. Doporučuju.

23.01.2024 5 z 5


Království prokletých Království prokletých Kerri Maniscalco

Oproti prvnímu dílu o dost slabší. Bylo vidět, že autorka potřebovala připravit půdu pro další díl, který, jak se zdá, bude zase skvělý. Tenhle byl takový výplňkový, přesto nemůžu říct, že bych se u čtení úplně nudila. Emilii jsem zde nepoznávala. Vzhledem k prostředí bych čekala, že se autorka do toho více opře a ovlivní více její chování. Přišlo mi, že se v ní střídali dva různé charaktery - chvíle, kdy se chovala jako jeptiška (stydlivá, upejpavá, zdrženlivá) a pak chvíle, kdy byla pravý opak jako by jí přeplo nebo co a byla konečně alespoň trošku tou, kterou bychom v pekle čekali.
Ira je miláček. Jako neměl by se mi líbit, ale já prostě ty knižní bad boye, kteří umějí ukázat, že mají i srdce na pravém místě, žeru.
Na třetí díl se těším a doufám, že bude skvělý. Alespoň ten twist na konci naznačoval, že by to mohlo být konečně ono zase.

23.01.2024 3 z 5


Královna rebelů Královna rebelů Lynette Noni

Pěkná, ale i ve svém žánru celkem dost drsná kniha. Svou atmosférou mi připomíná děsnou situaci ve dřívějších koncentračních táborech za druhé světové války. Jsem zvědavá. co na mě čeká v dalších dílech, které už mám naštěstí doma.

19.01.2024 4 z 5


Hrabě Monte Cristo (komplet, třísvazkové vydání) Hrabě Monte Cristo (komplet, třísvazkové vydání) Alexandre Dumas, st.

Super knihy, ke kterým se budu ráda vracet. Příběh je napsaný velice krásným jazykem a myslím, že téma je nadčasové - pomsta.

08.01.2024 5 z 5


Neználkovy příhody Neználkovy příhody Nikolaj Nikolajevič Nosov

Pěkná dětská kniha. Místy je to i vtipné. Věřím, že číst to o pár let dřív, tak bych z toho byla odvařená :). Ale i tak je to hezké čtení v tomto předvánočním čase.

18.12.2023 4 z 5


Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Oproti původní trilogii je tato kniha lepší, přesto si s autorkou nějak moc nesedíme. :( Hodnotila bych tak na 3,5 hvězdičky. Ze začátku jsem z knihy byla docela nadšená, ale postupem čtení moje nadšení opadávalo, občas jsem se ztrácela v tom, kdo je Splátce a kdo trenér a vůbec mi tak nějak přijde, že na to, jak moc je kniha hipovaná by mohla být lépe zpracovaná.

18.12.2023 4 z 5


Spoutaná křídla Spoutaná křídla Tanjas Darke

Tahle kniha je hodně silná, ale zároveň i specifická v tom, že autorka, která knihu napsala sama tento příběh bohužel od začátku do konce zažila. Je hrozné, že jí její otec ukradl takových let života. A ta její matka? Ta očividně také nebyla úplně psychicky zdravá, když se chovala tak, jak se chovala. Hnus. Doufám, že v současnosti už Tanjas čekají jen samé krásné chvíle. Zaslouží si je.

12.11.2023 5 z 5


Soumrak Edenu Soumrak Edenu Lucie Ortega (Navrátilová)

Další velmi zdařilá autorčina kniha. Už jsem od ní přečetla Světla, která se mi moc líbila svým nápadem i stylem psaní, ale tohle?! Do tohoto jsem se prosím pěkně zamilovala od první stránky. Autorka zde kombinuje prvky z křesťanství a fantasy prvky a sedí to jak pr... na hrnec :). Miluju to. Hned po Pádu nejlepší kniha s andělskou tématikou, jakou jsem četla. Určitě se k ní vrátím.

12.11.2023 5 z 5


Tisíc polibků Tisíc polibků Tillie Cole

Jedna z nejlepších knih letošního roku. Je to strašně krásná, romantická, ale i velmi smutná knížka. Škoda, že u nás nevyšlo více autorčiných knih. Bohužel (nebo naštěstí?) takový příběh ze života. Více jak čtvrtinu knihy jsem probrečela. Konec knihy už jsem myslela, že přes slzy ani nedočtu.

12.11.2023 5 z 5