Knihomolka97 Knihomolka97 komentáře u knih

☰ menu

Zabij, nebo zemři Zabij, nebo zemři Isabella Maldonado

Dani je agentka FBI, ale dříve působila v armádě a má tedy zkušenosti s náročnými vojenskými misemi. Je navíc opravdu velmi chytrá.
To, co začíná jako klasická detektivka se jako mávnutím kouzelného proutku změní až k boji o holý život. Do čtení jsem se pustila se zvědavostí, jak to autorka skloubí, aby to fungovalo a povedlo se.
Kniha je skvělá od začátku až do konce. Čtivá a napínavá díky krátkým kapitolám, které nemají hluchá místa.
Trošku mi to připomnělo mou oblíbenou filmovou sérii Saw.
V závěru jsem zůstala s otevřenou pusou, protože to odhalení a takovou sviňárnu jsem nečekala.

18.04.2024 5 z 5


Inspilacerace Inspilacerace Libor Kamenský

Tato jednohubka stopro zvedne náladu, dělá si totiž legraci z rádoby oduševnělých citátů, je plná černého humoru, ironie a celkově satirického humoru.
Některé citáty byly alá HAHA za břicho se popádám, jiné naopak AU, to zabolelo.. ale některé takové jakože hmm nic moc.
Jako celek ale tvoří opravdu parádní čtivo. Já osobně nemám ráda motivační knihy, takže toto je fakt super.
.
KDO CHCE, HLEDÁ ZPŮSOBY.
KDO NECHCE, HLEDÁ DŮVODY.
KDO MUSÍ, HLEDÁ ZÁCHODY.

No co na to říct, vždycky mě rozesmějí ty největší blbosti. :-D

18.04.2024 4 z 5


Mademoiselle Mademoiselle Jolana Ševčíková

Musím říct, že občas je urcitě fajn vyjít z komfortní a zkusit žánr, který skoro vůbec nečtu. U mě je to poezie.
Poezii opravdu nerozumím, nedokážu asi úplně poznat, jak je "kvalitní", ale důležité je, abych se do ní dokázala vcítit, nechala se unášet verši a užívala si čtení. To se tady stalo.
Mademoiselle je krásná byť temná, trochu depresivní a hlavně bez cenzury.
Verše se mi dobře četly, hezky se rýmovaly.
Pokud máte rádi poezii, pak si myslím, že by se vám tato knížečka mohla líbit.

18.04.2024 5 z 5


Google poezie: Psáno našeptávačem Google poezie: Psáno našeptávačem Tomáš Miklica

K této jednodubce asi není moc co dodat. Předmluva a hlavně rozhovor byly rozhodně zajímavé a poučné, nikdy mě totiž nenapadlo nad vyhledáváním na Googlu nějak víc přemýšlet. A podívejme se, i z něčeho na první pohled obyčejného může vzniknout něco speciálního. Někdy k tomu stačí úplná náhoda. :-)

Některé básně byly vtipné, jiné měly i hloubku! Musím pochválit zejména trefné názvy u jednotlivých básní, které jim dodávaly korunu. :-D
Knížku bych doporučila klidně vzít pro pobavení mezi kamarády nebo třeba na zpříjemnění na cesty. Formát se vejde i do menší kabelky.

Je samozřejmě i zajímavé, že se tak můžeme dozvědět, co ostatní lidé vyhledávají - jejich obavy, touhy atd.
Hned jsem si samozřejmě musela zkusit, co mi strýček Google najde. Upřímně kdo to někdy nevyzkoušel, jako by snad ani nebyl.

10.04.2024 5 z 5


Ester Ester Markéta Prášková

Rozbité světy byly topka a Ester? Ta byla snad ještě o chlup lepší!
V příběhu je několik časových linek, ale převažuje období druhé světové války, kde sledujeme příběh Lídy.

Musím říct, že tento příběh mě chytl za srdce a určitě si ho někdy přečtu znovu. Autorka umí psát takovým stylem, že vás vtáhne do děje a máte pocit, že všechno prožíváte na vlastní kůži. Při čtení jsem měla při nějakých částech totálně sevřený žaludek, v jiných momentech mi zase v břiše poletovaly motýlci.
Je to totiž příběh nejen o odvaze a odhodlání bojovat, ale také osudové lásce. A ta romantická linka... ach ta byla nádherná, milá, komplikovaná. Mé srdéčko zaplesalo.

Prostředí venkova a někteří zdejší lidé se mi dostali pod kůži a jen tak na ně nezapomenu. Že jsem neudržela slzy snad ani psát nemusím, ale jestli dojetím, nebo smutkem, to vám neprozradím.

Pokud čtete příběhy z obdobé druhé světové války a preferujete v nich zakomponovanou i romantickou linku, tak toto je must have. Dám za Ester ruku do ohně.

09.04.2024 5 z 5


Jednou se mi splní sen - Trochu deník, trochu cestopis: Nepál a Indie Jednou se mi splní sen - Trochu deník, trochu cestopis: Nepál a Indie Tereza Košnařová

Nepál i Indie byly upřímně pro mě velkou neznámou.
Dozvěděla jsem se toho opravdu spoustu a měla možnost nahlédnout, jak se zde žije.
Jsou to jistě zajímavé země s rozlišnou kulturou a náboženstvím, které nabízí k vidění krásná místa, ale já osobně bych je navštívit nechtěla. Kniha mě v tom utvrdila, takový dobrodruh bohužel nejsem..

Cestopisy běžně nečtu, ze začátku jsem tedy měla trošku obavy, že mi bude trvat se začíst. Ale opak byl pravdou. Začetla jsem se prakticky hned, autorka píše lehkým, svěžím stylem a při čtení jsem měla pocit, jako by mi všechny ty zážitky vyprávěla kamarádka. A musím říct, že má můj obdiv, protože to nebyla jednoduchá cesta a musela se hodně přizpůsobit.

Upřímně jsem politovala zejména nepálské ženy, podivila se nad některými zdejším zvyky či chybějící elektřinou. Je to, jako kdybyste se vrátili o kolik desítek let zpátky v čase. Indie nabídla zase krapet něco jiného než Nepál. Dobrodružné dlouhé cesty vlakem a celkově zvláštní způsob cestování v dopravích prostředcích, žebrácké trhy, oplzlé či neochotné Indy.. výhodu tady má člověk, který se nebojí smlouvat a nenechá se s prominutím tzv. ''ojebat'' (takže bych tady dlouho nepřežila, haha :-D ). Na druhou stranu je v Indii zajímavá architektura a určitě lákavé jídlo.
Informací je tu samozřejmě mnohem víc, ale vybrala jsem ty, které mě zaujaly.

V knize samo sebou nechybí i fotografie, kterých je opravdu požehnaně a také hezká mapa s vyznačenou trasou a místy, které autorka navštívila.

09.04.2024 5 z 5


Pan primář v praxi Pan primář v praxi neznámý - neuveden

Do rukou se mi dostal tento humorný komiks Pan primář v praxi a musím říct, že mi neskutečně sedl! Chvilkama jsem se nahlas uchechtávala a kroutila hlavou. Jsou v něm historky a vtipy nejen z lékařského prostředí, takže ani nevadí, pokud se nepohybujete ve zdravotnictví (jako já). Jsou kratké a naprosto vystižné. Znalost některých pojmů je ale samozřejmě výhodou.
Ironie, sarkasmus, trocha hořkosti i černého humoru a hlavně pravdivá slova až to někdy bolí. Tady fakt asi nezbývá nic jiného, než si dělat srandu..lepší než brečet, ne? :-D
Jedna se o druhý díl a doufám a věřím, že bude i třetí.

,,Některé překlepy v dokumentaci není potřeba opravovat.
Nemění totiž význam sdělení.
Třeba chirurg může konzervativní terapii indikovat slovem nerešte i neřežte."

Pokud se chcete pobavit, tohle je skvělá volba.

08.04.2024 5 z 5


Třpyt, vášeň a slzy Třpyt, vášeň a slzy Andrea Červenková

(SPOILER) Ze všeho nejdřív chci pochválit celkový námět, autorka dokázala od začátku rozhodně zaujmout a vtáhnout do děje.
Četlo se to krásně, popisů bylo tak akorát, nebyla část, kdy bych se nudila. Jediné, co mě pak trošku rušilo, byla jedna často opakující se fráze. Když se objevila asi po páté, nemělo to ten správný efekt, jaký měl mít.
Co se týče hlavní hrdinky, byla jednoduše úžasná, líbil se mi její celkový vývoj, fandila jsem jí a dokázala se do ní vžít. Co jí pánbůh ubral na kráse, zase přidal na talentu a hlase.
Prostředí panoptika bylo zajímavé a to především díky zdejším lidem. Šeredný Gerald, který měl oči bez víček (nějak jsem si to nedokázala představit :-D ), Olivia, která cítila velkou nenávist vůči "obyčejným" a další.
Děj nebyl úplně předvídatelný, což je fajn. Některé věci se daly samozřejmě odhadnout, ale z větší části jsem opravdu nečekala, co se bude dít. Autorka dokázala vyvolat silné emoce a zakomponovat i romantickou část, která nenechá snad nikoho chladným. Mě osobně vážně zasáhla. Ale nechci prozrazovat ani ň. :-)
V závěru se toho událo poměrně dost na pár stránkách a pak najednou šup konec. Což mě trošku zamrzelo.
Jinak se mi příběh opravdu moc líbil a vřele ho doporučuji!

02.04.2024 4 z 5


Trnová královna Trnová královna Gina Chen

Nemůžu říct, že by se mi Trnová královna nelíbila, ale moc nenadchla a to mě mrzí.
Je to oddechový pohádkový příběh s nádechem temna, který táhne především hlavní hrdinka. Hned od začátku jsem byla z Violet naprosto nadšená! Věštkyně, která sem tam trochu zalže a s lidmi se příliš nepáře. Je drzá, sarkastická, ani zlá ani hodná, je prostě skvělá.
Naopak princátko Cyrus si mě získával postupně.

Jejich popichování bylo osvěžující, zábavné a hezky to mezi nimi i jiskřilo.
Celkově mi přišel jejich vztah takový zvláštní a dala bych jim ještě více prostoru.
Jsou tu krásné pasáže a citáty, které stojí za zapamatování.
"Někdy člověk někoho nenávidí tak moc, až se zamiluje."
Nicméně kniha má pomalejší tempo, v první polovině se toho v podstatě moc neděje, autorka seznamuje s hlavní hrdinkou, její minulostí a také samozřejmě se světem, kde se příběh odehrává. Na začátku knihy nechybí i krásná mapa.
Není to špatný příběh, ale čekala jsem krapet víc, "něco" mi tam chybělo.
3,5*

30.03.2024 3 z 5


Příběh mateřídoušky Příběh mateřídoušky Miriam Blahová

Další nádherná knížka od Miriam Blahové.
Opět se zde krásně se prolíná současnost s minulostí.
V přítomnosti sledujeme příběh Anny, které se začne hroutit manželství, a proto odjede s tříletým synem ke své matce do Lomné. Při průzkumu chaloupky po babičce najde pytlík s mateřídouškou, díky kterému dostane možnost nahlédnout do života její prababičky Věry, která žila v první polovině dvacátého století. V té době zde nebyly vztahy mezi Čechy a Poláky dobré a autorka to dokázala skvěle popsat. Upřímně jsem netušila, že to mohlo být až tak špatné, takže jsem zase o něco chytřejší.
Věry mi bylo moc líto a přála si pro ni jiný osud. Byla velmi chytrá a nadaná, pro což někteří neměli pochopení. Romantická část mě také chytla za srdce.
Anna naopak nebyla úplně moje krevní skupina, ale přesto mě její linka moc bavila, byla jsem zvědavá, jak se celá situace vyřeší. Určitě byla k zamyšlení, každá mince má přece dvě strany. Téma mateřství mě obecně v knihách moc nebere, ale tady to bylo zajímavé i poučné. :)
Prostředí Lomné se mi zalíbilo už v akvamarínu, přijde mi, že má takovou zvláštní atmosféru. Určitě to je tím, jak Miriam autenticky píše a dokáže vás do knihy úplně vtáhnout.
Hodnotím opět plným počtem a už teď se těším, kam nás autorka zavede příště.

25.03.2024 5 z 5


Smrtiaca nahota Smrtiaca nahota Nora Roberts

Konečně jsem se dokopala k přečtení prvního dílu mé oblíbené série.
Musím říct, že autorka dokázala zaujmout hned od začátku zajímavým případem, který působil docela krutě. Evu se navíc snažil někdo zdiskreditovat. Čtení mě bavilo a postupně jsem tak nějak začala tušit, odkud asi vane vítr..
Tento díl je kromě detektivní linky dost zaměřen právě na romantickou část, na kterou jsem se tak těšila. A nezklamala. Já ty dva prostě zbožňuji!
Chápu, že ne všem se tady ta linka hodí, není to ovšem vyloženě čistá detektivka, ale detektivka s romantikou nu. A autorka tuto kombinaci umí. :)

21.03.2024 5 z 5


Hudba z vedlejšího kupé Hudba z vedlejšího kupé M. K. Hardy

Kniha mě zaujala už svým zajímavým názvem. Hudba z vedlejšího kupé, že to zní krásně? :)
Moc pěkný oddechový romantický příběh o dvou lidech, dá se říct, z odlišných světů. Známá modelka pocházející z bohaté rodiny a muzikant, který bere práci, kde se dá. Osud je svede dohromady při cestě vlakem do Paříže.
Emma je sympatická, není namyšlená, modeling jí nepřináší pocit, který by měl. Jak by taky mohl, když ho vlastně nedělá kvůli sobě?
Daniel je typ "hodného" kluka, příjemná změna od všech "bad boyů", o kterých poslední dobou čtu. Milý, hodný, přátelský, hudebně nadaný. Jen ta jeho tvrdohlavost..
Rodiče Emmy mě celou dobu štvali, nevěděla jsem kdo víc. Zda panovačná matka či netečný otec.
Příběh hezky plyne, autorka má u mě velké plus za tu moji milovanou Paříž, klidně bych brala o něco víc popisů míst.

19.03.2024 4 z 5


Nikomu ani slovo Nikomu ani slovo Harlan Coben

Autor opravdu umí od prvních stran zaujmout a nedá se od čtení odtrhnout. Nikomu ani slovo jsem přečetla během jednoho dne. David byl na jednu stranu sympaťák, na druhou ale taky nebyl úplně bez poskvrny.
V příběhu je několik zajímavých zvratů a vše hezky vygraduje v závěru, který je sice docela překombinovaný, autor tam háže jednu perlu za druhou, nechává čtenáře až skoro do poslední stránky na pochybách, kde je teda pravda. Ale já to miluju. :-D

05.03.2024 5 z 5


Tichá pošta Tichá pošta Tereza Herzogová

Šárka s Ivanem jsou stále spolu, ale věkový rozdíl je znát čím dál víc, hlavně tím, že Ivanovi je už 70 a síly samozřejmě ubývají. Šárka řeší velké životní dilema a navíc jí do života další muž, který zamíchá kartami.
Musím říct, že Schovávaná se mi líbila krapet víc, ale i toto pokračování jsem si moc užila. Taky jsem měla přečteno během jednoho dne. Jak mám obvykle malinko problém se začít při er-formě, tak tady jsem se začetla hned. Autorka píše skvěle, krásně dokázala vtáhnout do děje a popsat pocity postav. Kromě hlavní linky dává prostor i dalším postavám a jejich životům, které taky nemají jednoduché. Je to opravdu takový román ze života.
Moc chválím prostředí, příběh se odehrává nejen v našich končinách, ale také ve Francii. Hned ze začátku máme možnost se Šárkou projít kousíček Paříže.
Šárka je sympatická žena, ale občas mi její chování vadilo a působila protivně. Proboha, co jako čekala? V sedmdesáti chuť a energie na některé věci už asi uplně není. A to je na tom Ivan ještě fakt dobře!
Byla jsem strašně zvědavá a napnutá, jak to nakonec dopadne a závěr mě teda překvapil.

04.03.2024 4 z 5


Kráľovstvo podsvetia Kráľovstvo podsvetia Leshiana Višňovská

Uff, kde mám jen začít?
Kráľovstvo podsvetia je mafiánská dark romance, první část duologie, která člověka nenechá chladným. Je to jízda plná emocí, tajemství, lží, intrik, manipulací, mocenském boji, touhy po pomstě, zvratů i vášně.

Vivian je hrdinka, která nesedne každému, typ křehké květinky, která si i ve 24 letech píše deníček. Jako žena si nemůže vyskakovat, její osud řídí okolí a momentálně se "pro dobro rodiny" musí provdat za muže, kterého nemiluje. Co víc, kterého nenávidí a hnusí se jí. Čemuž se vůbec nedivím.

Jenže se na scéně objeví ON. Tajemný muž, který má velké plány a neštítí se ničeho, neváhá Viv využít, aby dosáhl svého. Jediné city projevuje věrnému příteli Amudisovi. Takového psa bych chtěla taky!
KASIAN. Fakt nevím, jestli ho nenávidět nebo milovat. Asi obojí. Je to šmejd, kterému nejde odolat.

Je vyprávěno z pohledu obou hlavních aktérů, autorka píše skvěle a navýkově, nedá se od čtení odtrhnout. Jsou situace, kdy snad ani nedýcháte. Musím pochválit i úžasnou grafickou stránku knihy, to se pak tím tuplem čte úplně jedna radost.

Ohledně Kasiana byla jedna věc víceméně jasná, ale ten epilog?! Prvotní šok už ze mě vyprchal, ale nutně potřebuju pokračování!

27.02.2024 5 z 5


Vražedný chlad Vražedný chlad Louise Penny

Prvních cca 70 stran mě upřímně moc nebavilo, ale nakonec se to pěkně rozjelo. Zaujal mě způsob vraždy, velice chytrý, originální a taky trochu (hodně) o haluzi, řekla bych. CC byla strašná osoba, zabít ji mohl snad kdokoli, takže jsem vlastně až do samého závěru neměla tip na vraha, což se mi dlouho nestalo. Byla jsem pak docela překvapená a zároveň vlastně nebyla. Dává to smysl? :-D
V průběhu přišla na scénu i neoblíbená agentka Nicholová, která v minulém díle nakrkla nejednoho člověka. Vůbec nevím, co si o ní mám myslet, o co jí jde. Ale ráda ji nemám.
Nejedná se o nějaké napínavé čtivo, spíše se nese v poklidném duchu a děj plyne pomaleji, avšak baví mě to prostředí i obyvatelé městečka a ráda se k nim budu vracet. Série je dlouhá a zatím nemám v plánu ji přestat číst.
Jsem zvědavá, co se stane ve Three Pines příště.
A Gamache si bude muset navíc dávat dobrý pozor na to, komu věřit. Někdo by mu totiž rád uškodil...

26.02.2024 4 z 5


Vodonoh Vodonoh Dávid Manga

Jedná se o žánr, který běžně nečtu, ale nápad mě zkrátka zaujal natolik, že jsem neodolala. Dva kamarádi se rozhodnou jet na vodácký výlet po Dunaji, vše naplánují, nabídnou místa i dalším lidem, a tak se jako menší parta vydávají vstříc dobrodružství. Co by se tak mohlo pokazit? No...třeba všechno.
Hned nultou kapitolou autor nalákal na čtení a musím říct, že to nebylo špatné. O postavách se dovídáme alespoň pár informací a hurá na výlet.
Děj se odehrává na slovensko-maďarském pohraničí, příběh se pozvolna rozjíždí a v závěru vygraduje. Osobně bych uvítala právě více akce a napětí, větší boj o přežití, ta ''pravá sranda'' začne až v druhé polovině. Čekala jsem totiž typickou vyvražďovačku, což Vodonoh tak úplně není, ale ta atmosféra je hezky vystižená a prostředí pěkně popsané. Celé čtení provází takový zvláštní neklid, protože vy víte, že na nicnetušící postavy někde číhá něco nebezpečného. Ne vyloženě strach, ale opravdu neklid, díky kterému jsem byla neustále ve střehu a čtení mě bavilo. Celkově by kniha mohla být delší a propracovanější, ale je to novela, takže v rámci žánru prostě oukéj.

26.02.2024 4 z 5


Všechno je jednou poprvé Všechno je jednou poprvé Nina Kenwood

Kniha je od začátku poměrně předvídatelná, ale je to moc milé čtení o dospívání, vyrovnání se s nelehkými životními situacemi a hlavně první lásce. Natálie je sympatická hrdinka, mě osobně velmi blízká, protože jsem jí moc dobře rozuměla. Autorka skvěle popsala a vystihla její pocity, pochybnosti o sobě, myšlenkové pochody v situacích, ve kterých se ve svém životě ocitla úplně poprvé.

Lucy a Zach byla zajímavá dvojka a i přesto, že spolu začali chodit, na Nat se nevykašlali. Což se cení. I když se přiznám, že Zach mi k srdci tolik nepřirostl. Pokrytecké chování prostě nemám ráda.
Romantická linka je krásná, plyne přirozeně a působí tak roztomile rozpačitě. :-)
Za mě velmi příjemné překvapení. Doporučuju především mladším čtenářkám, ale klidně i ne úplně věkově cílené skupině (jako jsem třeba já :-D ) .

23.02.2024 5 z 5


Šílená babička Šílená babička Martina Boučková

Od autorky jsem četla zatím jednu knihu a to Past na sňatkového podvodníka, která se mi líbila o něco více než Šílená babička.
Je to hlavně proto, že vypravěčkou příběhu je zde Lucie, rozvedená matka dvou dětí, která mi svým projevem nebyla sympatická a tím pádem, jsem si příběh nedokázala užít tak, jak jsem čekala. Musím jí ovšem připsat k dobru, že své děti nadevše milovala a snažila se jim zajistit stabilní domov. Ale vkus na muže měla teda dosti pochybný..
Zato babička, která přijela malého Vojtu a Janu hlídat, byla opravdu číslo, plná energie, bezprostřední, pro svá vnoučata se snažila vymyslet parádní zábavu a dobrodružství. I pro svou dceru Lucii by se rozkrájela. Takovou babču do každé rodiny! Z každé situace dokázala nějak vybruslit a hezky vše okecat. Taková schopnost by se mi taky hodila. :-D
Je to příjemná oddechovka, jednohubka, která se hodí ideálně na léto někde k vodě a zaručeně zvedne náladu. :-) Za mě 3,5*/5*

22.02.2024 4 z 5


Pojízdná čajovna splněných snů Pojízdná čajovna splněných snů Rebecca Raisin

Od autorky u nás loni vyšla Kouzelná Paříž, která byla parádní. Pojízdná čajovna splněných snů tedy nesmí chybět v mé v knihovně, nejen kvůli překrásné obálce, která zaujme na první pohled.

Začátek se rozjíždí poměrně pozvolna a postupně nabírá spád. Rosie mi bylo líto, manžel se k ní zachoval opravdu ohavně. Odcizení partnerů není nic neobvyklého, ale řešení jaké předvedl ten bídák ( :-D ) je na ránu. Rosie ale do cesty vstoupí (doslova) sympatická Aria, se kterou si padnou do noty a najednou je svět tak nějak lehčí.

Celý příběh je odpočinkový, pohodový s fajn postavami a mírným romantickým nádechem. Moc se mi líbilo prostředí a přísahám, že na některé čaje či jídla se mi sbíhaly sliny. Nejsem vegan, ale i některá veganská jídla zněla zajímavě a lákavě.

Je to typ příběhu alá Julie Caplin, takže fanynky/fanoušci této autorky si přijdou na své. :-)

22.02.2024 4 z 5